• EL I

    Vi som har barn som är förstoppade

    Stackarn hoppas han slipper förstoppningen snart. Kan helt klart kräkas av förstoppning. Har han haft ont oxå? Hur länge sen var det han bajsade innan han kräktes? Man bör undvika "vit" mat såsom pasta (iaf är fullkorn bättre), vitt bröd, pannkakor, banan etc. Fullkorn är bra men inte bara fullkorn samt att det är viktigt att dricka mkt om men ger fibrer. För mkt fiber o för lite vätska kan ge förstoppning. Päron, aprikoser o kiwi är bra t ex.

  • EL I
    kentmaximus skrev 2010-04-12 17:46:00 följande:
    EL I Har var på toa senast i torsdags och kräktes på söndagsmorgonen. Trodde först att det var magsjuka men han var pigg och sig själv under dagen. Sen kräktes han inatt, vet ej när. Han har fått resulax och en del har kommit ut, vi kommer att ge honom movicol nån dag till för att hjälpa till med resten. Som tur är han pigg och glad. Tack för tipsen!
    Låter ju som om det kan vara så. Vår stora son kräks ju också ibland men då brukar han ha ont samtidigt vilket är mest vanligt. Verkar din son ha ont? Klart det kan vara pga förstoppningen ändå.

    Jag tycker ni ska ge honom movicol en bra tid framöver och inte bara ett tag. Det är bättre att ge det lite för lång tid. Ni kan ju glesa ut det så småningom t ex ge en halv påse per dag eller ge varannan dag eller nåt sånt. Risken finns att det kommer tillbaka annars.

    Skulle föreslå att ni ger klyx, 120 ml, i stället för resulax då det är större mängd och större chans att ni får ut allt samtidigt i stället för lite i taget.
  • EL I
    Agnes72 skrev 2010-04-12 20:38:35 följande:
    Eli, hur gör ni med Movicolen när (om) er pojke har fått penicilin? Ta ni bort helt? Förra omgången med öroninflammation tog vi bort Movicolen, men då kom magen helt ur banan efteråt, och det tog flera dagar att komma igång sen igen. Dumt kanske att fråga, ska själv avgöra. Men två första dagarna har han varit hård, idag motsatta. Har fått kallelse till dietisten på barnsjukhuset den 23:e. Ska utvärdera mjölkfria perioden. Men jag ser inte helt klar förbättring.. Blivit lite mer välling nu när han är sjuk, hans kinder har blivit lite irriterade, men det beror kanske på medicinen.
    han har aldrig ätit pc...men jag hade nog fortsatt med movicol men gett typ sempers magdroppar till honom.. Min stora som kan ju äta yoghurt så jag hade gett det till honom samtidigt men eftersom din kör på mjölkfritt så hade jag kört sempers droppar.
  • EL I

    de stora ampullerna med klyx är inte receptbelagt i alla fall, dvs 240 ml men tror inte de små  är det heller.
    I annat fall kan man ju ge halva den stora, men som sagt, tror de små också är receptrfria!

  • EL I
    Mystic skrev 2010-04-25 01:01:14 följande:
    Hänger på här, har en dotter på snart 3 som har problem med magen, haft de så länge jag kan minnas, har tagit prover för gluten i dec, som var normala. Problemen försvinner inte så nu var vi och tog nya prover igår, och fick laktulos utskrivet. Ska börja med det imorgon. Hoppas hon tar det, tänkte blanda i kräm eller youghurt. Har inte läst så mycket i tråden men det verkar som många här ger sina barn laktulos eller movicol el liknande. Hur länge har ni använt det? Enligt läkaren igår skulle vi ha de i 3-4 mån och absolut inte sluta tidigare även om de gjort så magen funkar bättre! Jag är lite skeptiskt till vissa läkemedel så kan ju säga att jag är inte överförtjust att vi ska börja med det, men ska ge de en chans iaf och se om hon mår bättre av det! Själv misstänker jag glutenintolerans, då alla symtom finns och vi har det i släkten men läkaren ville inte göra en biopsi på henne ÄN!
    Min son är 3.5 år och har ätit laktulos från han var 3 veckor gammal tills han var drygt 3 år. När han vara 3 år och 2 månader fick vi äntligen Movicol utskrivet.

    Du ska inte vara rädd att använda laktulos. Det är inget farligt att ge laktulos för det är "naturligt" inget som du kan vänja dem vid som de inte klarar sig utan sen. Hon kan äta det i åratal och sen sluta om hon inte behöver det för magens skull.
    Håller med läkaren att laxermedel ska man ge under en längre tid även om magen är "bra" för slutar man så går det ofta tillbaka till det vanliga, dåliga, om man inte använt det tillräckligt länge. Det ska användas regelbundet. Efter några månader kan du testa att trappa ner.

    Det som KAN hända och som du ska vara beredd på är att en del blir väldigt gasiga av laktulos. Oftast försvinner det efter nån veckas användande, men en del får såna problem att de inte kan fortsätta men det är mindre vanligt.
  • EL I
    Mystic skrev 2010-04-25 14:07:32 följande:
    Känns lite bättre när jag läst ditt inlägg, och att de inte är nån fara att använda laktulos en längre period. Hon fick första gången imorse så nu får vi se vad som händer, men de tar säkert nån dag innan de får effekt eller?
    Ja det sägs att man ska låta det gå 4-5 dagar innan man ev ändrar dos för det tar så pass lång tid innan man märker hur stor effekt just den dosen har. Så kör på med samma dos i 4-5 dagar innan du gör justering upp eller ner i dosen.

    ang laktulos så har vi patienter som ibland äter det i åratal och sedan när deras "bekymmer" blir åtgärdat så kan de bara sluta så var inte rädd för det!!! Din dotter behöver det nu!

    Min son hade ca 30-40 ml laktulos PER DAG när han var från 3 månader upp till han säkert var 2 år, sen kunde vi trappa ner och pendlade mellan typ 15-30 ml fram tills vi bytte till movicol vid 3 års ålder, lite drygt.
  • EL I
    Mystic skrev 2010-04-25 17:41:14 följande:
    Oj så mycket, vi skulle börja med 10ml/dag. Tycker mest de är jobbigt att inte veta varför hon är så förstoppad jämt. Vet du varför din son har problem med magen?
    tycker INTE ni ska höja med 10 ml/dag!!!!! För det första är 10 ml mkt för ett barn att höja med! Och för det andra så är det ingen vits att höja varje dag för du hinner inte se effekten av det på en dag!

    Nä vi har ingen aning! Jag har fått anledningar allt från att "en del barn ÄR bara såna" till att han är mjölkproteinallergisk eller glutenintolerant. Glutenprover är tagna 2-3 ggr som är negativa. Mjölk är väl det vi tror mest på för att lillebror är både mjölkprotein, sojaprotein och veteproteinallergisk, så det ligger väl närmast till hands.

    Vi var dumma och inte tog bort mjölken redan när han var liten för det var det de var mest inne på. vi tyckte det verkade så jobbigt och nu är det svårare när han är så stor att han smakat det mesta men för liten för att förstå varför vi isf tar bort det. Lillebror var vi så illa tvungen att ta bort det på för han mådde så dåligt.

    Lillebror blev ju hård i magen av vete, men veteallergi är extremt ovanligt så det är väl inget man ska testa i första taget.
    Har de tagit några prover eller nåt på er dotter?
  • EL I
    kariba skrev 2010-04-25 20:31:25 följande:
    Hej! Tänkte hoppa in i tråden då jag har en pojke som går i första klass som är förstoppad. Han har gått på 30ml Laktulos i 2 ½ vecka nu. Första dagen gav vi honom en klyx för att ta bort proppen. Han har fått Klyx en gång till under denna tid. Han bajsade stort A i fredags men har inte fått ut någonting sedan dess och ikväll hade det kommit lite förstoppningsdiarré i kallingarna. Det känns som om det inte är tillräckligt med bara Laktulos för honom! Ska ringa läkaren imorgon och se om han kan skriva ut Movicol, det verkar som om flera av er har haft positivare effekter av den? Hur viktig är kosten i detta? Han är som sagt 7 år och har väldigt starka åsikter om vad han inte äter. Han har blivit väldigt dålig på att äta grönsaker, frukt... man vill ju inte att det ska bli en tjatgrej av det. Tips, ideér?
    stackarn!
    Jag tycker nog att du ska ringa och få nåt annat typ movicol eller forlax eller nåt i den stilen, inolaxol är också ett alternativ.

    hur mkt dricker han?
    kosten har STOR betydelse. Allt som är stoppande ska man ju försöka dra ner på eller undvika, mkt vätska är viktigt, fibrer (men INTE fibrer om han dricker väldigt dåligt för då är det tvärtom effekt!!)

    vad äter han och inte äter?

    Han han alltid varit förstoppad eller har det kommit nu?

    Han är ju så stor så det "borde" gå att prata med honom. Att säga att om du gör sig eller så så kommer du få ont i magen och bli förstoppad osv. Vet inte hur bra det funkar på honom.
    Gömma typ linfrö i muslin? i annan mat? så han kanske inte ser det om han nu inte vill äta det?
  • EL I

    Mystic: såg det nu läste för snabbt sorry:) ja 10 ml brukar vara startdos. Hoppas det funkar. Kariba: ja om man säger så så väljer han ju det sämsta att äta tyvärr. Pannkakor, ljust bröd (kolhydrater i allmänhet) är precis sånt ni bör undvika. Om han äter pasta så byt till fullkorn. det går inte med nåt slags belöningssystem? Det har vi till sonen o det funkar, nu har han dock märkt att det är bra med medicinen o vill ha den. Ge laktulosen i ett stort glas saft? Lägg linfrö (malda) i yoghurten? Linfrö t ex om du gör köttbullar. Pannkakssmeten om han nu ska ha pannkakor? Köp rismjölk o göR o'boj på morgonen? Ibland när de har problem får man ge dem lite söta saker för att få det att funka, dra ner på det söta på andra sätt

Svar på tråden Vi som har barn som är förstoppade