• Sally

    Hjälp med vart man ska börja

    Hej!

    Bra att ni fick tåg i socialsekreteraren.  Jo, man brukar stämma av med en träff innan man sätter igång med hemutredningen.  Om du inte vill vänta, skulle jag ta kontakt med henne (?) redan nu och fråga om kursen - hos oss var det hon som hade all relevent information om kursen.  Vissa har fått vänta många månader att få börja kursen, andra får börja ganska direkt.  Bäst att fråga om det är en kursomgång som börjar väldigt snart, om huruvida ni kan komma in. 

    Det är faktiskt inte dumt att ha gått kursen innan hemutredningen, eller i alla fall, att man går några kursomgånger innan första hemutredning träff.  Kursen är bra, och hemutredning blir lite bättre om man har gått kursen.   Man brukar inte få svåra frågor i hemutredningen, men man är oftast bättre rustat att svara efter att ha gått kursen.

    Läkarundersökningen är klokast att göra sent, eftersom det är en färskvara.  Jag tror den inte få vara äldre än 3 månader när hemutredningen går upp i nämnden.  Sedan får den också vara ganska färsk igen när man söker ett land, vilket är bra om ni väljer ett land där det går att söka direkt.  Annars måste ni gör en ny sedan tyvärr.

    Undersökningen kan ni göra på typ vårdcentral.  Det finns några läkare i Stockholm som gör de lite på rullande band, men jag minns inte deras namn nu.  Vi gjorde någon undersökning i stan någonstans, kan det vara Odenplan.  HOppas någon annan minns.  Man kan gärna jämföra priser också.

    Polisutdrag kan också vänta tills ni börjar hemutredningen.

    Läkerundersökning är att kolla upp allmän hälsotillstånd, HIV, kroniska sjukdomar, BMI, mm.  Inte för att inte kan få barn biologiskt.  Vissa länder hakar upp sig på allergier, andra på BMI, etc.

    Lycka till!!

  • Sally

    Nu minns jag inte vem beställde polisutdraget.  Det kan ha varit soc.  Det var ganska länge sedan i och för sig.  Vi adopterade från Thailand.

Svar på tråden Hjälp med vart man ska börja