• Elle69

    Ersättning för vård/äggdonation utomlands?

    Trollmor71: Menar du syskonförsök efter IVF/ÄD eller även sekundär barnlöshet? Dvs kan man få ersättning för sitt livs första ÄD även om man har barn sedan förut?
     
    Tack för all information! Det råkade vara så att jag just idag fyllde i blanketten som en chansning. Men jag har inget papper där det står att den svenske läkaren rekommenderade ÄD. (Och en annan svensk läkare sa "skaffa en hund"...)

  • Elle69

    Ja, det stämmer nog. Jag ska ändå skicka in kvittot och låtsas som det regnar, så får vi se. Vi har ju egentligen inte behövt svälta under tiden och ifall FK ger oss pengar så går de direkt in i en barnorienterad välgörenhet (det skulle vara bra balans mellan det egoistiska och altruistiska). Nu när jag tänker på det så borde det finnas välgörenhet för ÄD.

  • Elle69

    I Estland får alla under 40 allt betalt av försäkringskassan för IVF och ÄD. Det betyder väl att det ingår i den allmänna försäkringen?

  • Elle69

    Idag skickade jag in ansökan till försäkringskassan.

    Dustpuppy:
    På NovaVitas prislista www.novavita.ee/et/hinnakiri ser man att det enda som kostar för de försäkrade under 40 år är användning av donatorägg - 800 EUR.

    På Elites hemsida www.fert-c.ee/elite/uudised.html
    står det: "Även på Elite täcker Eesti Haigekassa alla kostnader i samband med IVF och embryoinsätting. Patienten betalar 3.20 EUR för första besöket varefter all behandling och analyser betalas av Haigekassa. Patienten måste lägga ut för medicin själv men är berättigad till ersättning för det." (Ersättning är 100% upp till 640 EUR)

    Försäkringskassan (Haigekassa): Här står det att från och med 2008 behöver inte patienten betala någonting för IVF och att det är förbjudet att ta besöksavgift enligt lag: www.haigekassa.ee/kindlustatule/tervishoid/ivf/ (Men visst är det märkligt att de inhemska IVFer görs för 542EUR - och vi behöver betala skjortan.)

    Jag hoppas att det hjälper dig att få rätt ersättning!!

     

Svar på tråden Ersättning för vård/äggdonation utomlands?