• Jäjd

    Vilken är den mest typiskt svenska maträtten?

    Nationaldagen nalkas. Vi kommer givetvis stå och vråla nationalsången och kanske även Idas sommarvisa, och Den blomstertid nu kommer så jag tänkte passa på att höra efter vilken maträtt som passar in på beskrivningen "mest svensk"?

    Orkar verkligen inte göra en omröstning så det är väl bara att komma med förslag utöver eller inklusive de som normalt sett anses som nationalrätter.

    Solig


  • Svar på tråden Vilken är den mest typiskt svenska maträtten?
  • Novallie

    Men om jaded så önskar så kan vi skriva en sju helvets lista på rätter ist för livsmedelFlört

    kroppkakor med skirat smör och lingonsylt
    köttbullar med brunsås och lingonsylt med potatis, dryck ljummen mellan mjölk
    frukost, hälsingebröd med messmör och en tallrik långfil
    ärtsoppa med fläsk till soppan, pankakor och jordgubbsylt
    Ungsbakad falukorv med potatismos
    söndagssteken med kantarellsås med kokt potatis
    gravad lax med gravlaxsås och kokt potatis och rågbröd
    stekt falukorv med snabbmakaroner
    köttfärssås och spagetti
    blodpudding med lingonsylt och vitkålsallad
    dillkött med kokt potatis
    inlagd sill med kokt potatis, tunnbröd, gräslök och gräddfil
    Tunnbröd med fyllningen surströmming gräslök och grädfill med lite kokt mandelpotatis, avnjutes bäst med bränvin och en klädnypa
    kräftor med partyhattar, fullmåne och visselgrejer, med nubbe till
    till kalaset, jordgubbar med vispgrädde, ostkaka och spettekaka
    kalops med kokt potatis och lingonsylt
    pölsa med rödbetor
    pyttipanna med stekt ägg och rödbetor

    osv


    H född 091017
  • Jäjd
    Novallie skrev 2011-05-31 21:18:39 följande:
    Men om jaded så önskar så kan vi skriva en sju helvets lista på rätter ist för livsmedelFlört

    kroppkakor med skirat smör och lingonsylt
    köttbullar med brunsås och lingonsylt med potatis, dryck ljummen mellan mjölk
    frukost, hälsingebröd med messmör och en tallrik långfil
    ärtsoppa med fläsk till soppan, pankakor och jordgubbsylt
    Ungsbakad falukorv med potatismos
    söndagssteken med kantarellsås med kokt potatis
    gravad lax med gravlaxsås och kokt potatis och rågbröd
    stekt falukorv med snabbmakaroner
    köttfärssås och spagetti
    blodpudding med lingonsylt och vitkålsallad
    dillkött med kokt potatis
    inlagd sill med kokt potatis, tunnbröd, gräslök och gräddfil
    Tunnbröd med fyllningen surströmming gräslök och grädfill med lite kokt mandelpotatis, avnjutes bäst med bränvin och en klädnypa
    kräftor med partyhattar, fullmåne och visselgrejer, med nubbe till
    till kalaset, jordgubbar med vispgrädde, ostkaka och spettekaka
    kalops med kokt potatis och lingonsylt
    pölsa med rödbetor
    pyttipanna med stekt ägg och rödbetor

    osv
    Thanx... Jag ska läsa allt detta vid nästa influensa.
  • poirot

    Pölsa med rödbetor är rätt svenskt, det smakar rätt ok men det ser så äckligt ut att jag inte klarar av det iallafall. 


    Från vissa är en förolämpning den bästa komplimang man kan få!
  • happy 78

    orka bara läsa lite grann så förutom era förslag
    Limpmackor och oboy
    ärtsoppa
    Köttfärssås o spaghetti
    Tacos 

  • Jäjd
    poirot skrev 2011-05-31 21:22:01 följande:
    Pölsa med rödbetor är rätt svenskt, det smakar rätt ok men det ser så äckligt ut att jag inte klarar av det iallafall. 
    Intressant kombo.

    Men det kan aldrig slå den serbiska pölsan. Jösses. Hemmagjord såklart, stjälpes upp i djupa tallrikar och jag svär att man kan se delar av slaktrester badandes i sån där gelatintjosan med nåt halvt öra, lite ögonhack och allmän roadkill.

    Seriöst, seriöst oaptitligt. Men gamlingarna plockar glatt ut tänderna och gulpar ner det. Så Icas finhackade, finmalda finwhatever pölsa känns rätt okej i direkt jämförelse.

    Hmmm. Men jag skippar pölsa oavsett.
  • poirot
    Jäjd skrev 2011-05-31 21:24:59 följande:
    Intressant kombo.

    Men det kan aldrig slå den serbiska pölsan. Jösses. Hemmagjord såklart, stjälpes upp i djupa tallrikar och jag svär att man kan se delar av slaktrester badandes i sån där gelatintjosan med nåt halvt öra, lite ögonhack och allmän roadkill.

    Seriöst, seriöst oaptitligt. Men gamlingarna plockar glatt ut tänderna och gulpar ner det. Så Icas finhackade, finmalda finwhatever pölsa känns rätt okej i direkt jämförelse.

    Hmmm. Men jag skippar pölsa oavsett.
    Jag har aldrig ätit butikspölsa men både farmor och mormor brukade göra det och jag älskade det  innan jag utvecklade en aversion mor oidentifierbar grå substans. 
    Från vissa är en förolämpning den bästa komplimang man kan få!
  • Novallie
    Jäjd skrev 2011-05-31 21:20:55 följande:
    Thanx... Jag ska läsa allt detta vid nästa influensa.
    åh ta det vid nästa magsjuka!
    H född 091017
  • Moonis
    Jäjd skrev 2011-05-31 21:13:05 följande:
    Vi fick en högst oangenäm variant av spenatsoppa med klimp.

    Alltså, megablä. En stor köttig vetemjölsklump badande i strimmig soppa av spunkkonsistens?
    Blä, spenatsoppa ska serveras med kokta ägghalvor ju.
    Klimp brukade vi få i vitkålssoppa med frikadeller. Rätt gott.
  • Marängen86
    poirot skrev 2011-05-31 21:07:20 följande:
    Ok, jag bara vänder den i vetemjöl och steker den i smör utan en massa jox. 
    Jag brukar nog göra potatismos, jag vet inte om det är för att det är det vanliga eller om det är för att jag är galen i potatismos. Rivna morötter till tycker jag bryter av på ett trevligt sätt. 
    det ska vara med potatismos och rårörda lingon eller lingonsylt till.
Svar på tråden Vilken är den mest typiskt svenska maträtten?