• Shmone

    Vill inte gå upp i vikt! Är i vecka 21 nu...hur kan man göra?

    De tre senaste graviditeterna har jag inte gått upp mer än totalt sett ca 7kg.. Går man upp så lite så försvinner det oftast inom första veckan efter förlossningen.Jag har liksom du inte gått upp nåt alls de första 20 veckorna och det är en mycket bra början.
    Fortsätt att röra på dig i den mån du kan och ät nyttigt. Se till att den maten du äter är näringstät så att du och barnet får alla näringsämnen som ni behöver. Jag har vanligen ätit mer proteiner och grönsaker och något mindre kolhydrater som gravid.. helt enkelt för att det är det jag varit sugen på. Och jag tror det kan vara en indikation på att det är det kroppen behöver.

    Om du börjar svälla om benen så använd stödstrumpor.. de hindrar en del svullnad och därmed viktuppgång.

  • Shmone

    Hade bara läst TS och inte hela tråden när jag svarade sist.
    Nu ser jag att den kost som TS har inte alls är tillräcklig när man är gravid.

    Jag hävdar fortfarande att man inte behöver gå upp onödigt mycket i vikt. Men äta nyttig och riktig mat, och äta ordentligt alla mål - det behöver man för att bebisen ska få det den behöver.

    Om man har undervikt brukar man automatiskt lägga på sig extra lager när man är gravid - helt enkelt för att bebisen behöver det. Om man redan har de lager som behövs så räcker det oftast att äta rätt o motionera för att inte gå upp så mycket. Medräknat i det är inte ev. vätska i kroppen mot slutet av graviditeten. Den har ju inte att göra med hur mycket man äter. 

  • Shmone
    Anonym skrev 2010-05-11 12:41:31 följande:
    Jag äter bra lunch (två mackor, havregrynsgröt, frukt)Flera mellanmål (frukt, frutsoppa, hård macka) under dagenLagad middag (protein, kolhydrater, grönsaker)Så det enda jag inte äter är alltså frukost. Ska jag äta frukost gör jag det klockan 9 men istället går jag ut och går stavgång då, och sen tar en frukt när jag kommer hem. Sen lunch klockan 12. Middag 16.30. Mellanmål emellan.Dock inget kvällstid om det inte är helg, då det blir godis/chips som myskväll.Har sedan flera år inte ätit något på kvällen, och tror inte att man absolut måste äta en frukt/smörgås på kvällen bara för att man är gravid OM man inte känner sig hungrig/sugen på det såklart. Så enligt mig är det frukosten som är det enda "onormala". Och att hoppas över frukosten (som jag gjort nu i många år, DOCK bara i veckorna) - lär väl inte orsaka missbildningar hos barnet? Jag ser inte anorektisk ut, så smal är jag inte, så barnet har faktiskt att ta av OM jag pga av frukosten får i mig för lite näring.Min svärmor vägde 50 kg när hon blev gravid (155 lång) och 48 kg när han föddes. Hon gick alltså inte upp nåt utan ner 2 kg. Mins ambo vägde 3800 gram och var fullt frisk. Svärmor spydde graviditeten igenom så hon kunde knappt äta alls, låg inte inne på sjukhus och fick dropp.
    Jag tycker den nya planen med gröt och knäckebröd till lunchen, o en liten macka till frukost - låter mycket bättre än innan i alla fall. Man behöver inte äta lagad mat två gånger om dagen. Att göra det är en väldigt svensk företeelse och inget man gör i stora delar av världen. Men ät gärna extra protein - kanske ett ägg eller några skivor skinka till gröten o mackorna. Man behöver extra proteiner när man är gravid.
    Att däremot häva i sig oboy och godis osv. är helt onödigt. Det kan du låta bli helt o hållet.

    Du är medveten om riskerna, du är medveten om ditt problem - och du vill att barnet i magen ska må bra.
    Ät som du skrivit - och absolut inte mindre än så.. och om du är hungrig så hindra inte dig själv från att äta mera. Så smal som du är skulle du behöva gå upp minst 10kg.
    Att gå stavgång är inte skadligt så länge du inte har ont av det. Det är okej att vara aktiv när man är gravid.. det är till och med nyttigt.

    Jag tror att du med ditt eget samvete kan svara på om din kost är bra och tillräcklig för ditt barn.
  • Shmone
    Anonym (ätstörd) skrev 2010-05-11 13:15:31 följande:
    Nope, utav det hon skriver är det lätt att se att hon har ätstörningar och då kan man INTE avgöra det själv, och man tänker inte på barnet för fem öre när man äter som hon gör. Hon tänker inte alls, det är det ÄS som gör.Seriöst, ingen frukost och sen frukost till lunch? Och det skulle vara bra för en underviktig och dessutom gravid kvinna?Men det är ju upp till henne om hon vill leva ett sjukt liv med de begränsningar det innebär (för det gör det) och om hon vill riskera sin dotters hälsa. Ätstöringar är till viss del genestiskt, så hon är ju redan utsatt och då att dessutom växa upp i en miljö med sjuka ideal och matvanor bäddar ju för ätstörningar (visst kan hon klara sig, men sannolikheten känns inte speciellt stor...) sen när tonåren knackar på. Lämnar tråden nu för jag tål inte se andra ätstörda vilja vara kvari skiten och inte ha vett att söka hjälp. Spceiellt inte när de har barn.TS: Det finns hjälp att få, du behöver den. Sök den.
    Jag skrev inte att kosten var bra. Jag skrev att den var bättre än innan.

    Vad man som ätstörd har för bedömningsförmåga kan jag däremot hålla med om att jag inte har nån koll på - då jag aldrig haft de problemen själv och inte haft nån i min närhet som haft dem heller.
Svar på tråden Vill inte gå upp i vikt! Är i vecka 21 nu...hur kan man göra?