Inlägg från: StinaFia |Visa alla inlägg
  • StinaFia

    Vad prioriterar du, sex eller monogami?

    Jag förstår också din tankegång, och jag har också varit inne på samma spår.

    Problemet med ditt resonemang är att du drar paralleller mellan logiska resonemang och känslor. Det går inte att jämföra en parrelation med ett kontrakt. Relationer är samspel. Känslor kan inte styras. Kärlek kan inte framkallas med vilja och inte heller kåthet. Vad de berörda än haft för förväntningar då de gick in i relationen kommer de inte att stämma med verkligheten, helt enkelt därför att verkligheten inte är så enkel som vi gärna tror då vi är förälskade.

    Jag upplever att många människor är inriktade på att finna syndabocken i en relation, men det fungerar inte så. Om jag gör/har "fel" gentemot min partner saknar egentlig betydelse. Det är min parters upplevelse av mitt agerande som kommer att få betydelse i vår relation, och vice versa.

    Var och en kan bara utgå från sig själv. Jobba med sig själv. Fråga sig vem han/hon själv är och vad han/hon själv behöver.
    Då vi ska till att göra oss sårbara inför en annan människa har de flesta av oss en benägenhet att önska en försäkring av något slag. "Om jag börjar älska dig ska du inte se åt andra, för då finns risken att du kommer att älska någon annan mer och då blir jag sårad".
    Kärleken dör, eller åtminstone döljs för oss, samma sekund vi försöker fängsla den! Detsamma kan sägas om åtrå (vilket inte är samma sak som sexlust).

    Jag har i många fall förståelse för de som är otrogna. Det betyder inte att jag rättfärdigar deras handlande, men vad jag tycker har mindre betydelse... Det är vad deras partner tycker som är väsentligt. Jag tycker att alla människor ska ges makt över sina egna val och liv. Det man kan göra är att stå för sina egna val, och att inte kräva av andra att de ska bli mer lika en själv utan istället älska dem just som de är.

  • StinaFia
    Anonym (vet) skrev 2010-08-19 14:49:45 följande:
    Jag håller faktiskt precis med dig i det du skriver, TS.

    Men det beror ju också på litegrann. Tex, om den ena parten är väldigt sexuell och den andra inte är det.. hur länge har den andre inte varit det? Är det så jämt? Ofta? Eller är det bara ca ett halvår som den andra parten har haft mindre lust?

    Om det skulle vara så att att den ena helt har tappat sug och lust efter sex, för väldigt lång tid, och inte alls lägger någon möda på att få sin partner att känna sig åtrådd eller att tillfredställa denna partners sexuella behov, ja då har ju denna faktiskt brutit sin del av "kontraktet". Denna borde då inte bli arg för att dennes partner tröttnar på att känna sig värdelös och ful, när denna går till någon annan för att få det han/hon behöver.

    Det blev rörigt nu ser jag, men jag hoppas ni fattar lite hur jag menar ändå Glad 
    Vilket kontakt, undrar jag...

    I relationer där människor inte tillåts växa i sig själva (de kan vara sexuellt eller asexuellt!) kommer antingen relationen spricka, eller så kommer den att vara olycklig.

    Om det är viktigt för den asexuelle med monogami har denne inte brutit ett kontrakt. Om den med mindre lust känner sig tvingad att framkalla större åtrå till sin partner kommer den åtrå som redan finns istället att minska- precis som kärleken minskar om den älskande känner sig instängd.

    Jag sitter inte inne med svaren, för det går inte att generalisera den här frågan. Det jag kan säga är att om någon går till "någon annan" för att bli bekräftad och slippa "känna sig värdelös och ful" behöver den människan jobba på relationen till sin partner och på sig själv.
    Att vilja ha mer sex än partnern vill ge är ett större problem. Personligen kan jag inte se mig stanna i en relation där skillnaden är för stor, vare sig jag får sex utanför relationen eller ej.

    TS; Du menar på att en parrelation per definition är sexuell, och därför ska innehålla ett visst mått av sex. Hur kan du då se dig stanna i en sexlös relation? Även om du får sex utanför relationen kommer din parrelation vara fortsatt sexlös, och därför inte en parrelation i dina ögon, som jag förstått dig.
  • StinaFia
    Anonym (vet) skrev 2010-08-19 15:13:43 följande:
    Ok, I see your point. :)
    Jag kanske var lite otydlig i mitt exempel.. Jag tog nämligen mig själv som ett sådant.

    Då jag och min kille var väldigt sexuellt aktiva båda två när vi träffades, så har jag inte gått in i ett förhållande med falska förväntningar. Han hade mer sexlust än jag i början, och jag tyckte bara det var roligt. Men nu vill han så sällan så att ja, tanken har flugit upp att man kanske ska skaffa en älskare. 

    Enligt mig så har han "lurat" mig in i ett förhållande med falska löften om ett rikt sexliv, vilket han vet är väldigt viktigt för mig då jag aldrig sen jag började ha sex har gått mer än en vecka innan jag har haft sex. Förutom nu, då det kan gå ett par månader emellan.

    Resten av förhållandet funkar ju bra, då vi faktiskt har sex. Sen blir det irriterat o jävligt när vi inte har det. Så vad skulle vara felet med att få sex hos någon annan?

    Jag skulle förstås egentligen inte kunna vara otrogen, då skulle irritationen bli värre eftersom jag skulle ha dåligt samvete.. men rent teoretiskt så borde det inte vara fel...

    Hur ska man kunna veta på förhand att den väldigt sexuelle partnern to be, kommer att bli asexuell inom ett par år?
    Han har inte lämnat några garantier, för det kan man inte! Kanske har han sagt dig att hans lust är si och så stor osv, men sådant kan ändras på oförutsägbara sätt. I en sund relation möter man motgångar tillsammans.

    Nu låter jag väl präktigare än den präktigaste kossa, men det är jag inte... Snarare lite visare efter vissa erfarenheter.
  • StinaFia
    Anonym (Hottie) skrev 2010-08-19 17:02:33 följande:
    Ja, Noraa, du säger så otroligt mycklet klokt, också i den andra tråden jag följt. Det du skrev, dina oerhört välformulerade och nyanserade inlägg satte ord på mina grumlig känslor som gäckat mig det senate halvåret. Jag orkade, eller vågade inte för den delen reda ut för mig själv hur jag kände inför insikten att "Herregud, jag stod i kyrkan inför Gud och allihop och lovade att vara trogen till döden skiljer oss åt". Hur tänkte jag där?!? Jag måste haft en jävligt bra dag..

    Nu ett par år och ett par barn senare känner jag inte alls samma glöd inför den livslånga monogamin. Det du skrev satte ta mig fan ord på allt, och jag inser hur jag känner och varför. Jag visade till och med tråden för min man, så jävla bra var det.
    Det är det jag menar med att en ivslång relation, av vilken typ den än må vara, måste ge de berörda utrymme att växa.

    Ingen kan ge garantier vare sig det gäller kärlek eller sexlust, men inte heller då det gäller ett monogamt synsätt på livet.
    Jag tror inte du "hade en bra dag". Snarare tror jag att du nu känner dig själv bättre.
  • StinaFia
    Visst, man ska vårda en relation och prata om svårigheter och meningsskiljaktigheter som uppstår, men för mig så är det ganska klart att det alltid är den med större sexlust som hamnar i underläge i en sån öppen och ärlig diskussion. Så här:

    Låg sexlust: Kan nöja sig med att vara passiv men ändå nå sitt mål
    Hög sexlust: Måste vara aktiv för att må sitt mål -> be om mer/annorlunda sex eller vara otrogen eller begära separation

    Låg sexlust: Är den drabbade parten
    Hög sexlust: Får skulden, är bråkstaken, blir syndabock (horbock )
    Ja, jag kan inte heller se hur den med högre sexlust skulle kunna hamna i något annat än underläge i en sådan diskussion. Det är som jag ser det alltid den som begär en förändring som startar i underläge. Just därför är det så viktigt att ha win/win- tänk i en relation. Även om det problem som för tillfället avhandlas är olösligt kommer ett sådant tänkande under samtalet leda till bättre komunikation och underlätta problemhantering i framtiden, och inte minst kommer BÅDA gå stärkta ur disskutionen därför att båda känner sig accepterade.

    Jag ser att allt för många människor skuldbeläggs av sin livspartner... Att skuldbelägga den andre är bara ett sätt att slippa ändra sig själv, och i längden tar det död på förhållandet (varesig man går isär eller ej). Hur någon människa kan önska denna stagnation är för mig obegripligt, eftersom det enligt mig är den största gåvan med partnerskap; att få växa som människa i trygghet och kärlek!
  • StinaFia
    Completorium skrev 2010-08-20 07:46:41 följande:
    Javisst, men jag levde i ett långt förhållande där jag gång på gång, under flera år var den bråkige som tog upp vårt sexliv till diskussion och varje gång blev det bättre ett tag men alltid föll det tillbaka till samma trista situation som förut. Här utnyttjade min partner passivitetsmetoden på ett annat sätt: Hon höll med mig och lovade att det skulle bli ändring, men uppenbarligen utan att mena det utan sedan föll hon tillbaka i sitt gamla mönster och diskussionen hade inte lett till något. Detta innebar ju till slut att jag valde att lämna henne. Men det var inte enbart sex, det var annat också.

    Men jag ser också en annan sak nu, i ljuset av alla erfarenheter jag gjort under de senare åren. Då, i mitt förra äktenskap, vågade jag inte ge sexlivet så stor betydelse. Jag behövde mer argument för en skilsmässa än bara sexet. Jag kände att det inte var acceptabelt att bara hänvisa till ett miserabelt sexliv utan jag skulle behöva visa på att vårt förhållande hade andra brister också.
    Ni hade INTE win/win-tänk. Med det resultat ni fick i er disskution måste samtalet i slutänden handlat om att någon skulle ge med sig till förmån för den andre.

    Din fru "gav med sig", vilket jag antar innebar utlovad ökad frekvens av sex..?
    De som ändrar sig för någon annans skull faller tillbaka till sitt gamla beteende, så fungerar arten ;)
    Om förändringen kommer sig av en nyfikenhet på den andres synsätt, en vilja att eventuellt ändra sig för sin EGEN skull, är det troligare att förändringen består, men för det krävs en accepterande hållning från de vi älskar. Att skuldbelägga är bara till hinder för förändring och till gagn för passivt eller aggressivt försvar.
  • StinaFia
    Completorium skrev 2010-08-20 08:31:30 följande:
    Javisst, det förstår jag ju idag. Men skillnaden mellan min fru och mig var att jag faktiskt försökte göra nåt! Och hon tog aldrig mig på allvar och försökte aldrig förstå mig. Hon uppfattade nog bara mig som jobbig.

    Nåt som bevisar det är att den dag då jag till slut var otrogen och det kom fram och ledde till att vi gick i familjeterapi, så framkom det att hon aldrig hade fattat att jag inte varit nöjd med vårt förhållande!! Hur kan det ha undgått henne? Lyssnade hon öht inte på vad jag försökte säga henne?

    Jag tycker att hon svek mig när hon bara "gav med sig" istf att ta en diskussion. Jag minns att våra "diskussioner" var som att prata rakt ut i tomma intet. Inget motstånd alls. Hon bara vek undan och struntade egentligen helt i vad jag fösökte säga.
    ja, och det visar att hon hade inställningen att; jag vill vinna, och då måste du förlora. enklast är att i disskutionen låta DIG vinna, och då måste jag förlora.

    Om hon istället varit mogen att jobba med sig själv, se på sig själv och låta sig själv vinna (i form av större acceptans av sig själv) kunde hon åtminstone fört en disskution med dig som var just öppen och ärlig.

    det är som sagt aldrig ens fel att två träter!
  • StinaFia
    Completorium skrev 2010-08-20 08:47:29 följande:
    Och vad som är ännu mer intressant är att hon då, när hon liksom kom i chock över min otrohetsaffär, plötsligt hittade en våldsam sexuell energi! Hon blev då plötsligt allt det som jag saknat i alla år. En sann chockterapi!

    Och det var iofs dels en panikreaktion, men den innebar ändå att hon plötsligt tillät sig göra en massa saker hon tidigare sagt sig ogilla eller inte vilja pröva (dock inget märkvärdigt, bara sånt som ge mig oralsex eller använda vissa ställningar) och eftersom vår separation blev så långdargen så kunde jag se att hennes positivare syn på sex och egna behov blev bestående. Men hon hade väl helt enkelt nån blockering kopplat till sin egen sexualitet som hon aldrig tidigare velat/vågat/orkat ta i tu med, men iom den chock hon fick så kom hon över det hindret.

    Tyvärr hjälpte det inte vårt förhållande för det var slut ändå, allt för många broar var brända.
    Det är väl ofta det som är det stora problemet; det är sällan två människor ligger helt i fas med varandra.

    Det kan också vara så att hennes hämningar släppte då du verkligen, svart på vitt enligt samhällets etiska regler, faktiskt VAR boven!
    Hon kunde då utan skuld visa sig själv för sig själv!
    Bara en teori förstås, och ointressant för ditt öde idag, men kanske av intresse för disskutionen...
  • StinaFia
    Completorium skrev 2010-08-20 09:01:15 följande:
    Mm... jag har ägnat månader av tankearbete och diskussioner för att analysera det där för att försöka lära mig nåt av det... Men jag gick i en ny "fälla" och kämpar ånyo i en relation med obalans i sexlusten... Skillnaden är att min nuvarande fru - trots att hon har en väl utpräglad strutsmentalitet - ändå äger en större självinsikt, så vi kan faktiskt diskutera. Men det går ändå aldrig att diskutera fram ett sexuellt engagemang. Man måste ha det i sig, annars går det inte att plocka fram.
    Det kan också vara så att du är en stark person med större medvetenhet om vad du vill än din kvinna (och ditt ex!)

    Din fru är troligtvis inte redo att öppna dessa dörrar inom sig, och då gör hon det inte. Om du "ligger på" och för ideliga disskutioner kring sex har hon då bara två valmöjligheter; stoppa huvudet i sanden eller skuldbelägga dig!

    Det man kan göra, som jag skrev tidigare, är att stå för sina egna val och att älska och acceptera sin partner för den hon/han är. Eventuella förändringar hos den egna personen måste vara upp till var och en, inte för att det eventuellt är det moraliskt riktiga utan för att det är det enda hållbara.

    Vad väljer DU? Det är ju frågan...
  • StinaFia
    Completorium skrev 2010-08-20 09:26:14 följande:
    Ja, och det är ju så det kan bli när man har så olika syn på sexets betydelse. Hon fattar inte hur jag orkar sitta och skriva på olika fora om sex dagarna i ända. Hon kan inte se det intressanta i att diskutera det. För henne är sex i det närmaste en ickefråga. Inget man ska behöva tänka på, analysera, diskutera, problemformulera etc. Sex "ska bara hända" som hon sa en gång. Å andra sidan begriper inte jag hur hon kan vara så intresserad av hästar att det upptar nästan hela hennes vakna tid. Skillnaden är att jag inte är nödvändig för att hon ska kunna utöva sitt hästintresse... *L*

    Jag har ju verkligen tänkt på det där att ta varandra som man är.  Jag försöker ju verkligen det nu. Problemet är ju att hon - rent sexuellt - verkligen är en helt annan person än hon var när vi träffades. Men vi testar ett nytt sätt att samsas kring sexet och tiden får utvisa hur det funkar för oss. Det är liksom sista försöket. Funkar inte det heller i längden så blir det helt andra diskussioner...
    Då tar du inte dig själv som du är. Du accepterar inte heller henne som hon är, för du "försöker" göra det under begränsad tid i förhoppning om att hon ska förändras... Sex ÄR inte en ickefråga för er!

    Du gör om ungefär samma misstag, fast med snabbare förlopp.... Problemet är egentligen inte att hon förändras, det gör alla, utan att du inte står för dina val!

    Att det sedan är svårt för alla som gjort de val vi gjort att stå för dem är en annan sak... Jag jobbar på det ;)
Svar på tråden Vad prioriterar du, sex eller monogami?