• Blackbird

    ADD symptom hos vuxna

    strulmaja skrev 2011-01-13 15:32:53 följande:
    Ja herregud vilken syn.
    På tal om kass bilkörning.
    Ingen som spelar tv-spel här? Typ playstation? Typ GTA? I love it! Särskilt att smasha in i andra bilar, skjuta folk helt oprovocerat och bli jagad av snuten.

    Förresten sa jag att jag är kvinna över 30? Flört
    Hehe, jag var TV-spelsfreak när jag var liten. Hade en NES som jag slet ut och visst var det kul att vara lite sådär våldsam utan att hamna i fängelse Men det var ju självförsvar när man blev attackerad av alla hemska fiender!!!

     
    Conscience is dead
  • Blackbird
    Anonym (hmm) skrev 2011-01-13 15:45:18 följande:
    jag är också relativt ny i gruppen
    Vi skulle nog vara osäkra allihop tills det första släpper, sen skulle det nog bli hönsgård av allt
    Släpper vad? Drömmer

    Men jo, en bra tanke är det allt!
    Conscience is dead
  • Blackbird
    Anonym (hmm) skrev 2011-01-13 15:52:24 följande:
    ehhh ja du vet det där första eller.......hmmmm nu krånglade du till det för mig
    Släpper osäkerheten när man märker att man är bland jämlikar.......kanske?
    Ja det var nog så jag menade hehe
    Hahah, jo, men alltid så himla kul när man får nåt att syfta på något annat
    Conscience is dead
  • Blackbird
    strulmaja skrev 2011-01-13 16:04:34 följande:
    Jag blir fan förbannad när jag läser sådant här. Delvis för att jag blivit bemött på liknande sätt. Senast idag faktiskt. Är man normalbegåvad (som jag tror att vi alla här i tråden är och vissa kanske t.o.m har en högre IQ än genomsnittet, ingen är iaf förståndshandikappad) så tycks vissa människor tro att det inte är något problem. Lägg till ett hyfsat yttre, en hyfsad karriär eller utbildning, många vänner och familj (barn, sambo etc), ja, då tycks det vara så gott som omöjligt för vissa att förstå och sätta sig in i den problematiken vi upplever.

    Jag läste senast igår att det är fler kvinnor än flickor som söker hjälp. Att flickorna går genom livet ganska obemärkt men att de sedan, när de är vuxna kan tala om hur det EGENTLIGEN var. De var inte bara blyga och tystlåtna som de kanske hade uppfattats, de hade koncentrationssvårigheter, kände sig dumma, hängde inte med osv men detta var det ingen som reagerade på. I tonåren däremot brukar det ta fart och ADHDsymtomen som alltid funnits där tar sig andra uttryck. När vi sedan blir vuxna och förväntas vara självständiga tar sig symtomen ytterligare uttryck. Som om de bara ändrar karaktär eller nyans därför att situationen är annorlunda nu mot då. 

    Det stod också att de som är normalbegåvade eller som t.o.m har en väldigt hög intelligens, en ganska trygg och strukturerad miljö när de växer upp klarar sig ganska bra just tills den dag då dom ska stå där på egna ben, när dom skaffat barn etc. Det är här många vuxna kvinnor söker hjälp men det är inte här som dom först märker av symtomen, såklart. Men plötsligt blir det liksom övermäktigt. Att ha ADHD och att sköta (och göra det bra) arbete, skola, familj, barn, hushåll samt vänskap är inget som man gör per automatik. "Normalstörda" människor kan organisera och planera sina möten och sin tid för när de ska göra ditten och datten, för en person med ADHD (där detta inte finns naturligt och som inte fått lära sig hur) krävs det en otrolig kraftansträngning för att överhuvudtaget få en eller två saker av dessa att fungera. 

    Jag tror inte att dessa människor, de som är skeptiska till diagnoser och som tycker att "äh vadå, det är väl inget" riktigt förstår hur jävla illa det är. Ja, alla kan glömma sin väska och tappa bort sina nyklar någon gång. Men när man måste spendera minst 5-10 VARJE jävla morgon på att leta efter diverse prylar som man förlagt nånstans och när man alltid kommer försent (dels p.g.a att man inte har någon tidsuppfattning men också för att man måste leta efter nycklar, skor eller vad det nu kan vara) då är det ett handikapp. Och då är ju detta bara en "liten" del av allt annat som hör ADHD till. Man har svårt att behålla ett jobb, orka vara omkring sina barn, klarar knappt av att sköta sin hygien, skiter i att äta och är allmänt osund. Skulle inte det vara ett problem? För mig är det det.
    Jag beklagar att det är så jobbiga situationer du hamnar i jämt

    Ja, jag vet inte vad jag ska säga om detta...Min kompis är verkligen snäll och väldigt intelligent, men han har en annan syn på saker och ting ändå. Efter att jag skrev det där inlägget som du nu svarade på, kom jag ihåg att jag själv inte varit så oskyldig. Samma killkompis var själv ett tag orolig för att han själv led av någon "störning" (jag hatar att kalla det störning) och raddade upp lite saker som han hade som egenskaper och som oroade honom. Och då var det JAG som avfärdade allt med att "normalisera" hans egenskaper och argumentera för varför jag inte alls ansåg att han led av något...Dock fick det honom att må bättre Så det var kanske det han egentligen ville höra, att allt var OK med honom.

    Men jag, hur mycket jag än får höra att allt är bra med mig, så kommer jag ändå inte ifrån mina känslor att det faktiskt ÄR något jag finner konstigt med mig. 

    Men jag är himla förvirrad och ångestfylld för tillfället eftersom det känns som att jag går igenom känslomässig berg- och dalbana hela tiden. Jag grubblar hela tiden och känner mig som ett freak ena sekunden för att känna mig helt normal andra sekunden.

    Jag har t.ex. inte haft så himla svårt i skolan och min koncentration har varit bättre. Det är nu i som koncentrationen har nått botten. Känns som att ju äldre jag blir desto mer tankspridd och glömsk blir jag. Jag orkar inte hänga med i samtal och orkar inte lyssna på tal och föreläsningar längre. Jag är sjukt omotiverad till allt möjligt. T.ex. kan jag sitta på soffan och tänka att det finns mycket jag skulle vilja göra, men jag kommer inte igång helt enkelt. Nästa dag får jag helt plötsligt för mig att åka och shoppa, och då känner jag mig så motiverad att jag bara måste göra det där och då. När det gäller att göra saker och ting så kan jag bara inte göra det utan att känna mig motiverad. Vissa har det som rutin att de t.ex. dammsuger tre dagar i veckan, oavsett motivation. Men för mig är det inte så, utan jag MÅSTE känna för det och jag MÅSTE vara motiverad, annars gör jag det inte...

    Men som sagt, jag är väldigt osäker allt i min tillvaro just nu. T.ex. känner jag inte som dig, att jag varenda dag spenderar en massa tid på att får ordning på mig själv. Inte varendaste dag. För min del händer saker och ting mellan ofta och ibland, men inte dagligen...

    Så jag vet inte vad jag ska tro om mig själv längre...
    Conscience is dead
  • Blackbird
    janniahlholm skrev 2011-01-13 17:31:12 följande:
    Du lyckades sätta ord på det jag tänkte!

    Det känns som att alla "förstår" att man har en diagnos, men inte hur mycket det hämmar mig i vardagen, att det "är väl bara att ge sig fan på att sova".. tack men nej tack.. Visst fan kan jag gå och lägga mig 22.00 och vila tills jag somnar vid 4.. men vem fan blir inte tokig då? När man dessutom har världens kortaste stubin och tålamod.. GAAAAAAAAH. efter en timme ger jag alltid upp och går upp igen.
    Precis...fy vad jobbigt det där är!
    Conscience is dead
  • Blackbird
    Anonym (Fel?) skrev 2011-01-13 18:18:32 följande:
    Jag känner igen mig så väl i de här orden. Det mesta stämmer. Jag har fixat skolan ganska bra samt att jag nyligen har avslutat en utbildning och fått fina betyg, men det _ÄR_ något fel på mig. Jag har inte ork att radda upp allt men både jag och min sambo reagerar påhur ofukuserad jag ofta är, hur lång tid saker tar att göra och hur ofta saker inte blir gjorda alls. Mitt huvud vilar aldrig känns det som. Jag får ofta utbrott när jag är pressad, när jag inte förstår situationen eller blir störd i något jag gör. Jag pallar det inte. Jag tror att jag kan ha varit sådan här som barn också, men ingen har pratat om det på något annat sätt än att jag "har humör". Vissa beskriver hur de inte kan fungera som andra på arbetsplatser, det har jag inga problem med - men jag blir obeskrivligt trött. Nästan inget är omöjligt för mig, jag har prestationskrav, men jag blir så trött av att verkligen ge allt för att fungera som alla andra - för det gör jag ju egentligen inte. Jag vet bara inte vad som är fel med mig.
    Vad jobbigt att känna så

    Ibland tänker jag att det kanske är  samhällets alla krav som får mig att vara så död i knoppen och inte orka med något och var så ofokuserad och tankspridd. Jag måste hinna med många saker i min vardag. Det är måsten hela tiden känns det som. Men så tänker jag, är det normalt att göra de saker jag gett som exempel på att jag gör ibland? T.ex. glömma att stänga bildörren, tappa fokus på körning när jag har passagerare, glömma pennan bakom örat och anklaga andra, slänga hårborsten i soptunnan när jag borstat klart, glömma möten osv. Visst att det verkligen inte händer varje dag, men när saker och ting händer så är det inte bara jag som anmärker utan även de i min omgivning anmärker på dem!

    Som sagt, jag för förvirrad just nu och kan inte tänka riktigt. Imorgon kanske jag kommer att tänka helt annorlunda mot idag och helt plötsligt känna att det är heeelt normalt att känna så.

     
    Conscience is dead
  • Blackbird
    strulmaja skrev 2011-01-15 02:05:41 följande:
    Jag har varit inne på ämnet tidigare men minns inte om jag fick någon respons eller om jag ens ställde nån fråga. Hm. Men det här med intuition intressar mig och det sägs (åtminstone i en bok jag läser) att människor med ADHD har en kraftigt utvecklad intuition och en radar för andra människors känslotillstånd. Tydligen är det bl.a det som gör oss ouppmärksamma under te.x ett samtal med en annan människa då vi är så upptagna med att känna in och fånga upp hur personen känner sig. Det sker ofrivilligt och tycks vara så gott som omöjligt att stänga av.

    Känner någon annan igen sig i detta? Jag gör och det har varit ett problem för mig.

    Eftersom jag är utbildad att jobba med människor som mår dåligt är det visserligen en fördel att vara inkännande men inte att låta sig översvämmas av personens ångest, sorg eller vad det nu handlar om. Detta har tyvärr hänt mig många ggr i situationer då det inte ska hända. Dock inte så det påverkat någon klient eller elev men det har påverkat mig så pass att jag fått sjukskriva mig Obestämd 

    När jag besöker någon, kommer till en plats, en lokal eller vad det nu är slås min radar på omedvetet och jag "känner av" atmosfären och de känslotillstånd som råder där. Ilska och aggressivitet kan jag "nosa upp" utan att ens befinna mig i den omedelbara närheten där den kommer ifrån. Det är som om jag går omkring med sensorer över hela kroppen och känselspröt på huvudet. Jag har tänkt att det kanske är något som blivit överutvecklat på mig, alltså att minna sinnen på något sätt är överutvecklade, för att kompensera alla mina övriga brister. 

    Och det här är tydligen något som andra människor (ofta de som mår psykiskt dåligt) också har känt av. Många är de gånger då jag hamnat i situationer med helt okända människor som utan att jag bett om det berättat hela sitt liv för mig, om sina misstag och sorger och som sedan säger att de inte förstår hur jag fått dom att öppna sig så. Jag vet inte själv vad det är. Kanske ställer jag de rätta frågorna? De som ingen annan vågar fråga. Eller så beror det på att jag är så öppen själv (alldeles FÖR öppen ibland) och att de får andra att slappna av och öppna sig mer de också? Det har också hänt att jag kunnat avläsa näst intill främmande människor över nätet, efter att bara ha pratat en stund med dom och haft skrämmande rätt om hur de är som personer. Jag vet inte hur jag gör detta men förmågan har funnits där så länge jag kan minnas. 

    Är det någon här som upplevt eller upplever liknande saker?    
    *räcker upp handen*...

    Sensorer på kroppen och något som gör att folk gärna öppnar sig för mig. En av de allra roligaste stunderna var när jag hade stukat foten så illa i ett lekland att jag blev hämtad av ambulans. Trots smärtor och en illa svullnad så ledde mitt lilla samtal med ambulanskillen slutligen till att HAN lättade SITT hjärta för mig under vår korta färd till sjukhuset.
    Conscience is dead
  • Blackbird

    Sen har jag ett stort problem och det är att jag inte kan titta folk i ögonen när jag pratar med dem. Det känns som att jag kommer för nära, att intrycken blir för starka och då tappar jag koncentrationen när jag pratar. Och om de pratar så måste jag titta på deras mun för att kunna fokusera på vad de säger. När jag tittar på deras mun känns det som att jag "ser" orden mer och kan då lyssna bättre, utan att intrycken tar över om man säger så. 
    Men det är inte så att jag BARA tittar folk på munnen, utan kan växla till ögonen KORTA stunder. Dock kan jag aldrig någonsin hålla kvar blicken på ögonen lika länge som de andra kan. Blir för nervös och ofokuserad då.

    Min syster gillar det inte alls  


    Conscience is dead
  • Blackbird

    Strulmaja, tack för dina två långa svar till mig. Fick större inblick i ditt liv och din vardag. Kände igen mig i vissa händelser och inte alls i vissa. Men så är det.


    Conscience is dead
  • Blackbird
    strulmaja skrev 2011-01-15 09:06:27 följande:
    Tack för svaret vännen!

    Har du varit med om att du känt någons humör (låt säga ilska) och frågat personen ifråga om han/hon är arg varpå han/hon nekat och sagt att du har fel? Fast din känsla har förstås funnits kvar och trots att du börjar tvivla på din förmåga "vet" du nånstans att du har rätt? 

    Det här med att befinna sig i ett rum där det är mycket stress och förväntan känner jag igen. Jag har svårt för när andra människor går upp i varv och blir sådär töntigt förväntansfulla och stressade. Just stressen smittar av sig på mig och jag som redan är uppe i varv normalt (åtminstone i huvudet) blir irriterad av sådant och tycker att folk ska lugna sig. Kanske lite också för att jag inte förstår upphetsningen.  

    En annan grej jag känner/läser av är falskhet. Jag säger inte att jag alltid har eller har haft rätt men många ggr har jag det. Om jag pratar med en person kan jag inte avgöra exakt vad han/hon säger är lögn men jag kan känna av om personen är ärlig mot själv och mig i det stora hela. Jag registerar ton och röstläge, noterar personens kroppsspråk, minspel och ögonrörelser. Det är helt sjukt egentligen är jag tänker på det! Men det sker helt omedvetet. Jag går liksom inte runt och tänker att jaha, vem ska jag läsa av idag då? det sker helt per automatik och jag TROR att detta bland annat är vad som gör mig så sabla trött när jag umgås med flera människor åt gången.  
    *känner igen*
    Conscience is dead
Svar på tråden ADD symptom hos vuxna