EmmPe skrev 2012-07-19 10:49:33 följande:
Ajabaja inte lära pappa kn*lla. Jag äger alltså 50% av ett litet bryggeri.
Självklart är det INTE skillnad på pilsner och lager. En pilsner är alltid en lager, en lager är däremot inte en pilsner.
Lager är ALLA öltyper som jästs med "kall" jäst, saccharomyces carlsbergiensis, som jobbar i temperaturintervallet 9-12 grader. Förr kallades lager för "underjäst" eftersom denna jäststam sjunker till botten.
Ale är ALLA öltyper som som jäses med "varm" jäst, saccharomyces cervisium eller saccharomyces pastorianae, i princip vanlig brödjäst. 18-22 grader, den somnar om det är kallare än 15.
Kallades förr "överjäst" därför att den flöt upp när sockret i vörten tog slut, MEN moderna stammar sjunker.
Bagerijäst, Kronjäst alltså, flyter dock upp. Har provat att brygga på den, ölet blir OK men inte bra.
Pilsner = ljus lager, bryggd på mjukt vatten och orostad kornmalt (pilsnermalt), färg 2-3 ECB, skall vara torr (inget dextrin) och kraftigt humlad helst med Saaz, Hallertauer eller liknande sorter, beska 25-35, vörtstyrka runt 12%, alkohol 4-5%.
Med tanke på att de flesta som brygger egen öl eller engagerar sig i småbrygerier bara lyckas åstadkomma något som i min mun smakar avföring, så är informationen om att du äger 50% av ett bryggeri inte helt relevant för mig.
För mig är det enkelt: En pilsner är god. En lager är mindre god. En ale smakar öht inte öl och bör därför inte ens nämnas i samma mening. Bär och frukt är gott, men hör inte hemma i öl.
Om man talat om kaffe, så hade ingen föreslagit att man kallar det för kaffe om det smakar jordgubb eller är gjort på majs.
Varför kalla något för öl, om man smaksatt det med till exempel persika? Kan inte drycken få ett annat namn då, eftersom den skiljer sig från det som vi normalt sett menar med "öl"? Det tycker jag är en intressant språkfilosofisk fråga.