• Blgebo

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    Ecorelle skrev 2010-05-11 19:16:53 följande:
    Min barnmorska får ju bara lyssna med tratt på kontrollerna och det verkar ju gå fint, men enligt den här läkaren så måste man övervaka med ultraljud och man måste ha fosterövervakning och måste, måste, måste...   Häftigt med din mormor, visste hennes mamma om att hon väntade tvillingar eller var det en total chock när din mormor kom tre dagar senare? Jag hoppas ju förstås att mina inte tänker ta så lång tid på sig, .
    De visste att det var tvillingar. Men de hade inte värkstimulerande på den tiden, och framförallt inte i hemmet, så det var bara att vänta på att värkarna satte fart igen.
    Det händer att det blir lite paus i värkarbetet vid tvillingförlossningar, men idag väntas inga tre dagar, snarare någon timme.
    Jag gick bredvid en gammal BM under min praktik, och hon berättade hur de gjorde förr, innan UL och CTG - lärorikt!
    Iom. teknikens intåg, så tror jag att lite av hantverket gått förlorat. De som från början lärt sig använda CTG, UL, doptone osv. har svårt att släppa den och "backa" utvecklingen. Samma med sätesförlossningar, där ett problem idag är att de flesta snittas - vilket leder till att (nästan) inga BM förlöser säten...utan erfarenhet - ingen kunskap...
  • Blgebo
    Ecorelle skrev 2010-05-19 21:10:15 följande:
    Jag visste att ni skulle bryta mitt "jag vill att ni drar åt skogen"-tänkande, . Det är förstås mycket mer positivt att skriva tvärtom, även om jag nu ska sitta och diskutera punkt för punkt med denna jobbiga ansvariga läkare för förlossningsvården. Jag behöver med andra ord inte skriva "tack för att ni läser detta", även om jag tycker att det låter jättebra att ha med i ett förlossningsbrev.   Men att skriva att "jag vill" låter faktiskt mycket mer bestämt än "jag vill inte". Men jag hoppas verkligen att jag slipper sätta min fot på det där hemska stället när jag har värkar...
    Att skriva "jag vill" låter inte lika mycket som en jobbig patient
    Du skulle se mitt förlossningsbrev, det är hemskt....fullproppat med jag vill inte och medicinska termer...tur jag inte visade upp det för någon kan jag säga...då hade jag varit fortsatt arbetslös... 

    Jag har mailat en BM som arbetar med hemförlossningar, bara för att fråga henne hur hon ser på en tvillingförlossning i hemmet. Kan vara intressant för en annan att höra också.

    Var för övrigt på efterkontroll i måndags. En tysk läkarstudent var närvarande. Han fattade inte vad det var som var så märkvärdigt med att jag fött hemma. Det fick man ju göra i Tyskland om det var normal graviditet, och då kom läkare och barnmorska hem till en Lite skönt att ha en läkare "på min sida" inför min läkare som är helt emot hemförlossningar (och som påpekade att det var extremt ovanligt att man föder hemma i Sverige).
  • Blgebo
    Ocean WoW skrev 2010-05-20 13:14:03 följande:
    Alltså det där med moderkakan? Vad gör de av våra moderkakor? Slängs de inte med annat biologiskt avfall? (Inte för att jag bryr mig, de får göra vad de vill med min moderkaka (efter att den är ute och avnavlad). Jag tänker inte äta den eller spänna upp den på någon duk och hänga i vardagsrummet.)  Jag undrar vad det är för handel som K. Janouch pratar om. Att ta tillvara vävnader, celler och organ är väl strikt reglerat och i detta fall (MK) endast tillåtet för forskning? Biologiskt avfall ska brännas och moderkakan sparas endast för analys om något hänt med barnet (tex döfött). Eller har jag fel?
    Nej du har rätt. De hamnar i en frysbox, som när den är full, töms och moderkakorna skickas för destruktion.
  • Blgebo
    Lia och bäbisen skrev 2010-05-31 19:08:51 följande:
    Made in taiwan: PKU testet tas numera i handen (de viker in hela handen mot underarmen, ser lite läskigt ut men de är ju mjuka) och är ju till för att kolla om barnet bär på någon av 3(eller4?) ovanliga sjukdomar. Ingen aning om man kan avsäga sig det hela dock.
    Jodå, visst kan man avsäga sig det. Men personligen tycker jag att det är skönt att få veta att barnet inte har någon av dessa sjukdomar. Vill man sedan att de inte sparar provet så kan de kasta bort det. I annat fall sparas det för forskning.
    På en del håll sticker man i ytliga blodkärl på huvudet.
  • Blgebo
    Ecorelle skrev 2010-06-02 20:07:09 följande:
    Mycket märkligt! Man har ju rätt att vägra allt, så det är konstigt att hon fick sitta i den i alla fall, Obestämd. Jag tror inte att en CTG-mätning kommer göra någon nytta i mitt fall heller, när jag födde min förste son på sjukhus satt jag i den där hemska saken i en halvtimme och barnmorskorna var inte imponerad av kurvan, jag hade alldeles för oregelbundna värkar. Men jag var ändå öppen 5 cm, det blev de allt förvånade över sedan. Nu har jag fött tre barn med oregelbundna värkar så det skulle ju vara märkligt om jag inte skulle följa samma mönster den här gången.
    Hade jag fött på sjukhus den här gången, så hade de förmodligen velat sätta värkdropp på mig. Mina värkar var korta och glesa och inte särskilt kraftfulla. Inte en värk som höll i sig över en minut. Runt 40-45 sekunder. Krystvärkarna (de två jag nu hann få) var längre.

    Jag tror att det är mycket sannolikt att du kommer att ha oregelbundna värkar den här gången också.
  • Blgebo
    piamedpojkar skrev 2010-06-10 20:34:51 följande:
    Ecorelle- ok önska kan man ju alltid, men ibland bör man vara lite ödmjuk de flesta inom sjukvården önskar nog bara att du och dina barn klarar sig helskinnade genom förlossningen. Föda hemma, speciellt i ditt fall är korkat, men trots allt ditt val. (du och dina barn  får stå för konsekvenserna).
    Lite väl starkt att uttrycka att man skulle vara korkad för att man föder hemma. De flesta som föder hemma i Sverige är välutbildade och välinformerade om vilka risker det kan medföra.

    Vilka av hennes önskemål anser du vara dumdristiga?
    Att sätta en pvk i handen tar inte många sekunder OM det skulle behövas. Dropp kan man ha färdigblandat inne på rummet av samma anledning.
    Fosterövervakning kan man göra med tratt, att ex. ta hål på hinnorna och sätta en skalpelektrod utsätter barnet för kraftigare tryck på huvudet eftersom vattnets tryckutjämnande effekt försvinner.
    Med Tv1 i huvud och separata moderkakor är risken liten att de fastnar i varandra.
    Risken för blödning efter förlossningen  och värksvaghet pga. "trött" livmoder är ökad, ja, men jag tror inte Ecorelle menar att avsäga sig behandling när det verkligen behövs, utan att undvika att man inom förlossningsvården gör onödiga interventioner. Eftersom den här kvinnan känner sig trygg hemma, kan sjukhusmiljön skapa stress, vilket i sig kan öka risken för komplikationer som ex. värksvaghet.
    Däremot tycker jag att man ska föda tvillingar på sjukhus på grund av den ökade risken för komplikationer.

    Ecorelle, de brukar ha PM för hur de handlägger en tvillingförlossning på varje sjukhus, kan du inte be att få ett sådant utskrivet, så du ser hur de brukar handlägga en tvillingförlossning?
  • Blgebo
    Chaktio skrev 2010-06-16 13:58:55 följande:
    Är inte så aktiv här inne just nu eftersom lilla Lovisa tar all min tid och uppmärksamhet

    Men jag såg tidigare att någon i sitt förlossningsbrev skrivit in att man inte fick ge hennes barn ersättning på något rutinmässigt sätt. Jag är också helt motståndare mot att ge nyfödingar ersätting då jag starkt tror att det är en riskfaktor för framtida allergier och allehanda tarmbesvär. Jag tycker också att ämnet hör hemma här där vi diskuterar sjukvårdens "oärlighet". Så jag vill dela med mig av fortsättningen på min BB-vistelse och varför jag lämnade BB fullständigt rasande, gråtande och mycket trotsig...

    Jag har alltid varit rädd för att man efter förlossningen av någon anledning skulle ta min bebis ifrån mig och utan min vetskap ge modersmjölksersättning, t ex om jag blev sövd eller liknande. Men efter att ha läst mitt sjukhus "amningspolicy" så kände jag mig lugnare, då en punkt var något i den här stilen "Modersmjölksersättning ges endast på barnläkares ordination" och jag då tänkte att inget barn svälter ihjäl på några timmar och vi lär få vara med om vår bebis ska undersökas av läkare. Men ack vad jag bedrog mig...

    Under våra tre dygn på BB kändes allting mycket rörigt, det var undersökningar, prover, frågor, samtal... Inte mycket lugn tid alls. Jag upplevde det som mycket svårt att få till amningen. Eftersom jag var snittad hade jag svårt att hitta bra ställningar och lillflickan var lite bekväm och sög inte så länge åt gången och den riktiga mjölken rann inte till. Men alla sa att det var "heeelt normalt" och inget att oroa sig för "nyföddas magsäck rymmer bara 5 ml och råmjölken är gjord för att de ska klara sig tills riktiga mjölken rinner till" och det är ju min övertygelse att den faktiskt är det så jag köpte deras försäkran och tyckte inte att dessa dagar var så länge eftersom man samtidigt sa att det var normalt med ett par tre dagar innan det rann till och kanske någon dag längre när man är snittad. Tänkte att sen åker vi hem och får ordning på allt i lugn och ro.

    Då och då mjölkade jag ur någon tesked och gav lillan på sked för att känna mig trygg i att hon i alla fall fick i sig. Under tredje dygnet tyckte jag själv att hon började verka "för" hungrig, missnöjd liksom, men nu skulle vi ju hem, så då skulle det ordna sig, tänkte jag.

    Så dags för utskrivning då. Inklusive den obligatoriska vägningen. Och då visade det sig att vår lilla flicka gått ner 12% istället för tillåtna 10%. Plötsligt blev det pådrag bland de BM som tidigare bara sagt "heeelt normalt" och plötsligt sitter det en BM med en kopp ersättning på min sängkant och tänker mata min bebis!!!! Jag sa genast ifrån att jag inte ville att hon skulle få ersättning och fick tillbaks ett ledset ansiktsuttryck och en harang om att jag inte skulle vara stursk på bebisens bekostnad.

    Då brann det fullständigt för mig och jag förklarade precis vad jag tyckte om att de först bara sagt "heeeelt normalt" som svar på min oro för att sedan försöka tvinga mig att ge ersättning mot min övertygelse. Förklarade att jag krävde att få prova pumpa ur och ge henne istället, något jag gjort för länge sedan om någon påpekat att det fanns risk för för stor viktnedgång. Med viss tvekan fick jag göra detta och man kom in med en pump och stannade kvar för att hjälpa mig, vilket inte var till någon hjälp. Ilska och upplevelse av att vara kränkt och trampad på är knappast känslor som underlättar för mjölken att rinna till!

    Fick väl ut max någon tesked att ge henne och övertalningen började igen. Själv var jag helt inställd på att hyra en riktig pump och genast åka hem och få lugn och ro och få igång detta på egen hand. Tillslut fick vi träffa en barnläkare som trots att han också försökte övertala mig till att ge ersättning ändå kändes som den vettigaste av dem vi talade med denna dag. Resultatet blev dock att vi fick hans tillåtelse att lämna sjukhuset och komma tillbaks för vägning ett dygn senare, då vikten skulle ha vänt.

    Så det första dygnet hemma tillbringade jag på soffan tillsammans med min dotter, handmjölkande (20 min mjölkning - matning - en timmes vila). Alla telefoner slogs av och sambon fixade allt runt omkring och servade med alla bekvämligheter. Lyckades på detta sätt få i henne i snitt 10 ml råmjölk i timmen och i slutet av dygnet började den riktiga mjölken komma så smått. Vid vägningen dagen efter hade lillan gått upp 30 g så jag fick fortsätta enligt min plan, med riktig pump och någon dag senare hade jag full mjölkproduktion och lillan ökade konstant i vikt.

    Om någon bara hade talat om för mig vad som skulle hända om hon gick ner för mycket i vikt hade jag börjat handmjölka första dagen för att få igång mjölken och säkerställa att hon fick i sig tillräckligt!!!

    Och efter att ha sett hur verkligheten ser ut på BB så ger jag noll och intet för fina "policydokument" kändes som om näst intill alla bebisar matades med ersättning, så fort mamman var lite för trött, hade lite för ont eller bebisen åt lite för dåligt. Ändå kunde ingen av de personer jag träffade argumentera mot mitt argument att jag är övertygad om att tidig användning av ersättning är en riskfaktor för framtida allergier. Eftersom kejsarsnitt är en annan riskfaktor vill jag absolut inte lägga på ännu en för mitt lilla underbara knyte.

    Oj, långt blev det, men jag tycker det är viktigt att andra vet detta och kan handla efter eget huvud...
    Jag jobbar nu på BB. Kan bara säga att det är jättetrist att du inte fick mer stöd ...
    Vi är frikostiga på att låna ut pumpar, och poängterar att ju mer barnet suger, eller ju oftare man pumpar, desto fortare kommer mjölken igång. Undersköterskorna vi har är jättenoga (och duktiga) med att hjälpa de snittade mammorna, för det är inte lätt att få till amning när man ligger på rygg/halvligger.
    Barnet har 5ml stor magsäck när det föds, och klarar sig på råmjölken ett par dygn, men som du skriver måste man stimulera brösten för att de ska producera mer mjölk. Att de inte ska gå ner mer än 10% är för att risken är att de sedan kan bli trötta av energibrist, och inte orkar komma igång att suga, och tappar ännu mer i vikt av det.

    Vi har också riktlinjer för när tillmatning skall ske, bla. tillmatas alla som är tunga för tiden (De går helt enkelt ner sig i blodsocker, och kräver mer energi än bara råmjölken).
    Tillmatar däremot aldrig utan indikation för det.
    Däremot, är min personliga upplevelse från de få veckor jag hunnit vara här, är att många mammor _vill_ komplettera med ersättning för att det är bekvämt, för att få sova, för att de har ont av eftervärkar, för att de har ont i brösten, för att de inte tror att råmjölken räcker första dygnet, de tolkar alla skrik som hunger mfl. anledningar. Fler invandrare än svenska kvinnor ger ersättning tidigt. Kanske är en "trend" som säger att det är helt ok att ge sina barn ersättning just nu, att det nästan är lite "fult" att kämpa för något som man inte "behöver" när det finns ersättning (man ska inte tro att man är ngt, jantelagen osv). Har för mig att amningsstatistiken inte är sådär jättebra för tillfället i Sverige...

    Jag har själv nyligen haft en dispyt med BVC angående helamning och viktuppgång.
    Helammade barn ligger lite efter i vikt efter ett par månaders ålder, jämfört med flaskmatade barn (som kurvan til 95% är baserad på...). Dottern som helammas, följer inte deras kurva, och tanten vill att jag ska ge ersättning som tillägg (ersättning är mer kaloririkt än bröstmjölk) och amma oftare. Förklarade lite fint för henne att om jag ammar oftare än när hon vill, så blir hon arg och skriker bara. Lyckas jag få i henne mer mjölk än vad hon vill ha, så kräks hon. Dessutom vägrar hon nappflaska - så hur på vilket sätt trodde hon att ersättning skulle vara lösningen. När jag dessutom hade överskott på mjölk och donerade....

    Jag tog dottern och knatade in på en annan BVC, träffade en BM som jobbar där, och som berättade att barn som helammas brukar plana ut vid 2-3 månaders ålder, och att huvudsaken är att de går upp i vikt, och inte ner (hon konstaterade även att dottern verkar må alldeles utmärkt, och att hon har dubbelhaka och runda kinder). Min gamla BVC-tant blev skitsur när jag berättade att jag fixat mig en second opinion om dottern, och mailade direkt över journalen till den andra BVC'n.

    Nästa vecka ska jag ut på egen hand, precis klar med introduktionsveckorna. Inleder med att börja med de normalförlösta, många som går hem tidigt, och mycket amning lär det bli! Skitkul!!
  • Blgebo
    abuelita skrev 2010-06-18 08:34:45 följande:
    Blgebo, vad kul att du har fått jobb på BB nu!   Hur gör du med amningen när du jobbar?  Alltså din egen amning.

    Själv följde jag med min dotter till jobbet när hon började jobba halvtid  och barnet var 5 månader och fortfarande helammades. Jag, den superstolta mormorn,  var  då ute och promenerade med barnbarnet i bärsele mellan amningspassen    
    Jag pumpar ur och pappan kör "ketchupmetoden" dvs. klämmer in klunkvis i henne (Vägrar äta på sked, suger inte på flaskan och kopp funkade inte heller). Helammar fortfarande. Det är besöksförbud på BB, så han kan inte komma dit med henne, och jag har inte tid att gå ifrån avdelningen tyvärr.
    Fördel att jobba på BB, finns pumpar, och rum där jag kan gå undan för att pumpa.
    Koffie skrev 2010-06-18 10:51:51 följande:
    Hu! Nu är jag både lite förvånad och chockad! Finns det verkligen BVC:er som hanterar sådana viktkurvor fortfarande? Jag var i tron att de hade nya viktkurvor som i första hand utgick ifrån helammade barn och att de gamla kurvorna togs fram om ett oammat barn avvek för mycket ifrån amningskurvorna..
    Bra att du tog dispyten i allafall - och att du bytte bvc!

    Och DEJ skulle man få möta inne på förlossningen - hoppas det går jättebra! Glad
    BVC's nya kurvor är baserade på till största delen flaskmatade barn födda 1973 och 1975. De barnen har man sedan följt till 18-års ålder för att på så sätt skapa kurvorna. Amningsfrekvensen var rekordlåg då kurvorna gjordes, mycket pga. den styrda amningen med fyratimmarsintervall osv. Sedan har jag hört flera som jobbar på BVC säga att de nya kurvorna är bättre än de gamla, och att de gamla utgick från flaskmatade barn. Men det gäller även de nya. Under kurvan står referenser till vilken artikel/studie som kurvan är baserad på. Sedan kan man söka på amningsstatistik (Sverige är bra på att föra statistik på allt!!).
    På Lova's kurva står det Albertsson Wikland et al. Acta Pediatrica 91:739-754, 2002. Vilket ju låter som en "ny" kurva, men artikeln är baserad på ovan nämna underlag från 70-talet.
  • Blgebo
    MindCox skrev 2010-06-19 21:07:25 följande:
    Ang. amning: i föräldragruppen jag gick nu senast var det en kvinna som inte lyckats amma sitt första barn och bestämde sig inför andra att hon inte ens skulle försöka (för att slippa gå igenom samma som med första) och bad om ersättning på BB. Då fick hon svaret att det minsann var ett helammande sjukhus så hon fick snällt lägga bebisen till bröstet. Och resultatet? Hon lyckades inte amma då heller. Nu inför tredje förlossningen skulle hon ha med sig ersättning själv i bb-väskan. Vilka val man än gör borde de väl respekteras?
    Självklart ska man respektera kvinnans val. _Vill_ man inte amma så behöver man inte.
    Det finns ersättning att tillgå på alla BB.
Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över