Inlägg från: sextiotalist |Visa alla inlägg
  • sextiotalist

    min far = "omuppfostrad" vänsterhänt

    Min pappa var också en omlärd vänsterhänt, men inte har han haft några trauman av detta. Jag förstår inte din reaktion. Det har aldrig varit någon stor grej hemma hos oss. Vi har bara konstaterat att pappa var vänsterhänt och lärde sig skriva med höger hand. Det blev snarare så att vi syskon försökte lära oss skriva med vänster hand för att vi skulle vara lika duktiga som pappa.

  • sextiotalist
    TyskMamma skrev 2010-08-28 09:26:51 följande:
    Så man tvingade inte de vänsterhänta att skriva med höger men hjälp av aga, rotting på fingrarna o.s.v.?? Det är mest därför jag är så chockad.
    Det finns länder i Europa där man fortfarande använder aga. Aga blev förbjudet i Sverige under 70-talet så jag är bergsäker på att alla i min föräldrargeneration (många för er som skriver har säkert far/morföräldrar som är i den generationen) har haft aga i skolan.
    I Tyskland försvann det senare än i Sverige.

    Så med din reaktion bör alla våra förädrar eller mor/far- föräldrar vara traumatiserade för det var inte alls ovanligt att man fick smäll på fingrarna (med linjal) när man misskötte sig.

    Tom min ytterst snälla och fogliga pappa har fått stryk som ung.
  • sextiotalist
    hon mot strömmen skrev 2010-08-28 09:32:19 följande:

    Jag är också vänsterhänt, de tyckte att mamma skulle binda fast min vänsterhand bakom ryggen och tvinga mig att använda höger, men hon vägrade. jag är född på 70-talet.

    Ja, du överreagerar!


    Förekom det fortfarande då, jag hade några som var vänsterhänta i klassen, det var aldrig något som överhuvudtaget ifrågasatte detta, och jag är  som du förstår, född på 60-talet.
    Det var tom lite ballt (för att använda det språkbruket som förekom då) att vara vänsterhänt.
Svar på tråden min far = "omuppfostrad" vänsterhänt