• strulmaja

    ADD symptom hos vuxna

    Jagochtrollen skrev 2010-11-10 19:41:47 följande:
      Jag har ganska nyligt börjat få ihop min vardag, har inte sett mig själv som "problemet" tidigare utan kämpat på helt i blindo kan man säga.

    Jag kommer hela tiden på nya områden där jag har det svårt men jag kommer åxå på nya tricks som kan förenkla vardagen för mig.
    Rutiner är något jag måste ha, men jar har SÅ svårt att sätta upp det.

    Bara en sån sak som att planera och fixa midda, få fram allt man ska ha till och plocka undan är svårt.
    Men jag älskar att laga mat, vilket är tur.....=)
    Fast jag är inte så förtjust i att äta, kan lätt gå en hel dag utan att äta (fast nu laga ja mat åt barna varje dag så då försöker jag vara ett gott föredömme)

    Jag har inga problem me att låta tallrikar å glas stå kvar te nästa måltid, jag "ser" det inte så att säga.
    Däremot har jag insett, efter mkt tjat, att det inte SKA vara så. Man SKA plocka undan direkt, man SKA diska varje dag osv

    Jag har lite varierande dagis-schema, men för mig och barna (varav en ha liknande problematik som mig)  funkar det allra bäst om frukost, lunch och mellis intas på förskolan.
    Så fortsättningsvis kommer det följas, så skönt att hitta saker som förbättrar och underlättar vardagen.

    Gällde det där med att få ut med barna, jag känner verkligen igen mig....och jag kan säga som så, det har hänt ett flertal gånger att jag helt enkelt struntat i det och gått och lagt mig på sängen och gråtit iställe.
    Vilket lämnat barnen väldigt förvånade.....men när de ta över 30 minuter att få på alla kläderna så tar de stopp.

    Ibland känner jag mig som världens sämsta mamma, med mina udda beteenden.....
    Men samtidigt verkar dom inte må sämre än andra barn, dom är glada, frågvisa, uttryckfulla, kreativa.
    Vi har mycket bus för oss och dom verkar rätt nöjda med mig ändå haha

    Jag kan känna mig jätteomogen och fånig när vi leker och det hämmar mig, jag har funderat mycke på hur andra gör med sina barn, leker dom lika mycke som jag, sänker dom sig helt ner till barnets nivå och leker där.....
    Som jag upplever det är de många som är passiva, men jag vet ju inte hur dom är när dom leker hemma?!?
    Nu skiter jag i hur de uppfattas, jag rullar ner för backar på sommarn, snurrar runt på gräsmattan, klättar i träd osv

    Jag har överhuvudtaget ägnat alltför mycket tid till att fundera hur andra tänker och känner (för jag VISSTE ju att de jag tänkte och kände va fel).....hur känner andra när dom får en present, hur tänker andra när dom kör bil, va menar dom när dom säger så osv

    Nu ska de sövas barn här  =)
    Jag känner igen mig i allt du berättar här. Men vet du, jag är helt säker på att varken du eller jag är världens sämsta mamma. Mina barn verkar inte heller må sämre än andra. Dom är (nästan) alltid glada, spralliga, 3-åringen är frågvis och vetgirig, har talets gåva, duktig på att uttrycka sig och kan pladdra sönder vemsomhelst (undrar vem hon fått det ifrån? Flört) Struktur och rutiner lyser med sin frånvaro här (förutom då det gäller mat och läggning) å andra sidan är jag en väldigt inkännande person/mamma, tycker själv att jag "läser" mina barn väldigt bra och jag är en jävel på att hitta på bus och lekar Skrattande 

    Du ska ABSOLUT INTE känna dig omogen och fånig när du leker med dina barn för jag slår vad om att dom ÄLSKAR det och det kommer vara precis sådant som dom kommer att minnas med kärlek och värme när dom blivit äldre. Det är lättare sagt än gjort kanske för jag hämmas också av samma skäl men det är så underbart de stunder man vågar ge sig hän och vara hur j-a töntig och rolig som helst. Att klättra i träd är ju hur kul som helst btw! Bygga kojor är också skoj och kuddkrig Glad 

    Precis som du har jag tänkt och gör fortfarande på hur andra människor tänker, känner och på hur jag uppfattas. Jag bryr mig alldeles för mycket om vad andra skulle tro och tycka, DET om något hämmar mig och jag avskyr det. För min del sitter mycket sådant kvar från barndomen då man alltid skulle "tänka på vad andra tyckte och tänkte"... Mina föräldrar tyckte det var viktigt med en schysst fasad och att inte sticka ut för det var skamligt och onormalt. *suck* 

    Snälla... gör mig en tjänst och fortsätt vara den där omogna och busiga mamman med udda beteenden. Jag tycker det är underbart! {#emotions_dlg.flower}   
  • strulmaja
    Anonym (ADD?) skrev 2010-11-10 21:00:18 följande:
    Så där upplever jag det när jag ska skriva lägre texter, jag får tankekaos och svårt att hålla den röda tråden! Der börjar fort spreta åt olika håll eftersom det är så många tankar som ploppar upp medans jag skriver. Och sen så tycker jag att det kan vara svårt att hitta någon naturlig odningsföljd på texten eftesom allt oftast hänger ihop samtidigt och så börjar jag flytta runt text i dokumentet och virrar bort mig själv och det slutar ofta med att jag lämnar texten halvfärdig.

    Någon mer som har problem med längre texter?
    Oftast inte men det händer. Det beror nog på. När jag skriver här i tråden upplever jag att det blir svårt att sortera tankarna och skriva ner dom på ett lättförståeligt sätt. Jag tappar tråden, blir så lätt distraherad av andra tankar, glömmer vad det var jag skulle skriva osv. Men när jag skriva brev eller mail går det bättre.

    Att däremot föra ett långt samtal, eller en djupare konversation är svårt. Medan den andra personen pratar kommer jag på massor av saker som jag måste säga men när det är min tur har jag glömt hälften. Ibland avbryter jag och "flikar" in med mina tankar men eftersom jag själv avskyr när någon avbryter mig (för då tappar jag ju bort mig direkt eller när någon avslutar mina meningar) försöker jag verkligen se till att jag inte gör detsamma och väntar otåligt på "min tur". Inte helt lätt alltid.

    Mitt minne är verkligen helkasst. Eller egentligen är det väl inte det men eftersom det är så många tankar som tänks på samma gång blir det svårt att hålla reda på allt. Jag kan sitta och prata med någon, avbryta för att gå på toa och där tänker jag förstås också en massa: Å det ska jag säga sen, å det, å det... men när jag kommer tillbaka till samtalet har jag glömt alltihop och det är så frustrerande. 

    Jag har också fått höra av en del att de har svårt att hänga med i mina samtal för att jag växla ämne så snabbt. För mig är det naturligt.. jag pratar i samma takt som jag tänker och det jag tänker det pratar jag om. Men andra har svårt att hänga med i mina U-svängar. 

    Hur är det för er? 
  • strulmaja

    Förresten.... Jagochtrollen (och ni andra): Dela gärna med er av era "tricks" för att underlätta vardagen eller vad det nu är. Kanske skulle starta en tråd iaf...?

  • strulmaja
    TjockKatt skrev 2010-11-11 15:25:44 följande:
    Jag blev diagnoserad ADD, men utredningen gällde från början AS.

    Jag åt det under så kort tid, och lägsta dosen, så jag hann inte känna av den så mycket, så jag kan tyvärr inte svara på din fråga. Jag upplevde ingen direkt skillnad när jag började med medicinen, det kom mer smygande. helt plötsligt kom jag på mig själv med att sitta och plugga på den tid jag sagt att jag skulle plugga, jag reste mig från datorn när jag hade tänkt resa mig osv. Och jag lyckades göra användbara anteckningar i skolan. Har du blivit diagnoserad så kan du ju föreslå medicinering, värt att prova?

    Jag har nu börjat bli mer öppen med mitt funktionshinder, speciellt på senare tid när jag läst på mer och vet vad som är "jag" och vad som är ADD. Är det någonting jag ska göra som jag upplever svårt så istället för att backa eller må dåligt över att jag inte klarar det så förklarar jag läget och ber om lite extra tid (typ i skolan). Det brukar vara lugnt, och det går mycket bättre för mig när inte alla läxor ligger så pressat. Det blev verkligen en lättnad sen jag upptäckte att det inte var jag som var lat och oduglig, enbart, utan att det berodde på någonting. Mådde väldigt dåligt en period när jag insåg att jag gjorde mindre än de i min klass som har många barn, ett stort hem där dom städar, lagar mat osv varje dag. Men som sagt, alla är olika, och det är inte fel. Folk gör lika mycket men i olika takter bara.
    Då är jag med Glad 

    Jag har ingen diagnos men väntar på att få utredas. Jag är öppen för att prova medicin om det erbjuds sen får vi se.

    Det här du skriver om vad som är du och vad som är ADD. Hur vet du vad som är vad? Hur vet man att det inte "bara" är personlighetsdrag eller egenskaper? Jag tycker det där är jättesvårt att sortera och reda ut.
    Det finns ju många människa som kan kallas "egna" eller "egensinniga", ja eller udda om man nu vill använda det ordet men måste det innebära att man har en diagnos? Eller sätts en diagnos bara om "egenheten" blir till problem för individen? Så har jag förstått det men ju mer jag tänker på det här desto mer osäker blir jag på hur det ligger till.
  • strulmaja
    Anonym (fått diagnos) skrev 2010-11-11 15:32:15 följande:
    Ni som äter medicin: Vilka mediciner och vilka dygnsdoser ligger ni på?
    Förmodligen inte den sortens medicin du menar men den enda medicin jag äter för tillfället är sertralin 100 mg/dag.
  • strulmaja
    Jagochtrollen skrev 2010-11-11 12:47:17 följande:

    Långa djupa samtal har jag oxkså svårt med, just det där med att lyssna är jättesvårt.
    Och föreäsningar ska vi inte tala om, läste en kurs för nått år sen då de var 2-3 timmar långa föreläsningar varannan vecka och sen skulle man skriva uppsats om ämnet......behöver jag säga att jag misslyckades totalt.
    Jag ansträngde mig verkligen, och naturligtvis hör jag att nått sägs men jag hör inte vad. Det kändes tråkigt då jag verkligen var intresserad av ämnet.

    Jag brukar också tappa bort mig i mina egna utlägg, kan börja prata om säg blåbär och avsluta me världspolitik ;)
    Ganska jobbigt, både för mig och den jag pratar med, alltsom oftast ser personen ut som ett frågetecken.
    Jag har problem att svara kort och rakt på frågor, det tror jag beror på att jag ser det ur så många olika vinklar....måste väga för och nackdelar mot varann, kommer på avspår osv...ett  typexempel:
    "Vilka fina blåa byxor, blå är verkligen en fin färg, undra vem som kom på att det heter blå, tänk om det hette grön istället, hur beskriver man blått, man ska ha de i sovrummet för det ger en bra sömn, undra om man skulle tapetsera om, fast jag vet inte hur man gör, va kul det vore att kunna, man kanske ska måla istället, rött vore fint, och en träfärgad bänk, ett nytt köksbord vill jag ha, tänk om jag hade råd med de, en ny bil vore kul....fast inte en blå förståss, ja just det, blå var det jag tänkte på, men varför?"
    (så kan samtal med mig se ut alltså, i stora drag, svårt att få me allt men ni förstår)

    Ställer ofta frågan "varför tänker jag på det" eller "Va, va menar jag nu" till mig själv haha

    Känns som att vi känner igen oss väldigt bra i varandras texter Strulmaja....haha, känns lite som om jag vore en utomjording när jag tycker att det är skönt att ha hittat fler som mig ;)


    Oj, hoppas inte du kände dig ignorerad, missade helt ditt inlägg tidigare.

    Jag skrev tidigare här i tråden att jag fick en tanke om att; tänk om vi alla här i tråden skulle ses över en kaffe, om vi skulle samlas runt ett bord och försöka samtala med varandra. Den tanken fick mig att le. Undrar hur det skulle bli? Kaos? 

    Vad som också få mig att le är när jag tänker på er här i tråden, när jag kämpar mig igenom vardagen och alla dessa måsten och sysslor så vet jag numera att det finns fler som jag, som har samma "problem" och faktiskt så är det en lugnande tanke där mit i allt kaos. Jag är verkligen jätteglad att så många har velat dela med sig här Glad Hjärta

    Ja det här med att föra en längre konversation, ett samtal, kan vara riktigt svårt ibland. Jag hamnar också väldigt lätt på sidospår för att sedan glömma bort vad det var jag tänkte på eller pratade om från början. Om man tänker sig tankarna som grenarna på ett träd... det börjar med en stam (en tanke) sen drar det iväg åt vänster, sen höger, sedan växer det ut nya grenar på grenarna och ännu fler grenar på de grenarna. Inte underligt att man är lite disträ, vimsig och glömsk Flört 

    Men tidigare, då jag inte visste så mycket om ADHD/ADD, och då någon sa till mig att det var svårt att hänga med i mina samtal för att jag bytte spår så fort, tog jag illa vid mig. Jag minns att jag brukade tänka att det inte är jag som byter spår för fort utan personen ifråga som bara har svårt för att hänga med, som är trög och tänker långsamt.

    Samma sak med det här med min otålighet. Jag har väldiga problem med att köra bil bakom någon som inte håller hastigheten, eller gå bakom någon som går väldigt långsamt och blockera vägen för mig. Men förr om åren kunde jag vara väldigt utåtagerande i dessa situationer, jag visade tydligt min ilska, gick eller körde om på ett aggressivt och oerhört omoget sätt. Det allra sjukaste var att jag trodde att alla långsamma människor var långsamma bara för att jävlas med mig, som om dom skulle ha varit utsända eller nått. Detta reddes senare ut i terapin som gav mig många nya insikter och tankeställare. 

    Frågor jag ofta ställer till mig själv: "Vart fan la jag (mobil, nycklar, mössa, vantar etc... ?", "Vad är det för fel på mig?", "Men hur tänker jag?"

    Saker jag ofta säger till mig man: "Vet du var min (mobil, nycklar, mössa, vantar etc....... är?", " Mm jag ska bara.....", "Jag har inte tid", "Jag ska också gå och lägga mig snart" (för att sedan sitta uppe 2-3 timmar till)    
  • strulmaja
    Jagochtrollen:

    Vill tillägga en sak som jag glömde.

    Det här med att ha ett samtal med någon. Jag har också svårt för att ge ett kort och koncist svar. Om man inte vill ha ett väl utförligt (samt lite annat smått och gott) och ärligt svar ska man inte fråga mig. Jag skulle nog kunna prata på i en evighet om det är om sådant som intresserar mig, om det inte är det så har jag lämnat rummet för länge sedan.

    Men en bland flera saker som jag irriterar mig på hos mig själv är när jag ställer en fråga till te.x min man men inte orkar vänta på svaret och svarar ÅT honom.

    Ex på en ofta förekommande fråga är: 

    Jag: - Har jag sett filmen X?
    Min man: *tänker*
    Jag: Jo det har jag va?
    Min man: *fortfarande tyst och tänker*
    Jag: Eller? Nej, det har jag nog inte
    Min man: Njaaaa..... *tänker*
    Och någonstans där har jag tröttnat på att vänta, förmodligen bytt spår eller ämne helt, kanske droppat en ny fråga om en ny film och medan min man fortfarande sitter och tänker på första frågan väntar jag på svaret på andra och tredje (som jag inte ens ställt än) samtidigt som jag kommer på fler saker jag ska fråga.  
  • strulmaja
    Jagochtrollen skrev 2010-11-12 08:51:40 följande:

    Jag har en tendens att börja samtal i huvudet, de är mer regel än undantag.
    Är inte alltid medveten om att jag inte pratar (tänker för snabbt, antar jag, så talet hänger inte med tanken)
    Att jag vräker ur mig: "men varför gjorde hon så?" eller "va tror du?" som första mening till en person är inte alls ovanligt, eller att jag inte släpper en diskution utan tänker på det i flera dagar för att sedan fråga va personen menade eller för att få ett (enligt mig då, riktigt) avslut ......
    Oftast så blir de så att jag har en konversation i huvudet och en med själva personen....förvirrande minst sagt ;)

    Hahaha, ja man undra ju hur det skulle se ut om vi satt ner tillsammans allihop....skulle va intressant att se hur länge samtalet skulle vara lugnt och sansat och följa en någorlunda röd tråd, hihi inte speciellt länge tror jag =p


    Jag gör exakt likadant och min har absolut inte hajjat detta. När jag vräker ur mig frågor som egentligen är menade för mig själv så kan han svara och säga: Det vet väl inte jag! Sen när jag ska försöka förklara att det egentligen bara var jag som tänkte högt, att jag inte förväntade mig ett svar på frågan kan han se på mig som om jag vore ett ufo och säga: Varför frågar du då?
    Jag gör sådär jätteofta men aldrig tänkt på det förrän nu när du tog upp det.

    Har också svårt för att släppa diskussioner eller saker som inte fått ett (för mig) riktigt avslut. Om jag bråkar med någon måste jag ha sista ordet. Min man säger ibland att han känner sig överkörd när vi diskuterar, dels p.g.a mina snabba vändningar, min förmåga att förutse diskussionens utgång eller vad jag och han ska säga härnäst och för att han tycker jag är så mycket mer verbal än vad han är. Vi har pratat om detta många ggr och kommit fram till att jag ska försöka att inte vara så "på", ge honom mer tid och plats att tänka och prata men det är sååååå svårt. Jag är förstås inte otålig och "på" av elakhet, jag vill inte vara en person som kör över andra i samtal och diskussioner men jag vet inte hur jag ska få stopp på flödet, där finns ju ingen spärr.
  • strulmaja
    Jag är väldigt nyfiken på om det är fler än jag som upplever att ni kan förutse/förutsäga vad den andra personen kommer att svara innan han/hon öppnat munnen?

    En annan sak jag undrar är om ni upplever att ni har en stark intuition? Lite samma sak som frågan ovan kanske.

    Och, skulle ni säga att ni är känslomänniskor? Dvs styrs ni snarare av era känslor än ert förnuft?  
  • strulmaja
    Anonym (fått diagnos) skrev 2010-11-11 16:02:33 följande:
    Nej, förlåt att jag inte specifierade. Kom på det i efterhand! Men intressant ändå, hjälper den dig?
    På sätt ooch vis hjälper den. Inte mot mina ADHD/ADD-tendenser men mot nedstämdhet och lätt irritabilitet.
Svar på tråden ADD symptom hos vuxna