• hivmamma

    Fick nyss veta att jag har HIV

    Hej TS!!

    Vet på ett ungefär vad du går igenom, vilket enormt kaos det är! Jag fick också min hiv diagnos när jag var 20.
    Du kommer att fixa detta, förhoppningsvis tillsammans med din sambo oavsett vad hans provresultat visar. Ni kan mycket väl gå ur det här stärkta som par och med en lång framtid tillsammans med barn och allt ni vill ha.
    Risken att din sambo är smittad är mycket liten om det inte skulle vara så att det var han som smittade dig från början vilket inte är helt omöjligt.

    Ni kommer att bli fantastiskt väl omhändertagna utav vården, och passa på att ta emot all hjälp ni får nu i början, det kan vara väldigt skönt. Era känslor kommer att åka bergochdalbana ett tag framöver, ena stunden kommer ni känna er starkast i världen och oövervinnerliga, andra stunder som om livet är slut och inte värt att leva och tiden därimellan kommer ni känna allt möjligt ni kan tänka er, men dett går över! Snart är allt som vanligt igen! :) Tro det eller ej... ;)

    Försök att inte googla så mycket, det ställer till med fler frågetecken och oro än det ger svar, se till att prata med läkarna på sjukhuset tillsammans istället, de är uppdaterade, fördomsfria, vana att prata om det,  kan ge svar på era frågor och oftast är de dessutom helt underbara!  

    Ibörjan kan det kännas som om man vill berätta för alla så att de vet vad man går igenom, men ett tips är att berätta för närmsta familjen först och sedan låta situationen lugna ner sig lite och livet börjar återgå till det normala och sedan berätta för dem som du/ni vill berätta för, både för er och deras skull. När ni berättar kommer ni mötas av massoir av tårar och massor av frågor och det är viktigt att ni är förberedda och pålästa för att undvika onödiga känslostormar...

    Första tiden kommer att innebära en hel del spring på sjukhuset men detta kommer att lugna ner sig. När ni fått den hjälp ni behöver och de fått alla prover som behövs och de har koll på immmunförsvar och virusnivåer och beslutat om det är dags för medicinering eller ej så kommer du bara behöva gå och lämna prover ca 2 ggr per år.

    När du/ni sen vill ha barn så är det inga som helst problem och risken att smitta barnet är så gott som obefintlig!!!!! Tro inget annat! Det har inte fötts ett enda smittat barn i Sverige på 2000 talet när mamman varit i kontakt med vården och följt rekommendationerna.
    OM han inte är smittad och ni vill ha barn i framtiden så fixar ni det själva hemma med lite kärlek, en kondom och en medicinspruta :) Är din sambo också smittad så gör ni bara som alla andra, med mycket kärlek och utan kondom ;) Du kan föda vaginalt eller med kejsarsnitt du får välja själv om dina virusnivåer är under mätbar nivå vilket den borde vara eftersom att man sätter in medicinering i v16 om du inte har det sen innan. Efter barnets födsel så ger du retrovir (medicin) till barnet för säkerhetsskull, 2 ggr om dagen i 4 veckor. Du får inte amma barnet. Barnet kommer att testas vid födseln och ett par gånger till tills barnet är 20 mån. Om barnet inte har kvar några antikroppar i blodet så friskförklaras barnet helt. Det kommer inte att stå några anteckningar i barnets BVC journaler heller.

    Ni kommer att kunna leva ett helt normalt liv precis som alla andra!

    Jag är 24 år gammal, har en hiv-positiv sambo och ett barn samt är gravid med vårt andra! Första barnet fött med kejsarsnitt och andra ska förlösas vaginalt om jag inte går mer än en vecka över tiden, då blir det kejsarsnitt igen. Vi är alla friska, pigga, glada och har massor med vänner och familj som älskar oss precis som vi är och lika mycket nu som innan!

    Vill du prata eller fråga något, eller träffas om du bor i Stockholm så hör av dig till mig ;) Du kan antingen inboxa mig här på FL eller maila mig på hivmamma@hotmail.com

    Jätte stor kram till er!! Allt kommer att bli bra, hur det än blir!

  • hivmamma

    Vill bara tillägga att bromsmedicinerna som finns idag är oerhört effektiva och nästan utan biverkningar! Det är oftast inga som helst problem att ta dem! Man kan må lite konstigt i början men det brukar gå över ganska fort, och gör det inte det så byter du bara medicin. En annan sak är att det kan gå måååånga år efter smittotillfället innan du behöver äta medicinerna. Det kan gå uppemot 10 år innan man behöver medicin, vissa behöver dock snabbare. Det beror helt på, men oftast tar det några år... :)

  • hivmamma

    Svarar gärna på frågor från andra också, för det värsta man drabbas av som hivpositiv är inte sjukdomen utan all okunskap och fördomar från folk runomkring! Kan jag bidra till att en person får lite bättre kunskap om denna sjukdom så är det ett litet steg på vägen...

  • hivmamma
    Anonym skrev 2010-11-18 23:34:05 följande:
    Hur blev du smittad? Vad händer om ett barn får hiv vid födseln, kan de ta bromsmediciner och sånt när de är små? Kan du som redan nu är drabbad leva tills du är te x 80 även som HIV positiv? Kan inte ett skit om HIV utom att jag visste att de kunde leda till AIDS och gick ej bota och att det var nån hiv-man i Sverige som legat med över 100 kvinnor och spridit smittan till en del av dem. Hur han lyckades vet jag inte för han såg bedrövlig ut om man nu ska vara ytlig.

    Hiv ökar bland ungdomar på grund av oskyddade samlag och att man inte tar hiv på samma allvar som under 1980-talet. Enligt experterna är det en tidsfråga innan hiv börjar spridas bland heterosexuella tonåringar i Sverige. En undersökning bland unga om hiv som gjordes av Sifo 2009 visade att tjugo procent trodde att hiv kunde botas.

    Det står iofs på wikipedia men ändå, 20 procent trodde det kunde botas? Jag trodde jag var obildad.
    Jag blev smittad av min sambo, han visste inte om sin smitta.
    OM ett barn skulle få hiv vid födseln så tar det ofta många år innan barnet behöver medicinering.
    Ja, jag kan förmodligen leva tills jag är 80 år gammal med medicinering, dock vet man inte ännu hur kroppen påverkas av att äta mediciner så länge, man kan få skador på tex njurarna.
    Ja, informationen är allderles för dålig och framförallt bland ungdomar, verkar som om många tror att det kan botas, eller att man får AIDS och dör. Jag hoppas att samhället kommer att ta större ansvar gällande informations spridningen i Sverige, men innan dess är det upp till oss som faktiskt vet något att sprida kunskapen vidare!
    Putte11 skrev 2010-11-18 23:34:54 följande:
    Hedervärt. Svischar det förbi en "dum" fråga i skallen här, så kastar jag fram den.
    Ställ hur många "dumma" frågor du vill!! :) Bättre att fråga och få svar än att tro massa saker som inte är sant!
    SÅ ska vi bota okunskapen!
    Anonym skrev 2010-11-19 00:09:33 följande:
    Hann du smitta din nya kille?
    Antar att denna fråga var till mig... Nej jag har inte smittat någon tack o lov, jag är fortfarande tillsammans med samma kille som smittade mig för 9 år sedan. Mitt barn är också friskt! ;)

    Vill inte kapa TS tråd, jag kan öppna en egen där ni kan ställa frågor om ni vill.

    Hoppas allt går bra för dig TS och jag kommer att följa din tråd!!
  • hivmamma

    på venhälsan tex kan man få svar på 15 min... när min sambo testade sig fick vi svar senare samma dag. och vid positivt svar testas man alltid två gånger.

Svar på tråden Fick nyss veta att jag har HIV