• Zinfandel

    Oförklarlig barnlöshet kan vara ett immunproblem.

    Mikro: grattis! Klart det ska gå hela vägen Skrattande

    Nikki: du kan börja direkt!

  • Zinfandel

    Kurre: vet du vilka prover som togs? Lååång väntan på svaren.

    Ego: är nu i kontakt med London & Dr G, here we go!  

  • Zinfandel

    Nikki: det är prover i samband med sköldkörteln. Häng med nu!

    Sköldkörteln (tyreoidea) producerar två hormoner, tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3). Hormonerna har fått sin benämning av att de innehåller fyra respektive tre jodatomer per hormonmolekyl. Största delen av de hormoner som produceras är T4. Ute i vävnaderna omvandlas dock en stor del av T4 till T3.

    Sköldkörtelns aktivitet styrs av ett hormon, tyreotropin (TSH, tyreoideastimulerande hormon), som insöndras av hjärnbihanget (hypofysen). Ju mera TSH hypofysen insöndrar, desto mera T4 och T3 får sköldkörteln i uppdrag att producera.

    Låga nivåer av kortisol kan hämma upptaget av sköldkörtelhormoner på cellnivå. En följd av detta kan vara att blodtester visar normala nivåer av T3 och T4, medan de inte kommit in i cellerna p.g.a. kortisolbrist. Kortisol är ett binjurebarkhormon, som har stor betydelse för sockeromsättningen, kroppens försvar mot infektioner & allergier och aktiverar kroppen i stressiga lägen. I mångt och mycket har det samma egenskaper som adrenalin. Överskott av hormonet prolaktin beror på en ofarlig tumör i hypofysen men behövs för produktion av bröstmjölk. 

    Inga enkla grejor alltså! 

  • Zinfandel

    Oj tack Skäms Hihi, mitt jobb är så långt ifrån detta man kan komma, jag lagar inte kroppar men mat Tungan ute

    Nikki: MF kan bero på mycket annat, tyvärr, men i samband med sköldkörteln är det vanligt och det är bra att du kollat det. Dessutom så utgår många läkare ifrån lite väl vida referensramar så nu kommer din nästa utmaning, att tolka provsvaren. Har du gjort någon vaginalutredning?

  • Zinfandel

    Förlåt att jag bara lämnade ämnet igår men ni har ju rett ut allt redan Glad

    I somras bad jag min vanliga gyn kolla BV och jag poängterade hur viktigt det var att göra ett "ordentligt" prov. Det visade sig sedan att han förlitade sig helt på lukttest "som erfaren gyn med 30 års erfarenhet". Jag kontaktade då en BM jag känner och bad om hjälp och hon remitterade mig så till mikroklinisk provtagning. Det visade sig då att jag mycket riktigt hade förhöjda värden av anaeroba bakterier men inom referensramen. Hade jag varit en ung tjej utan barnplaner hade det inte behandlats men eftersom jag är 40 och misslyckats med några IVF så valde den spec.gyn att sätta in olika antibiotikum, det är en förutsättning att miljön i livmodern är gynnsam och att vi plockar bort minsta lilla hinder. Vilken tur att jag inte litade på den första gyn!!

    Nikki, om du har möjlighet så boka omedelbart tid hos Ludmila i Sundsvall. Det är bättre att ta en kur och vara på den säkra sidan. Googla lite på Grupp B Streptokocker, det är totalt galet att det inte är självklart att testa det när det är så vanlig förekommande anledning till MF. Vad du bör testa är:

    Bakteriell Vaginos (anaeroba bakterier & gardnerella)
    GBS Grupp B Streptokocker
    Gonokocker
    Dold klamydia
    UVI
    Candidasvamp

    Som du så bra fick svar så behöver inte något av dessa ge några som helst symtom. Det är därför viktigt att ta proverna långt upp på livmodertappen, vilket de flesta gyn inte gör. 

    Och du! Jag fick gjort en hel MF-utredning trots att jag inte haft ett enda... Det gäller att stå på sig, kämpa, stånga sig blodig och vara ordentligt envis - ta kontroll över din kropp och kräv svar! Det går att få! Jag har kört uteslutningsmetoden till varför vi inte lyckas och då ville jag få gjort en del prover så att jag vet, det är viktigt för mig. En sista sak - det krävs att både du & din partner behandlas om det visar sig finnas något att behandla, annars skickar ni det fram och tillbaks mellan er, ytterligare en sak som vanliga gyn oftast inte tänker på!

  • Zinfandel

    Nikki: Eftersom det är en av de vanligaste orsakerna till missfall och det tas genom ett enkelt blodprov så varför inte? Alltid bättre att vara på den säkra sidan!

  • Zinfandel
    Nikki GBG skrev 2011-10-15 19:34:35 följande:
    absolut men är det bakteriell vaginos vi talar om nu? eller det där "bv och uvi"som jag inte vet vad förkortningen står för?
    Åh förlåt min otydlighet Skäms

    Ovan var det GBS (grupp b streptokocker)

    BV = Bakteriell Vaginos
    UVI = Urinvägsinfektion
Svar på tråden Oförklarlig barnlöshet kan vara ett immunproblem.