Inlägg från: sirisdotter |Visa alla inlägg
  • sirisdotter

    Min lön som undersköterska är hemsk!

    Päron1986 skrev 2010-06-01 23:48:14 följande:
    Vi har stora områden att täcka, jag är vikarie i fler ht-grupper så jag har även de områden där vi går/springer mellan, inga cyklar där inte!
    Får ni inte cykla?
  • sirisdotter
    Päron1986 skrev 2010-06-02 00:00:02 följande:
    Har inga cyklar, på landsort har vi det, men där har vi bil eftersom vi pendlar en-två mil mellan kunderna.
    Finns det ingen bland personalen som har någon cykel?   Eller får  de som äger  en cykel  inte använda sina cyklar??
  • sirisdotter
    Anonym skrev 2012-02-12 09:47:35 följande:
    Tycker inte alls du har en dålig lön!
    Jag har jobbat 13 år inom samma kommun som USKA och får ut 21500 kr på en heltid och DET tycker jag är skitdåligt
    Får ut -  efter skatt alltså?
  • sirisdotter
    Anonym (;O) skrev 2012-02-13 17:10:10 följande:
    Inom natt, hemtjänst, får jag ut 19 400kr på heltid.
    Efter skatt?
  • sirisdotter
    Anonym (uskan) skrev 2012-02-13 19:06:23 följande:
    nej, inte på medicin avdelningen där jag jobbar. där får de vara med och hjälpa till med sånt.
    Så kan det säkert vara.   Väninnan utbildade sig  till disktriktsköterska och har inte direkt sådana arbetsuppgifter.    På långvården ropade uskorna ofta på henne,   flera händer behövdes.    Men visst är hon missnöjd med lönen.
  • sirisdotter
    Tom Araya skrev 2012-02-15 02:46:51 följande:
    Det beror på vad du menar med tillgodoräkna.
    Högskola/universitet kräver att du gått gymnasium, det går ju inte att gå direkt från grundskolan.
    Vissa kurser på Högskola/universitet kräver dessutom en särskild inriktning från gymnasiet.
    Det ena förutsätter det andra och utan det ena kan du inte bli det andra, alternativt får läsa in det ihop med efterföljande kurs.

    Nu är jag trött och hjärnan är trög så jag tar första exemplet av tillgodoräkning jag kommer på (har dock inget med Högskola/universitet att göra).
    När jag gick gymnasiet var yrkeslinjerna på två år. Vissa yrken som byggnadsarbetare exempelvis kräver XXXX antal timmar som lärling innan du anses färdig byggnadsarbetare. Gymnasielinjen motsvarade ett visst antal timmar. Du hade alltså möjlighet att bli byggare på gymnasie + ett litet antal timmar eller på bara en massa fler lärlingstimmar.

    Mig veterligen kan du inte läsa till civilingenjör om du inte först läst till gymnasieingenjör.

    För att bli lärare i på gymnasiets yrkesprogram var du tvungen att först ha jobbat X antal år inom yrket, vilket i sin tur i många fall innebär att du läst motsvarande yrkeslinje på gymnasium.

    Får jag fundera lite med piggare huvud, ska jag nog komma på fler exempel.
    Vet inte när gymnasieingenjörsexamen krävdes för att bli civilingenjör.    En mig närstående person blev civilingenjör  på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm; KTH   1918,  efter att ha tagit studenten på Spyken i Lund,   reallinjen.  

    Denna persons barn tog studenten på ett vanligt Högre  Allmänt läroverk,   reallinjen (motsvarar Natur idag)    och blev civilingenjör   på KTH  på 60-talet.  Minns att han sade att det kändes bra att ha gått den vägen;   "Som gymnasieingenjör hade jag undrat vad jag saknade,  som civ ing hade."

     Barnbarn till person nummer ett blev civilingenjör vid Luleå universitet  2011  efter  att ha tagit studenten på Naturvetenskaplig linje  (teknisk gren).

    (En period  av den långa med s-styre kunde man komma in på universitet/högskola som 25:5:a.    Man skulle ha fyllt 25 år och ha varit ute i förvärvslivet 5 år (oavsett vad man jobbat med,  tror jag).   Då slapp man ta studentexamen.   Tror att gymnasiebehörighet i engelska krävdes,  vilket man kunde läsa in på Kom Vux.).

    Eventuellt lottades dessa platser;   "Jag hade tur,  jag blev bibliotekarie,  typ."

    Idag har man väl möjlighet att ta sig in på högre utbildning,  som läkarutbildning,  utan studentexamen genom att göra Högskoleprovet med utmärkt resultat,   typ 2.0.
  • sirisdotter
    neelliee skrev 2012-02-17 06:59:31 följande:
    Helt okej lön med tanke på att väldigt, väldigt många sjuksköterskor, arbetsterapeuter, kuratorer och sjukgymnaster bara har 3-6.000 kr mer i månaden. Då har de tre års inkomstbortfall, studieskulder och mer ansvar än undersköterskorna. Som uska kan man dessutom få OB, det får sällan sjukgymnaster och arbetsterapeuter t.ex.

    Ska uskorna ha mer lön ska ssk, sjukgymnast, kurator och arb. terapeut också ha mer, och det ska ske samtidigt. Det kan inte vara okej att man ska förlora i livsinkomst på att ta på sig mer ansvar. Och ja, jag tycker att vårdlönerna är låga generellt. Men inte att det är mer synd om uskor än några andra lite högre upp på ansvarsstegen.  
    Sjuksköterskor,   socionomer,  bibliotekarier och antagligen arbetsterapeuter (känner ingen sådan)   skaffar sig knappast utbildningen för att få enorma löner.   De flesta är medvetna om att livslönen blir dålig.

    Det som gör det svårt  att få upp lönerna är att det gäller stora grupper,  och att arbetsgivaren finansieras av skattemedel. Som fackligt aktiv har jag följt löneutrveckningen sedan 70.talet.
  • sirisdotter

    17 000  var ingångslönen  för sjuksköterskor i Skaraborg för några år sedan.   Flyttade man till Lund till exempel fick man  högre ingångslön.


    Mallan76 skrev 2012-02-18 10:32:33 följande:
    När jag var färdig sjuksköterska var ingångslönen 15 500. (Östergötland).  Det var år 2001, och inte såå länge sedan egentligen. Helt sjukt....
    Verkar som man har valt fel yrke?
  • sirisdotter
    Scream2 skrev 2012-02-18 12:57:54 följande:
    Ingånglön och ingångslön. Det handlar ju bara om dold kartellbildning inom de olika landstingen!
    Ungefär så beskrev sjuksköterskeväninnan  det nog,  ja.
Svar på tråden Min lön som undersköterska är hemsk!