• Anonym (ADD?)

    ADD symptom hos vuxna

    Ni vuxna med ADD: jag undrar vad har ni för symptom? När uppmärksammades det och hur? Vilka tecken på ADD finns det?


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-08 18:24
    Jag har skapat en ny tråd (mötesplatsen) där vi kan diskutera annat som rör ADD/ADHD förutom symtom: www.familjeliv.se/Forum-11-308/m56019945-8.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-28 22:43
    Viktig information om listan:

    Listan nedan är en sammanfattning av de symtom och funktionsnedsättningar som de flesta av oss i tråden upplever frekvent och har gemensamt med varandra.

    Det är inte en lista som innehåller några absoluta sanningar eller säkra källor.
    Det är inte heller en lista över korrekta diagnoskriterier som professionella läkare och psykologer använder sig av vid diagnosticering.
    Det är en lista skriven i syfte att underlätta för oss som eventuellt kommer att utredas, att ta med till våra läkare vid ett första bedömingssamtal, att visa eller läsa upp för psykologen eller våra nära och kära.

    En del av oss som skriver eller har skrivit här har redan en (av läkare) konstaterad ADHD eller ADD-diagnos, någon är under utredning medan andra fortfarande står i kö i väntan på utredning. Om du är en av dem som trillar in här, kanske mest av nyfikenhet, läser och känner igen dig i några eller i alla de symtom som finns med på listan behöver det inte betyda att du har ADHD/ADD. Men är du orolig och misstänker en eventuell ADHD/ADD-diagnos bör du kontakta din vårdcentral eller en öppenpsykiatrisk mottagning för vidare utredning.
    Nog för att en del av oss i tråden besitter stor erfarenhet och mycket kunskap om ämnet men vi är inga läkare eller psykologer. Vi kan svara på frågor och det gör vi så gärna, men vi kan inte lämna något definitivt svar eller ställa diagnos på någon.

    Listan får däremot användas av vemsomhelst, kopieras, skrivas ut, ramas in eller vad du nu vill. Men kom ihåg, listan är endast en sammanfattning av de symtom och funktionsnedsättningar som vi i tråden upplever och det frekvent, d.v.s ofta förekommande eller "on a daily basis".

    ~ Igångsättningssvårigheter - även de enklaste sysslor som t.ex vika tvätt, plocka ur diskmaskinen, duscha eller borsta tänderna skjuts upp.

    ~ Behov av rutiner och struktur men ...

    ~ Svårt för att själv strukturera, organisera och planera sin vardag och sina saker

    ~ Låg mental uthållighet

    ~ Lättdistraherad

    ~ Låg koncentrationsförmåga - stora svårigheter med att behålla fokus och uppmärksamet i synnerhet på saker man upplever tråkiga

    ~ Nedsatt arbetsminne/korttidsminne

    ~ Bristande motivation och därför

    ~ Ofta alltid på jakt efter just motivation i form av olika belöningar vilka kan vara allt i från att sitta vid datorn, äta godis, dricka alkohol, shoppa etc.

    ~ Impulsiv - te.x när det kommer till beslutsfattande men där finns även stora tendenser till

    ~ Beslutsångest - vela och fundera alldeles för länge innan ett beslut tas

    ~ Påbörjar olika projekt men avslutar dem sällan - man kan te.x få för sig att man ska börja träna och köper träningskläder och gymkort men struntar sedan i att gå till gymmet, man hoppar på olika kurser som "verkar skoj" just då men inser sedan ganska snabbt att det inte var det, hoppar av och påbörjar något annat istället.

    ~ Ombytlig/nyckfull/obeständig (se ovan)

    ~ Kommer ur balans/blir lätt störd när ens rutiner rubbas

    ~ Tidsoptimist - kommer ofta eller alltid försent, underskattar hur lång tid en viss sak tar att göra/färdigställa

    ~ Ljudkänslig - tycks höra (vissa ljud) högre än andra. Svårt för te.x tickande klockor, knastrande ljud, tuggande, handklapp, prasslande etc

    ~ Svårigheter med att göra något metodiskt och

    ~ Benägen att kasta sig in i nya projekt eller uppgifter utan att bry sig om instruktioner och därför

    ~ Benägen att göra saker i fel följd

    ~ Disträ och tankspridd - glömsk, förlägger sina saker, slarvar bort te.x nyklar, plånbok, glömmer viktiga överenskommelser, möten etc

    ~ Tendens till att fixera sig vid/hyperfokusera på olika saker/ämnen - går från specialintresse till specialintresse och lägger ner sin själ och nästan all sin vakna tid till att tänka på eller göra reserach på just det ämnet/intresset.

    ~ Otålig - har svårt för dötid, att behöva vänta osv. Vill att saker ska hända NU och helst igår. Kan te.x yttra sig i att man avbryter i samtal och diskussioner eller om man får en ide´så ska den sättas i verk med en gång, spelar ingen roll om man ligger i sängen för att sova.
    Te.x får man för sig att möblera gör man det oavsett om klockan är 15 eller 03.

    ~ Upplever en nästan konstant orkeslöshet och trötthet och har

    ~ Sömnsvårigheter - har svårt för att komma i säng i tid, svårt för att komma till ro och somna, även svårt för att orka hålla sig vaken en hel dag utan en stunds vila mitt på dagen.

    ~ Humörsvängningar - ibland kraftiga och ofta snabba men som fort går över och

    ~ Perioder av nedstämdhet och ångest kontra perioder då man känner sig mer tillfreds, glad och uppåt - dessa perioder eller svängningar i måendet kan ske flera ggr per dag eller hålla i sig ett par dagar vardera. Men de är ständigt återkommande och tycks vara oberoende av yttre händelser.

    ~ Viss motorisk klumpighet och bristande koordinationsförmåga - missbedömer avstånd, bristande kroppkontroll te.x går in i saker, snubblar, spiller, tar för hårt eller för löst i saker, bryter av pennor etc.

    ~ Bristande simultanförmåga - svårigheter med att göra flera olika saker samtidigt och att hålla isär och sortera information te.x olika sorters sinnesintryck

    ~ Bristande konsekvenstänkande - förstår inte alltid eller missbedömer konsekvenserna av sitt handlande, tänker rätt (d.v.s medveten om konsekvenserna) ibland men gör eller handlar fel ändå.

    ~ Låg tolerans mot stress/stresskänslig - ogillar stress och hög press överhuvudtaget, vill göra saker och ting i sin takt men paradoxalt nog

    ~ Skjuter upp alla måsten till sista sekund - kan sitta en hel dag utan att företa sig något men 30 min innan te.x sambon kommer hem börjar man både dammsuga och skura golvet. Betalar inte räkningar, lämnar inte in deklarationen i tid fast man haft god tid på sig och vetat om att det ska göras.

    ~ Arbetar som mest effektivt inför deadline (se ovan)

    ~ Svartvitt tänkande - tänker ofta "antingen eller" eller "allt eller inget"

    ~ Bär på en inre oro och rastlöshet - känner sig aldrig 100% tillfredställd eller nöjd. Alltid finns där något som kan förbättras, göras annorlunda, förnyas och förändras osv.

    ~ Svårigheter med närhet - kramar och gos kan uppfattas som påträngande och jobbigt om det inte sker på ens egna villkor.

    ~ Allt ska förresten helst alltid ske på ens egna villkor.

    ~ Har överlag dålig hand med ekonomi - svårigheter med att förstå och inse pengars värde.

    Övrigt - sådant som tagits upp här i tråden (därmed inte sagt att alla vi i tråden lider av det eller att ens alla med ADHD/ADD lider av det)

    Låg självkänsla, social fobi, ångest, depression, ätstörningar, sömnstörningar och PMS.

    Utanförskap, arbetslöshet och har bakom sig en kraschad skolgång, ofullständiga betyg, stormiga (och i vissa fall våldsamma) relationer m.m

    Många överkonsumerar dessutom mycket kaffe, coca cola, tobak och alkohol, vilket sägs ha lugnande effekt på personer med ADHD/ADD. Missbruk av droger (främst centralstimulantia som te.x amfetamin) då det bekant har en lugnande effekt på människor med ADHD förekommer också, i synnerhet hos de med odiagnosticerad ADHD/ADD i försök att självmedicinera.

    Annat som tycks vara vanligt förekommande hos personer med ADHD/ADD är: Dyslexi, dyskalkyli och liknande svårigheter. Även tvångstankar/tvångsbeteenden som te.x dermatillomani och trichotillomani kan förekomma.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-30 05:05
    Jag vill ge ett stort tack till strulmaja som har gjort ett fantstiskt jobb med att sammanställa informationen i tråden och skapa "listan"!
  • Svar på tråden ADD symptom hos vuxna
  • Anonym (Strulputten)
    Anonym (Utredning) skrev 2017-08-10 21:45:35 följande:

    Hur har ni gått tillväga för att få starta en utredning? Jag gick till vc men dom tyckte bara jag skulle prova lite vitaminer vilket inte hjälper till mer än tröttheten..

    Vill så gärna göra en utredning då detta påverkar mig väldigt mycket men jag vill tas på allvar..


    Jag ringde allmänpsykiatrin och berättade hur jag tänkte och kände. Sen skrev jag ut ADHD screening frågor på nätet och skrev ner på vilka vis frågorna stämmer in på mig. Exempel på situationen osv.

    De ansåg då att jag kvalade vidare till utredning.

    Väntar nu nervöst och funderar på vad jag givit mig in på.

    Lycka till!
  • Soilworka

    Det läskiga här är att varenda punkt i den listan stämmer in på mig utom 1, mer eller mindre vissa punkter men ändå!
    Den enda punkten som inte stämmer in är den om närhet. Jag välkomnar närhet, iaf från dem runt mig som jag "godkänt". När det gäller pojkvännen så finns inget tryggare för mig än hans närhet, han kan lugna mig med en blick.
    Så mitt i allt det kaoset som den listan faktiskt utgör i mig och mitt liv så är jag otroligt glad över att kärleken i mitt liv kan skänka mig lugn :)

    Men, om nu alla punkter på listan stämmer utom en enda.. Då kanske det är en bra idé att försöka få till en utredning? Hur gör man detta? 

  • Anonym (ADDDD)

    Är ganska övertygad om att jag har ADD. Många punkter stämmer mycket väl in på mig. 

    Väntar med att diska disken fastän jag har haft gott om tid att göra det, kanske väntar in i det sista innan ett besök då jag verkligen måste göra det. 

    En annan sak är tvätten då jag väntar in i det sista, precis innan underkläderna börjar ta slut. Då jag inte har något val längre. Det sorgliga i det hela är att ibland efter att ha tvättat, låter jag påsen med de ihopvikta kläderna bara stå på golvet i lägenheten. Har inte ens orken att hänga in kläderna. Kan stå där i flera dagar, nytvättade kläder på golvet. 

    Är väldigt snabblärd, bra på att lära mig mönster och liknande - att hitta "flowet". Men jag tröttnar så snabbt på det! Särskilt inom det tekniska, där jag i grunden tycker det är intressant men har ingen uthållighet för att göra något gediget arbete. 

    Ska jag kontakta vård? Ni som fått vård, hur har era liv förändrats? Positivt och negativt?

  • nckh

    HJÄLP! 


    Hittade denna tråd för väldigt längesedan men har lagt den åt sidan för att sedan återkomma till den varje gång jag blir påmind om min eventuella ADD-problematik (skall sägas att detta sker mer eller mindre dagligen, speciellt i min relation och sociala vardagliga möten). Det är första gången jag vågar kommentera på något forum och nu skriver jag helt utifrån mitt eget perspektiv och vill/hoppas därför inte att någon annan känner sig kränkt eller ledsen av det jag kommer att skriva. 


    Jag har gjort basutredning som visat tydliga tecken på att jag har ADD, har dock inte fått vidare utredning ännu då jag har flyttat från län till län och det har varit kötid och remisstopp. Jag är helt övertygad och lever utifrån verkligheten att jag har ADD då det är så pass mycket symptom som stämmer in på mig som person. Jag har haft psykolog som också underliggande utgått från att jag redan fått diagnosen. 


    Jag har problem med tydlig kommunikation, motivation till vardagliga saker, har ett enormt intresse för allt som har med estetiskt skapande att göra, har svårigheter med att ha kontroll över min ekonomi, drar bort födelsemärken, hud och hår. Vill att saker ska ske nu om de ska ske men har samtidigt svårt att ta beslut om de inte sker i paniksituationer. Jag har p.g.a ångest och social fobi isolerat mig under tider i livet vilket lett till att jag inte har samma kontakt med vänner längre. Jag har använt alkohol, sex och andra droger för att stilla min ångest. Vilket i sin tur bara gjort det värre. 


    Jag är 26 år gammal, har avslutat gymnasieutbildning med bra betyg, har avslutat en femårig högskoleutbildning med bra betyg och är gift. 


    Nu till saken. Min relation är på bristningsgränsen p.g.a att jag lever med mitt egna tillstånd och med min mans tillstånd som är Asberger syndrom/ADHD. Vi vill båda att relationen skall fungera och vi har varit tillsammans i över åtta år. Vi har inga barn ännu då vi vill få mer kontroll över relationen och även finna en slags överenskommelse oss emellan. 


    Han är extremt strukturerad och logiskt tänkande, han har ett fantastiskt arbetsminne och kan se hur saker kommer fortlöpa över lång tid. Det skulle kunna sägas att han är allt som jag inte är. Vi är varandras motpoler. När vi är i symbios med varandra så är det helt fantastiskt men när det kraschar så är det helt fruktansvärt.


    Jag älskar den här mannen av hela mitt hjärta men vi har båda gjort saker mot varandra som i den normativa världen skulle uppfattas fruktansvärt. Jag har inte hittat information någonstans om par som lever i denna kombinationen av diagnoser. Jag undrar därför om vår relation är dödsdömd p.g.a våra olikheter eller om det finns någon där ute som har erfarenhet av något liknande och skulle kunna dela med sig av tips. 


    Alla tips, ideér eller tankar som hjälper mig vidare kommer jag att bli otroligt tacksam för. Jag kan tillägga att jag har svårt med känsloreglering vilket i sig är anledningen att jag vänder mig hit. Jag har panik och har i nuläget ingen annan att vända mig till. 

    Tack på förhand. 


     


     


     


    HJÄLP! Relation med ADD och Asberger/ADHD
  • Anonym (Strulputten)

    Jag känner igen mig!

    Har levt likadant. Snart klar med min utredning.

    Min fru har ingen diagnos men är extremt ordningsam, lite tillbakadragen och min totala motsats.

    Det kärvar ordentligt ibland när vi krockar pga våra olikheter.

    Det känns som vi har delat upp allt lite.

    Hon sköter struktur och jag sköter det sociala utåt som hon tycker är jobbigt.

    Jag skriver lappar och delar upp allt jag ska göra i små delar som jag kan bocka av för att inte tappa motivation eller känna att allt blir för mycket. Förstår att man är dryg att leva med ibland. Svårt att förklara för någon oinsatta hur man sliter utan att det syns utåt.

    Kan bli helt slut av att försöka sätta igång ett projekt med husmålning. Vet inte hur man ska börja, skjuter upp det, mår dåligt av det, känner sig helt slutkörd så sjukskrivning är nära. Folk utifrån ser en slö jävel som inte vill göra tråkiga saker.

    Kanske inte nåt svar på din fråga.

    Känner igen mig bara. Fråga bara om du behöver tips om nåt som vi kanske råkat hitta en strategi för.

    Listor indelade i små steg är min bästa lösning på det mesta hittills.

    Sköt om er!

  • Anonym (bokstaven)

    Har blivit beviljad en ADHD utredning i somras, vilket jag är mycket glad över. dok 1 års väntetid och vill veta nu. men är fortfarande rätt tvivel aktig på det hela. har ett så där fungerande liv. svårt att planera saker eller snarare så planerar jag inget är som en drivande själ ute överallt. svårt med rutiner, har jag kommit in i dem så funkar det men så fort jag kommer ur det så är det svårt att komma in i det igen. så rast lös hela tiden sitter skakar på benet konstant. går runt i cirklar. huvudet går på högvarv hela tiden. gör väldigt många korkade grejer som jag får ångra efter. tappar bort mig i konventioner hela tiden. största rädslan är att bli arg. så jag undviker det så gått jag kan, mest pga att jag är rädd att jag ska skrika ut det ena och det andra och säga saker jag inte menar. tänker alldeles för mycket och över analyserar allt. livet går väldigt mycket upp och ner hela tiden. snabbt i vändningarna med. väldigt klumpig av mig och har väl sönder rätt så mycket i mitt arbete. tänker bara i nuet. har en väldigt låg självkänsla sedan barndomen då jag vart mobbad pga kunde inte kontrollera mina impulser. dyslektiker är jag med så kan vara lite svårt att läsa detta. vad det än är som är fel vet jag inte men hoppas på att få svar på det med utredning. hoppas på att hitta självkänslan i diagnosen som min teraphet sa. men jag tvivlar så på att det är det jag kan ha.

  • Wilier

    Någon som känner att det är svårt med relationer?

    Träffat massa fina tjejer, på pappret hur bra som helst, sen går det några veckor så kommer ångesten och jag måste avsluta, det blir för mycket press/stress upplever jag. Att man har ett ansvar mot denna personen.

    Någon som känner igen sig i detta?
     

  • Anonym (Humlan)

    Hej!

    Jag har massor med olika egenskaper och ser mig själv som annorlunda men jag har jobbat med mig själv i många år och lärt känna mig själv hur jag fungerar.

    Jag skulle garanterat kunna klassas som Add med sociala problem och några drag åt autism hållet men högfungerande.

    Jag själv skulle aldrig vilja bli utredd då det skulle innebära stora problem för mig och ställa till mer skada än nytta.

    Var hos Arbetsförmedlingen och blev kodad efter ett besök hos psykolog efter det så fick jag arbetsförmedlare som förklarar allt grundligt och frågar om jag förstår informationen jag får på mötena.

    Vid sånna möten kan jag uppfattas som trög men det är sånn jag är pga min hjärna är någon annanstans och det trivs jag med för hur skojigt är ett sånt möte, så då får man lov att befinna sig på någon annan plats.

    Jag frågade min Mamma om hon hade märkt något annorlunda med mig som barn och det som var annorlunda var att jag var långsam ibland att lära mig saker som liten.

    Svårt att upptäcka adhd/add där när man vänder sig innåt och ej är utåtagerande mer än att blev jag förbannade så blev det gråt och skrik för jag är extremt kännslig och gråten kunde oftast kontroleras med ett byte och fokus på något annat så jag blev stimulerad i huvudet. Kunde ligga och gråta och vara tjurig resten av dagen men mamma flyttade tankarna och jag vart glad bara av att hon brydde sig och prata med mig när jag varit dum eller gjort fel, hon förklarade alltid vad jag gjort och att man inte får göra så och förklarade att nästa gång gör du inte så.

    Min Mamma är sån som person att hon vill förklara för hon känner sig dum som uppfostrar mig så och hade en känsla tidigt att här måste jag förklara för att han ska förstå och fångades upp då jag alltid grät och skrek det gillade aldrig hon, hon provade alltid olika saker för hon ville inte att jag skulle skrika och vara ledsen, jag blev mer utåtagerande om ingen lyssnade och det märkte hon och hon var fast i sitt beslut men förklarade varför och jag låg och tänkte på allt hon sagt och gick igenom i huvudet.

    Jag har även tagit upp det med henne att hon uppfostrat mig bra sa att hon alltid provat olika strategier och det viste hon inte äns men det är pga ditt sätt att vara jag fungerar bra idag, det tog hon till sig märkte jag.

    Syrran flyttade tidigt då hon inte drog jämt med mamma och brorsan slöt sig i sig själv dom ville aldrig ta in tillsägelserna eller förstog varför dom fick skäll så dom vart uttåt agerande och mer sura av tillsägelse och sket i allt någon så till dom, det har dom även problem med idag att säger man något till dom så läggs det på ytan utan att gå in ungefär kort förklarat.

  • Anonym (Ankan)

    Hej.. jag vet inte riktigt hur jag ska gå till väga... jag har förmodligen ADD (jättemånga symptom och måste verkligen ha hjälp för att få vardag att fungera, vilket den inte gör) .. sökte mig till min Vc för att få hjälp men han tyckte tydligen att jag var för fungerande (pga att jag har jobb) för att få hjälp (vilket inte är sant) .... han skulle skicka en remiss men sa samtidigt att dem som tar emot dessa remisser i länet inte kommer att vilja hjälpa mig (och om de mot all förmodan tar emot remissen så kommer jag hamna längst bak i kön med väntetid på 2 år +).. han bad mig även att skriva en egen remiss med mer info.. har någon av er erfarenhet av det? Hur gjorde ni?

  • Violblåöga

    Måste bara säga tusen tack för denna sammanställning!

    Jag tog med den till läkaren ca 7 år sen (på mitt andra besök för första gången sa hon att jag nog inte har add...) och sa att jag har typ allt förutom en eller två punkter, då skickade hon iväg en remiss och jag blev tillslut utredd och fick min diagnos.

    Tack ??

  • Violblåöga
    Anonym (Ankan) skrev 2019-12-07 19:03:25 följande:

    Hej.. jag vet inte riktigt hur jag ska gå till väga... jag har förmodligen ADD (jättemånga symptom och måste verkligen ha hjälp för att få vardag att fungera, vilket den inte gör) .. sökte mig till min Vc för att få hjälp men han tyckte tydligen att jag var för fungerande (pga att jag har jobb) för att få hjälp (vilket inte är sant) .... han skulle skicka en remiss men sa samtidigt att dem som tar emot dessa remisser i länet inte kommer att vilja hjälpa mig (och om de mot all förmodan tar emot remissen så kommer jag hamna längst bak i kön med väntetid på 2 år +).. han bad mig även att skriva en egen remiss med mer info.. har någon av er erfarenhet av det? Hur gjorde ni?


    Samma sak hände mig. Jag hade jobb, bostad och sambo. Så jag hade läget under kontroll tyckte hon. Jag bokade ny tid (efter mycket ångest och velande)

    Gick dit, grät och visade denna listan...

    Gjorde utredning och fick medicin (med mera) hela karusellen tog ca 2 år. Dryg väntan men skönt när det var över och jag fick hjälp!

    Hur har det gått för dig?
  • Anonym (Ankan)
    Violblåöga skrev 2021-02-22 17:42:29 följande:

    Samma sak hände mig. Jag hade jobb, bostad och sambo. Så jag hade läget under kontroll tyckte hon. Jag bokade ny tid (efter mycket ångest och velande)

    Gick dit, grät och visade denna listan...

    Gjorde utredning och fick medicin (med mera) hela karusellen tog ca 2 år. Dryg väntan men skönt när det var över och jag fick hjälp!

    Hur har det gått för dig?


    Min läkare på vc skickade faktiskt in en remiss.. motvilligt men ja han gjorde det.. blev sedan uppringd av de som sköter utredningarna i slutet a sommaren och jag hade första bedömningssamtal någon gång under hösten (kanske okt-nov). Där sa de att det kan ta upp till 2 år att få utredning (från den punkten) men att jag står på listan (även att de skulle prioritera mig iom att jag har barn under 18) fick även hjälp i form av samtalskontalt med psykoterapeut på min VC för att kunna prata/lugna ner mig/ må bättre. Förra veckan ringde de och ville boka in första utredningssamtalet. Så ska dit 31/3.
  • Anonym (Ankan)
    Violblåöga skrev 2021-02-22 17:42:29 följande:

    Samma sak hände mig. Jag hade jobb, bostad och sambo. Så jag hade läget under kontroll tyckte hon. Jag bokade ny tid (efter mycket ångest och velande)

    Gick dit, grät och visade denna listan...

    Gjorde utredning och fick medicin (med mera) hela karusellen tog ca 2 år. Dryg väntan men skönt när det var över och jag fick hjälp!

    Hur har det gått för dig?


    Min läkare på vc skickade faktiskt in en remiss.. motvilligt men ja han gjorde det.. blev sedan uppringd av de som sköter utredningarna i slutet a sommaren och jag hade första bedömningssamtal någon gång under hösten (kanske okt-nov). Där sa de att det kan ta upp till 2 år att få utredning (från den punkten) men att jag står på listan (även att de skulle prioritera mig iom att jag har barn under 18) fick även hjälp i form av samtalskontalt med psykoterapeut på min VC för att kunna prata/lugna ner mig/ må bättre. Förra veckan ringde de och ville boka in första utredningssamtalet. Så ska dit 31/3.
  • Anonym (Ankan)
    Violblåöga skrev 2021-02-22 17:42:29 följande:

    Samma sak hände mig. Jag hade jobb, bostad och sambo. Så jag hade läget under kontroll tyckte hon. Jag bokade ny tid (efter mycket ångest och velande)

    Gick dit, grät och visade denna listan...

    Gjorde utredning och fick medicin (med mera) hela karusellen tog ca 2 år. Dryg väntan men skönt när det var över och jag fick hjälp!

    Hur har det gått för dig?


    Kan väl uppdatera då och säga att min utredning nu är klar och jag fick diagnosen ADD.. det har ändå gått ganska snabbt då de prioriterat mig pga av barn. Nu står jag på väntetid för medicinering. Får se hur det hår :)
  • Anonym (HSP)

    Jag undrar om högkänslighet faller under ADD och/eller Asperger/autism och om alla tre flyter in i varandra litegrann?

  • Anonym (Att zona ut)

    Märks på att jag "zonar ut" om jag tycker något är tråkigt. Tex. om min man med vänner pratar sport. Då kan jag zona ut rejält.

  • Pinotage
    Anonym (HSP) skrev 2021-06-04 20:02:55 följande:

    Jag undrar om högkänslighet faller under ADD och/eller Asperger/autism och om alla tre flyter in i varandra litegrann?


    HSP är ett personlighetsdrag , ingen personlighetsstörning. HSP och ADD har liknande drag och kan förväxlas. Jag hade en relation med en kvinna som var helt övertygad om att hon är HSP, men hon uppfyllde precis alla symptom för ADD.
  • Anonym (KL)
    Anonym (HSP) skrev 2021-06-04 20:02:55 följande:

    Jag undrar om högkänslighet faller under ADD och/eller Asperger/autism och om alla tre flyter in i varandra litegrann?


    HSP är ingen diagnos men att vara väldigt känslig för intryck och att ha svårigheter att sortera bort irrelevanta sådana är särskilt kännetecknande för autism.

    ADD är bara en uppmärksamhetsstörning och långt ifrån den där digra listan i trådstarten.
  • Anonym (HSP)
    Pinotage skrev 2021-06-04 20:11:58 följande:
    HSP är ett personlighetsdrag , ingen personlighetsstörning. HSP och ADD har liknande drag och kan förväxlas. Jag hade en relation med en kvinna som var helt övertygad om att hon är HSP, men hon uppfyllde precis alla symptom för ADD.
    Så dom flyter in i varandra mao.
    Anonym (KL) skrev 2021-06-04 20:17:28 följande:
    HSP är ingen diagnos men att vara väldigt känslig för intryck och att ha svårigheter att sortera bort irrelevanta sådana är särskilt kännetecknande för autism.

    ADD är bara en uppmärksamhetsstörning och långt ifrån den där digra listan i trådstarten.
    Menar du att högkänsliga ofta är odiagnostiserade autister eller faller inom spektrumet?

    Listan är intressant men jag ska försöka hitta en symptomlista från sjukvården och se vad dom rabblar upp jämfört med alla som skriver här.

  • Anonym (X)
    Anonym (KL) skrev 2021-06-04 20:17:28 följande:

    ADD är bara en uppmärksamhetsstörning och långt ifrån den där digra listan i trådstarten.


    Nja, det är samma som ADHD bara att hyperaktiviteten inte är lika framträdande. Självregleringsstörning skulle vara en mycket bättre beskrivning. Men ja, listan i början listar mycket mer som autistiska drag, depression och annat.

    Att inte kunna sortera bort distraktioner är ju mer eller mindre definitionen av uppmärksamhetsstörning...
Svar på tråden ADD symptom hos vuxna