• WildaMathilda

    Ersättning för vård/äggdonation utomlands?

    Hejsan,
    Vilken bra tråd! Tack, Dustpuppy! Det var du som kom med uppiggande info om ålder när jag fick ersättning.
    Jag har alltså fått ersättning från FK efter att ha gjort ÄD-försök hos AVA i Åbo och ska även söka för vårt nästa försök som sker hos AVA i Riga. Jag är 41 år idag.

    En sak som är intressant är just det där med åldern. Enligt Socialstyrelsens rekommendationer så finns det ingen åldersgräns. Den gräns som landstingen har baseras enbart på politik och deras ekonomi och har alltså inget med sjukvården i sig att göra. Infertilitet är också klassat som sjukdom och vi bör således ha rätt till vård oavsett ålder (gissar dock att man ska ha en "fertil" ålder och inte vara t.ex. 80 år).

    Ytterligare är det intressant det här med antalet försök. I Norrland har man bara ett försök på sig. I Stockholm har man tre försök. Därför undrar jag hur FK tänker när de hänvisar till de antal försök man har? Det är ju fortfarande ett faktum att vi har rätt till vård menar jag... Oavsett var i landet vi bor. Inte ger man t.ex. andra patienter endast ett försök till att tillfriskna bara för att de bor i Kalix liksom...

    Så jag tror helt enkelt att det inte finns några regler kring det där utan allt beror på handläggare eller tidigare fall. Själv har jag en kopia av en prejudicerande dom från Sundsvall om ett par som gjort ÄD i Finland och som fick ersättning.
    Jag vet att Barnlängtan ( www.barnlangtan.com/ ) jobbar med de här frågorna ganska mycket. De lobbar en hel del mot Socialstyrelsen just nu så jag hoppas att de får gehör för frågorna. Fram till dess gissar jag att det bara är att söka på hos FK. Vi som gör det är nog med och sätter nivån.

    Kram och tack igen för en bra tråd!  Solig


  • WildaMathilda

    Bollan, jag bifogade en journal från CvL där en av läkarna skrivit att de rekommenderade ÄD. Men i ärlighetens namn så vet jag inte om någon sån bekräftelse måste bifogas. Jag skickade med alla papper jag kunde få tag i och hade hemma. Samt skrev ett brev med min historia och varför jag ansåg att jag skulle få ersättning.


  • WildaMathilda

    Elle69, man får tyvärr inte ersättning om man har barn med den nuvarande partern sedan innan, oavsett om barnet kommit till via IVF/ÄD eller på vanligt sätt. Har man däremot ett barn sedan tidigare men har en ny partner så tror jag att man får göra ÄD och även få ersättning för det. Men det senare är jag inte 100% säker på...


  • WildaMathilda

    Håller med dig Trollmor71! Egentligen borde man åka på semester i samband med ÄD (resekostnaden får man ju tyvärr inte ersättning för...). T.ex. åka till Portugal och sola och bada och avsluta med en insättning på AVA i Lissabon. Glöm inte att Försäkringskassan ska titta på lagen och vad Socialstyrelsen rekommenderar. De ska alltså vara oberoende av de olika landstingens olika regler (som de satt på eget bevåg), eftersom man t.ex. bara har ett försök på sig i Norrland medan man har tre försök på sig i södra Sverige. Det ska vara lika för alla, därför ska de göra så. Det står en del på Barnlängtans hemsida också.


  • WildaMathilda

    Rätt inställning, Elle69! Man kan ju inte få mer än ett nej... Jag tror att Barnlängtan jobbar en del för att få till en ändring på det där också. Mmm, finns det ingen fond man kan söka? Typ. Det skulle vara fantastiskt!


  • WildaMathilda

    Bra att du tog upp det med FK, Dustpuppy! Det där är något som irriterat mig en hel del då jag bl.a. blivit nekad att ta blodprover. Min gyn har dock gjort undersökningar på mig till vanlig landstingstaxa. Vad gäller recept så bör man också få dem på vanligt sätt om man har ett förhandsbesked om ersättning från FK enligt mig. Hur som helst, eftersom jag stör mig på det så ringde jag Patientnämnden för att fråga vad de anser. Jag ska återkomma kl 13 till dem så jag återkommer här med vad de sa.


  • WildaMathilda

    Det är verkligen inte klokt! Har man ett t.ex. förhandsbesked från FK på att att det är ok med ersättning för ÄD utomlands så borde det räcka som "bevis" för att man även ska få förvården. Anledningen till att man får ersättning utomlands ska ju vara att den liknar den man har rätt att få här i Sverige, alltså borde även förvård ingå. Den har man ju normalt också rätt till om man gör behandlingen i Sverige...
    När jag fick ersättning grundade FK beslutet på EUF-fördragets artiklar 56 och 57. Det var allt. Kollar man upp dem så handlar de om vår frihet att tillhandahålla och köpa tjänster inom EU/EES. Där borde även förvård inbegripas. Det finns ingen lag som reglerar en specifik vård i vårt fall. Det är jag övertygad om...

    Vad bra du är som står på dig, Dustpuppy! Det hjälper verkligen många. Och finns det något som kan hjälpa till så säg till så kan vi alltid leta fakta och lagar tillsammans.


Svar på tråden Ersättning för vård/äggdonation utomlands?