• Jenie

    Biverkningar TBE-vaccin? PMS? Hypotyreos?

    Lite nyfiken. 

    Ni som misstänker att ni fått biverkningar av TBE-vacciner, har ni rapporterat till Läkemedelsverket? Eller har era läkare gjort det? 
    Det finns misstankar om att det finns en stor underrapportering av biverkningar. 

    Hur tänker ni i övrigt kring just TBE-vaccin? 
    Tar ni för att det finns? 
    För att ni tänker att det finns en hög risk att ni ska drabbas? 
    Ni känner någon som haft det? 
    För att ni vår mycket fästingbett? 

    2017 rapporterades 391 fall av TBE i Sverige. År 2016 var det 238, år 2016 var det 10 personer under 10 år som drabbades av TBE. Antalet fall per år skiljer sig från år till år men 2017 var det år med högst antal drabbade sedan 2008. Hur det såg ut innan finns ingen rapportering om. www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/statistikdatabaser-och-visualisering/sjukdomsstatistik/tick-borne-encephalitis-tbe/

    Själv tänker jag att det är väldigt ovanligt. Och eftersom jag inte ens får fästingar som sätter sig på mig trots att jag bor i Stockholms skärgård och vistas mycket utomhus så tänker jag att risken är väldigt liten för mig att drabbas. Dessutom brukar jag alltid få biverkningar av läkemedel. Så jag tar inget vaccin. 

    1% av alla fästingar har TBEsmitta
    20% har borreliasmitta - den finns det inget vaccin mot....

    Tänker också att vaccin ger en "falsk trygghet" att man tycker att man inte behöver vara lika noggrann på att kolla efter fästingar eftersom man är vaccinerad. Men man kan ju fortfarande drabbas av Borrelia vilket är en större risk och också en jävlig sjukdom. 

Svar på tråden Biverkningar TBE-vaccin? PMS? Hypotyreos?