Inlägg från: Päron1986 |Visa alla inlägg
  • Päron1986

    Min lön som undersköterska är hemsk!

    Ingångdslönen för en undersköterska ligger på 18 000kr så du har en tusenlapp mer i månaden..

  • Päron1986
    Anonym skrev 2010-06-01 21:42:09 följande:
    Jag tycker väl egentligen inte att lönen är så där jättedålig. Men det är klart att man alltid önskar sig högre lön. Och det är ju ingenting som man inte vet om när man väljer att utbilda sig till undersköterska.

    Jobbet är jätteviktigt, absolut. Det är det inte fråga om.

    Men, det enda man egentligen behöver gå utbildning för att göra är väl egentligen ge mediciner? Tvätta, lyfta, klä på  och vara social, osv, det klarar väl de flesta av.
    Suck.. förlåt men vad ledsen jag blir av såna här kommentarer, det krävs en rejäl social kompetens för att vara en duktig uska, mycket etiskt och psykosocialt ingår! Det är betyder mer än "ge medicin, lyfta, tvätta, klä på osv" och jag vet många, många, väldigt många som säger till mig att de aldrig skulle vilja ha det jobbet för de skulle inte klara av att göra det jag gör..
  • Päron1986
    Anonym skrev 2010-06-01 23:31:17 följande:
    Tror det beror på var och vilka tider man jobbar då. För min syster och dennes vän jobbar där medan syster i sin tur studerar och till och med hon tycker det är för mycket betalt för det glass jobb man utför.

    Visst får man kastade saker och slängda ord och vräsiga pensionärer i bakhasorna och lite skit att torka upp. Men om man räknar med tiden då inget händer. Hur mycket jobbar man då och hur mycket skäl gör man då för tiden om man sitter tex flera timmar på natten och inte gör ett smack

    Det var lite det som var min tankegång. Och jag ser inte ner på jobbet eller så menat. Utan det är bara min åsikt. Vill jag förtydliga
    Jag kan lova dig att det inte är något glassjobb, men om man tycker o msitt jobb så går man vet på Obekvämma arbetstider, höga krav frå nchef å anhöriga, stress och tidspress som heter duga... och man gör så gott man kan för att inta låta någon vårdtagare komma ikväll!

    På hemtjänsten är det underbart med tio min bilresa mellan kunderna när man kan titta ut på snön eller solen, på landsbygd så som jag jobbar. Men sitta ned flera timmaR? Nä du...
  • Päron1986
    Leos och Vincents mamma skrev 2010-06-01 23:45:14 följande:
    Du får iaf åka bil mellan brukarna Jag fick cykla eller springa som en tok till alla för att försöka komma i tid.
    Vi har stora områden att täcka, jag är vikarie i fler ht-grupper så jag har även de områden där vi går/springer mellan, inga cyklar där inte!
  • Päron1986
    Indianica skrev 2010-06-01 23:47:40 följande:
    Ja, men det är inte befogat att man ska ha en jättelön på grund av social kompetens (oerhört luddigt begrepp för övrigt). Jag säger inte att det är oviktigt, är själv utbildad uska, tvärtom har jag sett många avtrubbade uskor som behandlar människor som paket *usch*. Men jag vill påpeka att lön handlar om att man besitter en kompetens som gör att man kan konkurrera med andra, fota genom att man läst några år på universitet och har ett dukumenterat vetenskapligt förhållningssätt -that´s life. Antingen utbildar man sig så man kan konkurrera och få högre lön, eller så har man den lön och de arbetsuppgifter man har.
    Rent utbildningsmässigt håller jag med om att de som gått på universitet ska ha mer i lön, men om vi ska gå på reell kompetens då, visst förtjänar uskor mer i lön än de har idag, men det gör lärare, ssk mfl också. Självklart ska det löna sig att utbilda sig. Men med en attidy som du skrev : "Men, det enda man egentligen behöver gå utbildning för att göra är väl egentligen ge mediciner? Tvätta, lyfta, klä på  och vara social, osv, det klarar väl de flesta av." höjer inte direkt statusen pöå ett redan "lågt" yrke som verkligen borde höjas mer, rent statusmässigt. Det är en j-a skillnad på arbetet uskor gör och var folk "tror sig veta"..
  • Päron1986
    sirisdotter skrev 2010-06-01 23:57:44 följande:
    Får ni inte cykla?
    Har inga cyklar, på landsort har vi det, men där har vi bil eftersom vi pendlar en-två mil mellan kunderna.
  • Päron1986
    Leos och Vincents mamma skrev 2010-06-01 23:53:25 följande:
    Päronsplit: Nä, här fick man ha sin egen cykel. Det står ju inte arbetsgivarna för
    Jo, det brukar de göra häromkring, men inte i alla grupper :)
  • Päron1986
    Anonym skrev 2010-06-20 00:16:31 följande:
    jag har 21250 nok/månaden ex ob som outbildad inom hemtjänsten i norge så vill du ha bra betalt så åk till norge
    åh, vart jobbar du? jag vill gärna åka till norge för att arbeta några dagar då och då, men sånt jobb verkar det ont om. Jag vill ju bo kvar i sverige :)
  • Päron1986
    litenlitenliten skrev 2012-02-14 14:42:47 följande:
    Det kan ses som en kort och fjantig utbildning i jämförelse med andra utbildningar. Men det finns en anledning till att kommuner och landsting numera kräver utbildning på sin personal. I min kommun anställs ingen som inte har utbildning i ryggen och de som sedan tidigare är fast anställda men bara är vårdbiträden får studera på arbetstid för att få utbildningen.

    Det är personer som  ser yrket som en piss i havet som aldrig ska sätta sin fot i yrket.
    Som undersköterska har jag ett ansvar för 8 (ibland 16 personer) andra människor. Jag ger mediciner, ska se till att de får rätt vård, har kontakt med SSK, beställer medicin, för anteckningar via Magna Cura, tar vissa prover, letar symtom vid sjukdomar och andra tillstånd m.m. Som undersköterska inom sjukvården tar du även blodprover och andra prover som du inte gör inom äldreomsorgen. Som undersköterska riskerar du många ggr utstå öknamn, bli slagen, biten och få höra vidriga saker.

    Jag anser att ALLA som arbetar med människor har usel lön. Min sambo som står och borrar i metallbitar har flera tusen kronor mer i lön än vad jag och mina arbetskamrater har. Men kommunen är inte vinstdrivande så jag får helt enkelt acceptera min usla lön för jag trivs i mitt yrke. Jag har funderingar på att vidareutbilda mig för jag vill jobba som barnmorska i framtiden. Men pga lönen? Nej, knappast. En SSK tjänar inte mkt mer än vad jag tjänar som undersköterska. Tyvärr.

    Ett vårdbiträde kanske kan utföra samma uppgifter. Men vårdbiträdet saknar många ggr kunskap om viktiga saker.
    Kunde inte sagt det bättre själv.
    Det är oerhört viktigt att det finns utbildad personal, vårdbiträden med tjugo år inom yrken är väl kunniga, men då har de ju fått 20års praktiskt utbildning och kan inte jämföras med en nybörjar-vå¨rdbiträde. Nej, det ska vara utbildad personal och precis som du säger. De som tycker att man inte behöver utbildning inom yrket, är de som inte ska arbeta inom det!
  • Päron1986
    sirisdotter skrev 2012-02-15 09:21:23 följande:
    Vet inte när gymnasieingenjörsexamen krävdes för att bli civilingenjör.    En mig närstående person blev civilingenjör  på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm; KTH   1918,  efter att ha tagit studenten på Spyken i Lund,   reallinjen.  

    Denna persons barn tog studenten på ett vanligt Högre  Allmänt läroverk,   reallinjen (motsvarar Natur idag)    och blev civilingenjör   på KTH  på 60-talet.  Minns att han sade att det kändes bra att ha gått den vägen;   "Som gymnasieingenjör hade jag undrat vad jag saknade,  som civ ing hade."

     Barnbarn till person nummer ett blev civilingenjör vid Luleå universitet  2011  efter  att ha tagit studenten på Naturvetenskaplig linje  (teknisk gren).

    (En period  av den långa med s-styre kunde man komma in på universitet/högskola som 25:5:a.    Man skulle ha fyllt 25 år och ha varit ute i förvärvslivet 5 år (oavsett vad man jobbat med,  tror jag).   Då slapp man ta studentexamen.   Tror att gymnasiebehörighet i engelska krävdes,  vilket man kunde läsa in på Kom Vux.).

    Eventuellt lottades dessa platser;   "Jag hade tur,  jag blev bibliotekarie,  typ."

    Idag har man väl möjlighet att ta sig in på högre utbildning,  som läkarutbildning,  utan studentexamen genom att göra Högskoleprovet med utmärkt resultat,   typ 2.0.
    Man kan komma in på ett program via högskoleprovet, det gjorde jag.
    Men bara om man uppfyller behörigheten. Tex 3årigt gymnasie, samt vissa kurser brukar vara kraven.
Svar på tråden Min lön som undersköterska är hemsk!