• Bellevue

    Stora tråden om Gastric bypass (GBP)

    Mli79 skrev 2010-04-30 10:11:31 följande:
    Även om det står att de kan ta emot måste Skåne ha avtal med dem. När jag pratade mer Ersta igår så sa dem att de hade en väntetid på 6 månader, så tyvärr kan man inte lita på den listan.
    Pratade med SKL om den listan, det är tydligen deras på nåt vis. Hon sa där att om sjukhusen rapporterar in som dom är ålagda att göra så ska listan stämma.

    Det är ett ju ett stort OM där tyvärr.

    Och som Titti sa, dom säger så mycket om väntetiderna som man inte ska tro på. Det gör dom väl av ren självbevarelsedrift.

    Men shit, nu är det ju du igen!
    Vet du, jag tycker faktiskt att du säger väldigt kloka och bra saker, kanske är därför jag läser dig så noga :)

    Kram!
  • Bellevue
    Tjohalia skrev 2010-05-01 09:48:48 följande:
    hej allihopa! Är ett bra tag sen jag var in och skrev så ni kanske inte minns mig Jag fick en remiss från vårdcentralen i jan-feb (minns inte riktigt) och har fått kallelse till gruppinformationsmöte två gånger som jag varit tvungen att tacka nej till pga att jag befunnit mej på min studieort då (läser en distansutbildning, 109 mil hemifrån) och det har kännts jättetrist att behöva tacka nej. Men nu har jag fått en ny kallelse, den 1:a juni och jag tror faktiskt det kommer att funka! Jag befinner mej iaf i rätt stad. Risken var att jag skulle bli tvungen att vänta till hösten eftersom dom inte visste om det skulle vara en till träff innan sommaren, men tack och lov så blev det så Jag ser i brevet att dom ändrat antalet veckor man ska flyta innan operationen, istället för 3 veckor är det tydligen 4 nu, så har det inte stått tidigare och det är ändrat med en vanlig bläckpenna. Inte för att det gör mig så mycket tror jag, men jag undrar om nån vet om det är rent allmänt dom ändrat eller bara på det här sjukhuset (Sunderby sjukhus, Luleå)? Jag måste gå ner 10% av min vikt innan op och det står att viktkontroll kommer att göras, med en snabb uträkning inser jag att det är 12 kilo jag måste gå ner på dessa 4 veckor! Är det ens möjligt även om man flyter att gå ner så mycket på 4 veckor? Det innebär ju att jag måste gå ner 3 kilo/vecka, och i mina öron låter det mycket men jag har inte så stora erfarenheter av hur mycket man går ner när man flyter.... Hur är det på era sjukhus? Jag hade räknat med att behöva gå ner 5-7 kilo för det är vad jag "hört" att man ska på ett ungefär. Men visst, måste jag så kan det givetvis gå.
    Du kan väl börja dra ner på kolhydrater i form av pasta, ris och potatis redan nu? Du måste ju inte gå ner alla kilona under flytet? Byt pasta, ris och potatis mot keso. Ät mer grönsaker, halva tallriken.
  • Bellevue
    Tjohalia skrev 2010-05-01 11:29:03 följande:
    Själva open blir tidigast om ett år, visst skulle jag kunna börja redan nu, men samtidigt är nog risken stor att det blir till "ingen nytta" eftersom det är så långt i förväg... Jag tänkte att när jag varit hos kirurgen och fått godkänt så kommer jag att börja, men samtidigt vet jag ju inte hur långt i förväg det brukar ske. Däremot har jag tänkt redan nu att börja dra ner på godis chips och läsk (som är mitt största problem). Det kan ju vara bra att redan i förväg lagt sig till med bättre och mer "normala" vanor när det gäller sånt så det inte kommer som en chock för mig sen att tvärt bara sluta med allt tänker jag... Maten är det nog inte så stort problem med.
    Jaha, var det så långt till op. Trist :)

    Håller alla tummar jag har iaf att hela resan går bra
  • Bellevue
    Lalalong skrev 2010-05-01 20:40:36 följande:
    För att de inte har möjligheten till det. Egentligen är det ju en ekvation som är dömd att misslyckas. Man bestämmer från högsta ort att nu ska vårdgaranti gälla i Sverige. Men ger inte landstingen förutsättningarna för att göra det.
    Tror inte det i dagsläget är bestämt från högsta ort, det är en överenskommelse som samtliga landsting gått med på. Och man får inte glömma att det här gäller inte bara GBP utan all läkarvård. Just nu är trycket från GBP-patienter stort, och det är ju dom vi hör talas om här i tråden, men det finns ju andra operationer också. Många är mer akuta än GBP också. Sjukhusen kan ju inte ta all op-tid dom har till GBP. Klart dom flesta av oss vill ha tid fortast möjligt men det finns ett begränsat antal operationssalar, begränsat med kirurger, och tiden det finns personal till på kirurgenheterna måste delas upp mellan olika sorters operationer. Jag tror ärligt talat inte nåt sjukhus vill ha någon kö utan gör så gott dom kan.
    Utom Dalarna då.....
  • Bellevue
    Glaadis skrev 2010-05-02 20:38:27 följande:
    Hej på er. Skall i morgon ta första steget till mitt nya liv och det känns jätte skönt men ändå jätte läskigt. Sitter nu framför datorn och tar min sista Benn & Jerryglass för ett bra tag framöver. Skall opa mig den 25 maj och vill börja flyta en vecka mer än vad de sa att jag MÅSTE göra. Lika bra att småbörja nu så jag är inne i det om en vecka. Måste fråga en sak , kanske inte så trevlig fråga men jag måste brara fråga hur blir det med nr 2 på toa ? Man äter ju så lite fast ofta hur påverkar det ? Förväntar mig inga svar då ni kanske tror att jag är knäpp men jag vågar inte fråga läkaren för jag kommer bara bli så generad.
    Det är inte alls en knäpp fråga, den är verkligen relevant. Jag vill också veta.
    Konstigt att inte jag tänk på att fråga som lidit av förstoppning hela livet till för några år sen.

    Hoppas flera som vet svarar :) För jag kommer vä inte att bli opad dom närmaste tre åren eller så
  • Bellevue
    Fragile Angel skrev 2010-05-02 21:13:10 följande:
    Jag sköter magen bättre som opererad än innan, var jämt förstoppad innan, nu har jag normal avföring. Sköter magen var dag, 1-3 gånger/dag.
    Tack för svaret Sötnos!

    Får hoppas det blir så :)
  • Bellevue
    Mli79 skrev 2010-05-03 07:20:32 följande:
    Igår pratade jag med en god vän i telefon och hon började ställa frågor om vad jag kommer att sakna att äta sen när jag är OPad. Jag kunde inte komma på något sådär direkt, det jag tycker är godast är sådant jag räknar med att kunna äta efter OP. Men sen sa hon - friterade lökringar då? Faaan! Var hon tvungen att säga det? Det har varit min favoritföda under ett par månader och det lär man ju inte kunna frossa i sen. Så igår gjorde jag ett försök till att föräta mig på lökringar. Åt massor, säkert 15 st stora tjocka billiga färdigpanerade som jag friterade hemma. (doppade i bea-sås och med pommes och grillad kyckling till) Det var gott i början, men började ta emot efter ett tag. Behöver jag säga att jag har tillbringat hela kvällen och halva natten på toaletten? Tänkte att jag kunde  förstärka effekten genom att även se efter hur det såg ut när det väl var ute ur systemet igen. Mission accomplished!! Aldrig mer att jag kommer att äta lökringar igen.
    Haha, du är en tuff tjej du
  • Bellevue
    jazmine25 skrev 2010-05-04 15:07:37 följande:
    jag hoppas att nån kan hjälpa mig med mitt problem. jag har väldigt svåra diarerr varje dag. jag hade det även innan operationen men tycker det blivit mycket värre nu. jag vågar knappt gå ut längre. vet ni om det finns några bra tabletter eller liknade som kan hjälpa och som man kan äta efter en gastric bypass operation
    Hade du diarré innan op har det nog inte med den att göra, sök vc tycker jag. Du riskerar ju att bli uttorkad och att få näringsbrist.
    Ring vc imorgon bitti, kostar ju inget att åtminstone prata med dom och höra vad dom säger.
    Lycka till och var rädd om dig
  • Bellevue
    Zodic skrev 2010-05-05 13:09:41 följande:
    ah Nala såg att du skrev det senare, men jag hade aldrig trott att du hade 46-48, i mina ögon är du iaf en 40 :) Åh jag börjar bli lite nervös inför operationen nu.. ska opereras nästa tisdag, 10 maj!! Det jag tänker mest på är hur man mår efteråt.. tex en vecka efter, två veckor efter, hur mådde ni då?? När börjar man känna sig "normal" rent fysiskt ?? Jag är lite orolig för det här med lyft och min dotter på 14kg, hon har fortfrande spjälsäng o jag kommer ju inte kunna lyfta upp henne!! kanske är dags för ett sängbyte...
    Ska du opas på tisdag?
    Eller ska du opas den 10 maj?
    10 maj är nämligen på måndag! Nu blev jag nervös att du ska åka dit en dag för sent!!
  • Bellevue

    Jag kan inte gå ner i vikt {#lang_emotions_cry}
    Går och väger mig hos diabetessköterskan, men jag barar lurar mig själv och ger mig själv anledningar att få äta gottesaker.
    Är väl ingen idé att göra op heller i det läget?

Svar på tråden Stora tråden om Gastric bypass (GBP)