Inlägg från: Anonym (ätstörd) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ätstörd)

    Vill inte gå upp i vikt! Är i vecka 21 nu...hur kan man göra?

    Jag har haft ätstörningar i 7,5 år, anorexi och bulimi och dina tankar är så sjuka! Att ens tänka som du gör och vara gravid i v.21 ärså mkt varningssignal det kan bli. Som bäddat för problem efter förlossningen (inte bara för barnet utan även för dig), depp, svårare ätstörning, anknytningsproblem osv.

    Men visst, är kroppen viktigare än din bebis så¨fine. Blir bara så arg när jag läser sånt här. Jag VET hur svårt det är att stå emot hjärnspökena. Idag är jag överviktig pga medicin men måste leva med det. Varje bantningsförsök framkallar ÄS och det är det inte värt. Hellre tjock och en bra mamma än smal och helt lost i huvudet (man blir faktiskt det, även om man inte vill erkänna det. Är det själv i perioder.) 

    Vill du vara sjuk i resten av ditt liv? Låta kroppen och maten vara nr 1 och inte dina barn? För det är så det är. När ätstörningarna styr blir barnen prio 2 och det är fel och något man ångrar sjukt mkt.

    Som du sjä'lv skriver kommer du vara gravid i sommar, vilket för många innebär flera kilo extra i vätska. Visst kan man göra lite för att motverka, men inte alltid det hjälper. Jag undvek salt, drack reglerat, vilade fötter i högläge osv och gick tots det upp ca 1,5 kg i v de sista månaderna, men det kissade jag ju ur på en gång.

    Ät normalt (dvs absolut inte som du gör) så går du upp det du "ska".

    Prata med BM, se till att påbörja ÄS-behandling snarast med psykolog/kurators-kontakt, dietist och gärna sjukgymnast (psykiatriinriktad).

  • Anonym (ätstörd)
    Anonym skrev 2010-05-11 12:04:34 följande:
    Jag ska verkligen försöka tänka annorlunda om mig själv, speciellt nu är jag är gravid. Så lunchen får bli två knäckebröd (vill inte äta mjukt brd i veckorna), te, HAVREGRYNSGRÖT, och en frukt. Middag äter jag som sagt tillsammans med familjen så min dotter SER att jag äter. Och då äter jag av allt, kolhydrater,protein och grönsaker.Sen nån frukt/grönsak får det bli mellan målen, eller nåt glas fruktsoppa som jag fått dille på.Frukosten däremot får förbli en kopp te och en LITEN macka, har börjat gå stavgång (5 km) på morgonen och vill då inte äta innan. Men äter en frukt direkt när jag kommer in efter promenaden.Sen som sagt - på helgerna äter jag den lunch och frukost som min sambo och dotter äter. Plus att jag inte kan leva helt utan godis så på helgerna blir det godis också, olika mycket beroende på hur sugen jag är förstås.Detta lär väl räcka för att inte riskera att något händer med barnet? Det här barnet betyder otroligt mycket för mig så jag går hellre upp 30 kg än miste barnet/barnet får nåt fel...MEN jag skulle må mycke bättre om jag inte går upp så mycket, utan enbart 8-12 kg. Fattar ju såklart att lite måste man gå upp. Mina bröst har redan växt en kupstorlek, och jag har fått en liten kula på magen. Men har inte gått upp nånting sen INNAN jag blev gravid. Vägde mig 2 veckor innan det att jag ens blev gravid, som jag då anteckande, och det var 52.5 - nu väger jag 52.3. SÅ i vecka 21 (snart 22) har jag inte gått upp ett dugg. Så det känns bra men halva tiden är ju kvar och då får jag helt enkelt göra som jag tänkt - stavgång 5 km varje morgon (så länge jag orkar) och inget godis i veckorna, inget mjukt bröd i veckorna, ingen läsk i veckorna. Sen är det ju förstås den jävla vätskan jag vet att jag kommer få i sommar, men den går ju som sagt bort eter förlossningen.Jag har sedan högstadiet haft perioder då jag varit viktfixerad så det känns lite jobbigt det här MEN barnet i magen är viktigast för mig så jag måste kämpa mot djävilen i skallen varje dag - men jag ska klara det. Jag ska få ett friskt barn!Syster: Du måste ha otroligt bra ämnesomsättning som äter som du gör (oboy är väldigt onyttigt) men ändå inte går upp mycket i vikt. Jag skulle gå upp 10 kg direkt om jag åt massa mackor varje dag och drack oboy på kvällarna. :D
    Fortfarande för lite, men bättre iaf. Du inser ju att du är sjuk så varför söker du inte hjälp?

    Vill du ha det så här resten av livet? Vill du bli sjukare?
    Framför allt, vill du att din dotter ska bli sjuk? Barn är inte dumma, de ser och märker allt!
  • Anonym (ätstörd)
    Anonym skrev 2010-05-11 12:16:39 följande:
    När min dotter är med så äter jag det som serveras. Vi äter godis/chips tillsammans på lördagkvällarna. Så jag är väldigt noga med att äta när min dotter är med.Men jag äter ju en bra lunch, bra middag, och frukt som mellanmål. Vad mer ska man göra? Det enda är att jag inte äter frukost - men det är jag nog inte ensam om. Kan jag få missfall/sjukt barn enbart för att jag inte ätr frukost 4 dagar i veckan?Kan jag få missfall/sjukt barn för att jag inte äter mjukt bröd i veckorna?Kan jag få missfall/sjukt barn för att jag inte äter godis i veckorn? (Fredag=helg)Kan jag få missfall/sjukt barn för att jag går stavgång varje dag?
    Nu kanske du kan lura henne, men inte i längden. Du behöver inte äta onyttigt eller fel, men mer!

    Frukost: Fil/gröt, macka med protein + grönsak, juice
    Mellanmål: Frukt eller macka
    Lunch: Lagad mat enligt tallriksmodellen + frukt
    Mellanmål: Frukt, macka eller risifrutti tex
    Middag: Lagad mat ala lunch
    Kvällsmat: Frukt, macka, fil, risifrutti (välj 1 )

    Äter du så så går du inte upp mer än det du ska. Såhär ska alla normalviktiga äta för att må bra, hålla vikten och få i sig allt de behöver. Du med tanke på din undervikt borde äta rejälare mellanmål med exbåde frukt och macka.

    Är det ett problem för dig att äta normalt så sök hjälp, för du blir inte bättre, bara sämre. Och din dotter kommer genomskåda dig och din sjuka kroppsuppfattning och den kommer smitta av sig på henne och då kommer du aldrig förlåta dig själv.
  • Anonym (ätstörd)
    Shmone skrev 2010-05-11 12:53:29 följande:
    Jag tycker den nya planen med gröt och knäckebröd till lunchen, o en liten macka till frukost - låter mycket bättre än innan i alla fall. Man behöver inte äta lagad mat två gånger om dagen. Att göra det är en väldigt svensk företeelse och inget man gör i stora delar av världen. Men ät gärna extra protein - kanske ett ägg eller några skivor skinka till gröten o mackorna. Man behöver extra proteiner när man är gravid.Att däremot häva i sig oboy och godis osv. är helt onödigt. Det kan du låta bli helt o hållet.Du är medveten om riskerna, du är medveten om ditt problem - och du vill att barnet i magen ska må bra. Ät som du skrivit - och absolut inte mindre än så.. och om du är hungrig så hindra inte dig själv från att äta mera. Så smal som du är skulle du behöva gå upp minst 10kg.Att gå stavgång är inte skadligt så länge du inte har ont av det. Det är okej att vara aktiv när man är gravid.. det är till och med nyttigt.Jag tror att du med ditt eget samvete kan svara på om din kost är bra och tillräcklig för ditt barn.
    Nope, utav det hon skriver är det lätt att se att hon har ätstörningar och då kan man INTE avgöra det själv, och man tänker inte på barnet för fem öre när man äter som hon gör. Hon tänker inte alls, det är det ÄS som gör.

    Seriöst, ingen frukost och sen frukost till lunch? Och det skulle vara bra för en underviktig och dessutom gravid kvinna?

    Men det är ju upp till henne om hon vill leva ett sjukt liv med de begränsningar det innebär (för det gör det) och om hon vill riskera sin dotters hälsa. Ätstöringar är till viss del genestiskt, så hon är ju redan utsatt och då att dessutom växa upp i en miljö med sjuka ideal och matvanor bäddar ju för ätstörningar (visst kan hon klara sig, men sannolikheten känns inte speciellt stor...) sen när tonåren knackar på.

    Lämnar tråden nu för jag tål inte se andra ätstörda vilja vara kvari skiten och inte ha vett att söka hjälp. Spceiellt inte när de har barn.

    TS: Det finns hjälp att få, du behöver den. Sök den.
Svar på tråden Vill inte gå upp i vikt! Är i vecka 21 nu...hur kan man göra?