• semlorna

    Diskussionstråd för oss med Vestibulit!

    Jag har haft vestibulit sen sexdebuten men är numera relativt smärtfri.

  • semlorna
    Anonym (Morris) skrev 2011-02-27 22:54:44 följande:
    Å vad härligt, grattis!!! SkrattandeBerätta gärna hur du blev smärtfri!
    Ja du, det är rätt komplext och jag vet inte riktigt själv faktiskt men kan berätta min historia.

    Min första pojkvän och jag kunde aldrig ha sex för det gjorde alltför ont för mig. Tror mycket berodde på att jag igentligen inte var redo eller så sexuellt attraherad av honom men som den unga, osäkra person jag var så trodde jag att det var så det kunde vara och försökte ändå med smärta som följd. Sen följde två år med samma kille där sex bara blev jobbigare och jobbigare. Sen gjorde vi slut och jag kände att jag behövde jobba med vestibuliten för att kunna få ett mer normalt liv. Sexintresserad var jag dock inte. Hur som så slutade jag med p-piller och satte igång att träna mig på att kunna röra mina smärtområden (har två punkter) och samtidigt träna avslappning genom avslappnad andning och tänka positiva tankar. Använde mig i samma veva av ovesterin som verkligen har hjälpt mig mot känsliga slemhinnor. Efter ett tag mådde jag lite bättre och kände att jag ändå kunde fungera och ha sex utan att spänna mig alltför mycket eller tänka för negativt.

    Jag träffade nästa pojkvän som jag pratade massor med om sex, vestibulit och allt däromkring. Han var bra på att ta det i min takt och jag tränade även då på avslappning, andning och positiva tankar. Smärtan släppte mer och mer (eller snarare så spände jag mig mindre och mindre och hade bara sex när jag kunde och ville vilket ledde till att jag fick mindre vestibulitkänningar). Vi hade ett underbart sexliv som bara blev bättre med tiden. Efter ca ett år gårde vi slut, vi hade inte samma framtidsdrömmar.

    Träffade min nuvarande och efter lite jobbiga träningsmånader har jag blivit i princip smärtfri igen och har varit det ett bra tag. Känner jag av att slemhinnorna blir påverkade så använder jag ovesterin och tar det försiktigt med sexet en period.

    Som dom flesta med vestibulit säkert vet är det jobbigt för sex blir smärtsamt. Jag kände mig oduglig som flcikvän som inte kunde ha sex, jag kände att min kropp svek mig för jag VILLE JU. Det var mycket skuld vilket ledde till att jag la press på mig själv vilket bara ledde till mer spänningar och mer smärta. En ond spiral helt enkelt. Det stora jobbet jag gjorde som jag tror gjorde mig relativt smärtfri var att ta bort skulden, göra sex till något roligt igen, något njutningsfullt. Det var inte mitt fel och jag behöver inte ha sex om/när jag inte vill eller kan och det är okej. Och så använder vi ALLTID glidmedel för även om det inte behövs så minskar det friktionen mot smärtområdena.
  • semlorna

    Hatar klick jag, tycker den blir som lim efter ett tag. Men fungerar den för er så :)

    Tror det är väldigt viktigt att få bort pressen och allt negativt som sex blir efter ett tag när det gör ont. Kanske kan ni bestämma er för att inte ha penetration alls på ett par månader och att istället försöka få dig att slappna av och försöka få sex att enbart bli njutningsfullt samtidigt som du använder ovesterin?

  • semlorna
    Anonym (vestibulit-11) skrev 2011-03-08 16:30:33 följande:
    semlorna, vilket glidmedel föredrar du?
    Brukar använda oss av pjurs silikonbaserade. Inte testat så många förutom klick, play och lite olika av pjurs så jag är ingen expert dock. Vet bara att klick är hemskt om man vill ha glid eftersom det blir så klistrigt (och så smakar det hemskt illa).
  • semlorna
    Anonym (Morris) skrev 2011-03-14 14:22:52 följande:
    Satte in en spiral nyligen eftersom jag läst att p-piller kan vara boven i dramat. Men nu säger sambon att den gör ont och han får röda märken av den så jag får nog ta ut den. Läste att det kunde bero på att de klippt av koppartrådarna för kort så att det sticks.. hoppas att det är så för då kan jag ju sätta in en ny.. ja så nu när vi skulle prova sist så kändes det rätt bra för mig men sambon fick avbryta det hela för att det gjorde ont. Snacka om ombytta roller... alltid är det nåt som är fel, suck Vill inte börja med p-piller igen om det gör V värre..
    För vissa hjälper p-piller mot vestibuliten. Som jag fått det förklarat för mig av dessa beror det på att mensen (eller snarare hormonförändringen vid mens) gör slemhinnorna extra känsliga och p-piller håller nivån konstant bra. Nu är det inte så för mig, jag mår bättre utan p-piller även om jag blir lite extra öm vid mens, men bara så du vet.
  • semlorna
    Anonym (Morris) skrev 2011-03-14 14:38:23 följande:
    oj jaha visste inte att det kunde vara tvärtom...intressant. Det är väl bara att prova sig fram. men tycker att det är svårt att veta om det blir värre eller sämre med p-piller eftersom det är ju så mkt andra faktorer som spelar in... MÅnga vänner till mig tycker att de får mindre sexlust av p-piller och det är ju också väldigt viktigt!
    Vestibulit är ju något som det finns många frågetecken kring så jag tror det enda man kan göra är att lyssna på kroppen och försöka göra det som känns bäst. Jag tänkte bara berätta det för dig så du inte slutar med p-piller för att andra säger att det är bra. Erfarenheterna är olika. Själv får jag sämre sexlust, mer skuldkänslor pga det och känsligare slemhinnor av p-piller.
  • semlorna

    Tycker absolut du ska söka hjälp Lisen27. Inte så mycket för att få hjälp med vesibuliten utan för att utesluta annat. Sen finns det gynekologer som är duktiga gällande vestibulit och som säkerligen kan ge dig bra råd och stöd men främst handlar det om att få rätt diagnos så du inte har något annat som bråkar.

  • semlorna
    anonym (aj) Mitt råd överlag är att försöka få slemhinnorna i balans genom att undvika sex, använda ovesterin och att sen försöka koppla samman närhet med positiva saker istället för att spänna sig/smärta.

    Jag vet iaf att för mig blev närhet överlag pressande eftersom jag undrade om det skulle leda till sex som i sin tur skulle göra ont. Att bryta den tankekedjan och istället bestämma att sex sker enbart på mitt initiativ och/eller utan press från partnern och att det enbart sker på ett sådant sätt att jag inte spänner mig. Direkt dom negativa tankarna närmade sig backade vi, gjorde sånt som var skoj/skönt/avslappnat igen och penetration var aldrig ett krav. Har skrivit mer om hur jag lyckades bryta den i långt inlägg ovan, kanske finner du något matnyttigt du kan använda dig av där.
    Anonym (Sudokukungen) skrev 2011-04-02 22:30:02 följande:
    Jo, men utan samlag alls blir det i slutändan ungefär lika kul som sudoku.
    Använda osthyveln på kuken och försök sen ha sex, efter det kan du skriva sånt i tråden.
  • semlorna
    Anonym (aj!) skrev 2011-04-03 00:38:38 följande:
    Du har skrivit jättefint och det hjälper säkert många men jag har inte press från min man och vi har aldrig samlag längre. Han är snäll och nöjd men jag tycker att det saknas något när vi inte kan ha samlag. Tycker inte det blir samma närhet utan samlag utan mer orgasmfokus och mekaniskt.

    Fast jag kände nog mer press från mig själv än från min partner så med press menar jag mer mina egna tankar och förväntningar. Jag kände mig okvinnlig, som en dålig partner, som en osexuell person osv och det var tankar som absolut inte gynnade vårt sexliv eller våra försök att ha ett relativt smärtfritt sexliv.

  • semlorna
    Stronger81 skrev 2011-04-03 00:29:27 följande:
    Som kille är det svårt att sätta sig in i situationen ni tjejer som upplever V annat än om man träffar någon med V.
    Jag har aldrig gjort det, än ska tilläggas. Min fråga är. Hur kan man göra sex någorlunda njutningsfullt för en tjej med V? Några av er pratar om smärtpunkter/zoner...

    En någorlunda funtad kille som verkligen älskar sin tjej måste kunna ha sex genom annat än penetration. För egen del tycker jag att tjejens njutning är lika viktig so min egen, och jag skulle absolut vara glad/nöjd/tillfredställd genom annat än penetrerande sex om min flickvän inte klarade av det, men hur gör man det samma för en tjej med V? Kan man tillfredställa henne??
    Mina smärtpunkter (har två) sitter inte på klitoris så jag har inga problem med att njuta av sexuella handlingar. Däremot kan smärtan vid penetration leda till negativa tankar som i sin tur leder till att jag spänner mig och mer smärta. För mig var det inte så mycket en fråga om min partner förutom att det skulle vara kravfritt och alltid okej att avbryta vid sex utan mer en fråga om att bryta negativa tankar och lära mig att slappna av i musklerna som automatiskt spände sig vid sex.Jag kan numera, efter flera års problemlösande, ha ett normalt sexliv där vestibuliten enbart gör att vissa saker får ske i min takt men den hindrar mig inte att göra något. Jag skulle inte känna mig tillfredställd utan penetration.

     Som avslutning: varje kvinna reagerar olika så vad som gäller för mig gäller inte alla andra.
  • semlorna
    Anonym skrev 2011-04-03 00:38:13 följande:
    Varför vill du ha samlag? Vad får du ut av det? Njutning, orgasm? Inte så vanligt va...
    Njutning vid sex hoppas jag är vanligt annars är det beklämmande.
  • semlorna
    Anonym skrev 2011-04-03 18:13:53 följande:
    Jo men sex är ju inte nödväntigtvis samlag... min klitoris sitter ju inte i slidan.
    Det har jag inte påstått heller. Du får låta bli att ha penetrerande samlag om du vill men många vill inte avstå den delen. Jag får ut njutning av penetration, för mig ger den delen mycket och jag vill inte avstå den helt.
  • semlorna
    Anonym (aj!) skrev 2011-04-03 20:05:00 följande:
    Aha, ok, ja så känner jag mig också. Jag är misslyckad och dessutom kommer vi ju aldrig kunna få fler barn heller.
    När du skriver att du spände dig, menar du spände musklerna så att penetration inte funkar eller spände dig i övrigt?
    Får dock inte bort de tankarna.
    Både och. Spände mig i slidmusklerna och i hela kroppen, tänkte negativt och var inställd på att  "det här kommer inte gå, faaan" och såklart så gick det inte heller. Det var en ond spiral. Smärta---spänner sig---mer smärta---negativa tankar---smärta.... Nyckeln för mig var att träna avslappning och enbart göra sånt som var roligt för att få bort kopplingen jag hade mellan sex och smärta. Ibörjan skippade jag penetrationssex helt och tränade mig på att ha det skönt, slappna av själv först och sen även med partner. Att andas, slappna av, tänka positivt och om det inte gick så skippade jag sexet.

    Försök komma på sätt som kan göra sex positivt för dig? Det är svårt att njuta om det hela tiden kretsar omkring negativa tankar för då spänner du dig troligtvis lättare och det gör mer ont. Sen tror jag sällan lösningen enbart ligger i avslappning men det är en bra början för att sen kunna hitta sätt förbi smärtan. Jag vet hur svårt det är så hoppas du inte tar det som att jag förenklar det hela. Det är ett helvete och det har tagit mig ett par år att komma dit jag är idag men det är möjligt!

    Har du testat ovesterin?
    Har hjälpt  mig massor i perioder. När jag började med det använde jag det konstant i ett halvår. Numera bara vid behov.

    Äter du p-piller?
    Jag slutade och mådde bättre. Andra tycker tvärtom att p-piller hjälper.

    Blir du sämre kring mens?
    Det brukar jag bli. Innan använde jag ovesterin ett par dagar innan och en vecka framåt för att motverka det

    Låter du bli att tvätta dig med tvål i slidan och använder återfuktning?
    Viktigt! Jag använder ACO fuktgel intim dagligen och det hjälper mig mycket. Tvättar enbart med vatten. 
  • semlorna
    Anonym (aj!) skrev 2011-04-04 20:30:44 följande:
    Hade aldrig hört talas om ovestrin förut. Ska definitivt testa! 

    Har inte ätit p-piller på många år men faktiskt funderat på att prova igen eftersom jag tycker att kondom ökar friktionen på ett sätt som gör ont (även om man har extra glidmedel).

    Har aldrig funderat över om jag blir sämre runt mensen. Får hålla koll på det för om man blir det verkar det ju definitivt hormonpåverkat.

    Tack för dina tips!!
    Använder du silikonbaserat glidmedel? Tycker typ pjur och liknande är det enda som fungerar riktigt bra för mig iaf. Klick är djävulens påfund så använder du det så byt!
  • semlorna
    Anonym (Morris) skrev 2011-04-04 23:12:16 följande:
    Klick siliconbaserad funkar jättebra för oss. Så det är nog lite olika. Tex skrev du att du tvättar enbart med vatten. Det kan inte jag för vatten torkar ut för mkt. Däremot funkar Apotekets intim tvättolja jättebra för mig..
    Möjligt att dom förbättrat den sen sist men det är allmänt känt i vestibulitkretsar jag hängt i att klick inte är bra. Fungerar det för dig så är det bra men jag rekomenderar tex pjurs slikonbaserade istället. Jag skriver att mina erfarenheter inte är allas, vi är alla olika.
  • semlorna
    W L
    Jo, så har det iaf varit för mig. Vestibuliten kom först och vaginismen som en följd av smärtan/stressen vid penetration. Sen håller jag till viss del med om att spänningarna påverkar vestibuliten och smärtan för det förvärrar. Nyckeln för att bli bättre har för mig har varit att bryta de negativa tankarna och lära mig släppna av vid sex.
  • semlorna
    Emma
    Nu kommer jag med ett råd du troligtvis inte vill ha men jag tycker ni ska sluta ha penetrerande sex tills vidare och istället satsa på att bli kvitt de negativa tankarna och få dig att slappna av. Gör saker du känner dig bekväm med och tycker om. Satsa på att bara slappna av. Just nu gissar jag på att du redan innan tänker att det kommer göra ont? Det gör troligtvis att du spänner dig och det kan även påverka smärtan.

    Om ni istället gör sånt som är roligt, gör det skönt utan krav och istället satsar på att du ska lära dig slappna av och se fram emot penetrationen så tror jag mycket släpper. Att kunna slappna av och tänka positivt kring sex och penetrering är det som hjälpt mig blir kvitt större delen av vestibulitproblemen eftersom jag numera slappnar av istället för att spänna mig när vestibuliten känns av. Om du läser mina tidigare inlägg så kan du se vad jag jobbat med och kanske få något tips? 
  • semlorna
    Anonym (Emma) skrev 2011-05-04 08:21:26 följande:
    Semlorna: Jag har provat detta så många gånger. Flera månder har vi varit utan penetrerande sex, och när man tror att det är borta så tänker man istället "nu får jag inte tänka på att det kan göra ont" och så är det igång igen...  

     
    Att inte ha penetrerande sex är bara en del av lösningen. Orkar inte dra det igen men jag har skrivit mycket om det i mina tidigare inlägg i tråden. Sen är det kanske inte lösningen för er/dig men att gå och må dåligt och ha sex fastän du spänner dig är inte bra så jag hoppas att du hittar något som fungerar för dig.
Svar på tråden Diskussionstråd för oss med Vestibulit!