• Mumu

    Såstips till oxfilé?

    Vår godaste sås till oxfilé är vår egen balsamicosås:


    Jag häller 2 msk strösocker i en kastrull och låter det smälta på svag värme tills det blivit ljusbrunt. Sen häller jag på 2 msk balsamvinäger (passa händerna, det sprätter!). Förmodligen fastnar vispen nu i det stelnade sockret, men det gör inget. På med 2 dl rött vin och 2 dl vatten och vispa tills det kokat upp, så löser sockret upp sig igen. Vi brukar också hälla i 2-3 msk kalvfond. Sen får såsen puttra lite lagomt i ungefär tio minuter. Och bäst av allt, hit kan man förbereda! Sen inför servering så kokar man upp såsen igen, reder den med 1 msk maizena majsstärkelse blandat i en skvätt vatten. Till sist så rundas såsen av med en rejäl klick smör. 
    Den blir så himla god! Mustig och både syrlig och söt, passar perfekt till oxfilé. Funkar också bra att kombinera med en lite fetare, krämigare sås, tex. fetaost som mosas och blandas med hårdvispad créme fraiche. Eller varför inte bea, om man gillar det? Jag gillar att ha två såser på bordet, så jag har ofta den här såsen tillsammans med nån annan.
    Bäst just nu: HIMYM
Svar på tråden Såstips till oxfilé?