• Anova

    Vad tjänar Sverige på invandringen?

    Kate Ryan skrev 2010-09-05 13:54:09 följande:
    Kontentan är att mellan invandrare och invandrare, vissa gynnar nationen på det finansiella planet andra kostar bara pengar.
    Så du menar att det finns folk som inte konsumerar i Sverige? Alla betalar någon slags skatt i Sverige, konsumtion är det som får ett samhälle att gå runt.
  • Anova
    Kate Ryan skrev 2010-09-05 14:17:35 följande:
    Varor säljs och köps, pengar går runt. Staten tar sin del av kakan. Så har det alltid fungerat. Arbete är det som får ett samhälle att gå runt. Sverige har valt att ha ett välfärdssamhälle, något som bara kan existera med folkets tillåtelse. Grundpelaren i ett välfärdssamhälle är nettobetalare, likväl kan inte ett försäkringsbolag ta ut mindre avgifter än vad dom måste betala ut.
    ingen komsumtion, inget arbete. Så enkelt är det. Det är konsumtionen som får samhället att gå runt, inte arbete. Det är bara en förutsättning för att konsumtion ska ske. (inga varor och tjänster, inget att konsumera).

    Det är väl de totala "nettobetalare" som är viktigt, inte den enskilda människan. Det svenska välfärdssamhället är byggt på att de svaga grupperna i samhället ska tas "hand om". Och har du ingen inkomst ska du ha en slags försäkring (dvs grundnivå) som gör att du ändå kan leva. Det är den svenska modellen (som la grunden till Folkhemmet som SD ofta hänvisar till att de vill återupprätta).

    Jag är absolut en nettobetalare, jag har ingen inkomst, men konsumerar en hel del. Men jag har aldrig blvit kallad någon speciellt bra samhällsmedborgare för det.
  • Anova
    Kate Ryan skrev 2010-09-05 14:37:59 följande:
    Antar att du sitter på en del pengar då och inte nyttjar försäkringskassan. Egentligen skiter jag i det men för att defineras som nettobetalare så ska man generera mer till staten än vad man kostar. Rent teoretiskt skulle ett samhälle utan konsumtion kunna fungera om alla var självförsörjande men det tror jag ingen av oss eftersträvar.
    Snälla du.. Handel har alltid funnits, en enskild person kan inte vara helt självförsörjande, det uppstår alltid byteshandel. Så nej. rent teorietiskt så kan inte varje enskild person/familj ens vara självförsörjande.

    Du påstår ju i det inlägg jag citerade att det fanns personer i Sverige som bara kostande pengar. Jag påstår att det är ingen som är så, alla bidrar till staten via på något sätt. Därför tog jag upp exemplet "mig" som inte har en inkomst (oavsett hur jag finansieriar mig) så betalar jag ändå in skatt till samhället (t.ex. via moms) och bidrar till samhället genom att jag konsumerar det som produceras i landet (jag köper mat, jag åker buss osv).

    Om du nu har 10 000 kr i t.ex. introduktionsersättning som invandrare. Hur mycket av dessa återgår inte till samhället på något sätt?
  • Anova
    Kate Ryan skrev 2010-09-05 14:55:52 följande:
    Bagare Bengt bakar 2 bullar. 1 bulle tar staten i skatt. Du får 1 bulle av staten. På vilket sätt har detta varit en lönsam affär för Bengt?
    Bengt tjänar väl ändå på mitt köp av bullen även om jag nu får pengar av staten? Eller får jag skattebullen av staten? Då har ju Bengt en bulle kvar att sälja? Om jag nu får pengar av staten för bullen och Bengt säljer den till ett pris som överstiger produktionskostnaden för båda bullarna så tjänar Bengt mellanskillanden.

    Fungerar verkligen produktion så?
    Det förutsätter ju att produktionen inte innehåller några stordriftsfördelar, det är väl ändå viktigt att ta med i ett sådant resonemang? Eller blir det för svårt?
Svar på tråden Vad tjänar Sverige på invandringen?