• fruganL

    Ja, och hur ska man börja nu då? (4½ månader)

    Skrev på ecforum i söndags, men har inte fått något svar än, vilket är synd. Det forumet är det sannerligen ingen fart på. Så jag citerar mig själv och hoppas på bättre lycka här.


    Jodå, vi tänkte att vi skulle ha kommit igång tidigare än så här, men det har varit fullt upp med både det ena och det sjunde ändå. Faktiskt. (Och vem bryr sig väl om mina undanflykter liksom.) 

    Har försökt studera sonen och vi är rörande överens, jag och min man...hur fan ser man i förväg att han ska kissa? Jöss! Innan han bräser av rumptrumpeten så syns det däremot ibland, men jah, tre sekunders reaktionstid har man! 
    Köpte en potta här för några dagar sen ändå...men ja. Jag förstår inte. Vi förstår inte. 

    Så vi tänkte att om vi börjar med att sätta honom en stund när vi byter blöja och försöker byta blöja när vi tror att han kommer kissa (som en stund efter amning eller strax efter han vaknat) så kanske det blir en positiv snöbollseffekt. Men pottan är inte poppis! Han liksom spänner sig och vrider sig och vill hellre stå upp än att sitta på den. Verkar inte det minsta bekvämt. Har provat att hålla honom över handfatet och mellan mina ben på toaletten, men då kommer det nästa problem. Kisset kommer ju fara all världens väg! 
    Då kan man ju lika gärna vara precis var som helst, för ja så mycket kommer kisset fara runt typ överallt. 

    I don't get it! Vid ett tillfälle syntes det så tydligt att han skulle bajsa och ja hur mycket jag än skyndade mig så hann han börja i blöjan och sen blev verkade han måttligt road av att bli avbruten så inte vart det något bra där inte. 

    Så hur göööööör man egentligen?
  • Svar på tråden Ja, och hur ska man börja nu då? (4½ månader)
  • fruganL

    Ska ta ett ordentligt snack med maken så att han är med på tåget. När det gäller morgnarna så blir det dock mitt bekymmer eftersom det är jag som går upp först (till jobbet) på veckorna. 30 sekunder att ta av pyjamas, lira av blöjan och ta sig till badrummet känns ganska tajt dock. Men är det så att man inte kissar när man blir buren så borde det ju fungera att ta av i sängen och bära en nakenfis till badrummet. Det behöver kanske vara uppvärmt?


    Fast han är ju ofta klarvaken när min klocka ringer, så jah, hur det kommer gå får tiden utvisa. Än har vi nästan 1½ månad kvar tills han är sex månader och liksom ger upp kommunikationen.
    Tack för tips och tankar.
  • fruganL

    Vi har pyjamas med ben fast jag kan tänka mig att det byts ut mot body nu framåt sommaren. Utöver det har vi vikblöjor så det tar nog ett par sekunder längre att ta av blöjan. Synd bara att behöva ta upp honom så fort han vaknat - han ligger ofta och myser en bra stund innan han säger att han är vaken så det är både lätt att missa och taskigt att ta hans mornande ifrån honom. Lättare då att börja efter amning. Ska försöka nakenamma hela helgen och på eftermiddagarna i veckorna, se om maken kan göra det samma när han flaskmatar på förmiddagarna när han är hemma, för att se hur lång tid det tar från amning till kisseri.


    Över badkaret får det nog bli, för då kan mitt ena ben vara på kanten och ena armen luta sig mot den så blir det inte lika tungt att bära honom.
    På vuxna och äldre barn funkar det ju ofta att slå på vattenkranen, är det det samma för bebisar? Tycker mig minnas att jag läst att om man själv kissar samtidigt så gör bebisen det samma...triggas av ljudet?
    Skötbordet slutade han kissa på för ganska längesen. Däremot passar han nästan alltid på när han får lufta rumpan på golvet, alltså en längre stund. På skötbordet luftar han ett par minuter vid varje blöjbyte, och ja, ibland kissar han men som sagt ganska sällan.
  • fruganL
    Nemiia skrev 2010-03-27 12:36:59 följande:
    Jag undrar också varför ni börjar så tidigt, dom är ju fortfarande bebisar? Skriver inte detta för att "klanka" ner utan undrar bara
    Ser inte "bebis" som något skäl att låta bli dock.
    Varför ska jag låta bli bara för att han är bebis? Han tränar på att ligga på mage och på rygg, rulla från ena hållet till det andra, sitta, hasa och krypa, prata och samspela.
    Han infogas i rutiner under dagen, både äta och sova.
    Varför inte "kissa på pottan" också?
    "Amma inte barnet till sömns, det blir besvärligt när barnet blir äldre!" "Lägg barnet is in egen säng, annars sover väl barnet där tills han/hon är fem år!" Men varför lära barnet somna själv, dom är ju fortfarande bebisar? (noteras bör att det är ett exempel som inte är giltigt för mig själv.)
    Finns ju värre saker att göra mot en bebis skulle jag därmed vilja kontra med. Skrikmetoder som ett ypperligt exempel.
  • fruganL

    Jag har bara ett barn för tillfället, men så är han som sagt inte halvåret ens en gång.


    Förstår inte varför man inte skulle kunna ECa fler än ett barn dock? Syskon då, tvillingar låter helt klart som nog jobb åt gången som det är.
    Allt är ju vanesak liksom. Det tar längre tid att göra egna köttbullar än att plocka ett paket i frysdisken. Det tar mer tid att använda tygblöjor än att ha såna i papper. Det tar även mer tid att cykla eller gå istället för att ta bilen.
    Hur man gör när man är ute eller sådär kan jag inte svara på...men blöjan finns ju fortfarande där så då gör man väl som "alla andra". Är man på besök är det väl bara att låna deras badrum istället för sitt eget, DET borde ju inte vara något större trubbel. Hur gör du när du är ute eller hos andra och ditt/dina barn ska ha mat? Nog löser man de situationer som uppstår, när de uppstår...
    Jag förstår att ni menar väl, men jag har också förstått från de som praktiserat ett tag, att det INTE är ett stressmoment, utan ett lika skönt släppögonblick, dock inte i blöjan just.
  • fruganL

    Ingen lycka på någon front, mest tror jag för att vår konsekvens är allt utom konsekvent. Misstänker att ingen av oss egentligen är 100% med på båten fast vi båda säger att vi är det.


    Testade pottan igen för några dagar sedan dock, och den sitter han gärna på medan vi läser en bok, sen är han nöjd. Så vi sätter honom väl på den och hoppas på det bästa. För någon småskvättare verkar han inte direkt vara, blöjan kan vara torr i gott och väl en timma och sen jätteblöt en halvtimma senare igen. Så fattar han bara att det är på pottan han ska släppa ifrån sig så rullar det säkerligen på sen.
    Men vi har precis börjat med smakportioner och han tycks vara allergisk mot det första vi testade - morot, så inte sjutton har vi fortsatt nu inte. Ynklig har han varit och bajsat mer än när han var nyfödd! I tvättmaskinen hamnar bajsblöjorna medan de andra hamnar i en tunna och ja...att bara skölja bajsblöjorna är tvättmaskinen är mer än halvfull känns lite waste. =)
    Han är nog snart på fötter igen (för står gör han mer än gärna!) så då kör vi på igen!
  • fruganL

    Gaaah!


    Vi har varit duktiga på att sätta honom senaste tiden. Fast kanske inte så konsekvent som vi borde. En fis har han åstadkommit vid något tillfälle, annars har han mest missat poängen med pottan, men men...
    Imorse var jag lite stressad...skulle börja jobbet tidigare än vanligt och hade glömt ställa om klockan. Tänkte slänga på honom en ny blöja och lite kläder och få ett trevligt frukostsällskap och i blöjan hittade jag en liten kotte intryckt i cracken. Fnissade åt honom och sa att det kanske var dags att trycka ur sig lite större saker, för såna där har han presterat i ett par dagar nu.
    Och jävlar vad han tog mig på orden. För inte hinner jag väl plocka bort klutten med lite papper förrän han trycker ut en koooooorv. (Mer fnissande från min sida, för han har ganska nyligen börjat äta mat). Hur so haver fick jag in lite papper under rumpan och fångade upp även det här. Lägger det i samma hög som det andra och vad ser jag? En till korv! Muttrade då över att jag inte tagit mig tid att sätta honom på pottan ändå, men jah...nu var det ju lite sent.
    Och jag överdriver nu inte när jag säger att jag tänkte samma sak efter att ha plockat bort resterande SJU korvar (och då räknar jag inte med den lilla bollen han presterade i blöjan han fick när jag trodde att han var färdigbajsat).
    Tokigt.
  • fruganL

    Idag har vi minsann bajsat tre gånger i pottan. (...eller vi och vi, både jag och pappan har bajsat varsin gång på toaletten, men minigrisen har bajsat på pottan). Eller två kanske. Han sitter där gärna, på golvet, och leker.


    Ska han bara få sitta så länge han har lust, oavsett om något händer eller inte? Ska jag ta bort honom innan han blir missnöjd, eller när han visar missnöje? Han sitter ju lika bra på pottan som i bumbon egentligen...Hur ofta ska man kssssss-låta, om han sitter där säg en halvtimma? Bara när man sätter honom och sen om han eventuellt kissar? Eller sådär någon gång nu och då så länge han sitter?
  • fruganL

    Vi köpte en Thermobaby på babyproffsen. Kan hon bara sitta så kan hon sitta i en sån. Till en början kanske hon behöver stöd mot sidorna. Hon når ner med fötterna till underlaget och ryggen har stöd iom högt ryggstöd.


    Trickset för att sätta sig ner på en sån, i alla fall för min son, är att lyfta honom runt låren så benen böjer sig och sätta ner honom. Funkar inte att ha honom ståendes framför pottan och sen sätta sig för han liksom böjer inte på benen.
  • fruganL

    Fångar numera de flesta bajsar i pottan...dock endast genom att han börjar trycka på och han då blir satt på pottan med en liten korv halv ute ur rumpan. På morgonen hamnar han på pottan direkt för det ligger oftast en liten bajs som väntar på att få komma ut.


    Kisseriet är svårare. Potta är lite lönlöst för det hamnar oftast utanför. Idag efter han sovit så höll jag honom över badkaret och då strilade det på ganska raskt. Fascinerad var han! Men sen är det ju svårare. Hur ofta ska man hålla honom egentligen. Och ja, hur länge? Det blir en pärs att gå igenom, men det vore ju ganska behagligt med en pottat bebis liksom. Han vänjer sig ju vid vilket som...!
Svar på tråden Ja, och hur ska man börja nu då? (4½ månader)