Inlägg från: Fru U |Visa alla inlägg
  • Fru U

    Vad har du för syn på långtidsarbetslösa?

    Det som jag finner intressant är att det går att få tillfälliga anställningar och att många inte verkar intresserade av dessa arbeten.

    Tar man tex truckkort kan man få jobb typ imorgon. Så varför gör inte folk det?

    (pratar om fullt friska människor nu som bor i eller strax utanför storstad)


    har ont i handen o skriver därför som en kråka - mobilsurf på fl suger
  • Fru U
    Runguska skrev 2011-01-15 21:52:35 följande:
    Min man frågade på AMS om truckkort och här betalar i alla fall inte de för något sådant längre eftersom det redan finns för många sökande med just truckkort. Visst kan man betala själv, men med inkomster under minimum är det inte så lätt.
    Okej. Märkligt då att det finns så många som inte söker dessa jobb (vissa tittar på hemnet, jag tittar på af  som hobby )

    Jag inser att jag haft en jäkla röta som fått en timanställning baserad på exakt mina förutsättningar (sjukpensionär) men jag kan inte låta bli att känna litegrann att om jag kunnat så borde andra kunna få vik, timanställningar o dylikt om de är fullt friska
    har ont i handen o skriver därför som en kråka - mobilsurf på fl suger
  • Fru U
    Jezamine skrev 2011-01-15 21:56:50 följande:
    Vad du tycker och vad som är i själva verkligheten är ej samma sak
    Eftersom tråden handlar om synen så är vad jag tycker fullständigt relevant.

    Jag är övertygad om att man måste sänka sina krav för att få in en fot på arbetsmarknaden om man varit arbetslös länge och att man verkligen måste visa framfötterna.

    Vi har en fas2 eller fas3-praktikant på min arbetsplats och h*n lär nog få anställlning för h*n visar verkligen framfötterna (jag vet inte vilken fas det är för jag har inte med det att göra, det har ju bara chefen med att göra)
    har ont i handen o skriver därför som en kråka - mobilsurf på fl suger
  • Fru U
    Rumpetroll skrev 2011-01-16 09:58:42 följande:
    Wow! Är det sant?! Man tar bara truckkortet och sen har man jobb direkt?
    Konstigt att jag som har truckkort inte har jobb?!{#emotions_dlg.djavulsk}

    Jag har gått arbetslös sen i augusti 2010. Det är verkligen jättesvårt att få jobb. Det jobb man kan hitta är studentjobb, kvälls/nattjobb och deltid. Inte direkt nått som funkar för en ensamstående mamma.
    Just nu vill jag inget hellre än att få ett jobb på ett lager.
    Beror väl på hur lång man är villig att åka för att jobba. Du bor kanske på glesbygden, vad vet jag. I storstäderna ser jag dock att man söker lagerarbetare med truckkort i princip varje vecka, dock inte heltidsanställningar men någonstans måste man ju börja.
    har ont i handen o skriver därför som en kråka - mobilsurf på fl suger
  • Fru U
    Rumpetroll skrev 2011-01-16 10:20:48 följande:
    Jag bor i Malmö. Söker alla lager/truckjobb som finns och även deltid. Det jag vet är att det är väldigt många sökande på var tjänst vilket gör det väldigt svårt.
    Jag är väldigt begränsad på hur långt jag kan ta mig för att jobba. Har ingen bil. Men så fort jag fått ett jobb då kan jag skaffa mig en, men det är ju just det som är problemet att jag inte får något jobb.
    Har varit på intervjuer och det jag antar är att jag har få bristande erfarenhet.
    Jag vet också att jag kan ta en praktikplats, vilket är väldigt lockande nu.
    Okej. Jag ska absolut inte säga emot din erfarenhet.

    Är det via bemanningsföretag du söker eller? Mest nyfiken då jag ju inte ingår i den s.k reguljära arbetsmarknaden
    har ont i handen o skriver därför som en kråka - mobilsurf på fl suger
  • Fru U
    Rumpetroll skrev 2011-01-16 10:30:54 följande:
    Ja det är en myt. Det går många arbetslösa med truckort och erfarenhet från lager som har svårt att få arbete.
    Allt för många som söker arbete och för få jobb.

    För min del vet jag att nånstans finns där ett arbete för mig, men jag ska bara hitta det
    Var på en intervju förra veckan som truckförare. Nu väntar jag på att höra något från dom. Men min intuition säger mig att jag inte får det. Har gått mammaledig i ett år och sen varit arbetslös i ett halvår, kanske inte så attraktivt för den arbetsgivaren. det var iaf det intrycket jag fick av honom. Diskriminering säger jag ^^
    Du har en poäng. Jag tog inte med i mitt inlägg de faktorer som gör att kvinnor anses mindre attraktiva på arbetsmarknaden, särskilt småbarnsmammor
    har ont i handen o skriver därför som en kråka - mobilsurf på fl suger
  • Fru U
    Rumpetroll skrev 2011-01-16 10:39:46 följande:
    Ja det är verkligen svårt när man vill ha ett jobb och där är så mycket som stoppar en. Men jag har inte gett upp. Ska sätta som mål att innan mars har jag ett arbete. Jag testar massa olika alternativ för att finna ett arbete. Har skaffat mig en coach som ger mig idéer på massa olika sätt man kan söka jobb.
    Kanske är det en ide att läsa in gymnasiet? Så att du konkurerar på samma vilkor som de andra (det heter konkurerar va? jag är fortfarande bara halvvaken)
    har ont i handen o skriver därför som en kråka - mobilsurf på fl suger
  • Fru U
    iii skrev 2011-01-16 11:26:17 följande:
    Jag är inte insatt i detta, jag trodde att det främst var unga som var arbetslösa. Om man är 50år så har man ju trots allt arbetslivserfarenhet och livserfarenhet. Det har föreslagits många arbeten i tråden där man kan få jobb trots att man inte har tidigare erfarenhet. De unga har ju ofta inte heller någon tidigare erfarenhet.
    Tyvärr åldersdiskrimineras det väldigt mycket. Vi lever i en tid då ungdom (dvs ungdomligt utseende och tänkande) värderas högre än erfarenhet (helt ska man så klart ha båda)
    har ont i handen o skriver därför som en kråka - mobilsurf på fl suger
  • Fru U
    iii skrev 2011-01-16 11:29:46 följande:
    Jag förstår det när det gäller t.ex butiksjobb där man är ansiktet utåt. Men är det svårare för äldre att få städ-jobb t.ex?
    Det är min erfarenhet. Äldre anses för långsamma. Arbetsmoral och noggranhet verkar inte värderas lika högt.
    har ont i handen o skriver därför som en kråka - mobilsurf på fl suger
  • Fru U
    iii skrev 2011-01-16 11:35:55 följande:
    Ok. Kanske det ligger en viss sanning i det. Men jag vägrar acceptera att det inte ska finnas arbete för alla.
    Alla som i hela befolkningen eller alla som i alla friska med partner och s.k vanlig levnadsituation?
    har ont i handen o skriver därför som en kråka - mobilsurf på fl suger
  • Fru U
    iii skrev 2011-01-16 11:40:02 följande:
    Alla som vill arbeta. När jag skrev att jag vägrar acceptera att det inte ska finnas arbete så menade jag att det inte är acceptabelt att folk ska bli diskriminerade på arbetsmarknaden. Även om det inte fungerar så i verkligheten.
    Fast man kan inte kräva, anser jag, av vinstdrivande företag att de anställer människor som kommer att kosta mer än de drar in. Och det är där samhället har en skyldighet, återigen enligt mig, att gå in med stödåtgärder.
    har ont i handen o skriver därför som en kråka - mobilsurf på fl suger
  • Fru U
    M Y L F skrev 2011-01-16 12:19:40 följande:
    Det är inte klokt att man blir gammal redan vid 40, för så är det ju inte i verkligheten. Men det är väl ofta så att en yngre är ju billigare att anställa många gånger än en som varit med i ett x antal år. Erfarenhet verkar inte räknas ibland.

    Man måste nästan ha kontakter idag för att få ett jobb, det kommer in så många ansökningar per jobb att man kan nästan inte räkna med att få ett jobb genom AF hemsida. 
    Fast tittar man på fl så märker man ju tydligt att många anser att man är lastgammal vid 40

    Kontakter är viktiga. Jag är oerhört tacksam över att jag fått arbete nån timme här o där (har sjukpension) men även om jag fick arbetet genom kontakter (det var iofs lite mer komplicerat än så) så är det ju min egen insats som gör att jag har arbetet kvar.

    Tyvärr märker jag tydligt att kvinnor anses mindre vetande inom min bransch men jag märker också tydligt att det är män mellan typ 45-60 som har den attityden. Yngre män (typ yngre än 30) och äldre ser det positivt med en kvinna inom den mansdominerade bransch jag fått arbete i.

    Jag är oerhört tacksam för den chans jag fått och är väl medveten om att det är unikt (även med kontakter är det unikt, typ det sker liksom bara inte). Samtidigt har det också fått mig att tänka att om man bara får in en fot någonstans så gäller det att visa vad man går för och inte vara så feg som vi kvinnor ofta kan vara

    Rekommenderar boken How to get the corner office (allt går inte att applicera på den svenska arbetsmarknaden men den ger ändå rätt så bra råd och tips om hur vi kvinnor kan bli bättre på att ta för oss).
    har ont i handen o skriver därför som en kråka - mobilsurf på fl suger
  • Fru U
    Hallonröd skrev 2011-01-16 12:33:27 följande:
    Nej det är konstigt för man har ju många år kvar till pension så jag förstår inte den inställningen många arbetsgvare har till äldre. Jag t.ex. arbetar ju inte sämre än en som är 10 år yngre än mig eller mer. Beror ju på vad för sorts jobb det iofs men generellt sett.
    Tvärtom så finns det ju en hel del positiva fördelar med att en del är lite äldre för en arbetsgivare.

    Arbetsmoralen verkar vara annorlunda också och man hoppar inte från ett jobb till ett annat när man är lite äldre


    (standard fl-disclaimer: det är min erfarenhet jag talar om nu)


    har ont i handen o skriver därför som en kråka - mobilsurf på fl suger
  • Fru U

    Skönt att se att någon fattat att det sista vi behöver är fler civilingenjörer.

    Styr och regler och (varför tappar jag ord *suck*.. människor som sysslar med att installera automatisk teknik som ventilation, olika sorters brandvarningssystem.. mm, folk inom de mer avancerade delarna av vvs...

    Det är bl.a vad som behövs, inte fler allmänbildade ingenjörer utan specialkompetens (eller spetskompetens om man så vill)


    har ont i handen o skriver därför som en kråka - mobilsurf på fl suger
  • Fru U
    MickeN1973 skrev 2011-01-17 10:27:00 följande:
    Japp sådan utbildning har jag,  inte ett enda jobb erbjudande har jag fått pga detta.
    Okej. Jag märker en 'tydlig' brist inom byggbranchen men företagen är väl fortfarande för fega för anställa
    har ont i handen o skriver därför som en kråka - mobilsurf på fl suger
  • Fru U
    MickeN1973 skrev 2011-01-17 10:30:58 följande:
    ja man tillgodoser väl behovet på annat sätt (polaker)  
    Njae, det vill jag verkligen inte hålla med om. Till grovarbete/montering visst men inte för uträkningar eller installation av de mer krävande systemen (dvs de som måste programeras)
    har ont i handen o skriver därför som en kråka - mobilsurf på fl suger
  • Fru U

    Nu pratar vi visserligen arbetslöshet här i tråden men det verkar finnas några som är mer kunniga på utbildningsmöjligheter än jag själv är (och just den biten är jag hopplös på att googla).


    Vad ska man läsa om man vill bli informatör/kommunikatör eller projektledare? Finns det ky-utbildningar eller är det enbart högskola som gäller?


    har ont i handen o skriver därför som en kråka - mobilsurf på fl suger
  • Fru U
    vintjej skrev 2011-01-17 22:24:50 följande:
    www.kyutbildningar.se/__projektledare___.html

    Jag tror att några finns på distans också.
    När jag ville bli det för måånga år sedan, fanns det inga sådana.Jag läste in ekonomi, OL,och management och arbetsmarknadskunskap (de två sistapå universietet.)
    Kombinerar med min tekniska bakgrund och erfarenhet av att arbeta i projekt har det funkat.
    Nuförtiden när jag säger att jag villgå en kurs i SCRUM t ex,säger alla att "ähh,har man jobbat praktiskt med det behövs det inte."
    Tack . Det skulle vara roligt med en mer formell utbildning
    har ont i handen o skriver därför som en kråka - mobilsurf på fl suger
  • Fru U
    Argo skrev 2011-01-18 21:40:27 följande:
    Det finns massvis med sådana. Googla "yrke brist prognos" så dyker en del upp. Exempelvis SACO:s:
    www.saco.se/upload/Dokumentarkiv/Skrifter/201...

    *se tabell sidan 17*

    Sedan är ju den rätt grov där man ex buntar ihop ALLA civilingenjörsutbildningar till en och samma. Något som inte ger en rättvisande bild för fem öre.
    hu, vi behöver inte fler allmäningenjörer
    har ont i handen o skriver därför som en kråka - mobilsurf på fl suger
  • Fru U
    Pallas skrev 2011-01-25 12:36:11 följande:
    Det uttalandet är ju bara en produkt av föreställningen att man definieras av sitt jobb. Utan jobb ÄR man ingen och man är inte värd något. 
    Det är ju så samhället ser på det. Oavsett vilket parti man väljer att rösta på (även om jag känner mig tvungen att slänga in en brasklapp om att det är mest hos rödröstande jag upplevt den attityden)
    har ont i handen o skriver därför som en kråka - mobilsurf på fl suger
Svar på tråden Vad har du för syn på långtidsarbetslösa?