Inlägg från: Tufselina |Visa alla inlägg
  • Tufselina

    Anknytningstråden

    Ett litet tips när ni ska åka bort och barnen är oroliga, bestäm något som ni ska göra när ni kommer hem som barnet tycker är roligt....det har hjälpt vår dotter att ha något att se fram emot att göra där hemma efter resan. Det lugnar henne så att hon liksom vi kan njuta av semestern. Det blir konkret att vi ska hem igen :) 

  • Tufselina

    Vår dotter har oxå varit väldigt orolig, det första året kunde vi inte vara annat än hemma eftersom hon inte klarade av att äta någon annanstans...sen lossnade det undan för undan och hon klarade mer och mer och även hon tyckte det var roligt att hälsa på familj och vänner. Men det har tagit tid och ibland känner man sig helt maktlös och vet inte hur man ska hjälpa dem :(
    Vi har nu varit hemma i mer än 5 1/2 år och jag ser ingen skillnad längre i att hon skulle vara mer orolig än mina andra barn var i samma ålder (icke adopterade) när vi reser bort hela familjen. MEN om det bara är hon och jag som ex åker iväg til min syster ett par dagar (hon älskar både moster och kusin) eller gör något annat som de andra i familjen inte är med på då blir hon orolig igen men hon kan ändå ha roligt trots att hon frågar med jämna mellanrum när vi ska åka hem och undrar vad pappa och syskonen gör.
    Jag tror att många av våra barn har en oro som de kommer att bära med sig länge, kanske hela livet, men jag tror också att de flesta lär sig att hantera rädslan och oron så att de positiva erfarenheterna uppväger de negativa.

  • Tufselina

    Hejsan!
    För en del barn kommer minnen från barnhemstiden när de börjar på förskolan. Förskolan påminner en del om ett barnhem med många barn, få vuxna, inrutade rutiner...sen har förstås förskolan en pedagogik och omsorg som oftast inte finns på ett barnhem. Inte konstigt att barnen inte vill att vi ska gå eller att de är fullkomligt slut efter en dag på förskolan. Det är stenhård koncentration som gäller på förskolan och visst finns det hos en del barn en oro för att de inte blir hämtade igen, det har ju skett förut så hur ska de vara riktigt säkra?
    För att hjälpa dem kan man ex besöka förskolan på kvällen när det är låst och släckt för att visa att alla går hem, man kan lämna foto på mamma, pappa, ev syskon, husdjur, annan släkt som betyder mycket för barnet, foto på bostaden etc. Barnen blir inte mer ledsna eller längtar mer efter sina föräldrar utan ett foto är något konkret som visar att det som är kärt finns kvar, man kan som förälder lämna kvar något på förskolan ex ett halsband, eller en väska, ännu en gång något konkret att se på för barnet. Sen behöver man inte vara oroligt för att barnet knyter an till personalen, det påverkar inte anknytningen till er, det är så viktigt för barnet att ha minst en trygg person under dagen på förskolan. Vad skönt att ni kan ge honom tid, hoppas det går bra med inskolningen!

Svar på tråden Anknytningstråden