• peolexa

    5 minuters metoden !!

    Rockan skrev 2010-09-30 10:07:50 följande:
    Jag förstår inte varför en 6-månaders inte ska få som h*n vill?
    När min unge var 6 månader så var det hon som bestämde, punkt. Spädbarn är behovsstyrda och har inte en "vilja" än på det sättet. Har de ett behov av att bli roade, så får man roa.
    Skämtar du med mig nu? Ska man lära barnet att det är okej att vakna klockan 3 på natten och leka? Ska man inte som förälder lära barnet att man sover på natten... Alla barn faller inte in i detta av sig själva, tyvärr. Jag tror att alla "experter" avråder från att man ska leka med barnen på nätterna - även om de nu skulle ha "ett behov" av detta (det är vad jag har läst).
  • peolexa
    vittra skrev 2010-09-30 10:15:47 följande:
    Nej man behöver inte plocka upp dem ur sängen, det är ju i många fall väldigt dumt om det är i sängen de ska sova. Men man behöver finnas där fysiskt hela tiden de är ledsna. Mig veterligen kan man vara det på väldigt många sätt utan att plocka upp. Vi buffade tex vår tjej, eller smekte henne på pannan, eller bara höll en fast hand på henne. Framförallt när hon var runt 10 månader blev det viktigt att hålla en hand på henne eftersom hon då väldigt gärna ställde sig upp och skulle leka annars. Detta gav med sig efter bara några veckor, det var ju bara en fas. Min poäng är att man oavsett vilken "sorts" skrik det gäller, så behöver man ändå finnas till hands. Inte bara var fjärde minut... förövrigt skriker ju inte en bebis för att den är uttråkad, bebisen skriker pga behovet av att få hjälp med reglering av tex känslor och kunna komma till ro att somna. Dessutom lär sig inte barn i den åldern att "bara jag skriker får jag som jag vill" utan de lär sig att "mitt skrik ger mig det jag behöver". Förstår du skillnaden? Har du barn i 2-3 års åldern så bör du inse vidden av denna skillnad...

    Nej din son klarar inte av att "lära sig" att du bestämmer, inte om han bara är 8 månader! Nej han är inte dum, men mycket, mycket omogen!
    Nu har jag inte barn i 2-3 årsåldern så detta vet jag mycket lite om. Men jag anser att min lille plutt har lärt sig superfint att komma till ro på egen hand genom att jag vänligt men bestämt talat om för honom att han kan somna själv i sin egen säng, utan att jag är där och håller i honom, vaggar eller buffar.

    Och det har gått fort, utan speciellt mycket gråt. För jag är så trygg i det jag gör och jag förmedlar dessa känslor till honom utan fysisk beröring. Han somnar i sin säng med ett leende på läpparna. Trots att han faktiskt skrikit lite ett par gånger där.

    Men denna diskussion kan vi hålla på med i tid och evighet (har deltagit i andra trådar) och vi kommer aldrig att bli eniga i denna fråga.
  • peolexa
    isisisis skrev 2010-09-30 10:25:48 följande:
    Det beror på hur krävande barn man har ju..Svårt att trösta kolik liggandes i en säng exempelvis.
    Men jag tror de lär sig att vänta.Så säger de på bvc iaf.Ingen som sagt att de skulle ta men av det.
    Så är det för alla tv-mammor-pappor.

    Likadant har det gjorts studier på kolikbarn.Det har inte visat på några som helst negativa effekter på barnet när de har vuxit upp.
    Ja, på BVC sa de till mig att jag MÅSTE låta lillkillen skrika en stund på golvet när han vill (eller har BEHOV) av att bli uppflyft, eftersom att jag hindrar hans utvecking annars... Han måste ju få ligga en stund och ha "tråkigt" utan att få hjälp att hitta på något för att få chansen att använda sin fantasi... Glad

    Men vad vet BVC? De som arbetar under HSL och måste således följa evidens och väl beprövad erfarenhet...
  • peolexa
    Tezzan1981 skrev 2010-09-30 10:31:12 följande:
    VARFÖR KAN INGEN RESPEKTERA TS?
    läs hennes frågor istället för att komma med påhopp. blir så arg av alla som ska tillrättavisa när hon inte är intresserad av det.
    jag tar inte ställning angående 5 mm men man blir ju mörkrädd av alla kommentarer..
  • peolexa
    CloudBerry 1 skrev 2010-09-30 10:20:12 följande:
    Skrev hon att man skulle lära barn det?
    Nej, men effekten av att man leker med barnet på natten när det ska sova blir ju att det lär sig att detta är okej.
  • peolexa
    Linevik skrev 2010-09-30 10:37:13 följande:
    Min son somnar också med ett leende på läpparna nu. Han är nöjd i sin säng.
    Jag är också trygg i det jag gör, visar att vi finns där osv osv. 
    Vad skönt att det funkar bra! Vet du vad? Om du är trött på att denna tråd har spårat ur när det gäller råd kring somna-själv-metoden så är du välkommen till en annan tråd som har lite mer tillåtande och positiv anda.. mig så kan jag guida dig rätt Glad
  • peolexa
    peolexa skrev 2010-09-30 10:42:45 följande:
    Vad skönt att det funkar bra! Vet du vad? Om du är trött på att denna tråd har spårat ur när det gäller råd kring somna-själv-metoden så är du välkommen till en annan tråd som har lite mer tillåtande och positiv anda.. mig så kan jag guida dig rätt Glad
    "Maila mig" ska det så klart stå...
  • peolexa
    vittra skrev 2010-09-30 12:14:50 följande:
    Jasså? Vad får dig att tro det???
    Vår dotter är inte alls i behov av närhet hela tiden, och inte alla andra miljoner barn där ute heller som inte behövde skrika själva som spädbarn. Vet du vad? Jag har både erfarenhet genom egna barn gällande detta, och är mycket väl påläst genom flera år av studier inom exakt detta område. Vad sägs om att det kanske är dags att du lägger ner den där ignoransen och åtminstone försöker ta till dig av det folk berättar för dig??? Det handlar ju faktiskt om ett barns välmående, är det inte lite väl onödigt då att totalt kasta bort all fakta som vi faktiskt ger dig i den här tråden?
    Helt off topic (som typ allt i tråder är) så skulle jag gärna ta del av den forskning som du läst. Vill gärna läsa själv, inte få den citerad av andra. Kan du referera till några artiklar (gärna som går att få tag i fulltext på nätet) om du har tid/möjlighet?
    Tack på förhand!
  • peolexa
    vittra skrev 2010-09-30 12:35:52 följande:
    Jag kan göra det ikväll när jag har tid.
    Du menar alltså sådant som stödjer att bebisar behöver närhet och att man inte hindrar utvecklingen genom att ge dem det? Ja det är inte svårt att hitta sådana källor
    Jag tänkte mer på forskning som visar på att bebisar tar skada av att skrika korta perioder i ensamhet. Glad Skicka när du hinner (behöver inte vara idag), du kan maila mig om du inte vill skicka till tråden!
  • peolexa
    CloudBerry 1 skrev 2010-09-30 13:01:51 följande:
    Eller hur, och det är allmänt känt att BVC ofta ger råd baserade på åsikter och inte forskning.

    BVC är inget att lyssna på eller inhämta fakta från, det är ett ställe man åker till för att väga sig barn på om man inte klarar av att göra det själv hemma.
    Vaddå allmänt känt att BVC ger råd utifrån åsikter? Anmäl dem då! De arbetar fortfarande under HSL. Det är specialistutbildade sjuksköterskor som arbetar där, jag tror inte att de ger råd utifrån "åsikter".
Svar på tråden 5 minuters metoden !!