Inlägg från: Ellabus |Visa alla inlägg
  • Ellabus

    Problem med sköldkörteln? Del 17

    Smilla75 skrev 2010-05-27 20:53:36 följande:
    Tack för ditt svar, skönt höra från någon välinformerad. Jag har svårt att avgöra hur jag mår eftersom jag är pressad, tre barn inom loppet av fyra år....Mitt stora problem är mitt humör som jag upplever försämrats, jag får plötsliga vredesutbrott och känner mig inte som en bra mamma just nu. Men det är förmodligen pga mina sömnproblem och att jag aldrig får tid för mig själv. Jag har tittat lite på Liothyorin men känner mig tveksam till att föreslå det, min läkare har säkert ingen aning vad det är och mina prover är ju bra så det är nog svårt. Var du en vresig typ då innan lio??
    Oj, det där hade jag kunnat skriva själv just nu (fast inte tre utan två barn på drygt två år :) ). Känner mig också som en rätt så kass mamma för tillfället, är väldigt lättretlig och med en trotsig 2,5-åring och en 3-månaders som visserligen är världens gladaste bebis men som knappast sover hela nätterna så slutar det titt som tätt med att jag tappar humöret. Med en pappa som just nu är överallt utom hemma så blir det inte många pauser heller. Mitt TSH låg senast på 0,08 och T4 på 18, så jag har just sänkt dosen från 125 till 100. Hoppas på att det fixar humöret utan att jag blir ännu segare i huvudet än vad jag är nu. Funderar också på att fråga läkaren om Lio om jag inte mår bättre till nästa provtagning om drygt fyra veckor.
  • Ellabus
    anitra2012 skrev 2010-06-04 11:02:54 följande:
    Ja kan inte vara stilla.. utan kan flippa runt.. Jag gick två långa promenader igår, inget jag bruka göra... om du förstå vad jag menar. :)

    Jag mådde bra när TSH låg vid 0,36 och 1,3... Ska nog ligga där emellan, känns det som.
    Känner igen den utflippade känslan :) . Hade ett TSH på 0,08 sist och T4 på 18 och kunde inte heller sitta still, myror i benen när jag skulle sova och ett rejält humör. Fick sänka dosen från 125 till 100 och tycker att jag redan efter en dryg vecka har blivit mer normal i humöret och inte är lika rastlös. Mådde jättebra när jag låg runt 0,4 i TSH, så jag hoppas att jag hamnar där någonstans nu.

    Även min sambo har tyckt att jag varit lite besvärlig, jättestressad, rastlös och labil, stackarn :).
  • Ellabus
    pikku my skrev 2010-06-08 17:01:06 följande:

    Är det någon som har fått problem med sköldkörteln när ni blivit gravida?

    Alltså att ni varit fri från sjukdomen innan graviditeten och fått det sen när ni blev gravida?


    Ja, jag med. Det är relativt vanligt att hypo utlöses av en graviditet vad jag har förstått. För vissa är det övergående, andra får dras med det resten av livet.
    Limael skrev 2010-06-08 14:14:07 följande:
    hej, ni som är och har varit gravida i vilken vecka kollade in värdena på tsh och t4 fritt?
    Första gången vecka 5, TSH hade då redan klättrat upp till runt 9, så det blev en rejäl höjning av Levaxinet, därefter ungefär var femte vecka, lite tätare i början. Fick du ta prover hos barnmorskan (har för mig att du skrev om det tidigare)?
  • Ellabus
    anitra2012 skrev 2010-06-09 12:07:44 följande:
    Liten udda fråga.. Hur har ni det med svettningar osv.? Blev det bättre när doseringen av Levaxinet var rätt?

    Jag känner att jag jämt kan gå runt med linnen bara för att slippa den stora svettningen som annars bli. Tänker extra på detta nu gällande att jag har sökt ett jobb som kräver kostym och skjorta ev.  Vill ju känna sig fräsch länge om dagarna om jag skulle få tjänsten.
    Jag svettades också jättemycket innan jag minskade min dos den här gången. Nu har det blivit bättre och jag känner mig inte lika varm längre.
  • Ellabus
    lisen88 skrev 2010-06-11 22:03:42 följande:
    Är de någon förälder som är här som har ett barn med sköldkörtelbesvär? vad är de för sympton man märker på dom? dottern är 15 månader
    Jag har två barn med medfödd hypotyreos, båda medicineras med Levaxin. Själv fick jag diagnosen efter första graviditeten. Observera att det enligt alla läkare vi har träffat på är MYCKET ovanligt att få två barn med medfödd hypotyreos och själv ha det (vill inte skrämma upp någon till att tro att det är något man behöver oroa sig för i normala fall).

    Mitt första barns avvikande värden upptäcktes vid PKU-provet, på mitt andra barn togs prover ännu tidigare eftersom jag och storebror hade det redan. Båda två har fått medicin sedan de var några veckor gamla, så de har aldrig uppvisat några symtom, inte ens innan Levaxinet sattes in.

    Har din dotter fått diagnosen hypotyreos eller misstänker du det av någon särskild orsak? Vad jag har förstått så är sköldkörtelhormonerna väldigt viktiga för barnets utveckling. Vad en överproduktion, dvs hypertyreos, kan orsaka hos barn är jag inte insatt i, vet bara att mina barn har haft svårt för att sova och varit väldigt rastlösa när de har varit övermedicinerade, dvs fått för mycket av hormonet och därför uppvisat liknande symtom som man kan se vid överproduktion. Om de har en underfunktion som inte behandlas däremot så kan de hamna efter i utvecklingen (bli mentalt efterblivna alltså, är det ett korrekt uttryck? Hittar inget bättre ord.) och inte växa som de ska. Bvc borde ha reagerat om hon hade uppvisat några symtom på detta.

    Om ni har tagit PKU-provet så borde din dotter i vart fall inte ha medfödd hypo- eller hypertyreos, så då hade hon ju i vart fall en fungerande sköldkörtel och normala värden när hon föddes. Annars hade sjukhuset väldigt snabbt hört av sig till dig när hon bara var några veckor. Om du misstänker att hon har utvecklat sköldkörtelproblem därefter så tycker jag att du bör prata med din bvc-läkare. Man kontrollerar funktionen jättelätt, ett litet blodprov är allt som behövs, så vet du säkert sedan. (Fast att lyckas ta ett blodprov på en motvillig 15 mån kan ju vara lite trixigt i och för sig ;) )Eftersom hormonet är så viktigt för utvecklingen så måste barn med tokiga värden absolut ha behandling, men det är väldigt ovanligt att barn får den här diagnosen så förhoppningsvis är din dotter helt frisk. Skulle hon inte vara det så är behandlingen hur enkel som helst, mina barn får bara en liten krossad tablett Levaxin varje morgon. Den luktar inte, smakar inget och är pytteliten, så både 2-åringen och min 4-mån sväljer dem utan problem. Behandlas de bara så blir de som vilket annat barn som helst.

    Lycka till!
  • Ellabus
    lisen88 skrev 2010-06-12 22:32:06 följande:
    ja, de är nämligen så här att jag har underfunktion av sköldkörteln och har haft de sen ja va liten men ingen reagerade på mina sympton, och liten menar ja 8 till 10 år. tills ja fick mensen vid 11, då reagerade dom och då fick jag diagnosen underfunktion. Och jag vet att de är ärftligt och har tagit upp de på BVS men ingen har äns lysnnat på vad man har och säga om de. Tills jag pratade om de med min läkare och han blev inte glad över att barnläkaren på läkarbesöken inte har brytt sig om vad jag har sagt om de.. Så till slut fick ja en remiss till sjukhuset så ska dom kolla upp de om hon har också. Vilket ja hoppas hon inte har. så jag fick börja ta levaxin när ja var 11 år och en masa sprutor för att stoppa upp puberteten för att få en till schans att växa, vilket ja inte gjorde och de va för sent med att sätta in tillväxt sprutor...
    Otroligt dåligt av bvc att inte kolla upp det på en gång! Hoppas att ni får komma till sjukhuset snabbt och att det visar sig att hon är frisk. Det är ju ändå positivt att hon fortfarande är så liten, ju tidigare Levaxinet sätts in desto bättre ju. Skriv gärna igen och berätta hur det går för er.
  • Ellabus
    lisen88 skrev 2010-06-13 10:51:19 följande:
    ja men visst är de dåligt av dom och inte kolla upp de 1 gång till.. och speciellt barnläkaren på bvc brydde sig inte äns. ska ditt den 29, på ett sätt hoppas jag för guds skulle att hon inte har fel på den så hon slipper gå igenom de som jag har gjort. men ändå att hon har de så ja kan trycka upp de i ansiktet på barnläkaren och säga att hon har gjort en otrolig felbedömning. men som sagt, hoppas hon inte har de.
    Nu har mina barn som sagt fått Levaxin sedan födseln, men din dotter är ju också väldigt liten ännu, och läkarna har försäkrat oss om att de kommer att utvecklas fullt normalt så länge de äter Levaxinet. Vi har inte märkt några symtom alls på dem, de ligger snarare före utvecklingsmässigt, såväl mentalt som fysiskt. Vad jag menar är att om din dotter skulle ha det så är det ju mycket möjligt att hon inte kommer att behöva gå igenom det du gjorde ändå, eftersom hon i så fall kommer att börja medicineras så mycket tidigare än dig. Men jag vet inte hur det fungerar. Lycka till den 29:e och hoppas att provtagningen går smidigt.
  • Ellabus
    kokos skrev 2010-06-19 09:31:37 följande:
    En fråga till er som är lite mer insatta än mig i Läkemedlet Levaxin:

    Kan man amma samtidigt som man äter medecinen???
    Du har redan fått svar, men ja det kan man.

    Jag var rätt så överdoserad direkt efter förlossnigen och har upplevt att det har gått ut lite över mjölkproduktionen, men det har gått jättebra ändå. Nu när jag har sänkt Levaxindosen känns det som om produktionen har ökat och min lille kille behöver inte äta riktigt lika ofta. Men jag vet inte om det stämmer eller om jag har inbillat mig :).
  • Ellabus
    turkos77 skrev 2010-06-19 20:42:40 följande:

    Hej,
    Jag fick min diagnos för lite drygt en månad sen och började äta Levaxin 50. Första 3 veckorna tyckte jag att jag märkte en förbättring. DOck mår jag mycket sämre nu! Är detta normalt, att först må bättre och sen lika illa igen?? En annan undran är att läkaren kände på min sköldkörtel och sa att den var förstorad. Sen jag började äta medicinen så har jag som en klump i halsen. Känner av detta hela tiden och ibland är det svårt att svälja. Är detta normalt?? Har det ett samband?

    Ett annat problem som jag hoppades skulle försvinna eller avstanna är min viktuppgång. Jag forts'tter att gå upp i vikt trots att jag äter minimalt. Kommer detta att sluta?

    Tar det längre tid att komma ner på normala värden ju högre man hade från början?
     Mina värden var ths - 54 , t4 - 5, t3-4,1. Jag vet inte riktigt vad dessa betyder mer än att de inte var normala.

    Jag ska tillbaka för provtagning om en månad men känner att min läkare inte kan svara på detta, därav många frågor till er experter.

    Tacksam för svar.


    Jag kan inte svara på alla dina frågor, men förhoppningsvis är det någon annan som kan det. Vi andra är väl inga experter direkt, men är mer eller mindre pålästa och svarar som jag har uppfattat det utifrån egna erfarenheter och kunskaper.

    Ett TSH på 54 är ju inget vidare, du är definitivt inget gränsfall utan har helt klart hypotyreos. Man kan ligga högre än så också, men även mycket lägre och fortfarande må dåligt, så det är inte konstigt om du mår dåligt.

    Det är möjligt att du fick en kick av Levaxinet till att börja med. När jag har höjt min dos kraftigt kan jag bli lite hypad innan det planar ut och kroppen anpassar sig. Du kommer säkert att få höja din dos igen, men det är bra att ta det lite försiktigt, kroppen måste hinna anpassa sig. När mitt TSH låg på 72 tog det cirka ett halvår innan mina värden hade stabiliserat sig, men det är nog individuellt hur snabbt det går.

    När värdena ligger rätt och du mår bra igen bör du kunna gå upp/ner i vikt på ett "normalt" sätt igen, dvs kilona trillar inte av sig själva, men det är fullt möjligt att bli av med dem.

    Läs på tills du ska träffa din läkare igen och fråga ut henne/honom, har man bara lite koll så är det mycket lättare att få begripliga svar. Det finns bra länkar i TS.
  • Ellabus
    turkos77 skrev 2010-06-19 21:49:18 följande:
    Tack för svaren. Du fick ju med det mesta där. :) Bara klumpen i halsen kvar.
    Jag försöker läsa mig till saker och ting, det är dock för mycket info för tillfället för min väldigt trötta hjärna. Allt verkar så luddigt med. Alla har så olika upplevelser. Jag har beställt hem en bok för att slippa sitta och bläddra runt på internet.

    Ett halvt år att komma till normala värden när du hade 72 verkar faktiskt inte så länge. Trodde att det skulle ta mycket längre tid. Skönt att höra.

    Tack.
    Jag har lyckligtvis aldrig känt av någon klump, men har läst att många andra har det, så hoppas att någon av dem svarar dig.

    Ja, alla har lite olika upplevelser. Men efter ett tag blir man väl sin egen expert och lär sig vid vilka värden man mår som bäst. Dessvärre blir man ju oftast inte av med Levaxinet, så man har ju hela livet på sig att lära sig. När man mår som sämst är det verkligen inte det lättaste att begripa något nytt. Jag kände mig helt efterbliven när TSH låg på 72, var jätterädd för hur det skulle gå när jag började jobba igen, tur att det inte var något permanent tillstånd ;).
Svar på tråden Problem med sköldkörteln? Del 17