• Argo

    Vad betyder integration?

    mamzer skrev 2011-09-09 13:19:27 följande:
    Min förståelse av begreppet är ungefär och i extrem förenkling att man skapar en helhet av olika delar, t ex ett samhälle av olika grupper. Däremot får jag intrycket av att det är det första alternativet som avses bland somliga i trådarna här på FL: "Hur ska invandrarna kunna integreras om de inte beter sig precis som oss", typ.
    Vilket är precis den betydelse ordet länge haft politisk. Att folk snappat upp det budskapet är bara naturligt:

    http://www.axess.se/magasin/default.aspx?article=926

    Den tidigare debatten om den nya invandringen dominerades i stor utsträckning av begreppet ”integration”. De invandrare (eller ”flyktingar”) som kom till Sverige, numera ofta från ytterst avlägsna länder och kulturer, skulle ”integreras” i det svenska samhället. Vad det betydde ger Nationalencyklopedin vissa upplysningar om under uppslagsordet ”integration”. Det hänvisas till migrationsstudier där ”integration” särskilt används ”för att beteckna de sociala processer genom vilka minoriteter, till exempel invandrade etniska grupper, slussas in i och blir delaktiga av det nya samhälle de flyttat till”. Det heter vidare:

    ”Näraliggande begrepp är ackulturation, adaptation (anpassning), assimilering (som dock vanligen anger att ursprungliga skillnader utplånas mer eller mindre fullständigt) och inkorporering.”

    ”Integration” handlade sålunda om att anpassa invandrarna till Sverige. Grundidén var att göra svenskar av invandrarna. Dessa skulle lära sig svenska (”invandrarundervisning”), de skulle anpassas till svensk lagstiftning och svenska moraluppfattningar med avseende på äktenskapsålder, tvångsäktenskap, kvinnans ställning och annat. Friktionsfritt skulle de smälta in i det svenska samhället.


    Att "alla grupper måste anpassa sig" innebär heller inte med automatik att alla måste anpassa sig lika mycket, så generellt kan den politiska definitionen forfarande äga sin riktighet.
  • Argo
    Bedhead skrev 2011-09-10 08:24:38 följande:
    Nja, grundidén är att "svenskt" inte är något statiskt utan något som påverkas av dess medborgare, oavsett etnicitet.
    Svenskhet kan säkert förändras över tiden men nu var det tal om hurvida det var korrekt eller inte att "integration" syftar till utlänningarnas anpassning till Sverige och svenskarna - eller om "integration" innebär att bägge grupperna skulle anpassa sig till varandra (och då antar jag att du avser att bägge grupper skall gå 50% av vägen var).
     
    Själv hävdar jag att det är logiskt att svara att integration primärt handlar om utlänningen som anpassar sig till Sverige eftersom det är just den bild som politikerna har givit oss sedan lång tid tillbaka.
Svar på tråden Vad betyder integration?