Inlägg från: Ellabus |Visa alla inlägg
  • Ellabus

    Problem med sköldkörteln? Del 17

    3barnsmor35 skrev 2010-04-20 19:38:36 följande:
    Självklart addar vi nya tråden. Jag har fått höja igen då, samt haft telmöte med min endokrin-dr. Känns ok men frustrerande med tiden. Zombietrött igen!
    Hoppar också över hit {#lang_emotions_smile}. Hoppas att den nya dosen får dig att piggna till. Minns jag fel eller har inte du också fått barn relativt nyligen? Jag fick barn för två månader sedan och har nyligen sänkt dosen från 150 till 125, läkaren ville egentligen ha ner mig på 100 direkt men jag och bm kom fram till att 125 nog är ok och att jag tar nya prover på vc efter fyra veckor. Nu tycker jag att jag redan tappar ord, men det kan ju bero på tröttheten som all nattamning orsakar. Hoppas på att sköldkörteln inte ska bli alltför tokig nu och att grav.kilona släpper villigt...något man ju inte kan vara alltför säker på...
  • Ellabus
    DamnCat skrev 2010-04-21 15:11:39 följande:
    Min läkare gick med på att sänka mig sakta (Från 112,5 till 100 först) efter min förlossning (sonen har nyss fyllt 1 år) men eftersom värdena var ännu värre (överdoserad) efter den första sänkningen så gav hon mig order om att sänka direkt tillbaka till innan-grav-dos (från 100 till 62,5). Det gick jag inte med på dock utan sänkte först till 75 och sen till 62,5. Sen har jag höjt igen till 75 och en andra gång till 87,5 så jag är på väg uppåt igen... Min skk har också fått fnatt. Ska ta prov igen om tre veckor och jag gissar att jag kommer hamna på 100 efter den provtagningen. Det känns nämligen inte bättre nu heller efter den senaste sänkningen. *suck*
    Oj då, det verkar som om det kan vara krångligt att stabilisera sig igen efter förlossningen. Jag mådde så otroligt bra under en period i slutet av graviditeten, kände mig helt normal igen trots att jag var höggravid och hade lite graviditetskrämpor, hade hoppats på att det skulle fortsätta så. Konstigt att de vill göra sådana jättesänkningar efteråt. Jag åt 200 när jag var höggravid och sänkte till 150 efter förlossningen och har som sagt sänkt till 125 därefter. Tänker absolut ta det lugnt med eventuella framtida sänkningar. Lyckades på något vis intala mig att den största berg-och-dalbanan klarades av efter förra graviditeten då hypon troligtvis utlöstes, och att det skulle gå lättare att bli rätt inställd den här gången.
  • Ellabus
    Weiring skrev 2010-05-12 20:41:15 följande:
    Vad har ni andra haft för TSH-värden när Levaxinbehandling påbörjats??Många fler frågor snurrar i huvudet, men jag börjar så här !!!
    Jag blev diagnostiserad för ca 2,5 år sedan då min äldsta son var nyfödd, TSH låg då på 17. Det har hoppat runt lite sedan dess, som högst var jag uppe på 72 och som lägst har det varit omätbart.

    Var hos en ny läkare på vc idag, har inte varit där tidigare men han verkade bra och lyssnade verkligen på mig, så skönt! Ska ta prover nästa vecka, han lade till lite prover utöver de "vanliga" och det jag ville att de skulle kolla upp, också ett klart plus i kanten {#lang_emotions_smile}. Har faktiskt mått lite bättre det senaste dessutom så förhoppningsvis, kanske, kanske, så blir det ordning på de här eländiga hormonerna lite snabbare efter den här graviditeten.

    Kram till er andra och hoppas att ni också mår hyfsat idag.
  • Ellabus
    Chio skrev 2010-05-13 19:31:30 följande:
    Är det nån som lätt får blåsor i munnen samt lätt att få (stora) blåmärken?  
    Jag får rätt så lätt blåmärken, vilket jag har kopplat ihop med att mitt TPK-värde ligger strax under referensvärdet, dvs jag har ett lågt antal trombocyter i blodet, de som får blodet att levra sig. Jag har inte kopplat ihop det med hypon på något annat vis än att jag tror att även ITP (för lågt antal trombocyter, men det krävs nog lägre värden än mina för att man ska få den diagnosen) kan vara en autoimmun sjukdom. Är dessutom rätt så klantig och går i synnerhet in i diskmaskinen hela tiden, hur svårt kan det vara att se att den är öppen ;). Blåsor brukar jag inte få.
  • Ellabus
    gnilmre skrev 2010-05-18 19:29:24 följande:
    hej allihopa.ska operera bort minst halva sköldkörteln imorgon är är riktigt nervös. skriver minst halva eftersom dom ska kuka närmare på höger halva och sedan avgöra om dom tar allt eller inte så det vet jag inte förrän jag vaknar upp efteråt.har varken hypertyreos eller hypotyreos (t3 och t4 är normala även om t4 är på gränsen till högt) men jag har bara tsh-värde på 0,05 och har två stora knölar som växer...kikar in här efter operationen också men hoppas på att få veta lite mer om operationen av er som gjort en om ni hinner kika in ikväll. Är egentligen rädd för två saker. narkosen samt stämbandsförlamning... Hur hängig är man efteråt. Har en 7 månaders och en 2 åring hemma. När tror ni jag är pigg nog att ta hand om dom själv?
    Lycka till med operationen och hoppas att du återhämtar dig snabbt! Två småbarn är ju tufft nog även om man är frisk. (Har inte opererats själv så jag kan inte svara på dina frågor.)
  • Ellabus
    cassandra86 skrev 2010-05-21 14:00:10 följande:
    Ja jag hade TSH på 8,2 sen precis innan min graviditet var den nere på 4,4. Nu vet jag inte vad jag har men ska gå o få proverna omtagna. Mår inte alls bra, helt zombie i huvudet och ser helt flimrigt. Det har jag gjort mer eller mindre sen förra graviditen 08. Har känt mig som en hypokondriker sen första barnet.Vill ha lite skinn  på näsan inför nästa doktorsbesök. Så att jag kan få åtminsonde pröva någon medicin och se om det hjälper
    Är egentligen alldeles för trött för att skriva något begripligt just nu, men gör ändå ett försök ;). Håller med ovanstående inlägg, du har ju för högt TSH, även 4,4 är för högt och Levaxin borde sättas in. Är du gravid nu (trött som sagt, det kanske har framgått huruvida du är det eller inte...)? I så fall bör du genast se till att få ta nya prover så att TSH inte sticker iväg alltför mycket. Och byt läkare, den du har verkar ju inte alltför påläst om 8,2 ansågs ok...
    turkos77 skrev 2010-05-21 14:36:13 följande:
    Hej. En fråga till er experter. Jag fick svar på mina tester för någon dag sen. Då läkare ringde mig på jobb så hann jag inte ställa alla frågor jag tänkt mig. Mitt ths värde var 54 vilket tydligen är mycket förhöjt? mitt t4 värde var 4 vilket är för lågt? jag fick levaxin utskrivet och ska börja äta dom nu. Min fråga är vad jag har att vänta mig, när mår man bättre? och kan man må sämre innan man kommit upp i rätt dos. En annan undran när jag läser här är det här med barn. Är det farligt för barnet om jag skulle bli gravid? Varför får man detta?  Jag ska tillbaka till läkaren om 6 veckor men vill gärna ha svar innan dess. Lite nojig över allt.Jag har suttit och försökt läsa mig till detta i tråden men min hjärna är väldigt trött för tillfället därför frågar jag istället. Hoppas på svar.
    Om ditt TSH ligger på 54 så skulle du troligtvis få rådet att avvakta med en eventuell graviditet tills dina värden har stabiliserats. Mitt TSH var som högst uppe runt 72 och jag blev i det läget avrådd från att bli gravid igen just då. Så snart dina värden är ok igen så är det inga problem med att gå igenom en graviditet, du får ta prover var 4-6 vecka och justera dosen efterhand bara. Så länge du äter Levaxin under graviditeten och tar dina prover så ska det inte vara någon fara med barnet. Hoppas att någon annan svarar på resten av dina frågor snart, själv måste jag verkligen sova nu, trots att det är fredag ;).
  • Ellabus
    dessan59 skrev 2010-05-23 20:19:21 följande:
    hej!någon som kan svara mig, jag har hypotyreos sen 2006mina värden från den 18/5 10 ärTHS 0,41Tyroxin 17jag mår jättedåligt, äter 125 mikrogram sen ett par år tillbakajag får samma svar varje gång att proverna är bra, är dom det?
    Vid vilka värden man mår bra är ju lite personligt och du skriver inte på vilket sätt du mår dåligt, om du har typiska hyper- eller hyposymptom. Dina värden ligger inom referensvärdena. Själv hade jag varit nöjd med dina värden (utgår ifrån att du med tyroxin avser T4, det finns ju även T3 men det är T4 de brukar kolla och det stämmer med värdet 17 dessutom). TSH ligger ju i det lägre intervallet, men jag har mått bättre runt 0,4 än när jag har legat högre.

    Har du kollat upp ditt B12-värde? Brist på B12 kan ge symptom som liknar hypotyreos och många med hypotyreos har tydligen även problem med B12-värdena (själv hade jag istället för höga värden, men det är en annan historia...).

    Hoppas att du snart får må bättre.
  • Ellabus
    minihope skrev 2010-05-24 10:00:12 följande:
    Börjar med att be om ursäkt nu för jag antar att detta redan tagits upp tidigare i tråden, men jag vill ändå fråga Har just upptäckt att jag är gravid <3 Medicinerar mot hypertyreos sedan förra sommaren. Äter Thacapzol och Levaxin. Frågade min läkare innan vi drog igång bebisverkstaden om det var något som behövde justeras men mina värden låg bra fick jag som svar då. Dock skulle jag höra av mig så fort jag fick veta att jag blivit gravid för man skulle ev behöva justera medicinen då. Jag trodde ju själv att det skulle bli tät provtagning och justering eftersom jag trodde värdena kan svaja ganska mycket under graviditet. Men denna sköterska jag pratade med sa att jag nog skulle börja med Tiolil (heter det så?) istället. Är det någon som vill berätta hur det var för er när ni blev gravida och hur det blev med medicin och provtagning osv. Ska jag kanske rent utav ringa Kvinnokliniken direkt?Otroligt tacksam om någon orkat läsa ända ner hit och som vill ta sig tid att hjälpa mig. Vore skönt med lite "kött på benen" innan läkaren hör av sig igen!
    Grattis!

    Jag har själv hypo, så jag har inte så stor koll på medicineringen mot hyper, men jag hade ringt Kvinnokliniken direkt eftersom behovet av sköldkörtelhormon ändras när man blir gravid. Själv såg jag till att få ta nya prover omgående när jag blev gravid, hellre ett stick för mycket. Under graviditeten togs prover var 4-6 vecka, vilket ju borde gälla även vid hyper.

    Någon i tråden med hyper kan säkert ge dig bra svar.

    Lycka till!
  • Ellabus
    Limael skrev 2010-05-26 06:40:39 följande:
    Hej nu är daffny tillbaka fast under ett annat användarnamn, är nu gravid i vecka 5 & ska på hälsosamtal den 2/6 och undrar om de kommer kolla värdena på TSH & T4 fritt då? någon som vet?
    Grattis!

    Om de inte gör det av sig själva så säg till att det ska kollas upp och var envis om de tycker att det kan vänta. Du ska ta prover var 4-6 vecka under hela graviditeten och att värdena ligger rätt är viktigast för barnet i början eftersom det då inte kan producera eget sköldkörtelhormon, så ju tidigare du kollar desto bättre. (Utgår då ifrån att du har diagniostiserad hypo och äter Levaxin :) )
  • Ellabus
    Limael skrev 2010-05-26 15:17:09 följande:
    tack :)Okej, jag ringde ju till Barnmorskan och bokade möte för hälsosamtalet och då frågade hon om jag åt levaxin osv så jag hoppas hon kollar upp lite om hypo om hon inte är så jätte kunnig, jag vet ju att TSH ska ligga under 2.0 och sen så låg mitt t4 fritt på 17 och det är också bra.. så det känns skönt att man är lite mer medveten om sjukdomen nu, har ju trots allt haft den i 7 år.
    Då blir det säkert inga problem om hon redan frågat om det :). Ett litet tips är att själv ha koll på när du ska ta nya prover och påminna, det tyckte jag att de kunde ha lite dålig koll på på min mvc. Lycka till!
Svar på tråden Problem med sköldkörteln? Del 17