• Anonym

    Min lön som undersköterska är hemsk!

    Är realtivt nyutbildad undersköterska. Har en tidigare erfarenhet av ett sommarvik på ca 2 månader. Nu har jag börjat på ett äldreboende som vikarie min lön blir 19000.  Funderar på att kolla med facket om detta verkligen är okej.
     Känns hemskt just nu.  Mina kollegor ligga på ca 22-23000 visst dom har flera års erfarenhet men ändå. Går man inte efter ålder också? Är 26.. Det känns inte okej.
    Vad tycker ni?

  • Svar på tråden Min lön som undersköterska är hemsk!
  • Anonym (Emsan)

    Faktum är att jag har arbetat både inom vården och i butik och kan ärligt säga att det är slitiga arbeten båda två. Butiksjobb innebär tunga lyft och en massa skit från kunder (speciellt om man arbetar i livsmedelsbutik). På mina 10 år inom butik och restaurangbranchen blev jag rånad en gång och blev hotad fler gånger än vad jag kan räkna (varav tre var såpass allvarliga att det blev polissak). Det är inte speciellt roligt och jag hade alltid ont i ryggen och axlarna.
    Inom vården var det ungefär samma sak, förutom rånen då.
    Vad jag kan hålla med om är att det är fel att butiksanställda har högre lön och högre ob-tillägg, men det är ju en facklig fråga.

  • Anonym (Crap)
    Anonym (Relaterat till?) skrev 2010-06-02 11:35:37 följande:
    Ja du, nästan alla vårdyrken är dåligt betalda, speciellt de kvinnodominerade. Men ärligt: jag tycker inte din usklön var speciellt kass. Jag har precis avslutat en anställning som sjuksköterska och då med lönen 20 200 kr efter att ha varit anställd i 7 år. Så relaterat till vilka nivåer usklönerna och andra vårdyrken ligger på generellt sätt tycker jag inte det är ngt att klaga på.
    Skrämmande vad låga löner ni får inom vården (förutom läkare då). Vad beror det på egentligen?
  • Anonym
    Anonym (Crap) skrev 2010-06-02 11:23:55 följande:
    Fast det beror ju på vilka yrken med utbildning du syftar på när du menar att 19000 inte är en dålig lön. Vilka yrken med utbildning förutom i vården har så låga löner? Däremot håller jag med om att det är galet att en del utbildningar inte lönar sej och att manliga yrkesgrupper tjänar mer. Min sambo jobbar inom IT och tjänar bra mycket mer än mej och har ingen universitetsutbildning.
    Jag menar att 19 000 för en undesköterska inte är en dålig lön eftersom att man då inte har högskoleutbildning. Många utbildade, inom tex föräkkringskassa, socialtjänst osv har liknande löner och ofta ganska långa utbildningar. (Även om det ju också skiljer sig åt markant mellan olika områden i landet). Men jag tycker att 19 000 för en högskoleutbildad, som arbetar inom sitt kompetensområde, är en på tok för låg lön.

    Jag tycker med andra ord inte att vårdpersonal som grupp alltid är underbetalda. Däremot tycker jag att utbildade inom vården inte har den lön de borde ha. Så de är ofta underbetalda.

    På så vis menar jag att högskoleutbildning inte lönar sig framför allt inom yrken där man jobbar med vård eller andra yrken inom det sociala området vilket innefattar många humaniora/samhällsvetenskaliga utbildningar.
  • Anonym (Relaterat till?)
    Anonym (Crap) skrev 2010-06-02 11:40:21 följande:
    Skrämmande vad låga löner ni får inom vården (förutom läkare då). Vad beror det på egentligen?
    Tja, det finns säkerligen en hel radda orsaker. Landstingen och/eller de privatiserade sjukvårdsinrättningarna vill ju idag att sjukvården skall bedrivas mer eller mindre vinstdrivande. Det är en ekvation som inte kan gå ihop. Men man får ofta som personal höra att lönerna inte kan höjas för att det inte finns pengar. Just sjuksköterskeyrket har ju en tradition där "syster" från början var en assistent till läkaren och "jobbade" mer eller mindre ideellt. Oftast var det "rika flickor" som kanske ville göra en insats eller helt enkelt "bara" ha något att göra. Jag tror tyvärr att mycket av det tänket finns kvar (även om de anställda inte känner så längre) hos en del riktigt gammeldagsa läkare och chefer.
  • Anonym

    måste nog säga att du har en väldigt bra lön för båder ålder o erfarenhet. själv är jag 30 år jobbar med utbildning i 8 år o har 19870 kr i ingångslön så lönerna varierar grovt beroende på vart i sverige man bor va förbannat nöjd o sluta gnäll !!!!!!

  • Anonym (Ssk)

    Anser inte inte att du har en helt värdelös lön. Den är ju relativt bra. Antar att du jobbar inom kommun och därför fått så pass hög lön. Själv är jag sjuksköterska inom landstinget och jobbat 6 år och tjänar 21600kr, det kallar jag värdelös lön. Enda sättet att höja är att gå över till kommun eller ta ett adminstrativ jobb i landstinget....tyvärr

  • Anonym (ifos)
    mamamamamaräng skrev 2010-06-02 11:27:35 följande:
    Är det IKEA?
    Nej, ABB
  • Anonym (jaha?)
    Anonym skrev 2010-06-01 15:29:35 följande:
    Är realtivt nyutbildad undersköterska. Har en tidigare erfarenhet av ett sommarvik på ca 2 månader. Nu har jag börjat på ett äldreboende som vikarie min lön blir 19000.  Funderar på att kolla med facket om detta verkligen är okej.
     Känns hemskt just nu.  Mina kollegor ligga på ca 22-23000 visst dom har flera års erfarenhet men ändå. Går man inte efter ålder också? Är 26.. Det känns inte okej.
    Vad tycker ni?
    Kanske ska utbilda dig högre då? Jag har 17000 i ingångslön så jag anser att du har de rätt bra!
  • Anonym (Landstinget)

    Nej, du har fått en helt ok lön.

    Med tanke på att sjuksköterskor som kommer direkt från gymnasiet och sen via högskolan i "mitt" landsting får 20 500 kr som ingångslön. Med  ett års erfarenhet ligger de på 21 100 kr. Utbildning ska visa sig i lönekuvertet!
    Och högskola och gymnasium är det stor skillnad på!
    En usk får hos oss 16 500 kr och de med ett års efarenhet inom yrket 17 000 kr.

    Du har ingen större vårderfarenhet och den värderas högre än övrig arbetslivserfarenhet.  Så din lön är väl tillitagen i min ögon!

    Kan kanske tillägga att jag jobbar med de här frågorna dagligen och att Kommunals avtal för 2010 anger att de med gymnasieutbildning och 1 års erfarenhet i yrket ska ha lägst 17 385 kr i lön. Du ligger alltså drygt 1600kr över den normen och har inte ett år i yrket ännu.

    Att kvinnolönerna är som dom är och att ussk och ssk borde ligga högre i lön överlag det är en helt annan diskussion.

Svar på tråden Min lön som undersköterska är hemsk!