• mammamumin

    Hej


    Kul att höra, jag ska flytta till Hamburg under sommaren och undrar lite generellt över hamburg. Vi har en 1årig son, är det svårt att få dagis plats i Tyskland, vilket dagis ska man välja osv osv. Som sagt många frågor, men kanske främst om Hamburg. Men berätta gärna lite om hur det är att bo i tyskland med barn.


    Med Vänlig Hälsning

  • mammamumin

    Jag kommer att jobba, jag blir klar läkare till sommaren, fast jag är medveten om att det kan ta lite tid att få anställning, det är inte som att vara läkare i Sverige där de skriker efter en. Jag skulle gärna jobba 80% men tror inte det går som läkare utan är inställd på att jobba 100%.

  • mammamumin

    ÅÅ tack för alla råd neele. Jag har redan tagit kontakt med skandinaviska dagiset, har även kollat runt på andra kita och kinderkrippe runt oss men skandinaviska ligger överlägset i topp. Det ända problemet vi har med skandinaviska dagiset är att då får vår son inte lära sig tyska och vi kommer att bo kvar i Tyskland iaf i 5-10 år till. Dvs han måste lära sig tyska någonstans ifrån. Men vi känner att vi kanske börjar med skandinaviska dagiset sen får vi se därifrån.
    Hur skulle du ha gjort??

    TyskMamma: Vart bor du någonstans? Vi ska flytta till Centrala hamburg under sommaren (othmarschen)

  • mammamumin

    Min man är holländsk, han pratar även flytande tyska eftersom han bodde i tyskland när han var liten. Men min man pratar holländska med min son och jag svenska. Jag håller med om att tyskt dagis hade varit bättre pga språket, men de skandinaviska verkar helt enkelt bättre. Jag ska ringa någr andra dagis idag också för att se hur de verkar. Sen får vi se.

  • mammamumin

    Ja det ligger ju nära. Hur länge har du bott där? Trivs du?
    Tänkte fråga en till fråga, vad försäkringar behöver man i Tyskland, sjukvård, tandvård, hemförsäkring etc??

  • mammamumin

    Vi bor kvar i Hamburg och trivs bra, jag jobbar 60% och vi kommer nog att stanna i Hamburg. Att få dagisplats var absolut inget problem, första åren gick min son hos dagmamma nu går han i skolan och min yngsta går på dagiset bredvid. Att jobba som läkare är helt ok, även om de är lite mer formella än i sverige så är det mindre bråk om kostnader och mrt får man iregel samma dag eller dagen efter. Det var svårt att få licensen bara, allt måste vara översatt på tyska och du måste ha utdrag från belastningsregistret och ifrån socialstyrelsen, pluss att du måste kunna rätt ok tyska..

  • mammamumin

    Sjuksystrarna är väldigt outbildade det är väl största skillnaden, du får göra allt själv, blod, nålar etc. Men man vänjer sig, tyskar är också lite mer raka och hårda mot varandra än i sverige, mmen de mjuknar när man lär känna dem ????. Så få inte panik ibörjan.. Att få jobb är inte så svårt, men du behöver nog lära dig bättre tyska och kanske inte de mest eftertraktade klinikerna och specialiteterna ????

Svar på tråden Finns det någon Hamburg tråd?