Inlägg från: PolyPond |Visa alla inlägg
  • PolyPond

    ÖL-nörderier

    PumpkinQueen skrev 2012-07-16 15:15:41 följande:

    Jag tycker inte att det kan existera "ölnördar". Det är en självmotsägelse. Den som gillar öl gillar inte konstiga ölsorter som inte smakar öl. Gillar man öl så är det ölsmaken man är efter. Och då gäller bara en ljus pilsner. Inte Ale och Belgisk Körsbärsöl.

    Oj, det lät snobbigt va? Solig


    Jag förstår inte vad du menar. En ale eller exempelvis en mörk lager smakar många gånger mera öl än en ljus pilsner.
  • PolyPond
    EmmPe skrev 2012-07-19 10:49:33 följande:
    Pilsner = ljus lager, bryggd på mjukt vatten och orostad kornmalt (pilsnermalt), färg 2-3 ECB, skall vara torr (inget dextrin) och kraftigt humlad helst med Saaz, Hallertauer eller liknande sorter, beska 25-35, vörtstyrka runt 12%, alkohol 4-5%.
    Om man brygger en öl på det viset, blir det automatiskt en pilsner då, eller kan man kalla den för en lager rätt och slätt, om man hellre känner för det?
  • PolyPond
    PumpkinQueen skrev 2012-07-19 11:03:48 följande:
    Varför kalla något för öl, om man smaksatt det med till exempel persika? Kan inte drycken få ett annat namn då, eftersom den skiljer sig från det som vi normalt sett menar med "öl"? Det tycker jag är en intressant språkfilosofisk fråga.
    Men ärligt talat - hur många ölsorter är egentligen smaksatta med frukt och bär? Det är ändå ett fåtal. Att en öl däremot "har toner av persika" innebär ju inte att den är smaksatt med detta, lika lite som viner brukar vara smaksatta med jord och lakrits.
  • PolyPond

    Hur kan man behålla sötman i ett öl (exempelvis en porter), utan att det jäser ut? Stoppar man jäsprocessen på något vis?

Svar på tråden ÖL-nörderier