Inlägg från: Annie 934 |Visa alla inlägg
  • Annie 934

    Min lön som undersköterska är hemsk!

    Jag är Undersköterska och tycker inte att vi är rätt avlönade med tanke på vilket jobb vi gör. Det är inte alla som vet vad vi gör och det finns många som aldrig skulle drömma om att stå med avföring, spyor eller bli piskad runt på en avdelning för att tiden är knapp och vi blivit nedskurna i bemanning för att kommunen sparar pengar eller annat. Vi ska vara psykologer åt sjuka människor vi ska kunna ta smällar från patienter som är aggresva. Inte får vi mer i lön för det! Vi hjälper vårdtagare att bli friska o att må bra så dom kan få en bättre livskvalitet och vidare så blir det som ringar på vattnet så att dom anhöriga kan känna sig lugna och trygga av att veta att deras föräldrar eller far o mor har det bra. Vi ska även kunna a konflikter och detta även med anhöriga och   i allmänhet kunna finnas till hands för alla. Det finns så mycket mer jag kan skriva.. Men anser att att undersköterska jobbet VERKLIGEN är underskattat med tanke på vad vi har för uppgifter. Ansvaret ligger främst på oss om något händer. Vi ska tillkalla sjuksköterskan som ska bedöma läget och kontakta vidare. Ibland är det löjligt. Men så är lagen.

    Sjuksköterskorna är också lågt avlönade, ingen av oss har rätt lön egentligen.

    Men folk finner sig i det mesta därför vet de högsta cheferna att dom kan göra som dom vill mer eller mindre. Dessutom är det ofta dåliga beslut från chefer som i princip bara sitter på sina kontor och har inget med verkligheten att göra. En riktig chef som är intresserad i sin verksamhet hade visat sig på vårdboendena etc. mer och velat vara delaktig i det vi gör på riktigt och därifrån kunna få erfarenhet om hur verkligheten ser ut.
    Det hade varit en bra chef och denne hade kanske hittat andra bättre lösningar när det ska sparas.

  • Annie 934
    Mallan76 skrev 2012-02-17 00:46:39 följande:
    Jag är utbildad distriktssköterska och tjänar 24 500 kronor/månad  Det innebär grundutbildning till sjuksköterska 3 år + 1,5 år specialistsjuksköterskeutbildning, dvs 4,5 år på universitet! Jag har en massa studieskulder. Mitt ansvar är BETYDLIGT högre än en undersköterskas. Ni ligger rätt i lön, det är vi som ligger aaaalldeles för lågt....

    I Norge tjänar en sjuksköterska ca 35 000 kronor/månaden. Låter  betydligt mer rimligt! Och då har hon bara grundutbildning till sjuksköterska. En distriktssköterska tjänar upp mot 40 000 där.
    Vi ligger inte rätt i lön som undersköterskor! Det är ett lågavlönat jobb och definitivt underskattat yrke. Att ni ligger lågt i lön som sjuksköterskor är för att jag tror att undersköterska lönen och sjuksköterska lönen går lite hand i hand. Fattar inte alls hur du kan säga att vi USK'or ligger rätt i lön om man kollar på andra jobb och jämför lönestatistiken. USK lönen har legat ganska stilla i många många år.. Min mor jobbar som USK sedan hon va 18-19år nu jobbar hon på sjukhuset o har massa delegeringar eftersom den gamla utbildningen inkluderade det mesta av vad en SSK får lov att göra idag. Idag är min mamma 54år och har en lön där hon jobbar natt på sjukhuset 100% och får ut runt 19000 efter skatt. Det kallar jag INTE för en bra lön och definitivt inte rätt lön!!
Svar på tråden Min lön som undersköterska är hemsk!