• Anonym (ADD?)

    ADD symptom hos vuxna

    Ni vuxna med ADD: jag undrar vad har ni för symptom? När uppmärksammades det och hur? Vilka tecken på ADD finns det?


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-08 18:24
    Jag har skapat en ny tråd (mötesplatsen) där vi kan diskutera annat som rör ADD/ADHD förutom symtom: www.familjeliv.se/Forum-11-308/m56019945-8.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-28 22:43
    Viktig information om listan:

    Listan nedan är en sammanfattning av de symtom och funktionsnedsättningar som de flesta av oss i tråden upplever frekvent och har gemensamt med varandra.

    Det är inte en lista som innehåller några absoluta sanningar eller säkra källor.
    Det är inte heller en lista över korrekta diagnoskriterier som professionella läkare och psykologer använder sig av vid diagnosticering.
    Det är en lista skriven i syfte att underlätta för oss som eventuellt kommer att utredas, att ta med till våra läkare vid ett första bedömingssamtal, att visa eller läsa upp för psykologen eller våra nära och kära.

    En del av oss som skriver eller har skrivit här har redan en (av läkare) konstaterad ADHD eller ADD-diagnos, någon är under utredning medan andra fortfarande står i kö i väntan på utredning. Om du är en av dem som trillar in här, kanske mest av nyfikenhet, läser och känner igen dig i några eller i alla de symtom som finns med på listan behöver det inte betyda att du har ADHD/ADD. Men är du orolig och misstänker en eventuell ADHD/ADD-diagnos bör du kontakta din vårdcentral eller en öppenpsykiatrisk mottagning för vidare utredning.
    Nog för att en del av oss i tråden besitter stor erfarenhet och mycket kunskap om ämnet men vi är inga läkare eller psykologer. Vi kan svara på frågor och det gör vi så gärna, men vi kan inte lämna något definitivt svar eller ställa diagnos på någon.

    Listan får däremot användas av vemsomhelst, kopieras, skrivas ut, ramas in eller vad du nu vill. Men kom ihåg, listan är endast en sammanfattning av de symtom och funktionsnedsättningar som vi i tråden upplever och det frekvent, d.v.s ofta förekommande eller "on a daily basis".

    ~ Igångsättningssvårigheter - även de enklaste sysslor som t.ex vika tvätt, plocka ur diskmaskinen, duscha eller borsta tänderna skjuts upp.

    ~ Behov av rutiner och struktur men ...

    ~ Svårt för att själv strukturera, organisera och planera sin vardag och sina saker

    ~ Låg mental uthållighet

    ~ Lättdistraherad

    ~ Låg koncentrationsförmåga - stora svårigheter med att behålla fokus och uppmärksamet i synnerhet på saker man upplever tråkiga

    ~ Nedsatt arbetsminne/korttidsminne

    ~ Bristande motivation och därför

    ~ Ofta alltid på jakt efter just motivation i form av olika belöningar vilka kan vara allt i från att sitta vid datorn, äta godis, dricka alkohol, shoppa etc.

    ~ Impulsiv - te.x när det kommer till beslutsfattande men där finns även stora tendenser till

    ~ Beslutsångest - vela och fundera alldeles för länge innan ett beslut tas

    ~ Påbörjar olika projekt men avslutar dem sällan - man kan te.x få för sig att man ska börja träna och köper träningskläder och gymkort men struntar sedan i att gå till gymmet, man hoppar på olika kurser som "verkar skoj" just då men inser sedan ganska snabbt att det inte var det, hoppar av och påbörjar något annat istället.

    ~ Ombytlig/nyckfull/obeständig (se ovan)

    ~ Kommer ur balans/blir lätt störd när ens rutiner rubbas

    ~ Tidsoptimist - kommer ofta eller alltid försent, underskattar hur lång tid en viss sak tar att göra/färdigställa

    ~ Ljudkänslig - tycks höra (vissa ljud) högre än andra. Svårt för te.x tickande klockor, knastrande ljud, tuggande, handklapp, prasslande etc

    ~ Svårigheter med att göra något metodiskt och

    ~ Benägen att kasta sig in i nya projekt eller uppgifter utan att bry sig om instruktioner och därför

    ~ Benägen att göra saker i fel följd

    ~ Disträ och tankspridd - glömsk, förlägger sina saker, slarvar bort te.x nyklar, plånbok, glömmer viktiga överenskommelser, möten etc

    ~ Tendens till att fixera sig vid/hyperfokusera på olika saker/ämnen - går från specialintresse till specialintresse och lägger ner sin själ och nästan all sin vakna tid till att tänka på eller göra reserach på just det ämnet/intresset.

    ~ Otålig - har svårt för dötid, att behöva vänta osv. Vill att saker ska hända NU och helst igår. Kan te.x yttra sig i att man avbryter i samtal och diskussioner eller om man får en ide´så ska den sättas i verk med en gång, spelar ingen roll om man ligger i sängen för att sova.
    Te.x får man för sig att möblera gör man det oavsett om klockan är 15 eller 03.

    ~ Upplever en nästan konstant orkeslöshet och trötthet och har

    ~ Sömnsvårigheter - har svårt för att komma i säng i tid, svårt för att komma till ro och somna, även svårt för att orka hålla sig vaken en hel dag utan en stunds vila mitt på dagen.

    ~ Humörsvängningar - ibland kraftiga och ofta snabba men som fort går över och

    ~ Perioder av nedstämdhet och ångest kontra perioder då man känner sig mer tillfreds, glad och uppåt - dessa perioder eller svängningar i måendet kan ske flera ggr per dag eller hålla i sig ett par dagar vardera. Men de är ständigt återkommande och tycks vara oberoende av yttre händelser.

    ~ Viss motorisk klumpighet och bristande koordinationsförmåga - missbedömer avstånd, bristande kroppkontroll te.x går in i saker, snubblar, spiller, tar för hårt eller för löst i saker, bryter av pennor etc.

    ~ Bristande simultanförmåga - svårigheter med att göra flera olika saker samtidigt och att hålla isär och sortera information te.x olika sorters sinnesintryck

    ~ Bristande konsekvenstänkande - förstår inte alltid eller missbedömer konsekvenserna av sitt handlande, tänker rätt (d.v.s medveten om konsekvenserna) ibland men gör eller handlar fel ändå.

    ~ Låg tolerans mot stress/stresskänslig - ogillar stress och hög press överhuvudtaget, vill göra saker och ting i sin takt men paradoxalt nog

    ~ Skjuter upp alla måsten till sista sekund - kan sitta en hel dag utan att företa sig något men 30 min innan te.x sambon kommer hem börjar man både dammsuga och skura golvet. Betalar inte räkningar, lämnar inte in deklarationen i tid fast man haft god tid på sig och vetat om att det ska göras.

    ~ Arbetar som mest effektivt inför deadline (se ovan)

    ~ Svartvitt tänkande - tänker ofta "antingen eller" eller "allt eller inget"

    ~ Bär på en inre oro och rastlöshet - känner sig aldrig 100% tillfredställd eller nöjd. Alltid finns där något som kan förbättras, göras annorlunda, förnyas och förändras osv.

    ~ Svårigheter med närhet - kramar och gos kan uppfattas som påträngande och jobbigt om det inte sker på ens egna villkor.

    ~ Allt ska förresten helst alltid ske på ens egna villkor.

    ~ Har överlag dålig hand med ekonomi - svårigheter med att förstå och inse pengars värde.

    Övrigt - sådant som tagits upp här i tråden (därmed inte sagt att alla vi i tråden lider av det eller att ens alla med ADHD/ADD lider av det)

    Låg självkänsla, social fobi, ångest, depression, ätstörningar, sömnstörningar och PMS.

    Utanförskap, arbetslöshet och har bakom sig en kraschad skolgång, ofullständiga betyg, stormiga (och i vissa fall våldsamma) relationer m.m

    Många överkonsumerar dessutom mycket kaffe, coca cola, tobak och alkohol, vilket sägs ha lugnande effekt på personer med ADHD/ADD. Missbruk av droger (främst centralstimulantia som te.x amfetamin) då det bekant har en lugnande effekt på människor med ADHD förekommer också, i synnerhet hos de med odiagnosticerad ADHD/ADD i försök att självmedicinera.

    Annat som tycks vara vanligt förekommande hos personer med ADHD/ADD är: Dyslexi, dyskalkyli och liknande svårigheter. Även tvångstankar/tvångsbeteenden som te.x dermatillomani och trichotillomani kan förekomma.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-30 05:05
    Jag vill ge ett stort tack till strulmaja som har gjort ett fantstiskt jobb med att sammanställa informationen i tråden och skapa "listan"!
  • Svar på tråden ADD symptom hos vuxna
  • Anonym (hupp!)
    HäxanSurtant skrev 2011-08-29 19:02:20 följande:
    Jag fick det där förklarat för mig för de flesta gör medicinen från 5-25% resten är ren terapi eller lära sig tänka om, se sina brister, få rutinen att sitta, post it lappar eller vad man nu märker fungerar positivt för just individen. Det är en daglig strid en krigföring mot sig själv, alltid och kommer alltid vara så.

    Men när man inte vet vad "felet" är så är det svårt att vinna eller ens har realistiska mål, även om de flesta lär sig saker med åren och hittar sin grej liksom.

    KBT är till stor hjälp där för många har jag förstått.
    men (om jag nu har det) blir man av med den här eviga känslan att man hela tiden måste pilla med något. Jag är verkligen inte i rörelse annars (soffpotatis), men pillar pillar skuttar med ben och allt sådant annars känns det som att jag kommer explodera. Eller är det bara jag? :D
  • HäckHäxan
    Anonym (hupp!) skrev 2011-08-29 19:44:46 följande:
    men (om jag nu har det) blir man av med den här eviga känslan att man hela tiden måste pilla med något. Jag är verkligen inte i rörelse annars (soffpotatis), men pillar pillar skuttar med ben och allt sådant annars känns det som att jag kommer explodera. Eller är det bara jag? :D
    Det är nog väldigt olika. Min kompis känner sig lugnare inombords och kan sitta utan att pilla eller greja med fot och händer, men han har fått lite andra typ tics för sig istället. Vet inte vilka för jag har inte frågat honom.
    Om du har ett paraply uppstoppat i röven, fäll inte upp det!
  • Anonym (hupp!)
    HäxanSurtant skrev 2011-08-29 19:52:16 följande:
    Det är nog väldigt olika. Min kompis känner sig lugnare inombords och kan sitta utan att pilla eller greja med fot och händer, men han har fått lite andra typ tics för sig istället. Vet inte vilka för jag har inte frågat honom.
    ok. Jag har trichotillomani, rycker loss ögonbrynen till jag ser helt weird ut,sjukt störigt men kan inte sluta =( Var lustigt att se det i ts :)

    Ska försöka fortsätta städa nu, heheheehehe
  • strulmaja
    JMM01 skrev 2011-08-28 21:26:56 följande:
    Är terapi bättre än medicin?
    Jag tror att det är högst individuellt vad man föredrar. Själv föredrar jag en kombination och i mitt fall tror jag att det är vad som behövs. Men om jag tvingades välja skulle jag välja terapi, KBT-inriktat med fokus på att skapa rutiner och kontinutet för att få vardagen att fungera, för att bli mer "automatiserad". Men (och jag säger inte att det är så för alla) medicinen har spelat en viktig roll för att jag överhuvudtaget ska kunna ta till mig av den typen av terapiform/behandling. Medicinen gör absolut inte hela jobbet, inte ens halva. Men den tillför en viss grad av förbättrad uppmärksamhet och dämpar det här spretiga "ADHD-tänket" som i alla fall jag upplever är otroligt störande och som jag anser är roten till att få saker/uppgifter slutförs eller koms ihåg överhuvudtaget. Då är det svårt att försöka skapa och upprätthålla rutiner, bryta gamla invanda mönster och (o)vanor etc. Men med medicin kan förutsättningarna för att lyckas med det vara ganska goda. Jag tror inte att det är omöjligt utan medicin men det skulle kanske ta längre tid, innebära mycket mer onödigt lidande, mer frustration och större risk för misslyckanden. 
  • strulmaja
    Anonym (hupp!) skrev 2011-08-28 17:08:29 följande:
    Tack! Just nu undrar jag om jag inbillar mig eller eller inte liksom. Har de flesta med add en fungerande vardag eller hur.. vad ska man säga. Det jag funderar över är om jag har problemen, men inte i så stor omfattning som man har med add.

     Å andra sidan sitter jag och är rädd för framtiden just pga av min totala oförmåga att avsluta saker, vilket väldigt påtagligt påverkar mitt liv. Argh! Det blev helt jobbigt, för det känns som att om jag har add har jag en förklaring liksom. Att ok, du är så här, men det beror på en kemisk obalans i hjärnan. Om jag inte har add är jag bara käpp värdelös =(

    Det är som det här med svårigheter att lyssna på andra. Är det inte jätteintressant svävar jag iväg i egna tankar och hr inte vad de säger och får säga "va". Låtsas ofta lyssna och nickar och ler. Men antränger jag mig hör jag ju, även om jag dör av tristess. Är det så det menas, eller är det att man verkligen inte alls kan koncentrera sig på vad andra säger någonsin`?

    Förlåt om jag kommer med idiotiska frågor..

    Jag kan tex läsa hur mycket som helst om det är intressanta böcker. Jag älskar att läsa och kan sluka en bok under en kväll. Men är det en tråkig bok eller artikel läser jag samma stycke 400 gånger och ser ändå inte vad det står. Det är som bokstäver och ord men innebörden går mig helt förbi.
    Hej! 

    Jag har ADD och för mig är det som du beskriver att det visst finns tillfällen då jag kan fokusera helt och fullt, ja nästan för mycket t.o.m (det kallas tydligen att hyperfokusera) men BARA om det är något jag finner intressant, roligt, utmanande eller spännande. Förmågan att fokusera blir också i vissa fall något förbättrad om jag är under tidspress. Men det får inte kännas omöjligt att slutföra min uppgift innan tiden rinner ut för då ger jag upp utan att ens ha försökt. Det får heller inte kännas eller verka för enkelt för då är tristessen genast där och knackar på och jag tappar fokus och mister intresset direkt. 

    Och precis som du älskar jag att läsa. Så länge det är om något jag är intresserad av vill säga. Däremot spelar det ingen roll (för mig) om det jag läser är intressant eller ej-jag har svårt för att behålla uppmärksamheten och tankarna vandrar ofta iväg på annat håll. Men så länge det jag läser är intressant, spännande eller något jag verkligen vill lära mig mer om så kämpar och anstränger jag mig för att behålla uppmärksamheten jämfört med hur jag skulle göra (eller inte göra) om jag läste om något tråkigt som inte rör mig i ryggen eller om något jag tycker verka svårt eller för komplicerat (te.x matematik). Då skulle jag inte kunna anstränga mig hur mycket jag än försökte.

    Blev du klokare? Flört 
  • Anonym (vill veta)

    Ni som har ADHD eller ADD är ni bra på matte, klarar ni er i vardagen, betala räkningar,ge tillbaka på växel, ja allt som har med pengar och ekonomi? Själv har jag troligtvis dyskalkyli och har i det närmaste utvecklat en fobi för siffror och för att hamna i situationer där jag är tvungen att räkna även om jag jobbar på att bli bättre på det. Här hemma är det min man som sköter allt ekonomiskt och det funkar ju men jag känner mig så värdelös i bland att jag inte ska kunna fatta..

  • strulmaja
    Anonym (vill veta) skrev 2011-08-29 22:24:51 följande:
    Ni som har ADHD eller ADD är ni bra på matte, klarar ni er i vardagen, betala räkningar,ge tillbaka på växel, ja allt som har med pengar och ekonomi? Själv har jag troligtvis dyskalkyli och har i det närmaste utvecklat en fobi för siffror och för att hamna i situationer där jag är tvungen att räkna även om jag jobbar på att bli bättre på det. Här hemma är det min man som sköter allt ekonomiskt och det funkar ju men jag känner mig så värdelös i bland att jag inte ska kunna fatta..
    Jag har ingen diagnos på att jag har dyskalkyli men jag är helt säker på att jag har det. 
    Jag hade megaproblem med att lära mig den analoga klockan och jag har nog aldrig befunnit mig på en mattelektion utan att känna ångest. Det gick trögt för mig redan i låg och mellanstadiet men i högstadiet blev värre. Jag hamnade i "obs-klass" (om man kan kalla det så) och på gymnasiet läste jag matte A som jag egentligen inte klarade av men fick betyget godkänd ändå med motiveringen "För att jag är snäll" (alltså läraren). 
    Sen dess har jag inte rört matten. Jo, på högskoleprovet då och det gick ju som förväntat. Jag gissade mig mest till olika tal.

    Du (och ni andra som läser) blir dom första som får veta min "hemlighet". Det är egentligen ingen hemlighet, det är bara det att jag aldrig berättat det för någon för det är aldrig något som kommit på tal. Men när det gäller att få och ge tillbaka växel så är jag helt jävla lost. Jar har aldrig någon koll på om jag får tillbaka för mycket eller för lite. Kontrollräkna har jag varken tid eller lust med. Jag har heller ingen koll på olika valutor, att omvandla och handla. Jag är kass på att räkna ut procent, te.x om det är rabatt och sånt där. Jag har lärt mig hur man gör måååååånga gånger men glömmer och måste gång på gång lära om. Samma sak med att räkna ut hur mycket två tredjedelar etc är. Läsa och förstå recept te.x, vad är det? Min sambo sköter den ekonomiska biten här också. Jag shoppar-han betalar.  
  • Anonym (Ooops)

    Shit! 95% av grejerna i ts-listan stämde ju in på mig! Gråter
    Och feg som jag är kommer jag aldrig, nånsin, ever att söka hjälp för detta!
    Då kanske jag förlorar sambo, barn, hus och husdjur om jag får en "diagnos"

    *fortsätter att gräva ner mig*

  • HäckHäxan
    Anonym (vill veta) skrev 2011-08-29 22:24:51 följande:
    Ni som har ADHD eller ADD är ni bra på matte, klarar ni er i vardagen, betala räkningar,ge tillbaka på växel, ja allt som har med pengar och ekonomi? Själv har jag troligtvis dyskalkyli och har i det närmaste utvecklat en fobi för siffror och för att hamna i situationer där jag är tvungen att räkna även om jag jobbar på att bli bättre på det. Här hemma är det min man som sköter allt ekonomiskt och det funkar ju men jag känner mig så värdelös i bland att jag inte ska kunna fatta..
    Jag var kanon duktigt på matte ända tills jag fyllde 12 år och bytte skola och inte fick börja med sjuans böcker i sexan så som det bar bestämt på förra skolan, jag fick sitta och göra om samma sak i ett år och där lade jag ner matte. Matte blev trist och tråkigt och blä!!! Sen krockade det även med att jag hade fått lära mig liggandes stolen att räkan delat med och dit vi flyttade använde det någon annan, så idag kan jag inte räkan ut delat med på ett papper, jag vet helt enkelt inte hur man gör.

    Jag lärde mig aldrig gånger tabellen utantill, när mamma satt och tränade mig som 12 åring så svarade min syrra på 9 rätt långt innan jag ens hann börja räkna ut det i mitt huvud.

    Klockan kunde jag när jag var 6 år, fick en digital klocka av min pappa OCH mamma sa att om jag skall använda den så får jag lära mig den vanliga klockan först och sen den digitala, det tog några dagar så kunde jag den och fick ha min fina guldklocka från pappa runt halsen Lycklig var jag då!

    Hmm önskar jag kunde säga att japp här betalas minsann alla räkningar i tid osv, men så är det inte, jag försöker, men glömmer, förr hade jag ett bra system, men jag får bara inte ihop det idag. Kan hämta posten, min dotter undrar något och vips har jag glömt vart ja la dom och flera gånger har jag slängt dom, för det där på bänken är ju bara en hög med skräp jag rensat och där har de hänt att de där breven jag lägger ifrån mig hamnar och slängs då   Sen är jag impulsiv, shoppar massor av onödig skit. Är dock aldrig utan pengar, det är som att jag ändå har en buffert i huvudet på hur mkt jag kan slösa och vi ändå överlever varje månad Obestämd Men utan de t impulsiva och onödiga handlandet så hade vi säkert kunnat göra med kul för pengarna här.

    Tror dock min dotter har en onödigt stor garderob, jag skulle vilja veta vad en treåring egentligen behöver i klädväg, hur många byxor är normalt, t-shirts osv, jag tror hon har sjukligt för mkt med kläder, för jag shoppar.
    Om du har ett paraply uppstoppat i röven, fäll inte upp det!
Svar på tråden ADD symptom hos vuxna