• Mary Jo

    Vi som väntar marsbebis 2012 :-)

    Hej!
    Nu tänkte jag faktiskt ta och presentera mig,har läst ett tag men inte skrivit.
    Ni är säkert redan ganska sammansvetsade men jag gör ett försök!

    Sofia,26 år och bor i Luleå. Väntar nr 2. Har en dotter på 1 1/2 år som kommer vara 2 år när bebisen kommer.

    Den här graviditeten har varit så lätt motför när jag väntade Vilja. Då mådde jag jätteilla och var extremt trött och det gick nog över först i v.18 ungefär.
    Nu har jag mått toppen från dag nr1.

    Lite intressant att ni pratar om LKG. Vilja föddes med högersidig läpp och käkspalt och hon har gjort en operation. Läpp och näsplastik,käken kommer att göras när hon har tappat mjölktänderna. Det var en jättelätt op som tog 45 minuter att göra och hon hade inte ont efteråt. (Så därför svider det så mycket i mig när jag läser att folk avbryter graviditeter pga LKG men vem är jag att döma? Folk måste ju få göra sina egna val)

    Nåväl,det var lite om mig. Nästan vecka ska jag ringa och boka tid för RUL,riktigt spännande! Ska få ett ordentligare ultraljud utfört för att kolla om bebisen har nån spalt. Bara så man är beredd på vad som kanske kommer.  

  • Mary Jo
    k girl skrev 2011-09-21 12:12:41 följande:

    Välkommen! Jag är pitebo ursprungligen. För mig har det varit precis tvärtom, jag mådde inte alls illa när jag väntade sonen (som kommer att vara två år och tre månader när han blir storebror), men den här gången... Ajajaj. Kräks fortfarande.

    Jag förstår att det svider att läsa. Kan tänka mig att det gör det för de flesta som känner att deras underbara unge - för de är ju underbara, hurdana de än är - är något som andra väljer bort. Jag skulle själv inte avbryta en graviditet på grund av en sådan sak, men som sagt, jag har svårt att tänka mig att folk avbryter en planerad graviditet lättvindigt.  


    Tack! Jaha,du är gammal pitebo! Trevligt. Flydde länet en gång jag med (till storstan,vi flyttade till stockholm) Men kom tillbaka ganska fort när jag blev gravid med Vilja  Det kommer vara 1 år och 1 månad mellan mina så det blir ju ungefär samma som för dig! Ska bli spännande med två. Känner mig mycket mer avslappnad den här gången. Hoppas det håller i sig.

    Precis,oavsett orsak så är nog inte avbrytandet av en graviditet lätt. Angående dom som avbröt här i Sverige pga spalt så var det pappan i förhållandet som var född med LKG och han hade tydligen haft enorma problem med sin spalt. Ett tiotal operationer när han var liten, öron/hörselproblem, mycket talproblem osv.  
    Man kan ju endå se det från hans sida,hur mycket han hade lidit för det,men samtidigt så är LKG mycket individuellt också. Jag har svårt att säga bu eller bä,även fast det som jag skrev, svider att läsa.

     
  • Mary Jo
    Coriander skrev 2011-09-21 12:18:44 följande:
    Ja, fast har man själv gomspalt finns det ALLTID risk att barnen ärver det, så det tycker jag inte borde komma som en överraskning och ligga till grund för att man gör abort. Tycker att man istället borde sätta sig ner innan man ens överväger en graviditet och gå igenom ifall man är beredd på att barnet kan födas med gomspalt. Är man inte beredd på det, så kanske man inte borde skaffa några barn. Skulle jag exempelvis veta, att jag hade någon svår ärftlig sjukdom skulle jag aldrig i livet vilja bli gravid. Finns ju andra sätt att få barn än att föda fram de själv - adoption exempelvis. 
    Mmm,där håller jag med lite också. Vi kommer när Vilja blir äldre att säga hur hög "risken" är att hennes ev. barn kommer att födas med LKG är,för den är ganska mycket högre när man själv är född med det. Det är oftast en genetisk sjukdom. 

    Den här graviditeten vet vi att vi har en 7 % högre risk att få ett till barn med LKG,men nu vet vi om det och blir det så,ja då blir det så.  
  • Mary Jo
    TheCoopers skrev 2011-09-21 12:13:16 följande:
    Välkommen hit !

    Jag känner likadant som du gällandes LKG ... Hjärta önskar er lycka till med nästa operation !
    Tack!  
  • Mary Jo
    Coriander skrev 2011-09-21 12:38:03 följande:
    sofianordstrom: Välkommen till tråden!! Hoppas du inte blev förskräckt av mina inlägg... jag brukar speak my mind när jag väl har något att säga.  
    Tack! Ingen fara,man ska säga vad man tycker och tänker!
  • Mary Jo
    Coriander skrev 2011-09-21 12:53:50 följande:
    Näe, det där håller jag absolut inte med om. Vet man, att man har arvsanslag för ett visst sjukdom, så är risken att föra vidare sjukdomen till nästa generation högre än för föräldrar som INTE har genetiska sjukdomar. Det finns en orsak varför man gör screening för genetiska sjukdomar.... just för att det finns en förhöjd risk att de ska föras vidare! 
    Har man en förälder eller ett syskon med spalt -4 % upprepningsrisk
    En förälder och ett syskon med spalt- drygt 10 % upprepningsrisk
    2 syskon med spalt- Ca 14 % upprepningsrisk
    En föräldern och 2 syskon med spalt-  ca 25% upprepningsrisk
    Båda föräldrarna och 2 syskon med spalt- 50 % upprepningsrisk

    Så ja,risken är högre om det redan finns.  
  • Mary Jo
    Coriander skrev 2011-09-21 13:10:27 följande:
    Efter att du ha varit gravid i nästan 15 veckor kan jag säga, att jag aldrig mer vill uppleva detta. Graviditet passar inte för alla kvinnor och jag är en ut av dem. Känner inte, att detta är något speciellt... vill bara att BF-dagen ska vara här, så jag får träffa barnet. Graviditeten är för mig bara ett stort hinder. Så, om du vill byter jag gärna roller med dig och låter dig sköta resten av graviditeten för mig.  

     
    Hohoho,åh vad jag känner igen mig. Och endå sitter jag här på tjocken,igen
    Coriander skrev 2011-09-21 13:13:24 följande:
    Tack för listan med procent! Letade precis efter den bland mina papper här hemma... jag studerar för att bli barnmorska och läser precis just nu om neontalvård för barn med olika sjukdomar, så jag visste att jag sett liknande tabell någonstans inte länge sedan. Du sparade mig tid, tack!! {#emotions_dlg.flower}
       
  • Mary Jo
    Stronza simpatica skrev 2011-09-21 13:27:09 följande:
    Babybluey: mina bästa vänner i Sverige hatar också att vara gravida, och min syrra speciellt har alltid nämnt hur mkt Hon avskydde det, tyvärr var jag så naiv och trodde att JAG minsann skulle stråla och äääälska det, var helt övertygad över detta!:D
    Har nog aldrig vart så naiv i hela mitt liv, min förra graviditet var värre än denna t.om.
    Och jag svor att det var första och sista gången men så fick jag se min son och blev så full av kärlek och beundran att min första tanke var: vill ha minst två till! Galenskap ja, det inser jag nu då jag har en son på 9 mån och är i 4:e månaden, inser vad länge man är gravid och hur länge man mår piss. Nej 2 blir så bra så:))!!
    Oj,du får tätt mellan barnen! Men det är ju härligt. Hade nog också kunnat skaffa tidigare än såhär men min man ville inte och tvinga kunde jag inte Nu när det skedde en "olycka" (alltså,det låter så fel men ja,p-medlet funkade uppenbarligen inte) så hade han inte så mycket att säga till om.  Haha.
     
  • Mary Jo
    Stronza simpatica skrev 2011-09-21 13:41:03 följande:
    Sofia: denna graviditeten var inte planerad men likaså välkommen:).
    När de är så tätt blir det nog jobbigt i början men väldigt kul sen att de är så jämnåriga och kommer förhoppningsvis leka bra.
    Ja,jag hoppas också att mina kommer att leka bra. Tror det är kul med syskon nära i ålder. Fick en styvbror när jag var 3 (han 1) och vi hade alltid jättekul. Blev en del fajter men det skrattar man ju gott åt idag!  
  • Mary Jo
    Carla82 skrev 2011-09-21 14:29:42 följande:
    Det skiljer 1,5 år på mig och min bror och uj vad vi slogs. Men nu kommer vi rätt bra överens...när vi väl ses. 
    Jag minns blod,utslagna mjölktänder och sånt. Men mest massa roligt bus  
Svar på tråden Vi som väntar marsbebis 2012 :-)