Inlägg från: strulmaja |Visa alla inlägg
  • strulmaja

    ADD eller ADHD hos vuxna -Mötesplatsen

    Anonym (Adhd-mamma) skrev 2010-12-10 23:49:17 följande:
    Jag läste om någon som skrev att hon hade börjat med schema. Jag skulle verkligen behöva det!

    För mig är det en bedrift bara att duscha, borsta tänderna och klä på mig (eller snarare att välja kläder).

    Sminka mig gör jag sällan, förutom maskara som jag har insett att jag måste ha. Det är typ en oskriven regel har jag märkt. Men att sedan tvätta av mig det på kvällen, jag kan det bara inte! Känns som hela ansiktet håller på att trilla av, jag har väldigt svårt för att vara torr i ansiktet, det är en obehagskänsla som är näst intill okontrollerbar för mig. Dessutom är det SÅ jobbigt!  

    Duscha gör jag på morgonen, tack vare att jag har en frisyr som gör att jag måste blöta och föna innan jag kan visa mig. Ska jag inte ut hoppar jag ofta över duschen, men går då med en ständig oro över att någon ska komma och ringa på dörren.

    Jag vet inte hur många almanackor jag har köpt med tanken att "nu ska jag börja mitt nya liv" skriva upp allt jag ska göra, så som möten dagistider arbetstider osv. Men det slutar alltid med att jag inte orkar fortsätta med almanacka,. Det slutar dock ALLTID med att jag köper en ny.

    Jag älskar listor, har insett att jag arbetar väldigt effektivt när jag har listor. Om jag tex har en ledig dag mitt i veckan och ska passa på att städa (jobbar alltid bäst under en viss stress, trots att jag är stresskänslig, hur fungerar det?) skriver jag ofta listor över vad jag ska städa, i vilken ordning och hur lång tid det får ta. Orkar jag hålla mig efter den går det riktigt bra.

    Hos oss är det städdag på torsdagar. Är jag ledig en torsdag och har lovat att ha det fixat innan gubben min kommer hem kan jag börja kl, 9 på morgonen men finner alltid massor av annan jag "måste" göra, det resulterar i att jag gör 90 % timmen innan gubben min kommer hem. Men då är jag å andra sidan fruktansvärt effektiv. Trots det har ju hela dagen gått...

    Hur snurrigt blev inte det här?

    Jo, det jag ville veta är hur jag får ork/motivation att skriva schemat varje dag??
    Känner igen mig i precis allt förutom det här med listor. Det enda listan jag skriver är den när jag ska handla. Det här med almanackor är ju klockrent. Vet inte hur många sånna jag köpt genom åren där jag kanske antecknat på en eller två sidor/dagar och resten tom. Sen köper jag en ny till nästa årsskifte och gör likadant med den. Jag ska börja ett nytt liv, jag ska bli duktig, jag ska skärpa mig är sådant som jag intalar mig själv och TROR på. Men sen blir det ändå inte så. 

    Jag är förresten på jakt efter en ny almanacka nu men har inte hittat någon som faller mig i smaken än. Så än en gång är jag på väg att göra samma misstag och jag är MEDVETEN om det men ändå gör jag det!!?  
  • strulmaja
    Anonym (Men dt är ju jag) skrev 2010-12-11 11:46:06 följande:
    Har inte försvunnit, utan läser vad ni skriver och fortsätter känna igen mig.

    Jag har körkort sedan många år, från när jag var 18 och kunde ta det.
    Men det tog som du skriver Strulmaja många lektioner trots övningskörning med mina föräldrar.

    Känner igen mig i försöken med dagbok eller egentligen i att inte kunna göra ngt regelbundet under ett flertal dagar utan schemakrav.
    Yrja - Det där med kläderna ovan är klockrent jag, smink är inget som står högt på min lista heller förresten.

    Var på en första bedömning av vår son igår, men får inget ordentligt veta förrän i nästa vecka, något jag tycker är jobbigt .
    Just det där "Känner igen mig i försöken med dagbok eller egentligen i att inte kunna göra ngt regelbundet under ett flertal dagar utan schemakrav" är något som färgar av sig på allt, precis ALLT, jag gör. Träning, kost/matvanor, sömn, arbete, studier, kontakt med vänner, sköta hygienen, städning. Det enda som är regelbundet i mitt liv just nu är tiden och rutinerna på kvällen då vi lägger barnen men det är i allra högsta grad för att mannen är hemma då och hjälper till. Hade jag varit ensam med dom hade det blivit lite hursom (om jag känner mig själv rätt).

    Jag tränar när jag får ett ryck och känner för det, jag äter när jag "känner för det", jag går och lägger mig när jag blir riktigt trött (oftast runt kl 2 på natten), när jag jobbar sköter jag jobbet exemplariskt de första dagarna, veckan, sen börjar jag försvova mig, tappa lusten och motivationen för att gå dit övt. När jag pluggade gjorde jag bara det jag hade lust med.

    Kontakten med vänner.... ja, det är faktiskt mina vänner som sköter den biten. Om dom aldrig hörde av sig skulle vi förmodligen aldrig ses eller höras alls. Hygienen ser jag mest som ett nödvändigt ont, något jag måste göra om jag te.x ska ut, ska träffa någon eller så. Men om jag inte lämnar huset ser jag ingen anledning till att vara fräsch. Eller anledning ser jag väl, men jag orkar helt enkelt inte och bryr mig inte så mycket heller.

    Städningen sker lite då och då. Inga fasta tider eller s.k städdagar. Jag städar när JAG anser att det behövs och varje gång säger jag till mig själv: Nu ska jag hålla det såhär fint, lägga tillbaka sakerna jag tar på den plats de låg när jag använt den men så blir det förstås aldrig. Det börjar med att jag tänker: Jag lägger den där... så länge och sedan fylls det på.

    Det är otroligt jobbigt att leva såhär. Andra ser mig kanske som en slacker, som skiter i allt men så är inte fallet. Jag klarar inte av att upprätthåla någon kontinutet i något jag gör. Jag hinner alltid tröttna, tappa motivationen och jag kan bara inte tvinga mig till något jag inte har lust med.
  • strulmaja
    Anonym (Adhd-mamma) skrev 2010-12-11 23:05:52 följande:

    Jag har ju som sagt ingen diagnos. Men är rädd för att förlora allt vackert jag har åstakommit med familj man och hem om jag inte gör något åt mitt problem. Vart vänder jag mig för en ev. utredning?
    Jag vände mig till vårdcentralen, fick komma på samtal och ta lite prover där sedan blev jag remitterad till öppenpsyk och nu väntar jag på att få komma dit på bedömingssamtal.  
  • strulmaja
    Anonym (Under utredning.) skrev 2010-12-15 20:34:06 följande:
    Var hos läkaren o sjuksköterskan idag.
    De tycker att mkt stämmer överens med ADHD/ADD med mig. Och eftersom jhag fortfarande ammar så ska jag forstätta äta Cipralex men ska öka dosen till 2 tabletter nu.

    Tyckte att de 2 första veckorna med den medicinen hjälpte, men sen har de dalat neråt igen.. o de tydde på att de mkt väl kunde vara ADHD sa han då de var vanligt.

    Så nu ska jag öka iaf, eftersom jag tydligen hade en depression oxå. Men sen ska vi träffas i Februari igen o starta utredningen på riktigt,  ska ha försökt att sluta amma tills dess.. o har jag det så ska jag få prova Concerta. Såå de känns så sjukt underbart de här, de e såå grymma dem 2 som hjälper mig.

    De sa att de jobbar itne med att man bara fyller i papper, o sen avgör om man har ADHD eller inte, så svart eller vitt jobbade inte dem, utan vi diskuterar fram o tillbaka hela tiden.. så de lyssnar verkligen,. 
    Vad glad jag blir av att läsa om den hjälp du får. Jag tycker det är jättebra att man inte bara grundar en diagnos på några ifyllda formulär och samtal utan att man (läs läkarna/psykologen) försöker träffa personen igråga ett par ggr och lära känna henne/honom. Hoppas jag också får samma tur som du. Känns ju som ett lotteri, det här med vården.
  • strulmaja
    Anonym (hmm) skrev 2010-12-16 06:01:38 följande:
    jättebra tips på den videon
    Jag provade idag. Skulle klä dottern inför dagis, något som verkligen testar tålamodet. Så, jag klädde henne med 1-2 plagg i taget, sen gick jag iväg, gjorde kaffe, sen tillbaka och klädde henne ytterligare med ett plagg. Allt som allt tog väl inte mer än kanske 10 min men det funkade! visserligen hade jag tillräckligt med tid på mig att utföra detta idag, värre är det de dagar jag råkat försova oss men jag tror att försöka se till att man har tid för små avbrott då och då är a och o om denna grej ska funka.
  • strulmaja
    Anonym (hmm) skrev 2010-12-16 10:11:40 följande:
    Att försöka följa de förslaget han hade är nog A och O. Har inte provat själv än, blir handlingsförlamas när det är nått jag ska göra eller prova, det enda jag kan ha som morot är att sitta vid datorn, men här fastnar jag ju och sitter redan alldeles för mycket vid datorn, vet inte riktigt vad jag annars ska hitta på.
    Vet du, jag provade inte detta medvetet så att säga utan upptäckte att det var det jag gjorde när jag gjorde det. Jag blev förvånad själv faktiskt.

    Det här med morot är svårt. Man får nog försöka hitta dom små sakerna som man tycker är roliga och uppskattar. Dricka kaffe, fika, äta godis, se nått kul på tvn och så sitta vid datorn då.

    Sen tror jag att det kan vara en god idé att om man te.x måste dammsuga och tror att man håller ut med att göra det i 10 min sätta timern på 5 min istället. Så dammsuger man i dessa 5 min, sedan unnar man sig något roligt i säg, 15 min, därefter tar man upp dammsugningen igen i 5 min och håller på så tills man fått det klart.
    Jag tror på att börja smått, minimera riskerna för misslyckanden och att ge sig själv gott om tid.
  • strulmaja
    Little Ms Chatterbox skrev 2010-12-16 11:06:35 följande:
    Som mamma till barn med ADHD så slukatr jagh alla tips som finns.
    Om man tänker efter så är det helt otroligt effektivt! Tänk att få gjort så många saker på en dag. Jag tycker man blir helt slut av att bara göra en tråkig sak om dagen, tex städa i datorn. En kvart med genomgång av gamla mail och sen spela, gamla mail och en kvart FL. Hinner ju få massor med saker gjort.
    Jag vill tipsa om Timstock om det är så att ni inte har någon sån. De är jättebra. Sonen har dom men vi andra använder dom lika mycket. (20 minutaren, Timmy har sonen döpt den till. Entimmaren heter Tommy www.westerstrand.se/tid/produkter/timstock.ht...
    Kanske inte vore så dumt med en timstock. Tidigare har jag mest fnyst åt alla tips jag fått, oavsett om det gällt scheman, listor, matsedlar eller vad. Men jag börjar mer och mer inse att dessa hjälpmedel verkligen behövs, ja, de kanske t.o.m kan vara avgörande.
  • strulmaja
    Anonym (virrpanna) skrev 2010-12-17 10:27:39 följande:

    Tjenare! Har börjat jobba så har inte haft så mycket tid över att skriva. Men det är skönt med lite rutiner. Och kul med nytt jobb också.Risken e väl dock att man tröttnar efter några månader... men är roligt nu iallafall!!


    TjockKatt - det har jag inte ens tänkt på att man inte skulle få köra? Menar du att om man har ADD så skulle man inte få köra utan sin medicin? Det är inte ens någon som har sagt nåt om det under utredningen eller så... det borde de ju ha tagit upp tycker man? Har du hört det någonstans?


    Ok, detta är eg till TjockKatt: Jag har hört om detta intyg men vet inte om det stämmer. Borde inte vara svårt att ta reda på. Vem är det som utfärdar körkort eg? Trafikverket? Eller är det landstinget?
  • strulmaja
    Anonym (virrpanna) skrev 2010-12-17 13:38:50 följande:
    Hehe... ja det var hundra år sen... men är kanske transportstyrelsen? Men i vilket fall som helst så borde man inte sagt det vid utredningen? För man är väl inte "skyldig" att uppge att man har diagnos när man tar körkort liksom? Detta var lite intressant. Hoppas någon annan har koll på detta.

    Svarade ändå trots att det var till TjockKatt :-P
    VAd fan fick jag landstinget ifrån? Menade ju länsstyrelsen.Men jo transportstyrelsen låter bekant. Vägverket, trafikverket, transportsyrelsen, trafiksyrelsen är fan same shit för mig. Kan inte hålla reda på alla. Orka inte googla på det heller men jag hoppas TJOCKKATT (som svaret eg är till) haha att du får svar.  
Svar på tråden ADD eller ADHD hos vuxna -Mötesplatsen