• Manchester

    Samma FP till alla!

    Maxipaxi skrev 2010-05-01 21:07:28 följande:
    Universiteten i det här landet finansieras i princip bara med skattemedel. Alla som läser vid universitetet är således bidragstagare. De högavlönades barn är således bidragstagare i högre utstäckning än de lågavlönades.
    Kanske hade det varit bättre om man fått finansiera sina studier själv. Kanske skulle folk då tänka efter lite mer innan de spenderade flera år på att läsa lite konstteori här, en gnutta litteraturvetenskap där, någon termin sociologi och sedan lite franska, lite kulturgeografi... För att sedan upptäcka att de inte egentligen blivit något, utan bara skaffat sig studieskulder. Jag tror att man tänker efter mer innan man köper en utbildning, jämfört med om man får den gratis.

    Men samtidigt ska man nog inse att ett sådant system också skulle få andra konsekvenser. Snedrekryteringen till högre studier (alltså att barn till högutbildade/högavlönade pluggar vidare i mycket större utsträckning än barn till lågutbildade/lågavlönade) skulle bli ännu mycket större. Många begåvade ungdomar skulle helt enkelt inte ha råd att plugga vidare. På sikt skulle det också innebära att löneskillnaderna skulle bli betydligt större än de är idag. Om du ska få folk att betala flera hundra tusen för en utbildning så vill de nog veta att de får igen de pengarna sedan.
  • Manchester
    Maxipaxi skrev 2010-05-01 17:48:32 följande:
    Föräldrapenningen (FP) debatteras mycket i dagens Sverige. Jag tänkte ta upp en aspekt på FP som sällan eller aldrig har framförts och det vore roligt om ni ville diskutera saken från den.Som det är nu grundar sig FP på den sjukpenningsgrundade inkomsten (SGI). Taket i FP är 410 000 kr. Har du en SGI som är högre än detta belopp så får du inte högre FP för det. Har du ingen SGI eller en mycket låg slik, så får du FP enligt Grundnivån, som är 180 kr/dag."Taket" i FP diskuteras friskt och flera partier har framfört att de vill höja det. Oavsett om det blir Alliansen eller de röd-gröna som vinner valet till Hösten så kommer det att höjas.Jag tycker det är fel.Jag förstår inte varför vi skattebetalare ska betala ut vrålhöga ersättningar för att folk ska gå hemma.Jag tycker att alla ska få precis samma ersättning. Feministparollen nummer ett är "lika lön för lika arbete" men i det här fallet har man aldrig den! För att ta hand om barnen under 360 dagar får en del 300 000/år och andra 120 000! Är det "lika lön för lika arbete det"? Och nu ska man alltså höja taket! Låt alla få samma FP, t.ex. motsvarande en SGI-nivå på 250 000.
    Den stora skiljelinjen mellan TS och exempelvis mig går nog i synen på de pengar folk tjänar. Jag anser att pengarna i grunden tillhör den som får lönen. Staten tar sedan ut skatt, men det är fortfarande staten som tar löntagarens pengar. När löntagaren sedan blir sjuk eller är föräldraledig får han/hon tillbaka en del av sina skattepengar i form av sjukersättning eller föräldrapenning. Alltså är det inte särskilt konstigt att den som tjänar mycket - och alltså betalar mycket i skatt - också får en högre ersättning.

    Vissa socialister, tydligen bland annat TS, anser istället att alla pengar i ett samhälle är statens. Att löntagaren får behålla en del av lönen själv beror mer på statens godhet än på något annat. Eftersom pengarna är statens så finns det ingen anledning att ge något tillbaka till den som betalar skatt. Staten (politikerna)  har inga som helst plikter gentemot skattebetalarna, utan är fri att göra som den behagar.
  • Manchester
    Carisma95 skrev 2010-05-01 21:47:17 följande:
    Jag håller med om att många tyvärr gör just så...Men vad menar du med att man får utbildningen gratis..??
    Du betalar ju inte ett rött öre för en utbildning vid ett statliga svenska universitet och högskolor. Att du vanligen lånar pengar under studietiden är inte för att betala för själva studierna, utan för att ha kunnat betala mat och hyra.
  • Manchester
    Azusephre skrev 2010-05-01 22:12:11 följande:
    Fast även om man har lägsta föräldrapenningen så betalar man ju skatt på det också, så då är dom också skattebetalare.
    Inte nödvändigtvis. Även den som aldrig haft lön och inte betalat en krona i skatt får ut lägsta föräldrapenning. Men visst, den som jobbat lite på helger i den lokala ica-butiken och därmed haft en låg lön och betalat några hundralappar i skatt varje månad är skattebetalare. Men är det jämförbart med den som betalar kanske 20 000-30 000 kr i skatt varje månad? Anser du att alla som över huvud taget betalat något ska få samma sak på andra områden? Om jag betalar 500 kr för ett enkelt tält, bör jag då klaga på att den som betalade sju miljoner fick en villa med sjöutsikt?
  • Manchester
    Maxipaxi skrev 2010-05-01 22:24:46 följande:
    Staten har alltid varit maktens redskap för att förtrycka de egendomslösa. Statens soldater är polisen, vars tillkomst förklaras av att man behövde en beväpnad styrka som skulle tjäna till att försvara de rika mot de fattiga.
    Inte för att jag begriper hur det besvarar mitt inlägg, men visst, det var intressant att få veta att du tycker just så.

    Fast på vilket sätt förtrycker staten idag de egendomslösa? Det är trots allt genom den stora svenska staten som även de allra fattigaste familjerna har tak över huvudet, mat på bordet, hälsovård, utbildning åt barnen. Samt föräldrapenning. Och är föräldrapenningen så låg att den inte går att leva på finns det bostadsbidrag och socialbidrag. Jag skulle nog inte påstå att staten i första hand förtrycker de  "egendomslösa" (egentligen ett rätt märkligt ord i en tid då det går att tjäna miljoner på ett IT-företag nästan helt utan fast egendom).
  • Manchester
    Maxipaxi skrev 2010-05-01 22:51:26 följande:
    Ja, min uppfattning är att studier borde betalas av den gemensamma kassan.
    Det vill säga precis som det är idag? Du betalar inte något fär studier. Däremot har även studenter utgifter för mat och husrum. För att kunna betala dessa utgifter tar de flesta studielån. Men själva studierna bekostas helt och hållet med skattemedel.
  • Manchester
    Maxipaxi skrev 2010-05-01 23:10:54 följande:
    Nej då, jag ogillar diktaturer.
    Otur! För du lär aldrig få någon majoritet av befolkningen med på dina förslag.
  • Manchester
    Jaramla skrev 2010-05-02 08:35:19 följande:
    jag tycker som TS. förstår inte varför det är en så konstig tanke heller egentligen för vi betalar ju inte samma för annat som vi får samma, tex den som inte tjänar några pengar och den som tjänar mycket pengar får samma insatser vid ett benbrott eller en förlossning, oavsett hur mycket skatt man betalat innan. de som tjänar mycket pengar har ju dessutom helt andra förutsättningar att spara till sina framtida barn innan.den stora nackdelen jag kan se - som jag inte vet hur man kommer undan - är att det kan bli ett sätt att försörja sig att skaffa barn. och det är kankse inte så kul att vara född av det skälet...

    Precis det problemet finns idag i ett antal länder, exempelvis Storbritannien och USA. Där handlar det inte specifikt om föräldrapenning, utan om andra bidrag som är knutna till att man har (små) barn eller om att man får hjälp med egen bostad så fort man är gravid. Det vimlar därför av 16-åringar som tröttnat på att bo hemma och väljer att skaffa barn. Sedan fortsätter de att skaffa fler så att de alltid har en som är tillräckligt liten. Framför allt sker det i socialt väldigt utsatta områden. Det brukar resultera i ytterligare en generation som inte står ut hemma, utan löser problemet med att skaffa barn tidigt och därmed kunna få en egen bostad. Att vistas bland de närmast förvildade barnen i de här områdena är inte trevligt.


     


    Samtidigt skulle det här systemet troligen leda till att mer etablerade familjer fick färre barn än idag. Rent teoretiskt är det förstås lättare att spara till sin egen föräldraledighet om man har bra inkomst, men det funkar inte så i praktiken. Med hög inkomst följer vanligen att man skaffar sig dyrare vanor. Man köper dyrare bostad och bil, vänjer sig vid att kunna resa bort på semestern, äta god mat och köpa snygga kläder. De flesta är säkert beredda att dra ned något på det när de får barn. Att däremot tro att alla kommer att göra neddragningar långt innan de ens vet om de kommer att få barn (barn kommer, som bekant, inte alltid på beställning) är bara naivt. Titta på de länder där inkomsterna är bra och föräldraledigheten obetald eller väldigt kort. Nativiteten där är betydligt lägre än i Sverige, särskilt i familjer där kvinnan är högutbildad och har en bra inkomst.

    Det här förslaget är därför ett utmärkt recept om vi vill ha ett samhälle där folk som egentligen varken är intresserade eller har råd skaffar massor med barn, samtidigt som stabila par med god utbildning och genuin barnlängtan avstår eller nöjer sig med ett  enda. Hur bra blir det?

  • Manchester
    Azusephre skrev 2010-05-02 07:51:04 följande:
    Ja, men lägsta föräldrapenningen är ju på lite över 5000, år man ut 5000? nej, man får ut 4000, så då betalar man ju skatt på dom pengarna??Jag har inte sagt att en som jobbat skit mycket ska få lika mycket i fp som en som knappt jobbat alls, det var mer ett konstaterande att även om man har lägsta fp'n så är man skattebetalare^^
    Fast att man börjar betala in lite skatt när man få föräldrapenining är ju inte riktigt detsamma som att man har bekostat den med redan inbetalade skattepengar, eller hur?
  • Manchester
    Maxipaxi skrev 2010-05-02 10:32:18 följande:
    Det är rimligt att högutbildade kvinnor får färre barn. Något måste man ju offra för en högavlönad yrkeskärriär. Och för samhället i stort spelar det ju ingen roll vilka kvinnor som föder barnen, så länge barnen blir försörjda. Dessutom är det ju så att högavlönade kvinnor i allmänhet skaffar få barn oavsett vilka ersättningar som utbetalas.
    För samhället som helhet spelar det rätt stor roll vilka - såväl män som kvinnor - som får barn. Om många skaffar barn som en försörjning, snarare än för att de vill bli föräldrar, så går det åt skogen. Har du varit i riktigt hårt socialt belastade områden i Storbritannien? Det har jag och jag känner en man som jobbat i många år på en sorts "fritidsgård" i ett sådant område (och för upplysnings skull så är han övertygad labour och själv uppvuxen i council housing, alltså inte bara en fördomsfull "överklassare" på studiebesök i verkligheten). Det är skrämmande. Många av barnen har i skött sig själva, och ibland även småsyskon, sedan de var 6-7 år. De driver runt ute utan någon som har koll. Kriminella gäng rekryterar tioåringar och yngre. Vandalismen är förskräckande. Många börjar missbruka både alkohol och knark innan de ens nått tonåren. Frågar man barn och ungdomar i dessa områden så tror bara ett fåtal att de någonsin kommer att få ett jobb och kunna försörja sig själva. Tyvärr har de nog rätt.

    Jämför det med ett ordinärt radhusområde. Familjer som jobbar och strävar för att ge sina barn bra liv. Pappor som förhör läxor och mammor som ringer runt till alla kompisar så fort tioåringen är en halvtimme försenad till middagen. Barn med både hopp och konkreta planer inför framtiden.

    Anser du fortfarande att det inte spelar någon roll vem som skaffar barnen? Eller av vilken anledning de gör det?
  • Manchester
    Hirundinidae skrev 2010-05-02 11:34:21 följande:
    Jag tycker också "lika lön för lika arbete", men hur är ju svårt. Någon tar upp problemet att många skulle skaffa barn för attt slippa arbeta och kunna gå hemma och "inte gör någonting", vilket är att misstro människan djupt. Finns försvinnande FÅ människor som skulle VILJA ligga andra till last, missa gemenskapen som arbetslivet går ut på och missa hela det vuxna livet för att göra något så "oviktigt" som att gå hemma och ta hand om barn.Visst finns de, men jag tror ändå att det inte skulle märkas. Överlag.En annan sak, barnbidraget som ALLA barn får ut, även de som har föräldrar med miljoninkomster per år, jag tycker det är helt förkastligt. Det betyder att man bygger på de klyftor som finns i samhället. Staten betalar 12000 kr i leksakspengar till vissa barn och 12000 kr i matpengar till vissa andra, hur rättvist är det? Sätt en gräns för hur mycekt föräldrarna får tjäna innan man gladeligen kastar iväg pengar som går in på barnens sparkonto och används till resor eller leksaker som är helt onödiga för barnets existensiella överlevnad...
    Förmodligen har du rätt i att få personer skulle säga upp sig från sitt jobb för att istället få hemma med föräldrapenning år ut och år in. Det är inte heller där problemet ligger i de länder där man skaffar barn som försörjning. Det handlar om familjer/kvinnor som redan är arbetslösa och inte har så stora möjligheter att få jobb i framtiden. De väljer att skaffa drösvis med barn, eftersom det ger mer i bidrag. Vi skulle sannolikt få samma effekt här om föräldrapenningen för alla låg markant över socialbidragsnivån.

    När det gäller barnbidraget håller jag i stort sett med dig. Min man och jag är medelinkomsttagare och vi låter det mesta av barnbidraget gå in på barnens sparkonton. Kanske kommer vi att få tänka om ifall räntorna går upp i 6-7% eller mer, men än så länge har vi bra marginaler. Jag förstår inte riktigt varför vi får ett bidrag som vi så uppenbart inte behöver. Det går ju inte ens att tacka nej. En bekant försökte på alla sätt, men det var omöjligt. Samtidigt finns det en fara i alltför många bidrag som är kopplade till en låg inkomst. Till slut hamnar man i en situation där låginkomsttagaren nästintill förlorar på att börja jobba mer eller ta ett jobb med högre inkomst, eftersom bidragen då minskar eller försvinner. Det går kanske att hitta ett system som både ger bidrag enbart till den som verkligen behöver och uppmuntrar till att jobba och försörja sig själv, men helt enkelt är det inte
  • Manchester
    Maxipaxi skrev 2010-05-02 11:50:11 följande:
    Jag håller med, barnbidraget bör administreras via ett ansökningsförfarande. Familjer med två barn och en sammanlagd inkomst på över 50 000/mån, ska inte ha barnbidrag.
    Det är just sådana exakta gränser som skapar problem. Familjen med sammanlagd inkomst på 49 900 kr får alltså bidrag, men familjen som tjänar 110 kronor mer får det inte. Bidraget för två barn är över 2000 kr. Familjen med den högre inkomsten skulle alltså tjäna 2000 kr i månaden på att minska sin inkomst med ett par hundralappar. Familjen med den lägre inkomsten får akta sig noga för att inte få höjd lön. Det krävs ju rätt rejäla löneförhöjningar för att motsvara drygt 2000 kr i barnbidrag.
  • Manchester
    Maxipaxi skrev 2010-05-02 12:21:56 följande:
    Förresten, detta med "lika lön för lika arbete"!Jag antar att nï som står bakom denna paroll menar att t.ex. s.k. obehöriga lärare ska ha precis lika mycket/litet som de behöriga, d.v.s. de som har gått på lärarhögskolan.Så är det inte alls idag, utan de som är"obehöriga" (fastän dessa har en betydligt gedignare utbildning/erfarenhet, i botten) får helt enkelt mycket sämre betalt, trots att de gör "LIKA ARBETE". Ingen rektor kan sätta samma lön till en obehörig som till en behörig, fastän den behörige är en klåpare och den obehörige en klippa.Så, hur är det nu, med "lika lön för lika arbete"? Hur mkt står ni bakom denna maxim, egentligen?
    Jag är emot ditt förslag och har aldrig någonsin önskat mig "lika lön för lika arbete". En privat arbetsgivare bör vara fri att sätta vilka galna löner han vill. Väljer någon att ge dubbelt så hög lön till alla män, till alla rödhåriga eller till alla som gillar hårdrock, så är det hans ensak. Företaget kanske inte blir så långlivat, men jag lägger mig inte i det. Handlar det om en offentlig arbetsgivare finns ju ingen enskild person som kan få sätta upp sina egna regler på det sättet, men så länge det finns någon sorts grundprincip för hur lönesättning ska gå till så är det vare sig önskvärt eller ens möjligt med "lika lön för lika arbete". Vad är lika arbete? Samma arbetsuppgifter - som kan skötas olika bra? Samma ansträngning - som kan ske vid mer eller mindre avancerade uppgifter? Samma utbildning - som kan utnyttjas mer eller mindre väl? Nej, det är en rent idiotisk paroll.

    Jag är förresten själv lärare och tycker inte att planerna på lärarlegitimation verkar särskilt väl övertänkta. Åtminstone borde det vara möjligt att bli legitimerad på fler sätt än genom att gå på lärarhögskolan. Förutom praktiken tror jag att haft nytta av max 10% av det jag lärde mig där. Ämnesstudierna var guld värda, men jag undervisar i främmande språk och inser ju att någon annan kan ha lärt sig språk genom att bo i landet och sedan kunna lika mycket som jag. Lite teoretisk grammatik går åt, för att kunna förklara saker för eleverna, men det kanske räcker med en halv termin per språk eller så. Jag har haft outbildade kollegor som varit oerhört duktiga på sitt arbete, omtyckta av såväl elever och föräldrar som av sina kollegor. Andra lärare som jobbat hos oss har varit värdelösa, trots genomgången lärarutbildning. Om jag fick bestämma skulle talang för yrket och bevisade kunskaper väga högre vid lönesättning än några poäng inlästa vid en lärarhögskola.
  • Manchester
    Maxipaxi skrev 2010-05-02 17:00:01 följande:
    Jag har hjärtat till vänster och plånboken till höger. Det finns faktiskt en del personer som tar politisk ställning utifrån vissa principer, och inte utifrån vad som gynnar den egna plånboken. Vi är inte många men vi finns.
    Många med "hjärtat till vänster" tycks tro att de har ensamrätt på att prioritera annat än den egna plånboken. Det är väl inte riktigt sant. För det första så har de facto majoriteten av dem som röstar åt vänster lägre inkomster. De röstar för större bidrag till själva, vilket väl får ses som precis lika självcentrerat som när höginkomsttagare röstar för sänkta skatter. För det andra så är det många med hjärtat till höger som vill ta bort bidrag de själva får ta del av. Exempelvis känner jag ingen nyliberal/klassiskt liberal (och jag känner åtskilliga, inklusive de flesta av de mer namnkunniga här i Sverige)  som vill behålla det allmänna barnbidraget. Den person jag skrev om tidigare, som försökte avsäga sig barnbidraget, är en halvkänd kvinnlig liberal debattör.

    Dock kräver en så stor förändring, som att kraftigt sänka förälrapenningen för medel- och höginkomsttagare, att man samtidigt genomför andra förändringar. Med radikalt lägre skatter skulle de flesta klara sig utan statens allmosor.
  • Manchester
    Maxipaxi skrev 2010-05-02 19:20:06 följande:
    Det är möjligt att du har rätt, att fler än jag tror röstar enligt principer snarare än egna plånboken. Å andra sidan är det är det litet grand som när feodalherrens fru delade ut en extra slant till de livegna om lördagskvällen, att först rösta för att bevara klassklyftorna i samhället för att sen vilja visa sin godhet genom att efterskänka barnbidraget! Som när bödeln ger den dödsdömde en värktablett ungefär. Det är nog heller inte samma sak att stå till höger, som låginkomsttagare, och att stå till vänster, som höginkomsttagare. Dock, jag menar inte att man har hjärtat till vänster för att man vill avskaffa det generella barnbidraget; det har man när man vill ge folk lika möjligheter att göra fria val.Ett annat problem är förvisso att samtliga av riksdagspartierna per definition är borgerliga. Orsaken till detta är bl.a. att samtliga riksdagspolitiker tillhör en välbetald medelklass. M. Wallström tjänade runt 350 000/mån som EU-kommissionär. Jag tror inte hon hyser speciellt stor sympati för exempelvis höjda fastighetsskatter trots att allmänna medel har bekostat hela hennes yrkesliv. Sahlin har drygt 100 000/mån. Det är uppenbart att de egentligen inte vill återinföra förmögenhetsskatten, men ändå kommer de att göra det om de vinner, för att de ska ha ett existensberättigande. De måste ju vara oense Alliansen i någonting!
    Jag har väldigt svårt att se parallellen mellan feodalherrens hustru och mitt eget engagemang för större frihet för enskilda. När jag skriker mig hes om att människor borde få bestämma mer över sitt eget liv och behålla mer av sin egen lön så är det inte med en önskan att dela ut allmosor. Jag är inte heller vare sig för eller emot klassklyftor. Jag är för frihet och välstånd och jag råkar tro benhårt på att de hänger ihop. När människor är fria att utforma sina egna liv, att behålla frukterna av sitt arbete, att skapa efter eget huvud, då växer välståndet. Det kommer kanske inte att växa exakt lika mycket för alla, men det är inte huvudsaken. Om jag måste välja mellan ett system där ingen får det bättre och ett där somliga får det bara lite bättre, medan andra får det enormt mycket bättre, då väljer jag det senare.

    Däremot kan jag hålla med dig om att det är ett problem att alla politiker tillhör samma välbetalda skikt. Jag vet inte hur man ska lösa det. Om man skulle halvera stadsrådslönerna och sänka ersättningen till EU-kommisionärerna med 80% så skulle det förmodligen bli svårt att rekrytera riktigt bra personer till de posterna, men det är ändock ett problem. Men jag ser det förstås lite annorlunda jämfört med dig. Jag tror att det stora problemet är att välbetalda MP-politiker, som själva åker taxi till jobbet, helt enkelt inte förstår vad de ställer till med om de höjer bensinskatten med flera kronor. De fattar liksom inte att många människors vardag går omkull när det plötsligt kostar några hundralappar mer i månaden att åka till och från jobbet. De inser inte att det finns barnfamiljer som inte har både dagis, jobb och sin hippa lägenhet inom bekvämt cykelavstånd på Söder i Stockholm. Likaså har en rik sossepolitiker svårt att inse vad som händer när en skärgådskommun blir populär bland sommargäster och taxeringsvärderna skjuter i höjden. De begriper inte riktigt att en pensionär som bott där i 40 år inte automatiskt får en massa pengar att betala vare sig fastighets- eller förmögenhetsskatt för, bara för att grannarna sålt sina hus dyrt.
  • Manchester
    Maxipaxi skrev 2010-05-05 11:55:00 följande:
    Varifrån har du fått detta?Snarare är det ju så att välståndet minskar ju större klassklyftorna är. Det är nämligen så att de som föds rika, tenderar att öka på sitt välstånd alltmer, och vice versa. Undantag finns självklart, men de ändrar inte den principiella strukturen i sammanhanget.Jag håller med om att fria val är mycket bra. Men det är ju bara så att de som är fattiga, inte kan göra några fria val alls.
    Precis det förklarade jag om du bara fortsatt att läsa ett par rader längre ned efter de meningar du citerade. Jag anser alltså inte att välstånd är detsamma som små klassklyftor. Välstånd är när medellivslängden är hög, när spädbarnsdödligheten är låg och när alla barn får en chans att gå i skolan. Det är när alla kan äta sig mätta och till och med välja mat efter vad de tycker smakar bra. Det är också när man inte måste lägga all sin tid och energi på att få ihop till mat och husrum, utan även kan umgås med familj och vänner, odla egna intressen. Det är när det finns flera vägar att gå i livet och man inte är hänvisad till exempelvis ett arbete man vantrivs med. Jag anser att vi har stort välstånd i Sverige, liksom i de flesta västländer. Däremot var välståndet lågt i de flesta av de länder där man la stor vikt vid att avskaffa klasserna, t ex i det gamla Sovjetunionen.

    Klassklyftor har inget egenvärde, men de är inte heller det värsta som kan hända i ett samhälle. Jag bor hundra gånger hellre i ett samhälle där somliga är ofattbart rika och andra "bara" har ett litet överflöd, än i ett land där alla är lika fattiga. Hellre i ett land där de rikaste har en medellivslängd på 85 år och de fattigaste en på 75, än i ett land där alla förväntas dö vid 60. Vilket väljer du?
Svar på tråden Samma FP till alla!