• kaprifol66

    Ersättning för vård/äggdonation utomlands?

    Tack inkan för infon! Det är inte klokt det här! Man blir ständigt åldersdiskriminerad här hemma i Sverige. Jag har inte fått en enda jäkla ivf-behandling betald eftersom jag bor på fel ställe i Sverige. Var 39 när jag började.
    FK har väl börjat ifrågasätta alla ansökningar om ersättn för ÄD som nu regnar in och har hittat en hake... Att där nu skall läggas etiska värderingar på dessa ersättningar tycker jag är ytterst tveksamt.
    Jag har ännu inte orkat ta itu med att skicka in kvittona.

  • kaprifol66

    Tack dustypuppy!!!
    Jag måste ta mig samman o skicka in papperna till FK! Hmm journal från "vår" klinik Late66... hur skall vi fixa det...?
    Embryo-papper har jag, och ultraljudbilder från kliniken. Och en hel del mailkorrespondens. Är tveksam till att den kliniken fört någon form av journal. Har gjort tre behandl där, två färska o en frys.
    Sen den 4e o sista på ny klinik. Skickar nog in papperna på de tre färsk-försöken. Lite över 100000 sammanlagt.
    Men jag skall verkligen inte gnälla :) Är så lycklig att det till slut lyckades! Kan fortfarande inte fatta det! Är i v29 nu.
    Dustypuppy... 3mån för att få ersättning... nä nu måste jag ta mig samman! Har inget att förlora på det. Inboxa mig gärna länken till blanketten! Tack snälla du!

  • kaprifol66

    Vad jag vet finns det i Sverige ingen åldersgräns. Landstingen har själv satt en övre åldersgräns, och den skiljer sig från landsting till landsting (38-40 år) för att få behandlingen finansierad. Klinikerna brukar ha en gräns på runt 42 för ivf, men även där görs individuella bedömningar. Jag gjorde min sista ivfbehandling i Sverige vid 44år och 3månader fyllda. Och jag hade fått göra fler efter det om jag hade velat (pga att de fick ut många ägg var gång och med hög befruktningsgrad). Så ålder bör inte vara något som hindrar.
    Kolla vad "IVFdagar" skriver ang ålder på sidan 1 i denna tråd.

  • kaprifol66

    Ja och vad räknas som "EN" behandling? En god vän till mig lyckades få ETT landstingsfinansierat ivf innan hon fyllde 40 (i Stockholm). Två embryon återfördes och jag tror hon fick 6st till frysen. De har hon sen fått insatta ett åt gången tills de tog slut utan att betala något. Eftersom alla frysåterföringar räknades in i det försöket valde de att endast återföra ett embryo åt gången för att inte "slösa" på dem. Så 5-7 ET blev det allt som allt (tror det var något embryo som dog vid upptiningen).
    Jag vet inte om man i alla landsting räknar på samma sätt. Det hör väl till ovanligheterna också att man på ett försök får så många fina frysbara embryon (egna ägg) och att sen inget av dem fäster trots upprepade ET.

  • kaprifol66

    Bengalen - oj så trist! Jag fick också iväg mina papper i slutet av mars. Ännu inget svar. Då lär det inte bli något positivt besked här heller. Jag anser att det borde vara behandlingsdatumet som räknas då man har två år på sig att ansöka om ersättning.... Det stämmer ju inte då om de har rätt att ändra på regler retroaktivt! Återkommer när jag fått mitt besked.

  • kaprifol66

    Jag har gjort två behandl 2010 (slutet av året) och 1 våren 2011 (som resulterade i en dotter). Har inte haft orken att ansöka innan och visste att man hade två år på sig. Pengar för tre behandlingar har brunnit inne. Dumt dumt dumt.
    De fakto har FK betalt ut ersättning (tills för inte så länge sedan) även vid anonym donation. Det är ju inte så att samtliga med anonym donator fått avvakta besked tills FK tagit beslut i frågan. Därmed anser jag att man nu gjort en ändring med retroaktivt verkan då det innan varit OK med anonym donator (bevisligen då utbetalningar skett). Tveksamt att de kan göra så. Att de har ändrat det för behandlingar f o m nu är sin sak. Men det kanske står någonstans att FK kan göra ändringar som gäller retroaktivt?

    Jag har en annan undran vad gäller ÄD i Sverige. Barn från ÄD har i sverige rätt till att veta vid 18års ålder vem donatorn var. Finns det någon juridisk skyldighet från föräldrarnas sida att tala om för barnet att det var ÄD? Eller står det klart o tydligt i alla journaler ändå?

  • kaprifol66

    Tack dustpoppy! Jag har förvisso inte fått besked ännu, men ser inte varför min ansökan skulle gå igenom vid detta laget.
    Jag har dock inte angett i ansökan om donatorn är anonym eller inte. Spännande att se om de begär komplettering om detta eller ej.
    Jag tycker absolut man skall överklaga och jag tycker även att man skall skicka in ansökan om ersättning omgående om man inte gjort det.

  • kaprifol66

    Jag anser att man kan åberopa följande punkter (men vill gärna ha kommentarer eller andra tips från er).
    - Ansökningar om ersettning för ÄD utomlands har godkänts och betalats ut från FK t o m mars 2012, även vid fall med anonym donator.
    - Man har två år på sig att ansöka om ersättning f o m utförd behandling.
    - Likabehandlingsprincipen åberopas (för den borde man väl kunna åberopa).
    - överklagas att ny regel med retroaktiv verkan införts.

    Skall man även ta med något om att "donatorns anonymitet" inte kan ses som en del i behandlingen? Att den därmed inte kan vara avgörande i en bedömning om äggdonationsbehandlingen utomlands utförts på likadant sätt som i Sverige? Jag menar att har föräldrarna ingen juridisk skyldighet att informera om ÄD så kan ju inte denna etiska aspekt om anonymitet vara avgörande för ersättning....? Eller tänker jag fel? Synpunkter? Nåt annat man kan ta med?
    Funderar även på att vända mig till Barnlängtan för att få hjälp med att överklaga.

  • kaprifol66

    Här är barnlängtans info vad gäller ersättning:
    www.barnlangtan.com/behandlingar/ersaettning-foer-vard-utomlands

    Vad gäller åldersgränsen som de nämner stämmer den inte då vi här på forumet haft personer på 45år (kanske mer?) som fått ersättning. Vad de skriver är också att man har rätt till ersättning ÄVEN om man i Sverige förbrukat sina tre landstingsfinansierade försök. Det verkar också att man kan få ersättning för syskonförsök...
    Snälla ni som fått ersättning efter 43års ålder hör av er till Barnlängtan så de vet och så att fler kan bli hjälpta!

  • kaprifol66

    Tack Cecini! Ytterligare en punkt:
    - strider mot EUs regler ang den fria rörligheten av tjänster.

    Undrar hur pass stark den punkten är. Då blir det nog med ens svårare, om det blir en EU-fråga.
    Vissa länder har i raka motsatsen till sverige lagstadgat att det endast är tillåtet med anonyma donatorer. Så är det exempelvis i Tjeckien.
    Skall man jämföra ytterligare kan man ifrågasätta om behandlingar där man återfört ett flertal embryon per gång skall ersättas, då man i Sverige vid ÄD endast återför ETT!? Eller!? Det har ju både med kvinna o barns säkerhet att göra, men även med förlossningskostnader.... FK kan greppa efter både det ena och det andra.
    Vilka länder har kända donatorer?
    Finland, Island.... Danmark.... Fler? Hur är det i England?

Svar på tråden Ersättning för vård/äggdonation utomlands?