Inlägg från: PumpkinQueen |Visa alla inlägg
  • PumpkinQueen

    ÖL-nörderier

    Jag tycker inte att det kan existera "ölnördar". Det är en självmotsägelse. Den som gillar öl gillar inte konstiga ölsorter som inte smakar öl. Gillar man öl så är det ölsmaken man är efter. Och då gäller bara en ljus pilsner. Inte Ale och Belgisk Körsbärsöl.

    Oj, det lät snobbigt va? Solig

  • PumpkinQueen
    EmmPe skrev 2012-07-16 15:23:45 följande:
    Nej, det lät inskränkt, ungefär som att "gillar man ost är det bara hushållsost som gäller, annan ost smakar inte ost". Men var och en blir ju salig på sin fason. 

    Öl är avkok på mältat spannmål som fått jäsa, det kan bli lite hus som helst. Pratar jag med min branschkollega påstår hon att det måste finnas humle i öl, annars är det inte öl. Jag är inte beredd att hålla med om det, humle har inte använts i Sverige förrän på tidig medeltid, men man bryggde öl innan dess.

    Svagdricka och milde är ju öl enligt hennes definition, det kan jag dock hålla med om.

    Frågan är om japansk sake är öl, det är gjort på mältat ris, koji, men det är det förmodligen få personer som håller med om.  
    Inskränkt eller ej, för mig är en öl en pilsner. Japansk sake är alltså inte öl. Om någon frågar mig om jag gillar öl så utgår jag ifrån att de menar något som smakar öl, inte något som smakar jästa persikor eller något annat trams.
  • PumpkinQueen
    EmmPe skrev 2012-07-16 15:39:57 följande:
    Har du några exempel på pilsner som är bra då?
    Det finns ju massor av utländska sorter som jag tycker är goda, till exempel Pilsner Urquell, Jever, Budweiser (inte den Amerikanska då), Slatopramen och så vidare.

    Fast ibland räcker det gott med bara "en öl", typ en Falcon Export eller en Norrlands Guld. Helst inte Pripps Blå och absolut inte en Åbro. Glad
  • PumpkinQueen
    EmmPe skrev 2012-07-16 15:37:27 följande:
    Jag har inget emot pilsner, problemet är att det inte bryggs pilsner längre. Svenne Banan skulle bli livrädd och spotta ut en riktig torr, ljus och besk pilsner, och säga nåt i stil med "amen fy faan, det här är ju ingen riktig öl. Ge mig öl som smakar ÖL! Slisk-lager tack!"

    Jever var rätt OK förr, men nu har man börjat dra ner på humlen eftersom den ska exporteras... Krušoviće är skaplig, finns lite diacetyl-toner i den, något jag själv aldrig lyckats få fram. 

    Egentligen är det ingen större skillnad på att brygga ale och lager, det är olika jäststammar som jobbar vid olika temperaturer, ale-stammarna ska ha 18-20 C och producerar mer biprodukter, medan lagerstammarna jäser neråt 10 grader och ger ett väldigt klart och "rent" öl. Lagern tar ungefär dubbelt så lång tid att jäsa.

    Vattenkvaliteten påverkar i viss mån, ju mjukare vatten desto ljusare öl. Ungefär som med rostningsgraden på kaffe alltså, Zoégas smakar surt här, men är gott i Skåne.

     
    Det bryggs inte pilsner? Oj, det är nog väldigt många bryggerier som skulle bli väldigt bestörta över ett sånt uttalande. Små lokala historier i Tyskland och Tjeckien, till exempel.
  • PumpkinQueen
    EmmPe skrev 2012-07-16 16:10:26 följande:
    Alltså, det beror ju på vad man är ute efter. Mörk öl får en tydligare smak av dextrin, det ämne som bildas i t.ex brödskorpan eller när man rostar bröd. Det är ju precis det man gör med (en del) av malten - rostar den.
    Olika hårt, en del malt är lätt rostad, en del är näst intill förkolnad. 10-20% rostad kornmalt kan man ha i, det påverkar givetvis färgen och smaken på ölet. Men som jag skrev, det behövs hårdare vatten (mer kalk) annars blir rostad malt för syrlig.

    Pilsner har ju sin charm den också, fast det är väldigt få som vet vad pilsner är för något, de kallar all ljus lager för pilsner och det är direkt felaktigt. Den mesta ljusa lager som bryggs är IPL, International Pale Lager, och det är en parodi på öltyperna pilsner och dortmünder.  För lite humle, för mycket kolsyra och att man drygar ut kornmalten med omältat ris och omältad majs är typiskt för IPL. Amerikanska Bud Light är skräckexemplet, fattar inte hur öl kan smaka så lite...  

    Pilsner ska vara jätteljus och rejält besk lager, max 5% volym alkohol (nånstans mellan gamla mellisen och Svensk Sliskig Starköl) och ha aromhumle i på slutet, så man får en "örtig" avslutning på den. Det ska nästan lukta lite gräs när man öppnar flaskan.   
    Dextrin= det som gör att det smakar socker och lakrits om mörk öl?

    Självklart är det skillnad på pilsner och lager? För mig är lager det man dricker när man är i England, eftersom de inte har någon pilsner utan bara ale och Guiness och sånt. Solig

    Jotack, jag vet vad en pilsner är. Men tack för att du vill förklara.
  • PumpkinQueen
    EmmPe skrev 2012-07-16 16:10:26 följande:
    Alltså, det beror ju på vad man är ute efter. Mörk öl får en tydligare smak av dextrin, det ämne som bildas i t.ex brödskorpan eller när man rostar bröd. Det är ju precis det man gör med (en del) av malten - rostar den.
    Olika hårt, en del malt är lätt rostad, en del är näst intill förkolnad. 10-20% rostad kornmalt kan man ha i, det påverkar givetvis färgen och smaken på ölet. Men som jag skrev, det behövs hårdare vatten (mer kalk) annars blir rostad malt för syrlig.

    Pilsner har ju sin charm den också, fast det är väldigt få som vet vad pilsner är för något, de kallar all ljus lager för pilsner och det är direkt felaktigt. Den mesta ljusa lager som bryggs är IPL, International Pale Lager, och det är en parodi på öltyperna pilsner och dortmünder.  För lite humle, för mycket kolsyra och att man drygar ut kornmalten med omältat ris och omältad majs är typiskt för IPL. Amerikanska Bud Light är skräckexemplet, fattar inte hur öl kan smaka så lite...  

    Pilsner ska vara jätteljus och rejält besk lager, max 5% volym alkohol (nånstans mellan gamla mellisen och Svensk Sliskig Starköl) och ha aromhumle i på slutet, så man får en "örtig" avslutning på den. Det ska nästan lukta lite gräs när man öppnar flaskan.   
    Vad är det som gör att Heineken smakar hallon då?
  • PumpkinQueen
    EmmPe skrev 2012-07-19 10:49:33 följande:
    Ajabaja inte lära pappa kn*lla. Jag äger alltså 50% av ett litet bryggeri.

    Självklart är det INTE skillnad på pilsner och lager. En pilsner är alltid en lager, en lager är däremot inte en pilsner.

    Lager är ALLA öltyper som jästs med "kall" jäst, saccharomyces carlsbergiensis, som jobbar i temperaturintervallet 9-12 grader.  Förr kallades lager för "underjäst" eftersom denna jäststam sjunker till botten.

    Ale är ALLA öltyper som  som jäses med "varm" jäst, saccharomyces cervisium eller saccharomyces pastorianae, i princip vanlig brödjäst. 18-22 grader, den somnar om det är kallare än 15. 
    Kallades förr "överjäst" därför att den flöt upp när sockret i vörten tog slut, MEN moderna stammar sjunker.
    Bagerijäst, Kronjäst alltså, flyter dock upp. Har provat att brygga på den, ölet blir OK men inte bra.

    Pilsner = ljus lager, bryggd på mjukt vatten och orostad kornmalt (pilsnermalt), färg 2-3 ECB, skall vara torr (inget dextrin) och kraftigt humlad helst med Saaz, Hallertauer eller liknande sorter, beska 25-35, vörtstyrka runt 12%, alkohol 4-5%.
     
    Med tanke på att de flesta som brygger egen öl eller engagerar sig i småbrygerier bara lyckas åstadkomma något som i min mun smakar avföring, så är informationen om att du äger 50% av ett bryggeri inte helt relevant för mig.

    För mig är det enkelt: En pilsner är god. En lager är mindre god. En ale smakar öht inte öl och bör därför inte ens nämnas i samma mening. Bär och frukt är gott, men hör inte hemma i öl.

    Om man talat om kaffe, så hade ingen föreslagit att man kallar det för kaffe om det smakar jordgubb eller är gjort på majs.

    Varför kalla något för öl, om man smaksatt det med till exempel persika? Kan inte drycken få ett annat namn då, eftersom den skiljer sig från det som vi normalt sett menar med "öl"? Det tycker jag är en intressant språkfilosofisk fråga.
  • PumpkinQueen
    PolyPond skrev 2012-07-19 14:25:05 följande:
    Men ärligt talat - hur många ölsorter är egentligen smaksatta med frukt och bär? Det är ändå ett fåtal. Att en öl däremot "har toner av persika" innebär ju inte att den är smaksatt med detta, lika lite som viner brukar vara smaksatta med jord och lakrits.
    Det är så klart inte så många, men varför ska de (få) som är på det viset kallas för öl?

    Och nej, jag talar inte om öl som har "persikotoner", jag pratar om persikoöl och körsbärsöl och andra drycker av den typen. Är tydligen rätt vanligt i beligen, om jag förstått det rätt.
  • PumpkinQueen
    Grande Rock skrev 2012-07-27 15:59:20 följande:

    mao du gillar pilsner, inte andra sorters öl, varför bekommer dig vilka andra typer av öl det finns. Jag gillar kavring men tycker det är helt ok att andra kalar formfranska för bröd trots att det inte alls smakar kavring.


     


    Fast om vi ska ta ditt exempel så tycker jag att det haltar lite. Om vi istället säger att en person gillar bröd, så kanske hon eller han blir irriterad om hon eller han beställer bröd och får en tallrik gröt istället, även om beståndsdelarna som de båda produkterna består av är de samma.

    Öl är öl, ale är ale.

    Men självklart får var och en tycka om precis vad de vill.
Svar på tråden ÖL-nörderier