Forum Ekonomi - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
  • Sänka sina matkostnader

    Ons 15 dec 2010 12:49 Läst 2509 gånger Totalt 29 svar
    matsma­rtare
    Visa endast
    Ons 15 dec 2010 12:49

    Hej
    Jag har precis startat en blogg om matkostnader, det hela började med att en god vän som behövde hjälp, dom åt upp nästan en hel lön i deras familj. Jag började med att göra varierade matlistor och inköpslista och skrev enkla recept som start i deras arbete till lägre matkostnader. Eftersom jag har jobbar med mat och även varit en låginkomsttagare med 4 barn så har jag fått lära mej en del tips och tricks för att få det att gå runt. Jag har förstått att det är många som skulle behöva lite hjälp så därför har jag startat den här bloggen. 

    Men nu vill jag gärna få lite åsikter av er som behöver hjälp, vad är det som ni skulle vilja läsa om? Lite tips och goda råd? Eller mer billiga recept? Ge mej förslag!

     För oss med 2 vuxna i familjen äter vi middag + lunchlåda för 750-1000:-/ månaden, och vi äter bra och varierat, korv, köttfärs, fisk, kyckling etc.

    Om du vill läsa det som har varit i bloggen, så är adressen dit:  www.matsmartare.se/blogg  Jag håller den uppdaterad nästan dagligen.

    Tacksam för förslag 

    Hos Prisjakt jämför du pris på barnprodukter!
  • Sön 19 dec 2010 11:08 #11

    makaronilåda

  • Sön 19 dec 2010 14:52 #12

    Tack till alla som har svarat.
    Det där med att laga mycket mat på söndagen som man kan äta under veckan är ingen dum idé om man jobbar mycket, men tänk på hållbarheten. Mat som ska ätas Mån, Tis och Onsdag behöver inte frysas men torsdag och fredagsmaten skulle jag frysa. Jag ska ta upp detta i bloggen med lite förslag på maträtter. 
    Ang. soppor sä är jag ingen hejare på soppor för det är en maträtt som inte serveras särskilt ofta varken på restaurang eller hemma hos oss, men några bra förslag har jag.  

Annat innehåll

  • Sön 19 dec 2010 20:53 #13

    Ja, det beror ju på vad man gör lite också... Sedan händer det rätt ofta att vi gör ett enkelt storkok, typ någon pasta mitt i veckan. Käckt är det i vilket fall :)

  • Mån 20 dec 2010 09:16 #14

    Favoritar

  • shineo­nme
    Visa endast
    Mån 20 dec 2010 10:51 #15

    Jag älskar fläskpannkaka... men lagar den på bacon...

    Knaperstek 2-3 paket bacon på ugnsplåten

    Häll sen  på smeten som du använt ca 1 liter mjölk till ( vi anv helmjölk det mättar mer) och en burk keso och 3-4 rivna morrötter och 3 ägg... 175 grader ca 30-40 min. Det blir supergott och mättar bra. Jag lagar alltid 2-3 plåtar och fryser sen ner i portionspack till lunch eller middagar. River vitkål med osthyvel och blandar den med lingon att äta till.

     

  • Mån 20 dec 2010 11:12 #16

    Mums, shineonme, det lät gott :)

  • shineo­nme
    Visa endast
    Mån 20 dec 2010 12:22 #17
    dazazz skrev 2010-12-20 11:12:12 följande:
    Mums, shineonme, det lät gott :)
    Thanx!!  Barn brukar gilla denna rätt som är sååå himla lätt att laga... Den innehåller ju protein : ägg o bacon och keso och mjölk... och grönsaker : moroten o vitkålen...  Och lingon...Mättar bra!  Perfekt för småbarnsföräldrar...
  • Ons 22 dec 2010 11:05 #18

    Jag har uppdaterat bloggen med ett jättegott recept på köttfärssoppa och ett vansinnigt lätt recept på limpa.

    Köttfärssoppan går utmärkt att göra storkok av för att sedan frysa.

    www.matsmartare.se/blogg 

  • Ons 22 dec 2010 11:23 #19

    Shit jag kommer följa din blogg varje dag :) flyttar själv i mars med min dotter, som det ser ut just u kommer jag bara ha råd med hyran, men kommer få hjälp av mina föräldrar och låna lite av dom osv, men då vill man ju inte "låna" en förmögenhet :D

  • jojojo­jojo
    Visa endast
    Ons 22 dec 2010 11:33 #20

    Lägger i favoriter!

  • ollasu­lrika
    Visa endast
    Ons 22 dec 2010 11:52 #21

    Jag testade under en period att beräkna vad allt kostade och det var otroligt skoj...hur konstigt det än låter. men just grejjen att försöka göra så mycket bra mat som möjligt av minsta möjliga summa gjorde att man fick tänka lite extra och bli mer medveten.


    Jag vet att jag gjorde en god kycklinggryta med ris... och som jag räknade ut så skulle varje portion gå på ca 8,50 ...  medans när jag hade fläskkotletter och potatis så blev portionpriset dryga 17 kronor... å jag som från början hade trott att det skulle vara ett billigt alternativ.


    Jag kommer följa denna tråden och din blogg... är kock och fullkomligt älskar matlagning. kan man dessutom göra det billigt så blir man ju rent ut sagt lycklig.


    märker skillnaden när jag och min man handlar..han kollar aldrig och jämför kilopriser,medans jag är uppväxt med det. han tycker bara det ska gå så fort som möjligt.... därför låter han alltid mej sköta den biten...


     

  • Anonym (Julma­t)
    Visa endast
    Lör 25 dec 2010 20:35 #22

    Tips: köp en stor julskinka nu i dagarna när de "rear" ut dem för halva priset. Tillaga och frys sedan in i strimlor att ha i soppa, på hemmagjord pizza, i potatisgratin, i röra till bakpotatis osv.

    Ett annat tips är att snegla på matsedeln på dagis/i skolan. De har en tight budget och köper vad som är billgast för säsongen. Då får man lite tips om vad som är billigt "just nu".

  • Mån 27 dec 2010 11:33 #23

    God fortsättning

    Mitt kylskåp består nu bara av tråkiga rester efter julen:(

    men jag vet vad jag ska göra utav mina rester, vill du få lite tips på "nya rätter" av julens rester så ta en titt på bloggen. www.matsmarttare.se/blogg 

  • Mån 27 dec 2010 11:36 #24
    matsmartare skrev 2010-12-27 11:33:11 följande:
    God fortsättning

    Mitt kylskåp består nu bara av tråkiga rester efter julen:(

    men jag vet vad jag ska göra utav mina rester, vill du få lite tips på "nya rätter" av julens rester så ta en titt på bloggen. www.matsmarttare.se/blogg 
    Felstavat på länken

    www.matsmartare.se/blogg  ska det vara förstås
  • Ons 29 dec 2010 12:04 #25
    matsmartare skrev 2010-12-15 12:49:11 följande:
    Hej
    Jag har precis startat en blogg om matkostnader, det hela började med att en god vän som behövde hjälp, dom åt upp nästan en hel lön i deras familj. Jag började med att göra varierade matlistor och inköpslista och skrev enkla recept som start i deras arbete till lägre matkostnader. Eftersom jag har jobbar med mat och även varit en låginkomsttagare med 4 barn så har jag fått lära mej en del tips och tricks för att få det att gå runt. Jag har förstått att det är många som skulle behöva lite hjälp så därför har jag startat den här bloggen. 

    Men nu vill jag gärna få lite åsikter av er som behöver hjälp, vad är det som ni skulle vilja läsa om? Lite tips och goda råd? Eller mer billiga recept? Ge mej förslag!

     För oss med 2 vuxna i familjen äter vi middag + lunchlåda för 750-1000:-/ månaden, och vi äter bra och varierat, korv, köttfärs, fisk, kyckling etc.

    Om du vill läsa det som har varit i bloggen, så är adressen dit:  www.matsmartare.se/blogg  Jag håller den uppdaterad nästan dagligen.

    Tacksam för förslag 
    jag fick en bok i julklapp som heter "Billiga veckan" därifrån har jag lagt ut 3 billiga recept i bloggen
  • Fre 7 jan 2011 11:40 #26

    Hej på er

    Jag har fått lite förfrågningar om hur en vanlig veckas mat ser ut hemma hos oss och vad vi äter eftersom vi har så billigt matkonto.

    Jag håller på en veckas matsedel med recept och inköpslista som jag kommer att dela med mej av men för att veta vilka som är intresserade av detta så måste jag ha någon form av anmälan.
    Jag kommer att skicka ut detta veckopaket till alla som gillar matsmartare på Face Book så om du vill ta del av detta så går det bra att gå till:
     http://www.facebook.com/pages/Matsmartarese/175499799134478

    o
    ch tryck på " gilla" knappen.

  • Fre 14 jan 2011 14:22 #27
    matsmartare skrev 2010-12-15 12:49:11 följande:
    Hej
    Jag har precis startat en blogg om matkostnader, det hela började med att en god vän som behövde hjälp, dom åt upp nästan en hel lön i deras familj. Jag började med att göra varierade matlistor och inköpslista och skrev enkla recept som start i deras arbete till lägre matkostnader. Eftersom jag har jobbar med mat och även varit en låginkomsttagare med 4 barn så har jag fått lära mej en del tips och tricks för att få det att gå runt. Jag har förstått att det är många som skulle behöva lite hjälp så därför har jag startat den här bloggen. 

    Men nu vill jag gärna få lite åsikter av er som behöver hjälp, vad är det som ni skulle vilja läsa om? Lite tips och goda råd? Eller mer billiga recept? Ge mej förslag!

     För oss med 2 vuxna i familjen äter vi middag + lunchlåda för 750-1000:-/ månaden, och vi äter bra och varierat, korv, köttfärs, fisk, kyckling etc.

    Om du vill läsa det som har varit i bloggen, så är adressen dit:  www.matsmartare.se/blogg  Jag håller den uppdaterad nästan dagligen.

    Tacksam för förslag 
    För er som ville ha en veckas matsedel med inköpslista och recept finns det nu på bloggen!
  • Fre 14 jan 2011 17:14 #28
    matsmartare skrev 2010-12-19 14:52:15 följande:
    Tack till alla som har svarat.
    Det där med att laga mycket mat på söndagen som man kan äta under veckan är ingen dum idé om man jobbar mycket, men tänk på hållbarheten. Mat som ska ätas Mån, Tis och Onsdag behöver inte frysas men torsdag och fredagsmaten skulle jag frysa. Jag ska ta upp detta i bloggen med lite förslag på maträtter. 
    Ang. soppor sä är jag ingen hejare på soppor för det är en maträtt som inte serveras särskilt ofta varken på restaurang eller hemma hos oss, men några bra förslag har jag.  
    Ny i tråden.

    När det gäller soppor och annan "koka soppa på en spik"-mat är just det min styrka. För övrigt serverar jag aldrig endast soppa. En efterrrätt behövs för att måltiden ska bli fullvärdig. Det kan vara en riktigt god macka med mycket varierat pålägg, plättar, blinier med gräddfil, lök, sill, rödbetor, gurka och rom, pannkakor med fyllning eller i undantagsfall med sylt och glass, en bärpaj med glass eller vaniljsås, risgryns- eller mannagrynskaka med sylt eller något annat gryn- eller mjölbaserat. Att endast servera pannkakor eller plättar betraktar jag som mellanmål eller endast efterrrätt.

    Jag har också jobbat med mat, som kock på dagis.
  • Lör 15 jan 2011 01:11 #29
    Anonym (Julmat) skrev 2010-12-25 20:35:09 följande:
    Tips: köp en stor julskinka nu i dagarna när de "rear" ut dem för halva priset. Tillaga och frys sedan in i strimlor att ha i soppa, på hemmagjord pizza, i potatisgratin, i röra till bakpotatis osv.

    Ett annat tips är att snegla på matsedeln på dagis/i skolan. De har en tight budget och köper vad som är billgast för säsongen. Då får man lite tips om vad som är billigt "just nu".
    Fast det där med att dagis och skolan köper vad som är billigast för säsongen stämmer inte alls.
    Storköken i kommunen - dit räknas dagis och skolor - har kontrakt och tvång på att handla från vissa leverantörer. Hos de leverantörerna är allt alltid väldigt dyrt. Inga billigare priser så långt ögat kan nå och så gott som aldrig i nivå med vad man betalar för olika varor i sin matbutik. Inte ens på säsongsvaror.
    Har själv jobbat i storkök, dagis, och blev rent ut sagt förbannad på att jag alltid handlade billigare mat i mina matbutiker.