Inlägg från: Plutteli |Visa alla inlägg
  • Plutteli

    Hipp Hurra! Fira att svenska barnmorskor nu kan vägra abort.

    Jag tycker att den svenska ORIGINAL motionen var kanon, det som den förvanskades till är en dödsdom för många kvinnor i Europeiska länder, vilket är skit!
    Jag ser dock inget reellt problem i Sverige faktiskt, det är extremt få BM eller läkare som idagsläget arbetar med aborter mot sin vilja. Den största faran i detta idiotförslag från EU är ju dock att kvinnor ska kunna vägras ALL vård som innebär att fostret kan ta skada, inkl. vård för att kvinnan öht ska överleva! DET är riktigt jävla sjukt, för om inte kvinnan överlever överlever ju inte fostret heller, i ett sådant läge borde det vara en självklarhet att kvinnans rätt till vård går före fostrets rätt att överleva, men nu har EU alltså tagit bort denna rätt.

    Jag blir mer och mer emot EU för var dag som går.... 

  • Plutteli
    Nyfiken gul skrev 2010-10-15 20:45:40 följande:
    att vägra abort kan också vara ett sätt att rädda liv....

    Alla mynt har två sidor....
    Hur så? Histroien och all tillgänglig fakta visar ju bara på att man genom att vägra abort skördar fler liv än genom att tillåta det...
  • Plutteli
    Papi Jo skrev 2010-10-15 20:51:12 följande:
    Hej Plutteli:) Den risken är inte särkilt stor. Det hör tyvärr till jargongen att ta upp enskilda händelser som möjligtvis KAN inträffa eller inträffar någon gång då och då - ändå. Saken är den att personalens integritet också har ett värde.
    Den motion som från början låg till grund för detta beslut men förvanskades å det grövsta baserades på ett fall med en polsk kvinna som dog för att hon vägrades vård pga att det kunde ha skadat fostret.
    Genom att ha med en specifik punkt i denna den nya motionen som uttryckligen säger att vårdpersonal har rätt att vägra underlätta, genomföra eller bistå NÅGON form av vård av kvinnan som kan skada fostret så ger vi en klockren öppning för folk att sätta fostrets rätt till fortsatt utveckling före kvinnans rätt att öht överleva. I de länder som är striktas emot abort (tex Italien och Irland) är det faktiskt väldigt många som är emot abort även i situationer där kvinnans liv står på spel eller där fostret redan är dött. Således är det faktiskt inte ett dugg långsökt att detta förslag i realiteten kommer innebära kvinnor som kommer bli svårt sjuka/skadade eller tom. döda för att de vägras vård pga fostret i magen!
  • Plutteli
    Papi Jo skrev 2010-10-15 21:34:00 följande:
    Det finns alltid diken. Vi har ingen risk att hamna i de diken du talar om. Vi bör däremot tas oss ur vårt eget dike och samvetsfrihet är ett bra steg.
    Nej, men denna förbannade resolution gäller ju inte bara i Sverige utan även i länder där dessa "diken" är allt annat än långsökta utan redan i dag mycket verkliga företeelser!

    Jag håller med övriga som skrivit liknande: Vill man inte utföra aborter så ger man fan i att söka arbete och studier som innebär arbete på gyn. Det krävs trots allt att man specifikt pluggar inom det området för att öht få arbete där.
  • Plutteli
    ciccir skrev 2010-10-15 22:56:05 följande:
    Men det beror väl på hur man SER PÅ DET??? Eller?

    Det är lite konstigt hur folk som är för abort konstant idiotförklarar oss som tycker att det är fel. (Säger inte att just du gör det, Phlippan87). Jag tycker aldrig att det är självklart att folk ska tycka som jag. Det handlar om frihet att få tycka som man vill och inte bli tvingad att utföra något som direkt strider mot ens övertygelse/samvete. Walk a mile in my shoes.
    Säger det omvända isf: Walk a mile in my shoes, vad gäller de kvinnor som faktiskt, helt reellt kommer dö/tvingas genomgå graviditeter pga religiös fanatism!
    Eller för den delen bara de kvinnor i Sverige som genomför abort men skall häcklas, kallas för mördare och all annan skit för en sådan sak. Lev deras liv och säg sedan att de är mördare trots allt!

    Är det totalt emot ens principer att befatta sig med rådgovning om aborter eller medvetka vid aborter så pluggar man inte till BM eller söker jobb på gyn.
  • Plutteli
    EnHusMus skrev 2010-10-16 12:35:49 följande:
    Ehh? Det låter ju inte direkt som någon jätteförbättring. Jamena, de som verkligen vill göra abort letar då helt enkelt efter en annan läkare som kan utföra aborten. På vilket sätt är det bättre?
    Tror då att antalet oönskade barn kommer öka.

    Tror man börjar i fel ände med att lösa detta. Fri abort är väl ingenting som man behöver ändra i första hand. Det som behövs är ett seriöst försök att ändra kvinnors inställning till att inte bli gravida om de inte så vill.
    Finns för många som ser abort som en form av preventivmedel... DET är skrämmande. Att man chansar och tänker "ähh, det är ju bara att göra abort om det blir nått". Väldigt sunda tankar det! *Not* 
    Nu är ju detta en sak som klubbats i EU, det innebär att det är fler länder än Sverige som är berörda, Polen tex där preventivmedel är så gott som helt förbjudna. Se lite längre än näsan räcker!
  • Plutteli
    EnHusMus skrev 2010-10-16 12:40:26 följande:
    Vad har det med saken att göra då? Det förbättrar ju ändå inte tankegångarna om att det ändå går att göra abort om det blir nått. Vare sig det finns preventivmedel eller inte.
    Att preventivmedel är mer eller mindre förbjudna är iaf ingen ursäkt till att chansa och bli gravid. 
    Så du menar lite kort att kvinnor som lever i de länder där det är förbjudet med abort och förbjudet att skydda sig bara skall gilla läget och ge fan i att ha sex förutom vid ren barnaalstrande situationer? Och tror du då på fullt allvar att alla dessa miljoner kvinnor som det rör sig om verkligen till 100% har full koll på sin sexualitet, att de bara kommer kunna säga till sin man: "Nej älskling, nu har vi redan tre barn så du får vänta i ca 20 år innan vi kan ha sex igen!"?
    För grejen är den att det som klubbats i EU nu inte bara innebär att man får säga nej till att utföra regelrätta aborter, man får vägra att genomföra ALL form av vård som kan innebära att fostret tar skada. Det betyder tex att om du skulle få cancer i livmodern samtidigt som du är gravid så har läkare full rätt att vägra göra något åt din cancer eftersom det skulle skada fostret. Ingen reell sitution i Sverige i dag, men däremot i tex Polen, Italien, Irland osv.

    Du får tycka vad du vill om att folk gör abort, men du kan ju iaf ha lite verklighetsförankring i det hela!
  • Plutteli
    EnHusMus skrev 2010-10-16 12:52:31 följande:
    Ja, det tycker jag. Kan man inte skydda sig och inte vill eller kan ta hand om fler barn. Så bör man låta bli att ha sex. 

    Nej, jag är inte abortmotståndare för fem öre. Tycker det är bra att möjligheten finns när den behövs. MEN verkligen, verkligen inte som preventivmedel eller könsval. 
    Abort används inte som preventivmedel någon stans så just den biten kan du ju lägga ner. Eller ja...kanske av ett ytterst fåtal kvinnor som dock på intet sätt borde få sätta agendan kring aborter för alla andra.

    Jag tar det dock igen eftersom du inte verkar fatta: I De länder där abort är förbjudet och även preventivmedel är förbjudet har kvinnan samtidigt väääldigt liten makt över sin egen sexualitet. Det är inte för intet som det görs flera miljoner illegala aborter i värden varej år och det beror verkligen inte på att kvinnor bara tänker "äh, jag sticker en galge i underlivet och gör en abort ifall jag blir gravid".
    Före 1975 var det förbjudet med abort i Sverige också, med enda undantaget om kvinnan kunde dö ifall graviditeten fortsatte. Efter 1975 när det blev lagligt med abort kunde vi första gången se mer exakt hur många som faktiskt gjorde abort i Sverige eftersom dessa kvinnor slapp göra det olagligt. Det rörde sig om ungefär 1000 färre än det gör i dagsläget. Med andra ord: Vi kan vara tämligen säkra på att kvinnor KOMMER fortsätta göra abort i ungefär samma utsträckning som idag, det har inte att göra med att kvinnor tycker det är kul att göra abort, eller skiter i p-medel bara lite för skoj. Det handlar i verklighten om kvinnor i länder där p-medel är förbjudet, kvinnor som inte KAN skydda sig, kvinnor som inte har rätten över sin egen sexualitet.

    Att du då väljer att lägga upp hela din debatt om abort på det fåtalet kvinnor som inte skyddar sig och gör abort efter abort bara för att är fruktansvärt respektlöst och framförallt väldigt verklighetsfrånvänt.
  • Plutteli
    november09 skrev 2010-10-16 12:54:11 följande:
    BRA!!!

    Att det är att riskera en människas liv stämmer ju verkligen inte. Som vissa skriver i tråden. De enda liv man tar är bebisens. Så att jämföra abort med något annat är ju galet.
    En bekant till mig som jobbade på ett sjukhus berättade hur fruktansvärt det var att i ena rummet ta liv p åett foster och i några rum längre bort första rädda ett foster som föds för tidigt. Ena fostret som räddades var 2v äldre än den andre. Med abort tar man liv. Det vet vi alla. Även om vissa vill få det att låta nått annat. Man tar bebeisens liv. Man dödar fostret som ska bli en människa. Så att inte alla känner sig bekväma att jobba med detta är ju inte så konstigt. Och att man då ska få välja själv är SÅ BRA!
    Wake up and smell the coffee!
    I VERKLIGHETEN, du vet, den värld där de flesta lever i så görs lika många ELLER FLER aborter i de länder där abort är helt förbjudet. Enda skillnaden är att de görs olagligt och att BÅDE barn och kvinna stryker med allt som oftast. Verkligen ett sätt att rädda livet på folk...eller inte.

    Det STORA problemet i denna skit motion som EU klubbat igenom är inte att folk ska få vägra abort, utan punkten som säger att folk i vården skall få vägra ALL FORM av vård som kan skada fostret. Ett väldigt äkta exempel på detta är kvinnan i polen som behövde en operation för att överleva men blev nekad denna för att fostret då skulle kunna ta skada, kvinnan dog. Behöver jag säga att även fostret gjorde det?
    Var glad att du lever i Sverige där detta föga troligt kommer bli en verklighet, hade du bott i Italien, eller Polen är risken dock stor att du från nu hade kunnat vägras LIVSVIKTIG vård för att ditt foster skall överleva tills dess du dör....

    Dessutom får alla välja själva i dag, finns ingen som kan tvinga dig att söka jobb som BM eller ens utbilda dig inom området.
  • Plutteli
    november09 skrev 2010-10-16 13:01:33 följande:
    att abort inte är mord är ju din åsikt. Abort dödar ju fostret. Du kanske anser att ett liv inte börjar vid befruktning. Men där tycker ju många olika. Jag anser att man dödar vid abort. SÅ därför tycker jag lagen är bra och riktig. FÖr det finns inte andra jobba där du måste döda.

    Att vissa jämför de som att sluta sälja kött, att inte städa bussen, att inte sälja tobak är ju galet. Då assisterar du ju inte att döda någon. Och det är ju så många ser abort. Man tar död på fostret. Det är ett liv. Det är en människa även om det är i magen.

    Sen behöver vi kanske inte börja prata om hur vi ser abort. För det vet vi ju att vi inte kommer komma överrens om. Men att man ska själv få välja att inte vara den som utför/assisterar vid en abort är en annan sak.
    Är du slaktare dödar du djur på löpande band.
    Säljer du sprit på systemet kan du mycket väl vara med och medverka till att folk dör. (Död pga alkoholskador eller pga rökning är ju trots allt en av våra vanligaste orsaker till för tidig bortgång)
Svar på tråden Hipp Hurra! Fira att svenska barnmorskor nu kan vägra abort.