• Lady Namárië

    Babysemp 2 - NYTT recept, nya riktlinjer

    Jag vet inte om fler har uppmärksammat det, men Semper har i dagarna släppt den nya versionen av Babysemp 2, och på grund av en distributionsmiss har paketen nått butikerna innan information om innehållet gått ut till BVC.

    Jag har varit i kontakt med Semper angående de praktiska förändringarna, och tänkte a tt det kan vara värt att sprida informationen. Tyvärr finns det inga tydliga "varningar" på paketen om att receptet är nytt, vilket säkerligen gör att många missar det.

    Detta gäller:

    - Babysemp 2 är numera för barn från sex månader istället för fyra. Du som har ett barn under sex månader och ger Babysemp bör alltså byta till Babysemp 1.

    - Skopans mått har förändrats från 7,5 till 10,1 ml. Släng de gamla skoporna, så att du inte tar fel.

    - På grund av riktlinjer från EU kallas Babysemp 2 numera "Tillskottsnäring" istället för "Bröstmjölksersättningen (eftersom det inte kan anvndas från födseln). Sempers information anger följande:

    "BabySemp2 är en tillskottsnäring, som rekommenderas från 6 månader, är ett komplement till barnets numera vanliga kost."

    Jag väntar på besked vad gäller rekommendationerna för barn som fortfarande till största delen äter ersättning vid sex månaders ålder.

    Med det nya receptet ger ett paket på 900g 6,1 liter färdig ersättning (till skillnad mot över 7 liter med det tidigare receptet). Det bör i mitt tycke påverka priset, men jag antar att de flesta affärer kör på med samma prissättning som tidigare. Mitt tips är att ifrågasätta det.

    Sprid gärna informationen till andra flaskmatande föräldrar, så inga bebisar får fel mat i magen!

    På grund av gällande riktlinjer är det svårt att hitta information om ersättningsprodukter. På www.semper.se finne en underavdelning som heter Nutrition (för vårdpersonal). Om man klickar där och svarar "ja" på frågan om huruvida man jobbar inom vården kan man läsa lite mer om ersättningsprodukter och också få svar på en del vanliga frågor.


    So say we all
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-09-13 14:38
    Uppdatering: Även om barnet till största delen äter ersättning vid sex månadrs älder bör man övergå till Babysemp 2. Nya babysemp 2 innehåller bl a mer protein än Babysemp 1.

    Semper har också lagt ut information om detta på sin vanliga hemsida:
    www.semper.se/aktuellt/information-om-andrad-babysemp

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-09-13 14:39
    (Ursäkta felstavningarna. Jag får lite "hjälp" av min yngsta när jag skriver. )
  • Svar på tråden Babysemp 2 - NYTT recept, nya riktlinjer
  • morotsland

    Nu har jag bunkrat upp semp2 så att det räcker tills plutt blir 6 månader...

    Jag har också undersökt vad förändringen beror på. Det är mycket riktigt en anpassning till amningsrekommendationerna. För att ingen ammande kvinna ska bli vilseledd och tro att semp2 från 4 månader är bättre än bröstmjölk när barnen blir så stora så är det numera förbjudet att ha ersättning som riktar sig till bebisar från 4 månader. Så ersättningsbarn ska skrika av hunger för att upprätthålla amningen, härligt...

  • morotsland
    Österbotten skrev 2011-09-13 15:20:46 följande:
    Men om bebisen är över 6 mån kan man använda 2an som vanligt?
    Om bebisen är över 6 mån kan du använda nya semp2, vi med yngre barn får bunkra gamla sorten!
  • Österbotten

    Vad onödigt... Dessutom så var nya paketen väldigt lika, det som gjorde att jag märkte att dom bytt var skopan. Lite tydligare hade dom kunnat vara.  Skrikandes Någon som vet varför skopan blivit större? Är det för att barnen behöver mer pulver för att bli mätta när dom är äldre?

  • morotsland
    fridaand skrev 2011-09-13 16:19:04 följande:
    Gäller det bara Baby Semp 2 och inte tex Lemolac 2?
    Det gäller lemolac2 också.
  • luspudel

    Jaha ja! Jag köpte fel trodde jag häromdagen, upptäckte det eftersom skopan var annorlunda. Fick åka ut akut och köpa den vanliga! Men nu finns inte den gamla kvar här, och min dotter är 5,5 månad... Är det viktigt att ha den gamla, eller kan jag lika väl byta...? Det är ju bara 2 veckor typ tills hon blir ett halvår. Jobbigt att åka land och rike runt för ett eller två paket ersättning men är det vad som krävs så

  • Lady Namárië
    morotsland skrev 2011-09-13 14:57:41 följande:
    . För att ingen ammande kvinna ska bli vilseledd och tro att semp2 från 4 månader är bättre än bröstmjölk när barnen blir så stora så är det numera förbjudet att ha ersättning som riktar sig till bebisar från 4 månader. Så ersättningsbarn ska skrika av hunger för att upprätthålla amningen, härligt...
    *facedesk* Jag blir så trött på överförmynderiet. Skönt att du fick tag i gamla sorten.
    luspudel skrev 2011-09-13 17:07:10 följande:
    Jaha ja! Jag köpte fel trodde jag häromdagen, upptäckte det eftersom skopan var annorlunda. Fick åka ut akut och köpa den vanliga! Men nu finns inte den gamla kvar här, och min dotter är 5,5 månad... Är det viktigt att ha den gamla, eller kan jag lika väl byta...? Det är ju bara 2 veckor typ tills hon blir ett halvår. Jobbigt att åka land och rike runt för ett eller två paket ersättning men är det vad som krävs så
    Risken när man byter sort tvärt är ju att barnet kan få lite ont i magen. Ofta är det bättre att fasa över med hälften-hälften ett par dagar. I ditt ställe skulle jag nog i alla fall ha ringt runt och hört om någon butik inom lämpligt avstånd har kvar den gamla sorten.
    So say we all
  • Outstanding

    Jag har oxå lyckats bunkra, förhoppningsvis räcker det tills liten är drygt 6 månader. Tömde hyllan på city gross och coop forum i uppsala! hehe. Vilken idioti egentligen, som någon skrev, är det meningen att våra ersättningsbarn ska behöva skrika av hunger när ettan inte räcker till? Det är ju vansinne. Min lilla är bara 3 månader, men stor och matfrisk, hade inte velat veta hur vi skulle lyckats hålla oss mätta på 1:an till 6 månader.
    Förvisso kan man ju fasa in ett eller två mål gröt från fyra månader, om inte till och med de ska ändras? Någon som vet?!


    Miliam, du är de finaste mamma har. <3
Svar på tråden Babysemp 2 - NYTT recept, nya riktlinjer