• vivexa

    Såg en mamma med dottern i koppel!!!

    Idag var jag i ett köpcentrum, det var mitt på dagen och inte mycket folk.
    Ser en mamma strosa omkring med sin dotter i tvåårsåldern. Dottern med sele kring bröstkorgen och ett koppel fastsatt i den, som mamman höll i.
    Kopplet var som ett hundkoppel, hoprullat i mammans hand.

    Jag har aldrig sett något liknande och tyckte ärligt synd om barnet. Gå kopplad som en hund, vem vill det?
    Mamman hade inga andra barn med sig och gick lugnt omkring och tittade i affärer.

    Är det här något någon annan har sett?
    Finns det några bra skäl till att koppla sitt lilla barn?

  • Svar på tråden Såg en mamma med dottern i koppel!!!
  • Frökensvensson
    Åsa skrev 2011-08-18 00:23:43 följande:
    Att sitta i vagn så länge som många sitter idag gör inte det bästa för barnets fysik och utveckling. Att efter förmåga gå, med eller utan sele, är bra.
    Jag tror den negativa attityd några har hänger samman med associationen till hund i koppel, och sitter i den vuxnes huvud på samma sätt som lekhage kan associeras till fängelse. Men sele i vagn verkar inte ge samma negativa associationer och få ser väl staket runt en trädgård eller småbarnsdagis som ett fängelse
  • vivexa
    Lindreas skrev 2011-08-18 00:20:20 följande:
    Nej, men på stranden är det vattnet som lockar i de flesta fall. Man är där för barnets skull. Ett köpcentrum är större och inbjuder till att springa, att gömma sig, att glömma bort mamma och pappa för att titta på de fina halsbanden en bit bort. Det finns fler tillfällen att försvinna på i ett köpcentrum än en badstrand. Sen undrar jag exakt vad det är med sele som gör dig så upprörd?
    nejmen jag är inte upprörd jag tycker det är lite lustigt som fenomen och för gärna diskussionen vidare!
  • vivexa
    La Lola skrev 2011-08-18 00:23:20 följande:
    Har du aldrig sett nån innan?
    Bor du på en liten ort?
    Jag bor i Stockholm
  • La Lola
    vivexa skrev 2011-08-18 00:25:47 följande:
    Jag bor i Stockholm
    Oj...
    Jag bor i lilla Östersund o tom här har vi föräldrar som har barn i sele......
    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • vivexa
    La Lola skrev 2011-08-18 00:28:08 följande:
    Oj...
    Jag bor i lilla Östersund o tom här har vi föräldrar som har barn i sele......
    Trenden har kanske inte hunnit hit ner ännu
  • liag
    vivexa skrev 2011-08-18 00:25:47 följande:
    Jag bor i Stockholm

    och jag bor också där och har sett många barn med sele.
  • KarinoIsa

    Tror inte riktigt jag hade en asikt om detta innan jag fick barn sjalv. Nu ar jag stolt mamma till en vild 20 manaders tjej som INTE vill sitta i vagnen for hon kan GA SJALV (INTE och KAN6 manaden SJALV ar ord som anvands mycket i vart hushall). Halla handen ar bara kul i en minut eller sa, sen drar hon.

    Bor man i en stad som London finns det trafik overallt, o dar det inte finns trafik som typ parker finns det fullt med folk o hundar osv. Dessutom ar jag gravid i manaden och har varit bade snabbare och vigare i mina dar.

    Kommer att kopa "koppel" o lara dottern "ga fot" imorgon, sa kan hon ga sjalv, vilket ar bast o det hon vill, och overleva. Bra tycker jag ;D

  • Åsa
    vivexa skrev 2011-08-18 00:21:53 följande:
    Nej jag har förstått att det underlättar att slippa springa efter barnet. Jag såg dock en sådan sele för första gången i mitt liv idag, och jag känner ju massor av föräldrar, och bor i ett område med enbart barnfamiljer, och har haft barnen på hittils tre olika förskolor, utan att någonsin ha sett en sele! Så jag är liksom förundrad över att det finns men jag aldrig har sett det förrän idag och då känns det som om alla jag känner klarar sig utan sele men alla i den här tråden gillar sele... då är det väl klart att man vill fortsätta diskussionen, det fascinerar mig helt enkelt.
    Tja, man klarar sig utan ganska mycket, skötbord och skötväska till exempel och annan klarar sig utan vagn (i städerna sjalbärare och på landet folk som bor i bilen och aldrig går med barnet). (Jag begränsar mig til barnprylar i exempel av förklarliga skäl.)
    Vi har inte använt sele (fast barnen ville gärna ha; de tyckte min gamla som finns här är spännande) men jag tycker som sagt det är ett bra alternativ till att kedja ungen i vagnen

    Ang fördelningen av svar som förvånar dig: Dels kan den ju vända snabbt beroende på vilka som är inne. Dels innebär ju att folk inte själva använt sele inte att de också är negativa till det. Jag är inte negativt inställt till allt jag inte känner behov av Några här verkar ju också ha upplevt behov av något åt selhållet men varit okunniga om antingen dess existens eller var man får tag i det.
  • vivexa
    liag skrev 2011-08-18 00:30:11 följande:
    och jag bor också där och har sett många barn med sele.
    har du det? jag blir verkligen nyfiken nu. Är det i innerstan då kanske? Jag har ärligt aldrig sett en förrän idag!
  • Platypus

    Erkänner att vi haft vår äldsta i koppel på kattutställningar, där är det mycket folk och hon vile titta på katter när vi satt o fikade så dottern fick springa med ett flexikoppel (koppel på rulle) fastsatt i en hank baktill på hennes snickarbyxor. Hön bör ha varit runt två vid tiden.

    Tycker det är bättre med barn i koppel än att de försvinner. Hon har "försvunnit" vid några andra tillfällen och då har vi önskat att hon hade varit "kopplad" 

Svar på tråden Såg en mamma med dottern i koppel!!!