• Stora tråden om Gastric bypass (GBP)

  Tor 29 apr 2010 22:28 Läst 571022 gånger Totalt 12179 svar
  Fragil­e Angel
  Visa endast
  Tor 29 apr 2010 22:28

  Stora tråden om Gastric bypass (GBP)


   Här pratas allt mellan himmel och operation {#lang_emotions_tongue_out}.
  Vi har gemensamt att vi gjort, ska, eller vill göra en gastric bypass, en s.k. viktoperation. Här kan du ställa frågor om du är intresserad, vi svarar så gott vi kan.

  -------------------------------------

  1. Hur går man tillväga för att få en operation?
  • Man bokar ett läkarbesök på vårdcentralen, där ber man om att en remiss ska skickas till tillhörande sjukhus kirurgmottagning. Man kan också skicka en egenremiss. Man blir kallad till sjukhuset, där man får träffa
  ett
  läkarteam. Alternativt ringer och bokar tid på ett privat sjukhus, det går fortare men man får då bekosta det själv, ca 130000 kronor.


  2. Hur lång är väntetiden?
  • Kontakta det sjukhus du ska/vill o
  pereras
  på för information.

  3. Vilka krav ställs på mig som vill göra en viktoperation?
  • BMI måste ligga runt 38-40• Allvarligt menande bantningsförsök skall ha gjorts med sakkunnig, personlig rådgivning. Operation får aldrig vara en förstahandsmetod.
  • Fetman måste ha varat ett antal år.
  • Man ska vara motiverad och förstå vad en operation innebär.
  • Man får inte ha psykiska besvär, missbruk eller uttalad ätstörning som t.ex. bulimi.

  4. Kan jag aldrig äta gott igen?
  Jo, de kan man absolut. Skillnaden är att man måste lyssna på kroppen lite mera än förr.

  5. Graviditet
  GBP utgör inget hinder för graviditet men kroppen klarar inte av detta energimässigt första året efter operationen. De som önskar skaffa barn bör vänta ca ett år efter operationen tills vikten stabiliserats. Vid en graviditet bör man kontrollera sina värden lite extra, då näringsbrist kan förekomma

  Bra sidor som är värda ett besök:
  Två jättebra forum om viktoperationer:  Gamla tråden vi surrat i:
  www.familjeliv.se/Forum-11-258/m51167014.htmlwww.viktop.sewww.viktdropp.sewww.vantetider.se/se-vantetider/aktuellt-vaen...www.orebroll.se/uso/pagewide____19886.aspxwww.orebroll.se/uso/pagewide____19582.aspx


  ¸ .? Jag skrek åt en banan i ett hål för att jag saknar självkontroll¸ .?
  Hos Prisjakt jämför du pris på barnprodukter!
 • Ons 4 apr 2012 08:22 #12161
  mamma74 skrev 2012-04-03 19:35:21 följande:
  Ok maddisen var ?

  Läs ett par inlägg upp på den här sidan så hittar du adressen.
  Fanny och Elliot...mina tjejer! <3
 • Sön 8 apr 2012 22:36 #12162
  Ulf09 skrev 2012-03-04 12:09:54 följande:
  Jag är så himla trött på att vara överviktig och har testat allt jag kan komma på. Men inget är något som håller i längden. Nu har jag börjat fundera över att försöka få en sådan här operation, men inte säker på att det kommer gå igenom för mig. 

  Jag är en man på 22 år som varit överviktig så länge jag kan komma ihåg (sedan jag var typ 12). Vägde som max omkring 130 ~ tror jag omkring 2008 december och lyckades på egen hand gå ner till omkring 105kg på 1,5 år. (Antagligen för att jag var väldigt deprimerad under den tiden då min farmor gick bort och jag gick ut och promenerade för att inte bryta ihop)

  Men sedan har jag inte lyckats. Jag har testat allt!

  1. LCHF diet. Slutar med att jag överäter igen när jag väl slutar på den och går upp mer.
  2. VLCD diet. Samma som LCHF. (Gått på det i 1,5 månader som längst)
  3. Testat att gå ut och gå varje dag m.m. men lyckas ändå inte. Småäter när jag väl blir uttråkad.
  4. Testat gym men mer dåligt över att gå dit när jag ser ut som jag gör.
  5. Försöker äta väldigt små portioner men igen, småäter när jag väl blir uttråkad.

  Jag jojo bantar väldigt mycket och har gjort det sedan jag började tänka på min vikt när jag var 17 och jag har börjat ge upp hoppet om att klara detta själv.

  Just nu väger jag omkring  110kg och är 185cm ~ dvs en BMI på omkring 33. Jag skulle så jävla gärna vilja väga 75-80kg men vad jag än testar så kommer jag inte under 100.  

  Tror ni jag kan få hjälp med en operation eller måste jag stå för den själv? Jag vet riskerna, jag vet att jag måste börja jobba och det har jag. Jag har försökt på egen hand men klarar inte det. 
  Jag är i exakt samma sits. Jag fick ingen operation ändå om jag inte betalar den själv :(
  ° ★ Mamma till finaste Wictor 090719 ★ °
 • Lör 14 apr 2012 11:13 #12163

  Hej på er!

  Jag ska också göra en GBP, jag var dock inställd på typ 1 års väntetid (fråga mig inte vad jag fick det ifrån) men när jag var till läkaren häromdagen så sa han att jag ev kunde få det innan midsommar om jag hade tur blev jätteglad.

  Några saker som jag i all hast glömde fråga om tänkte om någon vet?

  Är någon av er gallopererad sedan tidigare? Jag är det och efter det har jag lite problem med magkramer och
  diarre, tänkte att det kanske kommer bli värre efter op? för man kortar ju av tarmen?
  men finns säkert hjälp mot det.

  Sedan sa han inget om att man måste gå ner visst mycket innan op måste man det?

  Han sa bara om pulvret man ska äta i två veckor o så, men funderar på att smygstarta med pulvret byta ut några mål då o då varför inte?
  Hur har ni gjort?

  Under dom två pulverveckorna får man dricka kaffe va? Snälla säg att man får det....  

 • Lör 14 apr 2012 11:15 #12164

  Hur länge får ni vänta på op nu? Jag ska göra min OP på danderyd. 
   

 • Lör 14 apr 2012 11:21 #12165

  aha det finns en ny tråd ska kolla den istället

 • Tor 10 maj 2012 13:58 #12166

  Nån som Opats på Aleris i Motala?

 • Tor 17 maj 2012 01:29 #12167
  Glad
  OBS!!! GRAFT SYNFEL!!! RESPEKTERA!!!
 • Ons 30 maj 2012 00:56 #12168

  Hejsan har en liten fråga...
  jag skickade en egenremiss till karlshamn och landskrona för 2 årsedan har varit hos kirurgen i karlshamn men jag sa upp remissen för vile tänka lite till sedan idag fick jag ett brev från landskrona att de skickat min remiss till aleris i lund och då undrar ja om ja skulle få op ..kommer jag få bekosta det själv då jag skickade min egenremiss till landskrona? o väljer att ev gå den vägen???
  eller hur fungerar det    

 • Tis 26 jun 2012 22:06 #12169

  Hur och Vad berättar man för sina barn när det är dags för OP??
  De är 7 och 8 år gamla. 

 • söta barn
  Visa endast
  Lör 30 jun 2012 12:52 #12170

  Hej alla här inne! Jag har en fråga som jag hoppas att någon av Er kan svara på... Ni får ursäkta mitt långa och äckliga inlägg :( Är det någon här inne som fått problem med akuta vattniga diarréer som komplikation efter GBP?? Jag opades i Mars förra året och har sen dess haft lite problem med att jag ibland får akuta diarréer som jag ej kan hejda (hinner inte gå på toan...) :( Jag har trott att det berott på något i min kost o mina kost vanor samt min dåvarande medicinering som gjort att jag fått problemet. Det har alltid gått över av sig själv efter jag fått tömma tarmen några gånger på den dagen och sen kan det vara helt normal avföring i veckor eller månader innan det blir akut igen. Så var det tills nu i söndags då jag på morgonen efter frukost akut fick springa på toa med jätte vattniga diarréer, som senare efter ca 3 gånger på toan gav med sig och dagen blev lugn. Men sen natten mot måndagen började det om igen och hela dygnet mellan måndag och tisdag fick jag springa var 5e-20e minut för det bara forsade ur mig precis som vid en magsjuka... Pratade då med både vårdcentralen o sjukvårdsrådgivingen om det verkligen skulle hålla på så pass länge innan det gav med sig och dom svarade att det ibland kunde bli så med magsjuka, fick rådet att enbart dricka te som är stoppande, och sedan börja med något milt för magen när den lugnat ner sig, så jag drack enbart te hela tisdag och på onsdag la jag till blåbärs proviva och allt gick bra, magen kändes bra och inga diarréer , så onsdag eftermiddag tog jag o testade mosa en halv liten potatis i lite smör för att jag var så hungrig men det hann gå ca 30 min sen började min mage göra uppror och jag var tillbaka på ruta ett igen.... Ett dygn med vattniga diarréer var 5e-20de minut. På torsdagen fick jag åka in på akuten för då kom det enbart blod... Dom tog några blodprover o så konstaterade dom bara att eftersom jag haft så mycket diarréer unde en sån lång tid så kunde jag börja blöda, eftersom mina blödningar och diareer avtagit så dom sa att jag fich åka hem o fortsätta med te och prova mat med jämna mellan rum. Allt var lugnt på natten mot fredag så på morgonen började jag dagen med lite te och en stund senare ett smörgåsrån med lite smör på och eftersom det gick bra så la jag senare till proviva igen och allt var lugnt hela dagen så jag tänkte yes nu har det kanske gett med sig, men icke då, vid 18 tiden på kvällen så var det som att nån bara vred om en kran i magen på mig, det kom liksom från ingenstans. Så det var bara att början med enbart te IGEN, så nu ska jag endast leva på te och resort hela helgen har jag tänkt. Är rädd för att börja äta nåt överhuvud taget igen någonsin. Till saken hör även att jag är gravid i v32 så jag är livrädd att barnet tar skada av detta. Vad tror ni det är? Är det en magsjuka som håller i sig (ingen annan än jag i familjen som är dålig) eller är det nåt fel som har uppstått efter GBP?? NÅGON SOM VARIT MED OM LIKNANDE ??


  ♥ (¯`°?.¸ ♥ Sebastian 060305 ♥¸.?°´¯) ♥♥ (¯`°?.¸ ♥ Adele 081107 ♥¸.?°´¯) ♥
 • Sön 30 sep 2012 17:22 #12171
  söta barn skrev 2012-06-30 12:52:23 följande:
  Hej alla här inne! Jag har en fråga som jag hoppas att någon av Er kan svara på... Ni får ursäkta mitt långa och äckliga inlägg :( Är det någon här inne som fått problem med akuta vattniga diarréer som komplikation efter GBP?? Jag opades i Mars förra året och har sen dess haft lite problem med att jag ibland får akuta diarréer som jag ej kan hejda (hinner inte gå på toan...) :( Jag har trott att det berott på något i min kost o mina kost vanor samt min dåvarande medicinering som gjort att jag fått problemet. Det har alltid gått över av sig själv efter jag fått tömma tarmen några gånger på den dagen och sen kan det vara helt normal avföring i veckor eller månader innan det blir akut igen. Så var det tills nu i söndags då jag på morgonen efter frukost akut fick springa på toa med jätte vattniga diarréer, som senare efter ca 3 gånger på toan gav med sig och dagen blev lugn. Men sen natten mot måndagen började det om igen och hela dygnet mellan måndag och tisdag fick jag springa var 5e-20e minut för det bara forsade ur mig precis som vid en magsjuka... Pratade då med både vårdcentralen o sjukvårdsrådgivingen om det verkligen skulle hålla på så pass länge innan det gav med sig och dom svarade att det ibland kunde bli så med magsjuka, fick rådet att enbart dricka te som är stoppande, och sedan börja med något milt för magen när den lugnat ner sig, så jag drack enbart te hela tisdag och på onsdag la jag till blåbärs proviva och allt gick bra, magen kändes bra och inga diarréer , så onsdag eftermiddag tog jag o testade mosa en halv liten potatis i lite smör för att jag var så hungrig men det hann gå ca 30 min sen började min mage göra uppror och jag var tillbaka på ruta ett igen.... Ett dygn med vattniga diarréer var 5e-20de minut. På torsdagen fick jag åka in på akuten för då kom det enbart blod... Dom tog några blodprover o så konstaterade dom bara att eftersom jag haft så mycket diarréer unde en sån lång tid så kunde jag börja blöda, eftersom mina blödningar och diareer avtagit så dom sa att jag fich åka hem o fortsätta med te och prova mat med jämna mellan rum. Allt var lugnt på natten mot fredag så på morgonen började jag dagen med lite te och en stund senare ett smörgåsrån med lite smör på och eftersom det gick bra så la jag senare till proviva igen och allt var lugnt hela dagen så jag tänkte yes nu har det kanske gett med sig, men icke då, vid 18 tiden på kvällen så var det som att nån bara vred om en kran i magen på mig, det kom liksom från ingenstans. Så det var bara att början med enbart te IGEN, så nu ska jag endast leva på te och resort hela helgen har jag tänkt. Är rädd för att börja äta nåt överhuvud taget igen någonsin. Till saken hör även att jag är gravid i v32 så jag är livrädd att barnet tar skada av detta. Vad tror ni det är? Är det en magsjuka som håller i sig (ingen annan än jag i familjen som är dålig) eller är det nåt fel som har uppstått efter GBP?? NÅGON SOM VARIT MED OM LIKNANDE ??
  Vet att tråden är död, men hur har det gått för dig?
 • Tor 22 nov 2012 19:59 #12172

  Hejsan. Har i dag fått operations tidGlad Känner mig överlycklig å livrädd. ska opereras 25 feb så jag får våndas ett tag till.

 • Tis 4 dec 2012 20:26 #12173

  Finns det någon tråd för de som redan är opererade?


  Reproductively challenged
 • Tor 31 jan 2013 17:28 #12174

  Åh den 20 februari är det min tur :)


  ° ★ Mamma till finaste Wictor 090719 ★ °
 • Mån 11 feb 2013 13:19 #12175

  Inatt låg jag och grubblade länge länge. Har försökt så många år och på så många sätt att gå ner i vikt men inget har funkat. Så i morse lika fort som telefontiden på vårdcentralen öppnade så ringde jag och bokade tid för att kolla upp om jag kan få en remiss. Med en vikt på 125kg till mina 175 cm i längd så finns det en hel del att tappa. Har en dotter på snart ett år också och jag vill leva och orka leka med henne utan att hjärtat rusar och jag flåsar som en hund. Hoppas jag fyller kriterierna nu bara... För jag har fått nog nu

 • Sön 17 feb 2013 17:03 #12176
  Lepanden skrev 2013-02-11 13:19:30 följande:
  Inatt låg jag och grubblade länge länge. Har försökt så många år och på så många sätt att gå ner i vikt men inget har funkat. Så i morse lika fort som telefontiden på vårdcentralen öppnade så ringde jag och bokade tid för att kolla upp om jag kan få en remiss. Med en vikt på 125kg till mina 175 cm i längd så finns det en hel del att tappa. Har en dotter på snart ett år också och jag vill leva och orka leka med henne utan att hjärtat rusar och jag flåsar som en hund. Hoppas jag fyller kriterierna nu bara... För jag har fått nog nu
  Åhh jag känner precis som du!  Lycka till!  Jag ska ringa imorgon när dom öppnar och boka tid för att få remiss till s:t göran
  Glad 
 • Sön 17 feb 2013 17:09 #12177

  Hej!Glad ny här! men finns det någon tråd för denna op för dom som ska/bor i stockholm?
   

 • Turkfä­stmön
  Visa endast
  Fre 19 apr 2013 23:57 #12178

  Hej! Är denna tråd aktiv?

 • Mån 21 apr 19:08 #12179

  Hej, jag står i kö för att göra en sleeve, tänkte bara fråga om det finns någon mer som börjat på ett bmi runt 57 och som i dag är ''normalviktig''

Svara i tråden
Logga in
Bli medlem
Skapa en ny tråd
Ändra kategori Skriver i kategorin: Medlemstrådar

Innehåll

Annat innehåll

Dagens fråga

Är du med i facket?

Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.