• Linda1976

    Lurar du ditt barn att tomten finns?

    Jag har aldrig begripit varför man låter sina barn tro på tomten! Det är ju att ljuga sitt barn rakt upp i ansiktet. Samma lilla barn som man ska lära att det minsann är fult att ljuga. Nej, jag kan aldrig begripa mig på det.... Är det nån som har en bra förklaring, eller håller ni med mig?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2005-11-10 09:49:52:
    Då folk upprepar samma frågor till mig hela tiden utan att läsa tråden, så kommer här en sammanfattningen, igen:

    *Min dotter kommer inte att bli ledsen över att det inte kommer en utklädd gubbe iförd billig mask från coop och ger henne paket, hon kommer istället att få paket av någon hon känner iförd tomteluva, för traditionens skull. Och säger hennes kompisar att tomten kom till dem, så vet hon ju sanningen.

    *Ni som säger att julens viktigaste sak för barn är tomten; är det verkligen så. Att det komersiella styr så, att tomten och paket verkligen ska vara höjdpunkten.

    *Självklart så är det inte samma sak att tro på tomten som att tro på allt som står i sagoböcker. Men principen är samma. Skulle Alice få för sig att Pippi finns på riktigt och är jättestark och bor ensam med en häst nånstans, så skulle jag förklara sago-konceptet för henne, likaväl som jag´kommer att göra med tomten, tandfén eller vad som helst.

    *Nej, jag har aldrig trott på tomten, och inte heller missat nåt. Mina jular var underbara på alla sätt, och hade inte blivit bättre av en utklädd gubbe. Snarare tvärtom, många småbarn är ju jätterädda för tomten. På dagis så tyckte jag verkligen att de andra barnen var patetiska som satt där och trodde att det Tomten som kom med paketen....

    *Det är inte det "övernaturliga" jag sätter mig emot. TOmtar, troll, vättar, spöken - det får man gärna tro på, men för mig är det inte samma sak som en rödklädd gubbe.

    *Inlägg som "Tomten hinner ju inte åka runt till alla barn i hela världen, så därför får släktingar, grannar osv klä ut sig till honom på julafton. Helt enkelt för att hjälpa den riktiga Tomten. " bemöter jag inte, eftersom jag inte bemöter de som pratar mot bättre vetande.

    *Ja, jag tycker det är fel att lära barn att Gud finns. Väljer Alice en religion när hon är större så fine, men jag kommer inte att styra henne till att Gud finns.

    *Att jämföra gudstro med Tomten tycker jag inte alls är samma sak.

    *Tycker inte ni lindar in sanningen om tomten, ni som påstår det. När jag menade att jag kommer att linda in sanningen för Alice, så menade jag snarare att jag inte kommer att säga toksanningar om känsliga saker. Tex om hon frågar om hon kan dö imorgon, så kommer jag ju inte att säga "Ja, du kan få en tegelsten i huvudet, så ja... det kanske du gör" jag kommer ju att säga "Nej, det kommer du inte att göra, du är så ung och kommer att leva jättelänge till". Begriper ni inte den skillnaden, så vet jag inte.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2005-11-10 09:51:20:
    Oj, nu använde jag uppdateringen fel, man får ju inte bemöta frågor, men jag sammanfattade anledningarna till min tomtenegativitet, så det kanske var ok iaf. Förlåt!!! Jag såg inte det, förrän jag tryckt uppdatera!

  • Svar på tråden Lurar du ditt barn att tomten finns?
  • Tjohalia

    Vem har påstått att han INTE finns då, det vet ni ju inte säkert eller hur

    jodå, nog kommer jag att ljuga för min dotter och säg att tomten finns, det var ju det bästa med julen när man var liten, oj så spännande det var när han gick runt huset och knackade på fönstret, lite skräckblandad förtjusning. Jag har så bra minnen från tiden då jag trodde på tomten och det vill jag ge min dotter med... Kommer tydligt ihåg då jag pratade med mamma en jul då jag var yngre, då jag sa att det var som inte lika kul längre med julen, men jag kunde inte sätta fingret på det, då sa hon att du har blivit för stor nu, det är inte lika magiskt längre, och hon hade rätt, tänk om man fick uppleva hur det känndes en gång till...

  • Full av förhoppning

    det är underbart och magiskt för barn att tro på tomtar och troll och drakar och älvor och andra mytiska väsen... det gynnar deras fantasi och skapande.

    Säger du till en troende att gud inte finns heller?

    Hur vet du att tomten inte finns? Bevisa det

  • Micaela

    Ja vi kommer att lura Nova att tomten finns. Är ju julens höjdpunkt för ett barn, när tomten ska komma med paket!

  • loppan1

    Klart att tomten finns! Han kommer ju varje år till oss
    mina barn är 7, 5, och 4mån och tror absolut på tomten! (inte bebisen kanske)
    Skulle inte falla mig in att säga till dom att han inte finns, för vem vet det! Mirakel runt jul ska man inte förkasta

  • solen

    Visst finns tomten o smådjävlar o nissar!! skulle inte våga utala mig så om dessa fantstiska väsen, att dom inte finns. Då kommer dom och möblerar om i huset

  • pillalilla

    Jag väntar ivrigt på att få berätta om tomten (och feer och älvor och snälla troll ) för Fanny! Som alla andra här säger är det en underbar och magisk grej som jag verkligen vill unna mitt barn att få uppleva. Julen ska vara magisk och sagolik!

  • SweetStarAngel

    Sevanna 5 år tror på tomten. Det är ju en härlig tradition. Jag och min man blev också "lurade" när vi var små och det är härliga minnen man har. Susanna 3 månader ska också få tro på tomten. Det är underbart att se sitt barn stråla av glädje när tomten kommer

  • cockey

    äh,det är väl inte riktigt ljug!? Barn behöver få leva med i fantasins värld så länge de kan. Det tror jag är utvecklande för dem att få fantisera och leva i en "låtsasvärld"ibland.Tid nog kommer de underfund med vad som är verkligt och fantasi.

  • Moj Katile

    Klart att tomten finns å de e helt magiskt när han kommer!
    Barn ska få vara barn, så länge de kan å i det innehåller ett litet paket med tomtar, häxor, troll, älvor osv. Så ja jag ska låta min son, och framtida barn tro på tomten!
    Jag själv trodde till julen innan jag fyllde 10!
    Men fortfarande pirrar det i magen när man på julafton står å tittar i fönstret å väntar på tomten!

    Jag ser det inte som ljug. Jag ser det som en gåva till mitt barn att hjälpa honom tro på något som e rent, magiskt och alldeles, alldeles underbart!!

  • Titti och mini

    Jag ser det inte som att man ljuger, tomten finns ju o kommer på julafton, vilken skepnad han kommer i spelar ju mindre roll Om man sa att han fanns m inte kom skulle det ju vara en lögn, m annars handlar det ju om tro, för mig som ateist lite jmfbart med tron på Gud o Jesus Sagor kan vara fantastiska för små barn o utvecklande ser inte att det på ngt vis skulle leda till brustet förtroende mellan förälder o barn som en lögn skulle göra.

Svar på tråden Lurar du ditt barn att tomten finns?