Inlägg från: Anonym (Maja) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Maja)

    Mola/Druvbörd

    Jessiiica87 skrev 2016-04-14 19:35:41 följande:

    Tjo!

    Tänkte dela med mig av min upplevelse av mola/druvbörd & cellgifter (Låååångt inlägg)

    Allt började med att jag fick lite lättare "gravidsymptom" så jag sa till min sambo att köpa med sig ett gravtest hem. Sagt och gjord, och titt på fan.. Gravid!! Känslorna var blandade då jag inte visste om jag var redo.. Men vi kom fram till att det var nog dax (jag är 28 år)

    Vi räknade lite och kom fram till att det måste vara vecka 8-9 så väldigt tidigt.. Men då jag jobbar som Billackerare så var jah tvungen att informera min chef direkt, då jag var tvungen att få andra arbetsuppgifter efter som det kunde ha skadat fostret annars.

    Det här var i december.

    Min chef var dock inte så smart så han gick ut och berättade det för dom andra anställda. Då jag bor i ett litet samhälle så känner ju folk... Folk...

    Så vi bestämde att vi skulle gå ut med det direkt så ingen av våra vänner skulle få höra det från någon annan än oss... (Trots att vi inte gjort något ultraljud)

    Så till julafton så fick mina föräldrar det i "julklapp" att dom skulle få se sitt första barnbarn i augusti och lyckan var total. Mina vänner började gråta och jag började vänja mig vid tanken att bli mamma.

    Vi bestämde oss att köpa hus och verkligen gå in för det här med 110% Och all förberedelse med banken drog igång i samma veva.

    I slutet av december skulle vi få träffa våran barnmorska för första gången... Inget bra möte vill jag påstå.. Riktigt dryg minst ut sagt! Hon frågade några frågor sen fick vi gå, ultraljud ville hon inge göra än även fast vi hade blivit lovade det! Det flyttade hon fram till slutet av januari ???? Vi gick därifrån riktigt besvikna.. (Ska tilläggas att det inte togs några blodprov eller gravtest)

    Direkt efter nyår så började jag må fruktansvärt illa, hela tiden! Jag kunde inte äta, jag kunde knappt sova att kliva upp ur sängen var en utmaning! Ringde Kvinnohälsan och fick tips, råd & medicin utskrivet. Inget hjälpte så blev tillslut uppskickad till kvinnokliniken som skulle fixa så jag blev sjukskriven.

    Jag får beskriva mitt illamående för läkaren och hon säger att man kan få så kraftig illamående om man väntar tvillingar!

    Hjälp! Hjärtat stannade lite där!

    Upp i den berömda stolen för en undersökning och jag förstod då att jag och sambon äntligen skulle få se vårat barn för första gången ????

    Hon kör ultraljudet fram och tillbaka, fram och tillbaka. Till hon säger det ingen vill höra...

    Jag ska bara dubbelkolla med en kollega!!

    Jag vänder mig till sambon och säger, jag undrar hur många det egentligen är där inne ????

    Då kommer den andra läkaren in och kollar, vänder på skärmen och säger, Du har en mola? Jaha??? Alltså det finns inget barn som du kan se! Efter det minns jag inte så mycket! Jag vet att jag bara gråter och gråter! Läkaren pratar med mig men jag hör inte. Men dom berättar att vi måste köra en akutoperation och jag blir inlagd direkt! Att behöva ringa och berätta det här för vänner och familj var nog det svåraste jag har gjort i hela mitt liv.

    Jag kunde inte sluta gråta, plus att jag hade en tjej som låg bredvid mig som gjorde en medicinskabort. Jag dömer henne inte, men det blev liksom för mycket och lite overkligt! Här ligger jag och vill ha barn men så blev det inte, där ligger du som inte vill ha barn och tar bort det!

    Vid 12 så fick jag åka och rönta lungorna då det tydligen är vanligt att det sprids.

    När dom äntligen rullade ner mig till operationen vid 22 så jag aldrig känner mig så ensam!! Jag kunde inte låta bli att inte gråta igen! Men operationen hare tydligen gått bra och jag fick åka hem dagen efter.

    Fick en ny tid för undersökning 3 veckor efter första skrapningen, dock fick jag komma upp en gång i veckan och ta blodprov! På undersökningen upptäckte dom att den var kvar och hade vuxit! Så det blev ännu en skrapning!

    Dom var väldigt noga att berätta efteråt att det var överläkaren som hade gjort ingreppet och dom hade kollat med ultraljud och så allt verkligen var borta och att det skulle vara över nu!

    Jo tjena inte med min tur i alla fall...

    Det gick kanske 2 veckor efter sista skrapningen som jag började blöda något ut över det vanliga! Jag kunde inte ens gå från toan! Jag jämför det med som att ha näsblod fast ja... Ni förstod! Jag ringde 1177 och berätta läget och dom sa att jag skulle ringa ambulans direkt! Vilket jag vägrade göra då jag sa att jag kunde ta mig upp själv! När sköterskorna på avdelningen såg mig och sa att dig ville vi ju inte se här något mer så började jag gråta igen! (Dom har varit så fantastiska) På undersökningen visade det sig att den lilla jäveln var kvar!!!!

    Men läkaren sa att nu har kroppen 6 veckor på sig att få ut "resterna" på naturlig väg! Det visade sig även att mina värden som skulle sjunka bara höjdes med tiden! Vecka 5 började jag blöda något som inte var ur denna värd med klumpar och skit! Då trodde jag att nu kommer allt och det är snart över!

    Det visade sig faktiskt att värderna efter den här veckan hade sjunkit något makalöst.

    Men ändå inte tillräckligt mycket!

    Så det fanns bara en utväg kvar för mig!

    Och det var cellgifter!

    Har fått tablettform så jag kan ta dom hemma. Äter i 5 dagar, "vilar" i 9 sen äter igen.

    Kan ju berätta att det inte hade spridit sig till varken lungor eller hjärna! ????

    Men hela den här upplevelsen var ett uppvaknande att vara tacksam för det man har!

    Smöriga va? ????

    När behandlingen är helt klar så måste vi vänta minst 1 år innan vi får försöka bli gravida igen! Hoppas tiden går fort ????


    Vad jobbigt,har ochså haft mola som upptäcktes tidigt i v 8,blev frisk efter op.I vilken vecka upptäcktes det på dig?
  • Anonym (Maja)

    Kan säga att jag hade lite tur,att det upptäcktes tidigt.Blev sjuk med hög feber och undrade vad det handlade om,hade jag fått urinvägsinfektion som spridit dig?Läkaren tog några prover och jag var i andra månaden.Fick direkt åka till sjukhus samma dag.Där gjorde dom ultraljud och det var svårt att se,men det var mola.Och jag hade fått njurbäcksinlafamation.Blev inlagd och skrapades lite senare när febern gått ner.Fick ta blodprover i ett år.Det gick långsamt ner.Två år senare fick jag ett barn utan problem.Var då i tidigt ultraljud bara för att titta att allt var ok.

  • Anonym (Maja)

    För mig var det bara en gång ,i v 8.Tydligen räckte det och allt gick fint.

  • Anonym (Maja)

    Det kändes lite bättre i magen,som en sten skulle lossnat.Men var lite deprimerad och trött 2 veckor framåt .

  • Anonym (Maja)

    Och jag som fick 1 års grav.förbjud efter det gick långsamt ner ,det sista.Intressant att höra att det verkar vara ändrad.

  • Anonym (Maja)
    Mylily skrev 2016-07-29 14:26:34 följande:

    Tror vi alla kommer tänka så när det blir en ny graviditet. Min läkare sa att det höjdes från 0,5% risk till 1% vilket är i princip noll och ingenting. Chansen att man ska drabbas igen är mikroskopisk. Grattis till din graviditet och försök och njut!


    Risken är väldigt liten.Och det får man ju kolla tidigt i gravididiteten på ultraljud .Oroa dig inte.
  • Anonym (Maja)
    MaoaM skrev 2018-10-11 20:20:16 följande:

    Hej!

    För 2 veckor sedan skulle jag på Kub och där fanns inget foster. Bara fostersäck och moderkaka. Veckan efter fick jag träffa läkare som misstänkte partiell mola. Idag är det en vecka sedan jag skrapades. Blöder fortfarande färskt blod, är det vanligt?

    Samma dag jag skrapades hade jag hcg 20.000

    Idag hade jag 170. Hur snabbt sjunker det? Vill bara ner på noll så fort som möjligt.

    Fick svar KOMPLETT mola idag per telefon. Blev så himla ledsen för kirurgen sa att det inte ens såg ut som en mola när hon tog ut den.

    Så snurrigt jag skriver men det är nog så jag känner mig...

    6 månader känns så långt bort. Kommer inte va gravid på "mitt bf-datum" och det hade känts så otroligt mycket lättare om jag fick vara det.

    Jag ska tillbaka till gyn på tisdag för ultraljud, vet nån vad de kollar då?

    Hoppas nån orkar/kan svara. Ska lösa igenom tråden nu, tack


    För mig tog det några månader tills hcg var 2.Gick långsamt på slutet.Blev gravid igen efter ett års graviditetsförbud och allt gick bra!
  • Anonym (Maja)
    cenchi skrev 2018-10-23 20:14:21 följande:

    Hej! Sitter och googlar och blir orolig såklart..

    Men, jag fick en blödning för en månad sedan som antagligen var ett missfall eller liknande, då var jag i vecka 4 (fick blödningen på BIM-dagen). Sedan dess har mitt hcg vägrat gå ner, vilket jag sett på urintest endast.

    Nu blöder jag igen, som en lätt mens, men alltså fortfarande positiva gravtest ändå.

    Gjorde ett VUL igår och de kunde inte se nånting i min livmoder alls - helt tomt, men de tyckte det var väldigt konstigt att jag fortfarande plussade en månad senare.

    Så igår lämnade jag blod och ska göra samma sak imorgon för att sen komma in och prata om det på torsdag..

    Nu när jag googlat på anledningar till att hcg:t skulle vägra gå ner så har jag kommit fram till druvbörd eller utomkveds. Men frågan är om de inte borde sett något av dem med hjälp av VUL?

    En annan sak som oroar mig är att jag får ont när jag tar djupa andetag, vilket gör mig nojig att jag fått en tumör i lungan >_< haft den smärtan i ca två veckor nu.

    Jag förstår att ingen här kan ge några svar, men känns skönt att få ur sig sin oro.

    Jag får förhoppningsvis veta mer på torsdag.


    Hur gick det?
  • Anonym (Maja)
    Janniiique skrev 2019-08-30 14:54:59 följande:

    En fråga! Är det svårare att bli gravid om man haft mola/druvbörd?


    Nej,varför skulle det vara det?Mera så att man ska inte bli gravid tills läkaren säger att det är ok nu.
  • Anonym (Maja)

    Räknas molasom cancer?Någon som vet?Jag har själv haft det för tio år sedan.

  • Anonym (Maja)
    Anonym (Maja) skrev 2021-05-22 16:11:27 följande:

    Räknas mola som cancer??Någon som vet?Jag har själv haft det för tio år sedan.


  • Anonym (Maja)
    Jyostna skrev 2021-06-08 08:57:08 följande:

    Hej,

    Var egentligen tänkt att vara i vecka 9+4 idag men igår var jag på gynakuten där dem skulle kolla varför mina hcg nivåer är så skyhöga 46.600

    Var på tidigt ultraljud vecka 8 och dem kunde se att livmodern var gravid men inget foster. De såg gulesäck och hinnsäck.

    Troligtvis mola pratade dem om. Ska skrapas på onsdag :(

    Jag är livrädd att behöva vänta ett är på att bli gravid igen.

    Hur har det varit för er? Hur lång tid tog de innan ni fick provsvar?


    Jag fick veta direkt på ultraljud att jag hade mola.Jag fick ett års gravidetsförbud,och jag fick gå på efterkontroll i nästan ett år(lämna blodprov).Allt gick bra till slut och jag blev gravid sen och fick ett barn utan problem.
  • Anonym (Maja)
    Jyostna skrev 2021-06-08 09:34:12 följande:

    Låter ju underbart! Grattis :)

    Så långt förbud alltså :(


    Ja,eftersom värdet gick lite långsamt ner och för säkerhetens skull blev det så.Men det kanske är ändrat nu till ett halv år?Fråga sen.
  • Anonym (Maja)
    Jyostna skrev 2021-06-08 12:39:35 följande:

    Absolut! Känns bara så lång väntan.

    Önskar de finns medicin som gör så hcg nivån sjunker.

    Vill ju bara försöka direkt igen.


    Jag förstår det.Samtidigt som jag ser på mitt barn jag fick efter molan,jag hade aldrig fått just henne om jag inte hade fått molan.Så idag kan jag se annorlunda på det,även fast det är inget man vill ha (mola).
  • Anonym (Maja)
    Ailelo skrev 2021-07-24 21:32:33 följande:

    För ganska exakt ett år sedan fick jag veta att jag hade en komplett mola. Det var min första ?graviditet?.

    Jag är 23 år och frisk. Det enda jag vet skulle kunna vara orsaken är den näringsfattiga kost jag åt under tonåren vilket kanske ledde till dålig utveckling under puberteten. Min mens har förändrats enormt efter molan, som att jag kommit in i en andra pubertet. Hoppas att det är ett gott tecken.

    Nu är jag gravid igen, i vecka 6, om tre veckor ska ett tidigt ultraljud göras. Jag är så orolig, kan inte tänka på annat. Vill inte vara med om en mola igen, vill inte behöva vänta ett år till.


    Det finns goda chanser att det ser bra ut!För mig gick det bra efter molan,fick en dotter senare.
  • Anonym (Maja)
    morgonskaffet skrev 2021-08-01 19:36:02 följande:

    Jag har läst en del forskning om molor och de flesta (kanske alla) säger att det finns mycket goda chanser att få ett friskt barn efter en mola.


    Ja,det som jag fick göra var att ta en tidig ultraljud innan v 10,för att se att allt såg normalt ut.Och så var det och jag tror att det går bra i allra flesta fall !
Svar på tråden Mola/Druvbörd