Inlägg från: astalacasta |Visa alla inlägg
  • astalacasta

    Vilken är den mest typiskt svenska maträtten?

    Det beror ju såklart jättemycket på vad man menar med den mest typiskt svenska.

    Om man menar det flest människor associerar med typiskt svenskt så gissar jag köttbullar, brunsås, potatis och lingon.

    Om man menar det flest svenskar äter till middagregelbundet så gissar jag på pasta och falukorv eller pannkakor.

    Om man menar det som var typiskt svensk mat innan olika internationella influenser tog med sig sådant som köttbullar, kåldolmar, potatis och pasta till det här landet, så skulle jag säga att typiska svenska maträtter gärna får ha någon/några av följande ingredienser:
    - rotsaker
    - mjöl
    - långkok på griskött, eller stekt saltat fläsk
    - fisk, saltad, inlagd eller gravad
    - blod eller inälvor
    - lite söt smak (sirap eller socker i såsen, inläggningen eller sylt som tillbehör)

    Så några rätter som skulle ligga bra till för min röst skulle vara:
    - fläsklägg med rotmos
    - paltbröd eller blodbröd med sirapssås
    - stekt fläsk eller salt sill med löksås

  • astalacasta
    Jäjd skrev 2011-05-30 16:17:39 följande:
    Ja givetvis är det så.

    Hmm. Blodbröd... ? Jag förmodar att det är den variant man bakar med grisblod?
    Japp.

    Jag hade först tänkt föreslå blodpudding, men varianter på det finns ju i en massa andra länder.

    Däremot har jag bara i Sverige stött på att man blandar blod i mjölmat. Blodpannkaka (ugnspannkaka)med fläsk gjorde min mamma också kommer jag ihåg. Jag tyckte det var vedervärdigt - såg ut som en hel långpanna fylld med sårskorpa...
  • astalacasta

    Egentligen har ju väldigt mycket av svensk husmanskost rötter i "fattigmat", sådant som folk åt för att de var tvungna att äta alla delar av djuret, för att de var tvungna att behandla färskvaror så att de skulle räcka länge, och för att de var tvungna att plocka och äta sånt som fanns i naturen.

    Precis samma saker var ju ofta det som fanns tillgängligt för fattigt folk i andra länder (inälvor, sega köttbitar som krävde långkok, ogräs, rötter, fisk). Därför finns det mycket fler likheter mellan husmanskost i olika länder än man först tror om man bara ser hur maten är kryddad.

    Men det som jag tycker verkligen skiljer ut kryddningen av svensk husmanskost är kombinationen syrligt-sött. Ättika och socker i sillinläggningen, vinäger och sirap i såser och grytor, senap och äppelmos på skinkan etc.

  • astalacasta
    Kimona skrev 2011-05-30 16:34:18 följande:
    Palt är väl gjort på grisblod?
    Blodpalt är palt gjord med grisblod. Vanlig palt är gjord på råriven potatis och kornmjöl.
  • astalacasta
    Jäjd skrev 2011-05-30 16:40:29 följande:
    Ja precis. Rent historiskt då.

    Och precis igen. Det är väl just kryddning och kombinationer som är det som står ut mest som något svenskt. Kanske inte några specifika rätter egentligen.
    I det där programmet när Jamie Oliver var i Stockholm så lät det som att han var mest fascinerad över att svenskar använder så "konstiga" kryddor i traditionella maträtter och efterrätter (kardemumma, kummin, nejlika, kryddpeppar etc)
  • astalacasta
    Längtan efter 3 skrev 2011-05-30 16:41:31 följande:
    Kalops?!
    Annars håller jag nog med om sill, nypotatis, gräddfil, gräslök och så nubben dårå ;)
    Och precis när jag nämnde kryddpeppar så bidrog Längtan efter 3 med klassikern kalops
  • astalacasta
    dio skrev 2011-05-30 18:03:12 följande:
    Pitepalt är gjord på råriven potatis och vetemjöl.
    De flesta recept på pitepalt som jag har sett innehåller både kornmjöl och vetemjöl, men jag gissar att det kan variera.
  • astalacasta
    Jäjd skrev 2011-05-30 23:18:24 följande:
    Hmmm. Det låter ju helt ok.
    Kroppkakor är fantastiskt gott! Sååå mycket godare än palt, tycker jag!
Svar på tråden Vilken är den mest typiskt svenska maträtten?