• Blingbling

    Ersättning för vård/äggdonation utomlands?

    Hej hej! Hittade tråden här inne för en stund sedan och har läst igenom en del. Det står ju en del om ÄD här, men jag undrar om någon vet ifall man skulle kunna få ersättning från FK om man åker utomlands för att samla och frysa in ägg? Ser att IVF är undantaget från ersättning av den nya lagen så det kanske inte är så stor chans, eller vad tror ni? Har just fyllt 43 år och här hemma i Sverige blir man ju nästan idiotförklarad om man nämner att man vill göra detta, men jag VILL försöka iaf då jag fortfarande har bra AMH.

  • Blingbling

    Zwillinge, tack för upplysningen och brevet du lagt in

    Ja, det är ju hur den nya lagen fungerar och hur den gamla lagen fungerar.

    Den gamla lagen innebär ju att man får söka vård i utlandet om vården finns i Sverige, men att det är lång väntetid här på behandling. Då får man ett så kallat förhandstillstånd.

    Den nya lagen innebär ju att man får söka vård i utlandet om vården INTE finns i Sverige. Då kan man alltså få behandling utanför Sveriges gränser om den behandlingen är internationellt accepterad (behöver inte vara vetenskapligt bevisad och beprövad här hemma). Det måste FK ta hänsyn till i sitt beslut. Då får man ett så kallat förhandsbesked på om man får pengar från FK eller ej. Detta söker man ju innan man åker utomlands för behandling och det är ju bra så att man vet att man får ersättning för behandlingen man ska göra. Ett annat alternativ är ju att få ett förhandsbesked i efterhand.  På behandlingar som man gjort efter 1 oktober så kan man i efterhand söka ersättning hos FK.
    Det är olika blanketter till båda dessa alternativ.

    Hur som helst så verkar det i mina öron som att det skulle gå att söka ersättning för mig i den gamla lagen. Behandlingen finns redan här i Sverige, men jag är för gammal enligt svenska landsting att göra typ IVF (finns ingen klinik i landet som gör det). Socialstyrelsen säger att det är ok till 45 år, men i många andra länder utförs detta även upp till 45 år. 

    Krångligt och trassligt, men det är i varje fall så som jag tyder brevet...eller också så har jag de "positiva glasögonen" på mig och läser det jag vill läsa          

  • Blingbling

    Ja, det är så som jag uppfattar det hela... Fick ett lika vänligt - och krångligt - mejlsvar från dem när jag frågade om vad den nya lagen från 1 oktober innebar...phu, jobbigt att fatta vad som står, men de skriver väl krångligt för att man inte ska fatta och låta bli att skicka in ansökningar, så de får mindre jobb kanske

  • Blingbling

    Ja...de kanske sitter på FK och sliter sina hår för alla "jobbiga" ansökningar som kommer in Jag upplever det också som en chans till att det kan funka, ska därför dra iväg en ansökan om detta och jag väntar också ett bra tag om det behövs

  • Blingbling

    Lillan15, jag ansökte med blanketten från FK och skickade med ett personligt brev inför förhandsbeskedet. Nu har FK begärt journalkopior från svenska vården, så det är jättebra om du skickar med det som du nämner. Vill FK sedan ha något mer, så kommer de höra av sig och be att du kompletterar. 

  • Blingbling

    NinaCamilla, har du fått den frågan från FK? Jag hade nog själv också svarat att jag inte vet...känns bättre att svara det än att säga att kliniken inte tillhör allmänna sjukvården.

  • Blingbling

    Ok, men då är frågan vad "allmän sjukvård" innebär...är det alla vårdinstanser som inte är privata? Då måste det alltså vara typ ett "vanligt sjukhus", men det är inte alltid lätt att veta vilken typ av klinik det handlar om, det framgår ju inte alltid helt klart ändå på klinikernas hemsidor.

  • Blingbling
    NinaCamilla skrev 2013-11-12 14:09:29 följande:
    Myra: Jag har sökt efterhand men jag läste någonstans att de har 90 dagar på sig att hantera ansökan. Vet inte om det gäller för förhandsbesked också men troligtvis blir det så.   

    Kan bara inflika att om man ansöker om förhandsbesked så har de 90 dagar handläggningstid på FK, MEN det finns en mening i lagen som säger att om det skulle ta längre tid så har FK dispans för det. I värsta fall kan det alltså ta längre tid än 90 dagar. Har för mig att det handlar om att FK både ska kontakta landstinget (i vissa fall även kommunen) man tillhör och även den utländska vårdinstansen, vilket tar tid. Det är väldigt tråkigt att det ska ta så lång tid...
Svar på tråden Ersättning för vård/äggdonation utomlands?