• Tjohalia

    Stora tråden om Gastric bypass (GBP)

    hej allihopa! Är ett bra tag sen jag var in och skrev så ni kanske inte minns mig Jag fick en remiss från vårdcentralen i jan-feb (minns inte riktigt) och har fått kallelse till gruppinformationsmöte två gånger som jag varit tvungen att tacka nej till pga att jag befunnit mej på min studieort då (läser en distansutbildning, 109 mil hemifrån) och det har kännts jättetrist att behöva tacka nej. Men nu har jag fått en ny kallelse, den 1:a juni och jag tror faktiskt det kommer att funka! Jag befinner mej iaf i rätt stad. Risken var att jag skulle bli tvungen att vänta till hösten eftersom dom inte visste om det skulle vara en till träff innan sommaren, men tack och lov så blev det så

    Jag ser i brevet att dom ändrat antalet veckor man ska flyta innan operationen, istället för 3 veckor är det tydligen 4 nu, så har det inte stått tidigare och det är ändrat med en vanlig bläckpenna. Inte för att det gör mig så mycket tror jag, men jag undrar om nån vet om det är rent allmänt dom ändrat eller bara på det här sjukhuset (Sunderby sjukhus, Luleå)?

    Jag måste gå ner 10% av min vikt innan op och det står att viktkontroll kommer att göras, med en snabb uträkning inser jag att det är 12 kilo jag måste gå ner på dessa 4 veckor! Är det ens möjligt även om man flyter att gå ner så mycket på 4 veckor? Det innebär ju att jag måste gå ner 3 kilo/vecka, och i mina öron låter det mycket men jag har inte så stora erfarenheter av hur mycket man går ner när man flyter....
    Hur är det på era sjukhus? Jag hade räknat med att behöva gå ner 5-7 kilo för det är vad jag "hört" att man ska på ett ungefär. Men visst, måste jag så kan det givetvis gå.


    JOLINE 050414 * ALEX 070309
  • Tjohalia
    Bellevue skrev 2010-05-01 10:18:35 följande:
    Du kan väl börja dra ner på kolhydrater i form av pasta, ris och potatis redan nu? Du måste ju inte gå ner alla kilona under flytet? Byt pasta, ris och potatis mot keso. Ät mer grönsaker, halva tallriken.
    Själva open blir tidigast om ett år, visst skulle jag kunna börja redan nu, men samtidigt är nog risken stor att det blir till "ingen nytta" eftersom det är så långt i förväg... Jag tänkte att när jag varit hos kirurgen och fått godkänt så kommer jag att börja, men samtidigt vet jag ju inte hur långt i förväg det brukar ske. Däremot har jag tänkt redan nu att börja dra ner på godis chips och läsk (som är mitt största problem). Det kan ju vara bra att redan i förväg lagt sig till med bättre och mer "normala" vanor när det gäller sånt så det inte kommer som en chock för mig sen att tvärt bara sluta med allt tänker jag... Maten är det nog inte så stort problem med.
    JOLINE 050414 * ALEX 070309
  • Tjohalia
    V P E skrev 2010-08-24 20:28:38 följande:
    Jag skulle kunna tänka mig att det handlar om var du ska opereras... om du blir nekad eller ej (om du väger för mkt). Jag opererades på Sophiahemmet ochd e vägde mig inte ens innan.. däremot vet jag någon som skulle opereras i Norrbottens Läns Landstings regi, och som skickades hem. I och för sig inte på grund av vikten, men för att de tyckte levern fortf. var för stor efter 14 dagars flyt... men jag tror att det ärrätt ovanligt.
    Jag ska opas i norrbotten (står i kö, beräknad op till våren) och dom säger att dom är stenhårda här, 10% ska man gå ner, men vi flyter i 4 veckor och inte i 3, är ändå nervös om jag kommer hinna gå ner mina 12 kilo på dessa veckor... Hade ju varit enkelt att börja gå ner redan nu, men det får vi inte heller för viktnedgången ska ske snabbt för att levern ska minska i storlek tydligen...
    JOLINE 050414 * ALEX 070309
  • Tjohalia

    Hej allihopa! Jag följer den här tråden rätt tyst, för det känns inte som om jag har så mycket att säga... Jag står i kö för en GBP och var i början på juni iväg på ett gruppinformationsmöte, där fick vi veta att det var ungefär ett års väntetid till operationen, men jag har hört från flera håll att det kan gå snabbare, dessutom verkar dom ha fått extra operationstider nu i höst (jag opas i norrbotten).

    Mitt problem är väl lite omvänt egentligen, för även om jag vill opas så snabbt som möjligt så vore timingen perfekt om det faktiskt var ett års väntetid i och med att jag pluggar och det då skulle infalla lagom till sommarlovet. Att opas mitt under terminen känns inte genomförbart, jag skulle förmodligen inte fixa skolan då och vi har perioder med obligatorisk närvaro minst en gång i månaden...
    Hur mycket hänsyn tar dom till detta tror ni? Om jag blir kallad till kirurgen och han ger godkännande för operation och jag får en tid i tex mars, april eller maj, törs man då säga till att man vill ha den efter terminen slutat? Eller äventyrar man då möjligheten att få opas om man inte med glädje tackar ja till första bästa tid? Hur mycket törs man planera in operationen för att det ska passa ens liv i övrigt? Kan man ställa "krav"?

    Det sommarjobb jag kommer ha (samma som nu i sommar) innebär inga problem att vara sjukskriven ifrån, dom anpassar sig efter hur mycket och när jag vill jobba (det är jobb inom det jag utbildar mig till, som en möjlighet för studenterna att dels få lära sig och dels få in en fot samt för arbetsgivaren att få rekrytera personal, mycket generöst). Men utbildningen jag går är dessvärre 110 mil hemifrån (distansutb.) och som sagt var en hel del obligatorisk närvaro där möjligheten att ta igen förlorad tid är i princip noll (får vänta ett helt år och halkar efter i utbildningen, får inte läsa alla kurser kommande år osv eftersom vi har så kallade spärrkurser som måste vara godkända).


    JOLINE 050414 * ALEX 070309
  • Tjohalia
    missteddy skrev 2010-09-14 12:47:16 följande:
    såg att du bode i pite du med vart ska du göra op??
    Sunderbyn hoppas jag, men dom sa att det lika gärna kunde bli gällivare (tror jag det var) eftersom dom sammarbetar och där det finns tid där får man op... Jag hoppas ju helt klart på Sunderbyn, är ju en viss skillnad i avstånd!
    JOLINE 050414 * ALEX 070309
  • Tjohalia
    V P E skrev 2010-09-14 15:35:07 följande:
    Ni vet väl om att ni kan begära Fritt Vådval och då få göra operationen på Sophiahemmet inom nån månad?
    Jo men som jag skrev tidigare så skulle det vara perfekt med op i juni då skolan slutat... vet inte hur jag ska fixa skolan om det blir op mitt i terminen!
    JOLINE 050414 * ALEX 070309
  • Tjohalia
    vänat skrev 2010-09-15 08:28:20 följande:
    Om man fixa skola efter opartionen eller ej skulle jag vilja säga är indivuduellt beroende på vem man är hur man mår. Vad man studiera hur man studier på distans eller på skolan etc etc.

    Så att få svar på den fråga funderingen är ju endast at vänta se och pröva sig fram efter opartionen.

    Hoppas dock som sagt att du får en opartions tid som inte krockar allt för mycket med dina studier som du själv är inne på.

    Eller kanske kan du få läsa i kapp redan  innan så du gjort bort så mycket som möjligt avdina studier i fall i fall opertionen blir tidigare.
    Problemet är väl att min skola ligger 110 mil hemifrån, jag pluggar på distans men med obligatorisk närvaro några dagar/månad (ibland längre perioder), dessutom har vi hur mycket som helst att göra även när vi är hemma...
    JOLINE 050414 * ALEX 070309
  • Tjohalia

    Jag har funderat på en sak förresten, om man fått remiss från sin läkare och denne tycker man uppfyller kraven, hur vanligt är det då att få nej av kirurgen? Jag har aldrig hört om nån som fått det, men vad kan det bero på i såna fall? Jag är ju medveten om att det kan hända, men inte på vilka grunder så att säga.


    JOLINE 050414 * ALEX 070309
  • Tjohalia
    sabinaa skrev 2010-09-15 10:29:20 följande:
    Jag har läst några bloggar där folk har fått nej från kirurgen och betalat för den själv och det har varit för dom varit för "smala".

    Min moster fick nej för hon hade för dåliga värden. Många läkare vet kanske inte riktigt vad som krävs merän att man har ett visst BMI.
    okej, jag är då inte för smal iaf (BMI 44) och mina värden har varit bra hittils... Och bantat har jag ju gjort i många omgångar, har även provat xenical och skulle prova reductil men dom hann sluta med det. jag antar (och hoppas) att mina förutsättningar räcker för att få op beviljad.
    JOLINE 050414 * ALEX 070309
  • Tjohalia
    V P E skrev 2010-09-15 15:38:34 följande:
    Det borde absolut gå att planera in det så, i alla fall på Sophiahemmet... jag tajmade in det så att jag opererades precis då det passade mig bäst.
    okej, det låter ju lovande, jag får väl ta det som det kommer...
    JOLINE 050414 * ALEX 070309
Svar på tråden Stora tråden om Gastric bypass (GBP)