• dripdrop

    Baby led weaning

    Hej, undrar om det finns några som kör med BLW här?

    Dottern blir 6 månader snart och jag hade då tänkt börja med smakportioner. Än så länge har hon bara ammats. Är nyfiken på BLW-metoden och vill gärna köra på det (trots att jag är säker på att omigivningen kommer tjata och stressa om att hon inte äter tillräckligt osv...suck!). Tänker att det allra bästa ju ändå måste vara att få utvecklas i sin naturliga takt, utan trugande och matande... i alla fall så länge hon växer och mår bra! Skrattande

    Vet att man kan ge typ grönsaker osv i bitar, men hur stora bitar? De måste ju vara greppvänliga, men ändå är jag rädd att hon ska sätta i halsen. Hur gör ni?
    Tips på bra grejer att börja med?

  • Svar på tråden Baby led weaning
  • Apopan

    tutubi: Jag lyckas flå satsumas. En del rasar visserligen isär, men han älskar dem så mycket att varenda liten bit slinker ner ändå ^^

    elfva: rekommendationerna är väl att en skall vara restriktiv med mjölk. En skvätt grädde eller crème fraîche i det en lagar skall inte vara någon fara. Däremot skall mjölk inte serveras som måltidsdryck. Jag undviker även yoghurt och annat, men det verkar inte vara så vanligt att andra gör(?).

  • Aaglars

    Gluten SKA du ge. Ju mer de får av det innan de slutar amma, desto mindre är risken för överkänslighet senare

  • amorosa

    Har nu provat ge clementiner som jag skurit i mindre bitar, med skinnet kvar. Hon ÄLSKAR det! Hon bryr sig inte alls om skalet, utan käkar glatt allting! Blir arg när clementinen är slut!


    www.baby-langtan.bloggplatsen.se ♥Alice föddes 2012-02-08♥ På 7:e ivf-försöket gick det!
  • amorosa
    amorosa skrev 2012-11-13 10:23:20 följande:
    Har nu provat ge clementiner som jag skurit i mindre bitar, med skinnet kvar. Hon ÄLSKAR det! Hon bryr sig inte alls om skalet, utan käkar glatt allting! Blir arg när clementinen är slut!
    Skinnet, menar jag så klart. Inte skalet. Klart att skalet är borta... Flört
    www.baby-langtan.bloggplatsen.se ♥Alice föddes 2012-02-08♥ På 7:e ivf-försöket gick det!
  • skogsvitter
    elfva skrev 2012-11-08 20:02:18 följande:
    nu har jag läst igenom halva tråden ung. Riktigt roligt att få så mycket tips. Jag blir peppad och längtar tills lillen är 6 månader om en månad så vi kan börja.

    han sitter med vid bordet, men tycker att leksakerna är roligast.

    Men det jag funderar över är att i recepten som läggs ut förekommer det både mjölk och gluten, Är det inte rekommendationer att undvika mjölk innan barnet är 1 år?
    Gluten är väl inte heller det bästa att ge så tidigt.

    Vad säger ni om det?
    Det finns inget förbud mot mjölk eller gluten för barn under 1 år, tvärtom.
    Läs livsmedelsverket rekommendationer på www.slv.se

    Mjölkprodukter kan man absolut ha i maten men däremot ska man undvika vanlig komjölk som dryck tills de är 1 år. Ge hellre bröstmjölk/ersättning som måltidsdryck innan dess (eller vatten).

    Gluten bör du börja med att introducera direkt enligt rekommendationer från livsmedelsverket. Man ska börja i mycket små mängder, men introduktionen ska ske så snart som möjligt. Så att undvika gluten är helt fel!!! Det är då man riskerar att barnet utvecklar celiaki (eller om man introducerar det alldeles för snabbt i mycket stora mängder som när man byter ut ersättning mot välling).
  • Cannelle

    Nu har jag också testa clementiner och min bebis var överförtjust, tydligen mycket godare än banan! Jag tar bort skinnet så gott det går men skär inte  i mindre bitar. (hon kan inte få tag på mindre bitar än) 

  • Aaglars

    Falukorv fick min 6,5-månades prova i dag. Skar i stavar. Gick jättebraSkrattande.
    Har provat att ge honom mixad potatis, morot, palsternacka m.m. Ratar det! Vill äta hela bitar - SJÄLVGlad

  • aztec

    Hej! Följt denna tråd ett tag nu och äntligen kan jag börja köra igång på riktig med min tjej. Är 6månader nu men kört lite i ungefär enmånad, varannan/var tredje dag för att göra det lite lindrigare för hennes mage samt att hon verkar ha full koll ;)

    Päron är absolut hennes favorit, (min med eftersom hon bajsar på bra med den) men hon kan lätt sluka 2 stavar, säkert mer om jag llägger fram!

    Mjuka saker går lättast då hon inte förstår att hon ska tugga, utan de gnags och slinker ner ändå. men det kommer...

    Frågor jag har! ^^

    Bajs - hur var det när ni började? Är jätte orolig att det ska bli problem då hon hade problem med det när hon var yngre.

    Ersättning - ger ersättning nu och antar att jag måste dra ner på det sen lite allt eftersom så att hon äter maten mer? Eller det kanske kommer självmant?

    Hur ofta ger ni något? Ska man börja med en gång om dagen eller ger ni innan varje måltid / mellan varje måltid? Osv..

    Sen tips på mat (ej frukt och söta saker) som är snälla för magen? Kan man nu börja ge vad som helst bara för att hon är 6mån eller är det vissa saker jag bör vänta på? När kan man börja ge tex kycklingstavar.

    Sen sista, jag och min man äter väldigt mycket protein, lite kolhydrat och lite fetter. Känner att det är svårt att veta vad som är okej att ge henne fast jag hade inte ätit det. Tex bröd, framför allt vittbröd ;) smör ;)

    Ja ni kanske förstår vad jag menar? Tips på någon sida där man kan läsa på?

    Blev låååångt och från mobil, hoppas det fungerar ;)

Svar på tråden Baby led weaning